resi Napisano Czwartek o 10:32 Napisano Czwartek o 10:32 Dzień dobry Na wstępie zaznaczę że słuchając w kilku salonach propozycji z forum z mojego wątku o soczystym ciepłym brzmieniu zmieniło mi się zapotrzebowanie na inny styl grania na bardzo naturalny. Tak jak jakiś pan napisał w którymś wątku że na początek ciepłe soczyste podbarwione brzmienie wygra u nie świadomego słuchacza na początku ale później przyjdzie głód na prawdziwe naturalne brzmienie. I właśnie mi przyszedł. Pany w salonach pokazali mi sprzęt z dziedzin naturalnych brzmień tak to nazwijmy bo do fachowości nazewnictwa mi daleko. I spodobało mi się to brzmienie naturalne. Wybrałam sobie B&W ale słuchając ich z tyluma wzmacniaczami pogubiłam się i znowu tu jestem i pisze Z czym to kupić bo nie mogę się zdecydować. A problem jest bo grały z wieloma wzmacniaczami i powiem że nie mam faworyta bo gdy grają z jakimś wzmakiem to przyzyczajam się do dźwięku i jest ok a później grają z innym I też jest super Więc z czym kupić te kolumny aby w domu się przyzwyczaić do wzmaka i zamknąć poszukiwania. Z jakim wzmacniaczem owe kolumny są najczęściej łączone ? Mam nadzieję że jestem zrozumiana Odpisz, cytując
Webster.brd Napisano Czwartek o 13:56 Napisano Czwartek o 13:56 Ja zmieniając system początkowo szukałem sprzętu grającego ciepło a tez w trakcie poszukiwań zmieniłem wizje i skończyłem na zestawie "neutralnym". Z tym że bowersy nie maja raczej reputacji neutralnie grających głośników. Czy dobrze pamiętam z poprzedniego wątku, że nie chciałaś nic w klasie D? Możesz spróbować w takim razie połączenia z heglem. Model w zależności od budżetu. Heglem tez maja w Topie, więc bedzie można zorganizować odsłuch . Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Czwartek o 14:08 Napisano Czwartek o 14:08 3 godziny temu, resi napisał: Więc z czym kupić te kolumny aby w domu się przyzwyczaić do wzmaka i zamknąć poszukiwania. Z jakim wzmacniaczem owe kolumny są najczęściej łączone ? Wybór zależy od tego, w którym kierunku chcesz popchnąć te kolumny. Spójrz na porównanie dwu piecyków właśnie z tymi B&W (w stopce autora wątku): Co do częstotliwości wyboru konkretnego wzmacniacza - nie patrz na statystyki. Czasem wygrywa to, co w Topie jest akurat w promocji. Skoro już sama wytypowałaś B&W (wbrew początkowemu nastawieniu), to wybierz też własnymi uszami wzmacniacz. A jeśli już koniecznie chcesz pytać innych, to osobiście najbardziej wierzyłbym tu testom i opiniom Grześka (@Grzesiek202), który trochę tego ze swoimi Bowersami przerobił. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Czwartek o 14:17 Napisano Czwartek o 14:17 (edytowany) @Kraft Jarek, pomożesz? Jakiś konkretny Marantz ? Z pamięci zaryzykuję i zaproponuję posłuchać z Exposure 2510 lub Rega Elicit mk5. Obie moje propozycje nakierunkowane są na ratowanie przyjemności ze słuchania muzyki dłużej niż 15 minut i bez względu na jakość realizacji czyli wzmacniacze stawiające na płynność, gęstość, ciepło, bliskość. Ps. Krótki odsłuch w salonie audio, zwłaszcza monitorów Bowersa i na tej podstawie wyciąganie wniosków to zły pomysł. Edytowano Czwartek o 14:18 przez kaczadupa Odpisz, cytując
Kraft Napisano Czwartek o 15:45 Napisano Czwartek o 15:45 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: @Kraft Jarek, pomożesz? Ależ oczywiście, proponuję kupić coś solidnego, ładnego, funkcjonalnego, najlepiej od uznanego producenta. Niezbyt drogiego, bo nie ma sensu się na wzmacniacz rujnować. I tak wszystkie prawidłowo skonstruowane brzmią tak samo. Ja bym przejrzał oferty outletowe, promocje i oferty sprzętów używanych. Potem poczytał, jakie opinie mają wytypowane konstrukcje (brumienie, szumy, trzaski, usterki). I wybrał taki, do którego nikt się nie czepia. Odpisz, cytując
