Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

To było ze 3.5-4 lata temu. 
Po miesiącu około, gdy ustawiłem kolumny, tak by po audiofilsku dopasować holografię, głębię i inne mało istotne sprawy, pomierzył oddzielnie kolumny, suba, potem razem i w programie skorygował wpływ fal stojących. To załadował do wzmacniacza z dsp od suba. W każdej chwili mogę wcisnąć przycisk/ustawienia bez korekcji i to robi ogromna różnicę. 

Gdybyś Wojtku miał problemy nie do przejścia z brzmieniem w niskich rejestrach zachęcam, byś z tym chłopem pogadał. Ty jesteś kumaty a on dobrze słucha. Może wyjdzie z tego coś pożytecznego. Mam numer. Dawaj znać.

Napisano
2 godziny temu, lpomis napisał:

To w ogóle możliwe trafić praktycznie 1:1 w całym paśmie? Tak, żeby nie było tego mikro rozjazdu czasowego?

Eh, człowiek to jednak durnowaty jest. Patrzyłem na te wykresy w zakładce Phase i nie wiem, czemu na siłę chciałem je zrównać. Doczytałem nieco i właśnie nie zawsze warto dążyć do idealnego pokrycia fazy między kolumnami a subem. Przecież ustawienie 180 stopni w subie najlepiej się u mnie sprawdza, co widać w SPL, ale i słychać "usznie". Idealne zgranie często kończy się podbiciem basu w miejscach, gdzie w pomieszczeniu występują mody. Wygląda na to, że lepiej szukać płynnego, zbieżnego przebiegu fazy w okolicach punktu podziału, a nie perfekcyjnego nakładania się.

No i jeszcze zakładka Impulse. Wykres pokazujący czas dotarcia sygnału z danego źródła (kolumn i suba) do mikrofonu. Tu chyba jest ok.

svs0911-3.jpg.664d03d28636a14edf1b323b0f7c3116.jpg

Przeładowałem się informacjami. Przyspieszony kurs podstaw w REWie to jednak twardy orzech do zgryzienia. Czas posłuchać muzyki :)