AudioTube Napisano wczoraj o 15:07 Napisano wczoraj o 15:07 To było ze 3.5-4 lata temu. Po miesiącu około, gdy ustawiłem kolumny, tak by po audiofilsku dopasować holografię, głębię i inne mało istotne sprawy, pomierzył oddzielnie kolumny, suba, potem razem i w programie skorygował wpływ fal stojących. To załadował do wzmacniacza z dsp od suba. W każdej chwili mogę wcisnąć przycisk/ustawienia bez korekcji i to robi ogromna różnicę. Gdybyś Wojtku miał problemy nie do przejścia z brzmieniem w niskich rejestrach zachęcam, byś z tym chłopem pogadał. Ty jesteś kumaty a on dobrze słucha. Może wyjdzie z tego coś pożytecznego. Mam numer. Dawaj znać. 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano wczoraj o 17:31 Napisano wczoraj o 17:31 2 godziny temu, lpomis napisał: To w ogóle możliwe trafić praktycznie 1:1 w całym paśmie? Tak, żeby nie było tego mikro rozjazdu czasowego? Eh, człowiek to jednak durnowaty jest. Patrzyłem na te wykresy w zakładce Phase i nie wiem, czemu na siłę chciałem je zrównać. Doczytałem nieco i właśnie nie zawsze warto dążyć do idealnego pokrycia fazy między kolumnami a subem. Przecież ustawienie 180 stopni w subie najlepiej się u mnie sprawdza, co widać w SPL, ale i słychać "usznie". Idealne zgranie często kończy się podbiciem basu w miejscach, gdzie w pomieszczeniu występują mody. Wygląda na to, że lepiej szukać płynnego, zbieżnego przebiegu fazy w okolicach punktu podziału, a nie perfekcyjnego nakładania się. No i jeszcze zakładka Impulse. Wykres pokazujący czas dotarcia sygnału z danego źródła (kolumn i suba) do mikrofonu. Tu chyba jest ok. Przeładowałem się informacjami. Przyspieszony kurs podstaw w REWie to jednak twardy orzech do zgryzienia. Czas posłuchać muzyki 2 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano wczoraj o 20:03 Napisano wczoraj o 20:03 2 godziny temu, lpomis napisał: No i jeszcze zakładka Impulse Wojtek zachęcam do zapoznania się z dwoma artykułami, które w przystępny sposób opisują na co patrzymy korzystając z pomiarów mikrofonem. Nie dotyczy to bezpośrednio REW, ale jest cennym źródłem informacji. Tak na początek przygody z pomiarami 😉 https://audioxpress.com/article/testing-loudspeakers-which-measurements-matter-part-1 https://audioxpress.com/article/testing-loudspeakers-which-measurements-matter-part-2 Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Dzięki Mariusz. A skoro już jesteś, to zapytam. Czy według Ciebie sama budowa subwoofera może sprawiać, że będzie on łatwiejszy lub trudniejszy do zestrojenia z kolumnami? Konkretniej - czy sub z głośnikiem skierowanym w stronę słuchacza może mieć jakąś przewagę od takiego z głośnikiem skierowanym do dołu lub dwoma na bokach? Budy zamknięte. Front-fire VS down-fire VS side-fire. Te pierwsze na logikę wydają się być bardziej przewidywalne, drugie równomierniej rozpraszają, trzecie (np. SVS 3000 Micro) są dla mnie zagadką. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Nie wydaje mi się żeby mialo to znaczenie. Dźwięk poniżej częstotliwości przejścia zaczyna się rozchodzić wszechkierunkowo. Intuicyjne patrząc, że rozchodzi się "kuliście" wydawać by się moglo, że ma to znaczenie, ale gdyby miało to REL nie dawałby jak w moim T5i przetwornika membraną do podlogi. Nie wnikałem w temat, ale się przyjrzę. