resi Napisano wczoraj o 10:32 Napisano wczoraj o 10:32 Dzień dobry Na wstępie zaznaczę że słuchając w kilku salonach propozycji z forum z mojego wątku o soczystym ciepłym brzmieniu zmieniło mi się zapotrzebowanie na inny styl grania na bardzo naturalny. Tak jak jakiś pan napisał w którymś wątku że na początek ciepłe soczyste podbarwione brzmienie wygra u nie świadomego słuchacza na początku ale później przyjdzie głód na prawdziwe naturalne brzmienie. I właśnie mi przyszedł. Pany w salonach pokazali mi sprzęt z dziedzin naturalnych brzmień tak to nazwijmy bo do fachowości nazewnictwa mi daleko. I spodobało mi się to brzmienie naturalne. Wybrałam sobie B&W ale słuchając ich z tyluma wzmacniaczami pogubiłam się i znowu tu jestem i pisze Z czym to kupić bo nie mogę się zdecydować. A problem jest bo grały z wieloma wzmacniaczami i powiem że nie mam faworyta bo gdy grają z jakimś wzmakiem to przyzyczajam się do dźwięku i jest ok a później grają z innym I też jest super Więc z czym kupić te kolumny aby w domu się przyzwyczaić do wzmaka i zamknąć poszukiwania. Z jakim wzmacniaczem owe kolumny są najczęściej łączone ? Mam nadzieję że jestem zrozumiana Odpisz, cytując
Webster.brd Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Ja zmieniając system początkowo szukałem sprzętu grającego ciepło a tez w trakcie poszukiwań zmieniłem wizje i skończyłem na zestawie "neutralnym". Z tym że bowersy nie maja raczej reputacji neutralnie grających głośników. Czy dobrze pamiętam z poprzedniego wątku, że nie chciałaś nic w klasie D? Możesz spróbować w takim razie połączenia z heglem. Model w zależności od budżetu. Heglem tez maja w Topie, więc bedzie można zorganizować odsłuch . Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 3 godziny temu, resi napisał: Więc z czym kupić te kolumny aby w domu się przyzwyczaić do wzmaka i zamknąć poszukiwania. Z jakim wzmacniaczem owe kolumny są najczęściej łączone ? Wybór zależy od tego, w którym kierunku chcesz popchnąć te kolumny. Spójrz na porównanie dwu piecyków właśnie z tymi B&W (w stopce autora wątku): Co do częstotliwości wyboru konkretnego wzmacniacza - nie patrz na statystyki. Czasem wygrywa to, co w Topie jest akurat w promocji. Skoro już sama wytypowałaś B&W (wbrew początkowemu nastawieniu), to wybierz też własnymi uszami wzmacniacz. A jeśli już koniecznie chcesz pytać innych, to osobiście najbardziej wierzyłbym tu testom i opiniom Grześka (@Grzesiek202), który trochę tego ze swoimi Bowersami przerobił. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu (edytowany) @Kraft Jarek, pomożesz? Jakiś konkretny Marantz ? Z pamięci zaryzykuję i zaproponuję posłuchać z Exposure 2510 lub Rega Elicit mk5. Obie moje propozycje nakierunkowane są na ratowanie przyjemności ze słuchania muzyki dłużej niż 15 minut i bez względu na jakość realizacji czyli wzmacniacze stawiające na płynność, gęstość, ciepło, bliskość. Ps. Krótki odsłuch w salonie audio, zwłaszcza monitorów Bowersa i na tej podstawie wyciąganie wniosków to zły pomysł. Edytowano 22 godziny temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Kraft Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: @Kraft Jarek, pomożesz? Ależ oczywiście, proponuję kupić coś solidnego, ładnego, funkcjonalnego, najlepiej od uznanego producenta. Niezbyt drogiego, bo nie ma sensu się na wzmacniacz rujnować. I tak wszystkie prawidłowo skonstruowane brzmią tak samo. Ja bym przejrzał oferty outletowe, promocje i oferty sprzętów używanych. Potem poczytał, jakie opinie mają wytypowane konstrukcje (brumienie, szumy, trzaski, usterki). I wybrał taki, do którego nikt się nie czepia. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Cześć W jakim budżecie szukasz tego wzmacniacza? Osobiście patrzyłbym za czymś bardziej barwnym, jak opcje z naszego filmu Jest tam kilka fajnych opcji. Do tego dopisałbym ciut bardziej neutralnego jak Fezz Titania Evo, czyli lampa polskiej produkcji W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 2 godziny temu, Rafał S napisał: Skoro już sama wytypowałaś B&W (wbrew początkowemu nastawieniu), to wybierz też własnymi uszami wzmacniacz. ☝️👍 Czy wzmacniacz musi byc nowy? Kupno używanego, to naprawdę nic złego. No ja pisząc ten post słucham sobie muzyki u siebie. Na razie nic nie zmieniam, nie szukam. I polecam MA 1000 :). 