Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
4 godziny temu, resi napisał:

W jednym z salonów Pan zaproponował mi abym posłuchała b&w model mam zapisany i podłączył do musicala ms6 i powiem szczerze że albo to jest to albo wpływ sugesti bo brzmiało to najidealniej co w życiu słyszałam 

Masz na myśli Musical Fidelity M6si ?

Wypożycz do domu, zobaczysz jaki wpływ ma akustyka pomieszczenia i poeksperymentuj z ustawieniem.

Napisano
17 minut temu, resi napisał:

Tak. M6SI

Potężny mocowo wzmacniacz, pochłonie połowę budżetu.

Musical może być dobrym kierunkiem, mocowo wystarczy Musical Fidelity M2si do tego M2scd, razem wyjdziesz taniej niż model 6. Charakter brzmienia będzie nieco inny lecz może warto sprawdzić.

Napisano (edytowany)
19 godzin temu, rajdek napisał:
Dnia 6.06.2025 o 12:11, Rafał S napisał:

mój Pathos ma A-klasowe pre i końcówkę mocy o sporym prądzie spoczynkowym. W rezultacie bierze 140 watów na biegu jałowym.

To grubo. Moja końcówka mocy:

Pobór mocy: 106W

Pobór prądu w trybie gotowości: 0,1 W

Stwierdziliście to na podstawie pomiaru własnego, czy na podstawie opisu w instrukcji obsługi? Czasem zycie potrafi brutalnie zweryfikować pobożne życzenia opisów producenta. Poza tym pobór nie jest stały. Te 106 W to w spoczyynku czy też przy 1/3 mocy, 1/2 czy też maksymalnej mocy wyjściowej? A jeszcze pytanie o moc wyjściową końcówki. Bo pomimo, ze to wyjściowa moc muzyczna, to też nie bierze się znikąd. Jeśli pobiera 106W to podziel to na dwa kanały i otrzymasz jaką faktycznie moc ma Twoja końcówka. A nigdy moc wyjściowa nie będzie w 100% mocą pobieraną. 

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)

No właśnie - pobożne życzenie producenta .

@rajdek nie myśl, że mam coś przeciw Twojej końcówce. Po prostu producenci zaniżają pobory mocy w opisach. Bo na zdrowy rozum - jeśli moc oddawana byłaby wyższa od pobieranej  to typowy przykład perpetum mobile. Pomimo, że w pikach może być wyższa.

Edytowano przez Rega
Napisano
10 minut temu, Rega napisał:

Jeśli pobiera 106W to podziel to na dwa kanały i otrzymasz jaką faktycznie moc ma Twoja końcówka. A nigdy moc wyjściowa nie będzie w 100% mocą pobieraną. 

Tak, ciekawe te dane są 

Screenshot_2025-06-07-14-50-19-67_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg.9a0589fc0bb10b34ba0714ab12da169f.jpg

7 minut temu, Rega napisał:

Po prostu producenci zaniżają pobory mocy w opisach. Bo na zdrowy rozum - jeśli moc oddawana byłaby wyższa od pobieranej  to typowy przykład perpetum mobile.

A może oddawana moc jest zawyżona? Choć nigdzie nie pisze że te 106W to maksymalny pobór, więc producent nie skłamał tylko nie podał całej prawdy.

Napisano
6 minut temu, rajdek napisał:

nie skłamał tylko nie podał całej prawdy.

No właśnie - podają tylko to co jest wygodne. Ja do danych podanych przez producenta podchodzę z dystansem. Na ogół nie są do końca zgodne z rzeczywistością. W moich sprzętach też tak jest. Nie jestem wyjątkiem🙂.

Napisano

Może Musical Fidelity podaje prawdziwe dane?

M6si

Zużycie prądu maks: 680W

Moc ciągła (RMS): 220W

Uwzględniając straty przez sprawność matematycznie jest logiczne.

Patrząc na mojego Teaca zakładając sprawność 90% i moc ciągłą 2x115W wychodzi pobór maksymalny 256W. Te 106 to wyszło z du...

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, Rega napisał:

Stwierdziliście to na podstawie pomiaru własnego, czy na podstawie opisu w instrukcji obsługi? 

Jeśli chodzi o mojego Pathosa, to mierzyli Niemcy z portalu / magazynu Stereo. Nie słucham zbyt głośno, a kolumny mają skuteczność 87dB więc prawdopodobnie w codziennej eksploatacji nie wychodzę poza podaną moc spoczynkową. Co do mocy wyjściowej, to pewnie mieszczę się zwykle w jednym wacie. :) 

Edytowano przez Rafał S