AudioTube Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu To było ze 3.5-4 lata temu. Po miesiącu około, gdy ustawiłem kolumny, tak by po audiofilsku dopasować holografię, głębię i inne mało istotne sprawy, pomierzył oddzielnie kolumny, suba, potem razem i w programie skorygował wpływ fal stojących. To załadował do wzmacniacza z dsp od suba. W każdej chwili mogę wcisnąć przycisk/ustawienia bez korekcji i to robi ogromna różnicę. Gdybyś Wojtku miał problemy nie do przejścia z brzmieniem w niskich rejestrach zachęcam, byś z tym chłopem pogadał. Ty jesteś kumaty a on dobrze słucha. Może wyjdzie z tego coś pożytecznego. Mam numer. Dawaj znać. 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, lpomis napisał: To w ogóle możliwe trafić praktycznie 1:1 w całym paśmie? Tak, żeby nie było tego mikro rozjazdu czasowego? Eh, człowiek to jednak durnowaty jest. Patrzyłem na te wykresy w zakładce Phase i nie wiem, czemu na siłę chciałem je zrównać. Doczytałem nieco i właśnie nie zawsze warto dążyć do idealnego pokrycia fazy między kolumnami a subem. Przecież ustawienie 180 stopni w subie najlepiej się u mnie sprawdza, co widać w SPL, ale i słychać "usznie". Idealne zgranie często kończy się podbiciem basu w miejscach, gdzie w pomieszczeniu występują mody. Wygląda na to, że lepiej szukać płynnego, zbieżnego przebiegu fazy w okolicach punktu podziału, a nie perfekcyjnego nakładania się. No i jeszcze zakładka Impulse. Wykres pokazujący czas dotarcia sygnału z danego źródła (kolumn i suba) do mikrofonu. Tu chyba jest ok. Przeładowałem się informacjami. Przyspieszony kurs podstaw w REWie to jednak twardy orzech do zgryzienia. Czas posłuchać muzyki 2 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 18 minut temu Napisano 18 minut temu 2 godziny temu, lpomis napisał: No i jeszcze zakładka Impulse Wojtek zachęcam do zapoznania się z dwoma artykułami, które w przystępny sposób opisują na co patrzymy korzystając z pomiarów mikrofonem. Nie dotyczy to bezpośrednio REW, ale jest cennym źródłem informacji. Tak na początek przygody z pomiarami 😉 https://audioxpress.com/article/testing-loudspeakers-which-measurements-matter-part-1 https://audioxpress.com/article/testing-loudspeakers-which-measurements-matter-part-2 Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
Recommended Posts