2 godziny temu, kaczadupa napisał: moje propozycje nakierunkowane są na ratowanie przyjemności ze słuchania muzyki dłużej niż 15 minut i bez względu na jakość realizacji Czy Ty w ogóle słyszałeś kiedyś 705 S3? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu (edytowany) 5 minut temu, Grzesiek202 napisał: Czy Ty w ogóle słyszałeś kiedyś 705 S3? Jak dobrze pamiętam to 705 S2 signature ale nie chce mi się sprawdzać ponieważ każdy monitor Bowersa, którego słucham/słuchałem trzyma się tego samego pomysłu na brzmienie. Na Sterophile masz tego potwierdzenie. Ps. Jakie wzmacniacze polecasz ? Edytowano 20 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 20 minut temu, kaczadupa napisał: Ps. Jakie wzmacniacze polecasz ? Do tych kolumn? No, ja wolę jednak te "źle" skonstruowane, ale jednak ciągle nie buczące, pukające, ryczące, czy co tam jeszcze, robiące. Lubię BW i hybrydy. Najbardziej mój obecny wzmacniacz. Ale są jeszcze zamaszyście grające Vincenty, jest Unison... może jakiś Denon? Kiedyś slyszalem u mnie PMA 1600. Nie wiem jaki koleżanka ma budżet. Fajnie to grało. @stach_s ktorego Naima Ty mi pożyczyleś wtedy? Też bardzo ciekawe, "miękko grajace"- jak na moje standardy, połączenie. 1 Odpisz, cytując
stach_s Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu To był Naim Uniti 2b. All-in-one oparty na konstrukcji Nait'a XS2. 1 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 9 minut temu, stach_s napisał: To był Naim Uniti 2b. All-in-one oparty na konstrukcji Nait'a XS2. Gdybym chwile wcześniej nie kupił odtwarzacza CD, to byłbym nim bardzo zainteresowany. Odpisz, cytując
stach_s Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Że też nie wpadłem nigdy na połączenie Naima z Bowersami... Odpisz, cytując
tomasz1w Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu (edytowany) 19 minut temu, stach_s napisał: To był Naim Uniti 2b. All-in-one oparty na konstrukcji Nait'a XS2. I przy okazji jeden z ostatnich bardzo uczciwie wycenionych modeli Naima, zanim im się kompletnie w głowach poprzewracało;) @resiFaktycznie do Bowersów rozważyłbym Unison Research Unico Primo. Sam kiedyś miałem ten wzmacniacz. Edytowano 19 godzin temu przez tomasz1w 1 Odpisz, cytując
resi Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu 4 godziny temu, Webster.brd napisał: Ja zmieniając system początkowo szukałem sprzętu grającego ciepło a tez w trakcie poszukiwań zmieniłem wizje i skończyłem na zestawie "neutralnym". Z tym że bowersy nie maja raczej reputacji neutralnie grających głośników. Czy dobrze pamiętam z poprzedniego wątku, że nie chciałaś nic w klasie D? Możesz spróbować w takim razie połączenia z heglem. Model w zależności od budżetu. Heglem tez maja w Topie, więc bedzie można zorganizować odsłuch . No tak nie chce klasy D A jaką mają reputację bowersy ? Odpisz, cytując
Kraft Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu (edytowany) To takie BMW w audio. Edytowano 18 godzin temu przez Kraft 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 4 minuty temu, Kraft napisał: To takie BMW w audio. Dla mnie bardziej Lotus. Odpisz, cytując
resi Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu Czyli BW to dźwięk efekciarski jak "bmw" Odpisz, cytując
rajdek Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu @resi z jakimi wzmacniaczami słuchałaś ? Odpisz, cytując
Webster.brd Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Napisałaś, że szukasz neutralnego dźwięku. Bowers neutralny nie jest. Tak jak napisali koledzy, jest to rozrywkowe granie. W sumie takie BMW. Ale nie ma nic złego w jeżdżeniu BMW, więc jeśli Ci sie podoba taki dźwięk, to super. Raczej żaden wzmacniacz nie zmieni bardzo tego charakteru, ale może go lekko skorygować pod własne gusta. Najlepiej przesłuchać kolumny z kilkoma różnymi wzmacniaczmi i porównać. Od hegla do hybrydy. Jesli szukasz bardziej neutralnych kolumn to np. Audio Physic wyższe modele. Odpisz, cytując