Q21 Napisano Czwartek o 15:58 Napisano Czwartek o 15:58 Cześć W jakim budżecie szukasz tego wzmacniacza? Osobiście patrzyłbym za czymś bardziej barwnym, jak opcje z naszego filmu Jest tam kilka fajnych opcji. Do tego dopisałbym ciut bardziej neutralnego jak Fezz Titania Evo, czyli lampa polskiej produkcji W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano Czwartek o 16:24 Napisano Czwartek o 16:24 2 godziny temu, Rafał S napisał: Skoro już sama wytypowałaś B&W (wbrew początkowemu nastawieniu), to wybierz też własnymi uszami wzmacniacz. ☝️👍 Czy wzmacniacz musi byc nowy? Kupno używanego, to naprawdę nic złego. No ja pisząc ten post słucham sobie muzyki u siebie. Na razie nic nie zmieniam, nie szukam. I polecam MA 1000 :). 2 godziny temu, kaczadupa napisał: moje propozycje nakierunkowane są na ratowanie przyjemności ze słuchania muzyki dłużej niż 15 minut i bez względu na jakość realizacji Czy Ty w ogóle słyszałeś kiedyś 705 S3? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Czwartek o 16:27 Napisano Czwartek o 16:27 (edytowany) 5 minut temu, Grzesiek202 napisał: Czy Ty w ogóle słyszałeś kiedyś 705 S3? Jak dobrze pamiętam to 705 S2 signature ale nie chce mi się sprawdzać ponieważ każdy monitor Bowersa, którego słucham/słuchałem trzyma się tego samego pomysłu na brzmienie. Na Sterophile masz tego potwierdzenie. Ps. Jakie wzmacniacze polecasz ? Edytowano Czwartek o 16:30 przez kaczadupa Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano Czwartek o 16:56 Napisano Czwartek o 16:56 20 minut temu, kaczadupa napisał: Ps. Jakie wzmacniacze polecasz ? Do tych kolumn? No, ja wolę jednak te "źle" skonstruowane, ale jednak ciągle nie buczące, pukające, ryczące, czy co tam jeszcze, robiące. Lubię BW i hybrydy. Najbardziej mój obecny wzmacniacz. Ale są jeszcze zamaszyście grające Vincenty, jest Unison... może jakiś Denon? Kiedyś slyszalem u mnie PMA 1600. Nie wiem jaki koleżanka ma budżet. Fajnie to grało. @stach_s ktorego Naima Ty mi pożyczyleś wtedy? Też bardzo ciekawe, "miękko grajace"- jak na moje standardy, połączenie. 1 Odpisz, cytując
stach_s Napisano Czwartek o 17:03 Napisano Czwartek o 17:03 To był Naim Uniti 2b. All-in-one oparty na konstrukcji Nait'a XS2. 1 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano Czwartek o 17:12 Napisano Czwartek o 17:12 9 minut temu, stach_s napisał: To był Naim Uniti 2b. All-in-one oparty na konstrukcji Nait'a XS2. Gdybym chwile wcześniej nie kupił odtwarzacza CD, to byłbym nim bardzo zainteresowany. Odpisz, cytując
stach_s Napisano Czwartek o 17:17 Napisano Czwartek o 17:17 Że też nie wpadłem nigdy na połączenie Naima z Bowersami... Odpisz, cytując
tomasz1w Napisano Czwartek o 17:21 Napisano Czwartek o 17:21 (edytowany) 19 minut temu, stach_s napisał: To był Naim Uniti 2b. All-in-one oparty na konstrukcji Nait'a XS2. I przy okazji jeden z ostatnich bardzo uczciwie wycenionych modeli Naima, zanim im się kompletnie w głowach poprzewracało;) @resiFaktycznie do Bowersów rozważyłbym Unison Research Unico Primo. Sam kiedyś miałem ten wzmacniacz. Edytowano Czwartek o 17:28 przez tomasz1w 1 Odpisz, cytując
resi Napisano Czwartek o 18:24 Autor Napisano Czwartek o 18:24 4 godziny temu, Webster.brd napisał: Ja zmieniając system początkowo szukałem sprzętu grającego ciepło a tez w trakcie poszukiwań zmieniłem wizje i skończyłem na zestawie "neutralnym". Z tym że bowersy nie maja raczej reputacji neutralnie grających głośników. Czy dobrze pamiętam z poprzedniego wątku, że nie chciałaś nic w klasie D? Możesz spróbować w takim razie połączenia z heglem. Model w zależności od budżetu. Heglem tez maja w Topie, więc bedzie można zorganizować odsłuch . No tak nie chce klasy D A jaką mają reputację bowersy ? Odpisz, cytując
Kraft Napisano Czwartek o 18:28 Napisano Czwartek o 18:28 (edytowany) To takie BMW w audio. Edytowano Czwartek o 18:29 przez Kraft 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Czwartek o 18:33 Napisano Czwartek o 18:33 4 minuty temu, Kraft napisał: To takie BMW w audio. Dla mnie bardziej Lotus. Odpisz, cytując
resi Napisano Czwartek o 18:36 Autor Napisano Czwartek o 18:36 Czyli BW to dźwięk efekciarski jak "bmw" Odpisz, cytując
rajdek Napisano Czwartek o 18:42 Napisano Czwartek o 18:42 @resi z jakimi wzmacniaczami słuchałaś ? Odpisz, cytując
Webster.brd Napisano Czwartek o 18:57 Napisano Czwartek o 18:57 Napisałaś, że szukasz neutralnego dźwięku. Bowers neutralny nie jest. Tak jak napisali koledzy, jest to rozrywkowe granie. W sumie takie BMW. Ale nie ma nic złego w jeżdżeniu BMW, więc jeśli Ci sie podoba taki dźwięk, to super. Raczej żaden wzmacniacz nie zmieni bardzo tego charakteru, ale może go lekko skorygować pod własne gusta. Najlepiej przesłuchać kolumny z kilkoma różnymi wzmacniaczmi i porównać. Od hegla do hybrydy. Jesli szukasz bardziej neutralnych kolumn to np. Audio Physic wyższe modele. Odpisz, cytując
