T Z6 Napisano 27 maja Autor Napisano 27 maja Dzis od trzech godzin slucham na KT77.I teraz slysze pewną różnice.Jest bardziej barwna i wyrażna srednica.Ale tez wysokie tony sie nieco zmieniły.Jakby bylo ich wiecej ale w tym pozytywnym sensie.Nie kłuja i nie meczą.Sa poprostu cudowne.Niskie tony raczej takie same jak na poprzednich EL34 i 6CA7.Ciekawe czy po kilkudziesieciu godzinach pracy lamp KT77 zostanie ten dzwięk czy cos sie zmieni.... Lampy sterujace Psvane art.KT77 GE Gold Lion.Za kilka dni wróce do sterujących Clear Top. Odpisz, cytując
fp74 Napisano 27 maja Napisano 27 maja Nawiązując do pytania @T Z6, sprawdziłem jeszcze jedną lampkę, tym razem Tung Sol (oczywiście z bieżącej produkcji). Słychać bardziej podbity bas, a że jestem wyczulony/przeczulony, to lampa ponownie hyc - do pudełka. Nie podoba mi się. Więc coś tam słychać ale przy świadomym, intencjonalnym porównywaniu. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu Dnia 26.05.2025 o 13:29, T Z6 napisał: Od kilku miesiecy posiadam pierwszy w zyciu wzmacniacz lampowy.Jest nim Synthezis Roma 96DC.Obecnie uzywam trzeciego zestawu lamp mocy i trzeciego kompletu lamp sterujących.Naczytałem sie sporo o wpływie róznych lamp na brzmienie.Ale sam nie potrafie żadnych różnic wychwycić.Mam juz pół wieku na karku i zastanawiam sie czy mój słuch jest jeszcze dobry czy moze juz kuleje i stąd ta trudność w usłyszeniu zmian po wymianach lamp.Jak to jest u was w waszych wzmacniaczach lampowych? Nie mam żadnego doświadczenia ze wzmacniaczami lampowymi. Dla mnie za dużo zawracania głowy, zawsze miałem solid state. Za to z przyjemnością słucham lampy u rodziny czy znajomych. Z moich osobistych doświadczeń mogę wymienić tylko podwójne triody w układzie wyjściowym przetwornika D/A MHDT Havana. Mam 4 różne lampy tego typu i każda gra inaczej. Zabawa w tube rolling jest fajna. Dnia 26.05.2025 o 20:59, Slawko69 napisał: Ach te lampy.. Korci mnie zamiana Denona PMA 2500 do moich ProAc D2R na wzmak lampowy lub hybryde. Ale jak czytam o biasie, autobiasie lampach KT ECC itd. To stwierdzam, że jestem zbyt zielony w te klocki. Mnie to też zniechęca. Ale jeśli ktoś jest gotów poświęcić swemu wzmacniaczowi więcej uwagi, niż naciśnięcie guzika ON/OFF, to zdecydowanie powinien lampy spróbować. Tym bardziej, że Chińczycy robią teraz lampiaki dobrze i tanio. 1 Odpisz, cytując
Karol64208 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowany) Dnia 27.05.2025 o 16:21, T Z6 napisał: Dzis od trzech godzin slucham na KT77.I teraz slysze pewną różnice Nikt nie wspomniał, ale ocenić brzmienie nowej lampy można po ok. 100h pracy. Lampa tym właśnie się różni od tranzystorów. Poza tym różnica może wynikać źle dobranych parametrów układu do parametrów lampy, najczęściej to właśnie powoduje różnice w dźwięku a nie sama lampa czy producent. Pozdr. Edytowano 13 godzin temu przez Karol64208 Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu Obecne KT77 graja jakies 120 godzin.I szczerze juz nie pamietam jak to brzmialo na poczatku.Ale napewno ogólnie to brzmi tak samo jak Denon 1600.Takie odnosze wrazenie. 1 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowany) O to właśnie chodzi! Jak można po 100h cokolwiek porównać...? Wiemy, że brzmienie lamp po wielu godzinach się kształtuje ostatecznie, a więc i zmienia ale jak ktoś mi pisze, że z dnia na dzień i tygodnia na tydzień słyszy różnice w porównaniu do czegoś, co słyszał 50-100 h temu, to po pierwsze gratuluję wyobraźni słuchowej, a po drugie kończę czytać, bo to jest niepoważne po prostu. Słychać różnice ale tylko na początku. Edytowano 12 godzin temu przez fp74 Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu Ktos pisał wczesniej ze moj wzmacniacz ze wzgledu na konstrukcje jest nieczuły na zmiane lamp.Ja faktycznie nie uslyszalem róznic miedzy KT77 a EL34 czy 7CA7.Na poczatku po wlozeniu KT77 odnosilem delikatne wrazenie ze cos slysze.Ale teraz jestem niemal przekonany ze uszy mi jedynie zrobily psikusa.Zmiana lamp sterujacych tez nie zmienia niczego.Teraz slucham na KT77 GE i RCA Clear Top.I nie wloze nic innego az do smierci lamp. I to brzmienie lamp takie samo jak Denona....Moze to wina kolumn.... Odpisz, cytując
Recommended Posts