Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam.

Proszę o doradzenie jaki subwoffer do 4000 zł spełni moje oczekiwania.
Wiem że odsłuch byłby tutaj najbardziej wskazany ( obecna sytuacja nie pozwala), dlatego liczę że uda się coś znaleźć na bazie waszych doświadczeń.

Subwoofer będzie grał w stereo głównie do muzyki, kolumny to Indiana Line Tesi 5, amplituner to Yamaha RX-V4A. Salon około 24 metry. Gatunki jakie słucham to generalnie wszystko, zależy na co mam ochotę lub żona.

Miałem już u siebie 4 subwoffery i żaden mnie w pełni nie zadowolił:

1. Yamaha NS-SW 300
Pierwszy który pojawił się w moim salonie. Po wydaniu około 1700 zł spotkałem się z niesamowitym rozczarowaniem. Ten sub dudni niemiłosiernie, brak mu głębi i charakteru. Jeden dzień i go oddałem. Może kable były słabe? Użyłem jakiegoś cienkiego RCA pod LFE.

2. SVS SB-1000 Pro
Tutaj okolice 3700 zł. Zainwestowałem w kabel 2 RCA - 2 RCA 100 zł za 2 metry i przystąpiłem do osłuchu. Od razu powiem, że ten bass był najlepszy jeżeli chodzi o barwę, pracę punktową i niesamowite oddanie szczegółów, ale przy gatunku techno / remixy brakuje mu "kopyta" - nie ma ŁUP ŁUP tylko jest UP UP. Oddałem...

3. Edifier T5
Może brakuje bass reflexu dla techniawy? Wydane 400 zł i sub ląduje w salonie ( wiem, że 3700 a 400 zł to inny przedział, ale tutaj poszedł eksperyment ). Ku mojemu zaskoczeniu remixy i techniawa brzmią Super, jest ŁUP ŁUP, ale włączyłem spokojniejsze kawałki i brakuje szczegółowości z SVS, zlewa się wszystko,  mało tego ten sub gubił rytm...

4. Yamaha NS-SW200
Druga szansa dla yamahy tym razem z moimi lepszymi kablami. W skrócie to samo co przy sw300. DUDNI. Edifier T5 grał dużo lepiej mimo gubienia rytmu. Oddany.

Bawiłem się oczywiście ustawieniami w amplitunerze, kolumny ustawiłem na "small", sprawdzałem odcięcia od 60 do 110hz, zmieniałem fazę. Była synchronizacja mikrofonem YPAO.

Proszę o doradzenie jaki subwoffer może spełnić moje oczekiwania. Ma być dokładny, punktowy jak SVS ale z "kopytem" które sprawdzi się w techno / remixach. Taki złoty środek. 
Czuję że mój subwoofer gdzieś tam na mnie czeka.

Pozdrawiam

Napisano (edytowany)
10 godzin temu, BeoGamesTV napisał:

Line Tesi 5, amplituner to Yamaha RX-V4A.

Sprzedać gnioty, dołożyć te 4tys i kupić coś lepszego, używanego z bardziej wyrafinowanym basem  i zejściem i przede wszystkim ze wzmakiem, a później zbierać na sub, jeśli miałbyś niedosyt. A jak sub to używany rel choć to mija się trochę z celem bo jak go dodasz to tam cała reszta ssie, tesi to słabe kolumny, bas w nich jest pudełkowy, jakby ktoś uderzał w karton to już opticony z denkiem mają o wiele przyjemniejszą sygnaturę basową.

Edytowano przez S!N!
Napisano
32 minuty temu, S!N! napisał:

A jak sub to używany rel choć to mija się trochę z celem bo jak go dodasz to tam cała reszta ssie, tesi to słabe kolumny, bas w nich jest pudełkowy

Bas jest słaby, ale dodanie suba odciąża kolumny i grają lepiej w średnicy i górze. W przyszłości kolumny też zmienię, bo obecny zestaw to jest start przygody z muzyką. Jeżeli coś wymieniasz, proszę o konkretny model dostępny w sklepach. 

Pozdrawiam