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) Dział DIY umarł więc napiszę tutaj. Co sądzicie o tym kicie DIY do stereo plus dedykowany wzmak vs svs,rel,klipsch https://blackdotaudio.eu/dayton-audio-18-ultimax-subwoofer-kit,364,1400805.html Całośc 6 tyś. plus trochę roboty Edytowano 4 godziny temu przez Sundin997 Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 6 minut temu, Sundin997 napisał: Dział DIY umarł więc napiszę tutaj. Co sądzicie o tym kicie DIY do stereo plus dedykowany wzmak vs svs,rel,klipsch https://blackdotaudio.eu/dayton-audio-18-ultimax-subwoofer-kit,364,1400805.html Całośc 6 tyś. plus trochę roboty Przy podobnej kwocie, wolałbym postawić na coś sprawdzonego, w obudowie zamkniętej Czyli B&W DVB4s https://www.tophifi.pl/glosniki/subwoofery/bowers-wilkins-db4s.html W dodatku zawsze będziesz mógł to sprzedać, i nie będzie problemu z odsprzedażą, co przy konstrukcji DIY jest już wątpliwe... Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 minutę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Przy podobnej kwocie, wolałbym postawić na coś sprawdzonego, w obudowie zamkniętej Czyli B&W DVB4s https://www.tophifi.pl/glosniki/subwoofery/bowers-wilkins-db4s.html W dodatku zawsze będziesz mógł to sprzedać, i nie będzie problemu z odsprzedażą, co przy konstrukcji DIY jest już wątpliwe... Ty poważnie porównujesz,to pudełko do 18 calowych subwooferów? 5 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: W dodatku zawsze będziesz mógł to sprzedać, i nie będzie problemu z odsprzedażą, co przy konstrukcji DIY jest już wątpliwe... O to chodzi,żeby już nie odsprzedawać Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 27 minut temu, Sundin997 napisał: Ty poważnie porównujesz,to pudełko do 18 calowych subwooferów? O to chodzi,żeby już nie odsprzedawać 10 cali, też może być efektywne Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, Sundin997 napisał: Dział DIY umarł więc napiszę tutaj. Co sądzicie o tym kicie DIY do stereo plus dedykowany wzmak vs svs,rel,klipsch https://blackdotaudio.eu/dayton-audio-18-ultimax-subwoofer-kit,364,1400805.html Całośc 6 tyś. plus trochę roboty Myślę że "złapiesz" wspólny język z użytkownikiem @HQ150 (raczej na PW niż oficjalnie tutaj) na temat potworów na 18 calowych membranach. Kolega posiada DIY sub na (chyba) 18 calowej membranie. Zapytaj go, co sądzi. Ma chyba największe doświadczenie w tej materii z nas wsztstkich. Pozdr. 1 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 10 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Myślę że "złapiesz" wspólny język z użytkownikiem @HQ150 (raczej na PW niż oficjalnie tutaj) na temat potworów na 18 calowych membranach. Kolega posiada DIY sub na (chyba) 18 calowej membranie. Zapytaj go, co sądzi. Ma chyba największe doświadczenie w tej materii z nas wsztstkich. Pozdr. Audio tube ma takie. Osobiście miałem okazję przez chwilę posłuchac 18tek,ale na innych przetwornikach. Mnie już przestają interesować pół środki,trzeba iść na całość,albo szukać przez kolejne 10 lat. Edytowano 2 godziny temu przez Sundin997 1 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Zastanowilbym sie czy do stereo taki kloc to dobre rozwiązanie. Obstawialbym raczej cos mniejszego np 12 cali w obudowie zamknietej. 1 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Jeden telefon do konstruktora. Wysłucha, pomyśli, doradzi a jak trzeba to wykona. Na olx widziałem dwa crowny 1000 i 2000CDi. Namawiam, by zapisać te ogłoszenia. A już szczególnie nalegam, by wszelkie kwestie dotyczące wielkości, driverów, zszycia czy późniejszej korekcji w sweetspot zostawić konstruktorowi. Wiedza, doświadczenie i zadowolenie klientów. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 13 minut temu, AudioTube napisał: crowny 1000 i 2000CDi. Dlaczego akurat crown,a nie np. IcePower? Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Tam masz DSP I tanie jak barszcz. Resztę już z konstruktorem. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 minutę temu, AudioTube napisał: Tam masz DSP I tanie jak barszcz. Resztę już z konstruktorem. A gdzie ten konstruktor mieszka,to podjadę z Johnym. Odpisz, cytując
Recommended Posts