resi Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu 15 minut temu, rajdek napisał: @resi z jakimi wzmacniaczami słuchałaś ? Denony, musical fidelity, hegel, audiolab, cambridge, yamaha, roksan, marantz, onkyo, i jakieś jeszcze inne ale tak drogie że nawet nie zapisywałam nazw bo słuchałam ich jako ciekawostki i powiem że różnica była minimalutka a cena 5 cyfrowa ale mówili mi że to kolumny blokują możliwości tych drogich wzmacniaczy bo jak słuchałam drogiego wzmaka to kolumny powinny być jeszcze droższe Odpisz, cytując
rajdek Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Żaden z nich nie utkwił bardziej w pamięci, nie wykazał się "lepszym" charakterem ? Warto jeszcze porównać na jedynym wzmacniaczu kilka par kolumn. Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 1 godzinę temu, resi napisał: Czyli BW to dźwięk efekciarski jak "bmw" Za każdym razem, kiedy czytam o tym efekciarskim graniu, zachodzę w głowę: co też to "efekciarskie" oznacza? Serio. Że grają za jasno? Okej. Że zbyt podbitą górą? Okej. Że zbyt analitycznie - to też może być wadą i parę innych też słyszę. Ale, kurczę, kiedy idę na koncert, to chcę mieć efektownie i angażująco. Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 9 godzin temu, resi napisał: Dzień dobry Na wstępie zaznaczę że słuchając w kilku salonach propozycji z forum z mojego wątku o soczystym ciepłym brzmieniu zmieniło mi się zapotrzebowanie na inny styl grania na bardzo naturalny. Tak jak jakiś pan napisał w którymś wątku że na początek ciepłe soczyste podbarwione brzmienie wygra u nie świadomego słuchacza na początku ale później przyjdzie głód na prawdziwe naturalne brzmienie. I właśnie mi przyszedł. Pany w salonach pokazali mi sprzęt z dziedzin naturalnych brzmień tak to nazwijmy bo do fachowości nazewnictwa mi daleko. I spodobało mi się to brzmienie naturalne. Wybrałam sobie B&W ale słuchając ich z tyluma wzmacniaczami pogubiłam się i znowu tu jestem i pisze Z czym to kupić bo nie mogę się zdecydować. A problem jest bo grały z wieloma wzmacniaczami i powiem że nie mam faworyta bo gdy grają z jakimś wzmakiem to przyzyczajam się do dźwięku i jest ok a później grają z innym I też jest super Więc z czym kupić te kolumny aby w domu się przyzwyczaić do wzmaka i zamknąć poszukiwania. Z jakim wzmacniaczem owe kolumny są najczęściej łączone ? Mam nadzieję że jestem zrozumiana Cześć Jeśli obrałaś kierunek na te Bowersy, to nie pozostaje nic innego, jak poświęcić godzine-dwie na przetasowanie kilku konstrukcji. Uważam, że trzeba wziąć na warsztat różne "rzeczy" bo nie wykluczone, że to "coś" odnajdziesz "nagle" -Nasze typy do sprawdzenia: 1) https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/rotel-ra-1592-mkii.html Rotel RA1592 mk2 - mocny, czysty, selektywny, wydajny. 2) https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/yamaha-a-s1200-czarny.html Yamaha AS1200 - dość zrównoważone granie, przejrzyste, dobrze kontrolowane 3) https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/copland-csa-100.html Copland CSA 100 - ocieplone, zaokrąglone, kulturalne i angażujące Odpisz, cytując
resi Napisano 16 godzin temu Autor Napisano 16 godzin temu Nie wiem Grześ bo ja raczkuje w tym temacie audio. A najlepsze że mi w salonie powiedzieli że bw to granie naturalne i ja im uwierzyłam i dopiero tutaj na forum mi sprostowali wiedzę. Wiecie co męczące to hobby. Chyba. W sumie to chciałabym już kupić coś puścić muzyczkę zapalić świeczkę zgasić światło i odpocząć I chciałabym jednak sprzęt grający naturalnie ponieważ najfajniej chyba słyszeć prawdę Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 1 minutę temu, resi napisał: W sumie to chciałabym już kupić coś puścić muzyczkę zapalić świeczkę zgasić światło i odpocząć Bardzo proszę, posłuchaj Sonus Faber Sonetto 1 gen. 2 To wiele wyjaśni po odsłuchu Bowersa, zwłaszcza dla Ciebie. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts