kaczadupa Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu 17 godzin temu, lpomis napisał: Chordzie Ad. 5 Naciśniesz i od razu puścisz guzik na pilocie a to już wystarczy, żeby potek jak wystrzelony z procy poleciał na 1cm góra/dół. Nie zmieniałem ustawień w Chordzie, napięcie na wyjściu ustawione na 2V jak zawsze czyli zielony? kolor kulek na moje oko. ad. 1 . Dla mnie grają praktycznie identycznie, środek ustawiony jest tak jak lubię, nic bym tu nie zmieniał. Dzisiaj największą różnicą między wzmacniaczami był jakiś zakres w okolicy chyba przejścia średnicy w wysokie, który to skutkuje właśnie tym, że wokale kobitek „idą” wyżej na Elex mk4 są dobitniejsze w tym zakresie, dęciaki potrafią przyciąć a na Aethos jest łagodniej. Tu jest, moim zdaniem, jakaś różnica między wzmakami, jakiś fragment pasma w okolicy wyższej średnicy na Elex mk4 jest bliżej i jak gram bardzo głośno to potrafi przyciąć po uszach a na Aethos nie ma na to szans - ten zakres pasma jest jakby cichszy, delikatniejszy, nie wiem ale tak to odbieram. Dodaje to troszkę większego podniecenia, podekscytowania wokalom i drapieżności całemu brzmieniu Elex, właśnie ten zakres między średnicą a górą pasma ale grając bardzo głośno potrafi „przyciąć” po uszach. Aethos tego nie ma. ad. 2 dzisiaj nie słyszę żadnej różnicy, na obu jest praktycznie identycznie… Z pamięci Elicit mk5 sprawiał wrażenie zapuszczającego się niżej na basie, zdecydowanie bardziej ciepły ale niestety bez uderzenia Aethosa i Elexa mk4. ad. 4. mam wrażenie, że jednak troszkę więcej powietrza jest z Aethos, może blachy są ciut bardziej soczyste ale różnice, jeżeli w ogóle są, to można przymknąć oko, no trochę jakby więcej powietrza z Aethos. Aethos wydaje się bardziej spójny a Elex mk4 bardziej drapieżny - właśnie przez ten zakres pasma o którym mówiłem. Im dłużej słuchasz z Aethos tym bardziej wciąga Cię ten dźwięk i zaczynasz się bardziej cieszyć i chcieć więcej a Elex szybciej robi wrażenie wow większą otwartością środka i drapieżnością ale cały czas jesteś jakby napięty słuchając muzyki a z Aethos wraz z upływającym czasem muzyka pochłaniania i odpręża. Czas słuchania niestety gra na korzyść Aethos-a. Idę na rower… 2 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) 4 godziny temu, Rafał S napisał: a jak dźwięk jest zbyt twardy, szorstki i konturowy, to wokale i instrumenty akustyczne mogą na tym tracić I przypomniał mi się Cyrus i7, brakowało mu wypełnienia, stawiał nacisk na kontur i był zbyt twardy z Dali. To był z pewnością źle skonstruowany wzmacniacz, bardzo specyficzny i nienaturalny. Edytowano 5 godzin temu przez rajdek Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 5 godzin temu, kaczadupa napisał: Naciśniesz i od razu puścisz guzik na pilocie a to już wystarczy, żeby potek jak wystrzelony z procy poleciał na 1cm góra/dół. A czy tu nie chodzi o zwykły skok potencjometru na reakcję pilota i jego złe dostosowanie? (pilota? czy jednak pilotu?). Mam to samo u mnie. Bardzo lubię ten mój wzmacniacz, ale zdalna regulacja, to często zbyt cicho, lub zbyt głośno. Przecież to nie musi mieć nic wspólnego z mocą wzmacniacza. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 4 minuty temu, Grzesiek202 napisał: Przecież to nie musi mieć nic wspólnego z mocą wzmacniacza. Nigdzie nie pisałem o mocy wzmacniacza. Jest tak jak piszesz, za mocny skok i tyle. Chociaż lepsze to niż zupełny brak pilota. Tak na marginesie, zawołałem przed chwilą syna i mówię posłuchaj swojej muzy i gadaj jak gra. No i lipa. Większe głośniki robią robotę tata, z ProAc grało dużo lepiej. Taki to pomocny młody człowiek… Edytowano 1 godzinę temu przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 5 minut temu, kaczadupa napisał: Tak na marginesie, zawołałem przed chwilą syna i mówię posłuchaj swojej muzy i gadaj jak gra. A co grało? 🙂 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Jakieś fajne kawałki z gry Persona i ten soundtrack z serialu. https://tidal.com/browse/album/330332679?u Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Zdecydowanie, bardziej wolę Twoje kawałki z "Miłości w czasach popkultury". Muzyka mojej młodości. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 11 minut temu, Grzesiek202 napisał: Miłości w czasach popkultury Panie, to jest rewelacyjny album. Świetna muzyka. 1 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 4 minuty temu, kaczadupa napisał: Panie, to jest rewelacyjny album. Świetna muzyka. Wiem, znam każdy dźwięk na pamięć. Ogólnie, moim zdaniem, schylek dobrego czasu dla polskiej muzyki. Czasami wracam do tej płyty. Wiesz, szczerze - nie brzmi to u mnie zbyt dobrze. A może to po prostu wina młodości durnej i chmurnej? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Ja odpływam przy tej muzie w nocy na słuchawkach. To jest genialne! I jak na złość najlepiej u mnie brzmi na ATC a nie ProAc... Odpisz, cytując
Recommended Posts