resi Napisano Czwartek o 19:35 Autor Napisano Czwartek o 19:35 15 minut temu, rajdek napisał: @resi z jakimi wzmacniaczami słuchałaś ? Denony, musical fidelity, hegel, audiolab, cambridge, yamaha, roksan, marantz, onkyo, i jakieś jeszcze inne ale tak drogie że nawet nie zapisywałam nazw bo słuchałam ich jako ciekawostki i powiem że różnica była minimalutka a cena 5 cyfrowa ale mówili mi że to kolumny blokują możliwości tych drogich wzmacniaczy bo jak słuchałam drogiego wzmaka to kolumny powinny być jeszcze droższe Odpisz, cytując
rajdek Napisano Czwartek o 19:41 Napisano Czwartek o 19:41 Żaden z nich nie utkwił bardziej w pamięci, nie wykazał się "lepszym" charakterem ? Warto jeszcze porównać na jedynym wzmacniaczu kilka par kolumn. Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano Czwartek o 20:03 Napisano Czwartek o 20:03 1 godzinę temu, resi napisał: Czyli BW to dźwięk efekciarski jak "bmw" Za każdym razem, kiedy czytam o tym efekciarskim graniu, zachodzę w głowę: co też to "efekciarskie" oznacza? Serio. Że grają za jasno? Okej. Że zbyt podbitą górą? Okej. Że zbyt analitycznie - to też może być wadą i parę innych też słyszę. Ale, kurczę, kiedy idę na koncert, to chcę mieć efektownie i angażująco. Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano Czwartek o 20:10 Napisano Czwartek o 20:10 9 godzin temu, resi napisał: Dzień dobry Na wstępie zaznaczę że słuchając w kilku salonach propozycji z forum z mojego wątku o soczystym ciepłym brzmieniu zmieniło mi się zapotrzebowanie na inny styl grania na bardzo naturalny. Tak jak jakiś pan napisał w którymś wątku że na początek ciepłe soczyste podbarwione brzmienie wygra u nie świadomego słuchacza na początku ale później przyjdzie głód na prawdziwe naturalne brzmienie. I właśnie mi przyszedł. Pany w salonach pokazali mi sprzęt z dziedzin naturalnych brzmień tak to nazwijmy bo do fachowości nazewnictwa mi daleko. I spodobało mi się to brzmienie naturalne. Wybrałam sobie B&W ale słuchając ich z tyluma wzmacniaczami pogubiłam się i znowu tu jestem i pisze Z czym to kupić bo nie mogę się zdecydować. A problem jest bo grały z wieloma wzmacniaczami i powiem że nie mam faworyta bo gdy grają z jakimś wzmakiem to przyzyczajam się do dźwięku i jest ok a później grają z innym I też jest super Więc z czym kupić te kolumny aby w domu się przyzwyczaić do wzmaka i zamknąć poszukiwania. Z jakim wzmacniaczem owe kolumny są najczęściej łączone ? Mam nadzieję że jestem zrozumiana Cześć Jeśli obrałaś kierunek na te Bowersy, to nie pozostaje nic innego, jak poświęcić godzine-dwie na przetasowanie kilku konstrukcji. Uważam, że trzeba wziąć na warsztat różne "rzeczy" bo nie wykluczone, że to "coś" odnajdziesz "nagle" -Nasze typy do sprawdzenia: 1) https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/rotel-ra-1592-mkii.html Rotel RA1592 mk2 - mocny, czysty, selektywny, wydajny. 2) https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/yamaha-a-s1200-czarny.html Yamaha AS1200 - dość zrównoważone granie, przejrzyste, dobrze kontrolowane 3) https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/copland-csa-100.html Copland CSA 100 - ocieplone, zaokrąglone, kulturalne i angażujące Odpisz, cytując
resi Napisano Czwartek o 20:13 Autor Napisano Czwartek o 20:13 Nie wiem Grześ bo ja raczkuje w tym temacie audio. A najlepsze że mi w salonie powiedzieli że bw to granie naturalne i ja im uwierzyłam i dopiero tutaj na forum mi sprostowali wiedzę. Wiecie co męczące to hobby. Chyba. W sumie to chciałabym już kupić coś puścić muzyczkę zapalić świeczkę zgasić światło i odpocząć I chciałabym jednak sprzęt grający naturalnie ponieważ najfajniej chyba słyszeć prawdę Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Czwartek o 20:15 Napisano Czwartek o 20:15 1 minutę temu, resi napisał: W sumie to chciałabym już kupić coś puścić muzyczkę zapalić świeczkę zgasić światło i odpocząć Bardzo proszę, posłuchaj Sonus Faber Sonetto 1 gen. 2 To wiele wyjaśni po odsłuchu Bowersa, zwłaszcza dla Ciebie. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts