Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
4 minuty temu, kaczadupa napisał:

Jednak jaram się cały czas

Na pewno spędzisz z nimi miły tydzień, czy dwa. I tego Ci zazdroszczę. Z brytyjskich marek, których jeszcze nie poznałem chyba właśnie ATC i Grahamów posłuchałbym najchętniej. :) 

Napisano
1 godzinę temu, kaczadupa napisał:

Ufam tylko recenzji z naszego Audio, nie jest to przypadkowy człowiek prowadzący bloga z pięknie zrobionymi zdjęciami a osoba, która wie kiedy grają a kiedy nie grają - tak samo jak Marek ( @MMarek:)

Tak to prawda 😀

Napisano

Adam, a ja mam do Ciebie pytanie z zupełnie innej beczki. Z tego co kojarzę, zmieniłeś telewizor. I z tego co też kojarzę, coś tam Ci się popsuło z dźwiękiem. Niestety, moja stara plazma chyba powoli dokonuje żywota a TV w rozmiarze 42 jest raczej obecnie nie do dostania. I teraz pytanie: z jakiego rozmiaru na jaki "przeskoczyłeś"i czy wg Ciebie jest szansa, że i ja usłyszę różnice w dźwięku po zmianie TV z 42 na 55 calowy? 

Napisano

Dla mnie telewizor to zło w typowym miejscu czyli za linią bazy. Ja mam 55 cali, fajnie się ogląda ale resztę (wpływ odbić od ekranu musisz sam ocenić). Jak syn pójdzie na studia (oby) to sprawa będzie prosta i tv wylatuje do drugiego pokoju. Wytrzymam te dwa lata i może do tego czasu wyklaruje się sytuacja z głośnikiem docelowym. :) 

Jeszcze jedno. Moja stara Bravia miała tak skonstruowane nóżki, że mogłem ją cofnąć na sam brzeg komody a obecny LG to niestety jakieś 10cm bliżej + większy ekran i … jest gorzej. 

Napisano
19 minut temu, kaczadupa napisał:

Dla mnie telewizor to zło w typowym miejscu czyli za linią bazy.

A odbijają Ci się głośniki w TV, jak siedzisz w sweet spotcie? Bo mi nie, a mam go między kolumnami. 

Napisano

Jarek, przepraszam ale tu nie dział akustyka. Rozumiem, że większość osób, które mają tv gdzie mają będą tego bronić jako znikomy wpływ, brak pierwszego odbicia, że przecież akustyk mówił… itp., itd. Dla mnie to lipa. Do tego jak chcę zachować poprzednią odległość telewizor-monitor to monitory muszę wysunąć bardziej od tylnej ściany a to zwłaszcza przy ATC scm7 ma wpływ na ilość niskich tonów. Dla mnie każda duża, twarda, płaska powierzchnia blisko głośnika to kompromis i zło. Dwa lata wytrzymam z tym ogromnym pudłem a potem precz.
Z mojej strony koniec tego tematu.

Napisano
Dnia 8.07.2025 o 14:46, kaczadupa napisał:

...a obecny LG to niestety jakieś 10cm bliżej + większy ekran i … jest gorzej. 

Nie dasz rady zawiesić na płaskim uchwycie do ściany?

Ostatnio swój uchwyt wymieniałem, teraz tv wisi z 1 cm od ściany.