KrólKiczu Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 1 godzinę temu, Mikelas76 napisał: Scinalbym tylko te dwie gorki i na tym zakonczyl korekcje, aby za duzo nie ingerowac. Jeśli podpowiesz jakim narzędziem można to "cięcie" zrobić, i nie będzie to zbyt duży wydatek patrzac na mój system, chętnie spróbuję. No i generalnie czy DSP jest w stanie dokonać takiej korekty? Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 17 godzin temu, AudioTube napisał: Ogłoszenie dla kolegów Sebastian był pierwszy. I do niego pojedzie. Jest odważny i ciekawski, a i może kolegom na posłuchanie podrzuci. 2 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, KrólKiczu napisał: Jeśli podpowiesz jakim narzędziem można to "cięcie" zrobić, i nie będzie to zbyt duży wydatek patrzac na mój system, chętnie spróbuję. No i generalnie czy DSP jest w stanie dokonać takiej korekty? Zdaje sie ze nowy blusound ma wszyte dsp co? To chyba najbardziej optymalna opcja. Wolalbym to niz kolejny element wpinac obok streamera. To jest raczej banalna sprawa. Obcinasz tylko dwie gorki, chyba ze chcesz calosc poprawic. Ale. ja jestem ptzeciwnikiem korygowania calego pasma. A zasypywanie dolkow poprzez dsp dla mnie to herezja. Ale wiem ze tu sie to praktykuje. Edytowano 9 godzin temu przez Mikelas76 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Raz miałem DSP, pożyczone od kogoś z forum (zdaje się, że od koleżanki Joanny ale ręki sobie nie dam uciąć). Wtedy niestety nie potrafiłem go obsłużyć a i kolumny miałem zupełnie inne. Nowego bluesounda, ten najwyższy model, ma mój kolega z Lublina. Przy kolejnej wizycie rzucę okiem na to urządzenie. Niestety, jak na mój tor, dość droga zabawka. Czy niższe modele potrafią korygować "górki" jak u mnie? Jeśli ktoś zna odpowiedź, niech podpowie 🙂. Odpisz, cytując
lpomis Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowany) A korzystał ktoś z Was może z mikrofonu Eversolo EM-01? Jest teraz do kupienia w fajnej cenie. Zastanawiam się czy go nie sprawdzić. Czytałem, że podobno zdarzały się problemy z pobieraniem plików kalibracyjnych ze strony producenta. 25 minut temu, KrólKiczu napisał: Czy niższe modele potrafią korygować "górki" jak u mnie? Twój Node 2i z tego co pamiętam posiada tylko prostą regulację „tone controls” w aplikacji - bass/treble. Nowy Nano też nie ma DSP. Edytowano 9 godzin temu przez lpomis Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 1 godzinę temu, Mikelas76 napisał: Model z 2024 roku ma dsp Pytanie jak ono działa. Dzwoniłem dziś do 2 salonów top hi fi. W jednym powiedziano mi, że nowe modele NIE MAJĄ DSP, w drugim, że mają Diraca ale tylko w wersji okrojonej. Także zdania jak widać są podzielone 🙂. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 1 godzinę temu, lpomis napisał: A korzystał ktoś z Was może z mikrofonu Eversolo EM-01? Chcesz na testy? Podaj adres to Ci wyślę 1 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 9 minut temu, KrólKiczu napisał: Pytanie jak ono działa. Dzwoniłem dziś do 2 salonów top hi fi. W jednym powiedziano mi, że nowe modele NIE MAJĄ DSP, w drugim, że mają Diraca ale tylko w wersji okrojonej. Także zdania jak widać są podzielone 🙂. Najlepiej wejść na stronę Dirac i sobie sprawdzić czy można dokupić do swojego urządzenia i jaką licencję. https://www.dirac.com/products/room-correction Odpisz, cytując
pairtick Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 17 godzin temu, MariuszZ napisał: Dla wprawnego oka po czerwonej obwiedni widać, że pasmo basu kończy się w okolicach 40Hz Najniższy dźwięk gitary basowej E¹ to 41,2 Hz - czyli, chyba, dobrze 🤔 17 godzin temu, MariuszZ napisał: Nie rozumiem pomiarów robionych bez celu. @pairtick jeżeli chciałeś coś pokazać to najpierw ustal co, a później to zmierz i pokaż. Cel wcale nie był ukryty 😁 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 19 minut temu, Wing0 napisał: Chcesz na testy? Hej, dzięki za propozycję Zamówiłem go jednak chwilę wcześniej z allegro. Zobaczymy ile to warte. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 9 minut temu, pairtick napisał: Cel wcale nie był ukryty 😁 Zobaczyć widmo utworu Genesis i porównać u siebie. Rozumiem zamysł, ale nie rozumiem celu Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
pairtick Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 18 godzin temu, MariuszZ napisał: masz sporą dolinę między 90 - 120Hz 😉 Aż sprawdziłem, jakich to dźwięków Rutherford bezczelnie nie gra 😉 10 minut temu, MariuszZ napisał: Zobaczyć widmo utworu Genesis i porównać u siebie. Rozumiem zamysł, ale nie rozumiem celu Cel j/w. Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 51 minut temu, KrólKiczu napisał: Pytanie jak ono działa. Dzwoniłem dziś do 2 salonów top hi fi. W jednym powiedziano mi, że nowe modele NIE MAJĄ DSP, w drugim, że mają Diraca ale tylko w wersji okrojonej. Także zdania jak widać są podzielone 🙂. Jesli jest okrojony DL to calkiem mozliwe ze dsp dzial ponize 300hz, czyli zalatwiloby sprawe w twoim przypadku Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 1 godzinę temu, Mikelas76 napisał: Jesli jest okrojony DL to calkiem mozliwe ze dsp dzial ponize 300hz, czyli zalatwiloby sprawe w twoim przypadku Limited bandwidth to 20-500 Hz. 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Panowie @lpomis , @MariuszZ to wczoraj to było sprawdzenie czujności i zdaliście Mariusz , jesteś w tym naprawdę dobry , tak polaryzacja była odwrócona. Powtórzyłem pomiar , bez suba , z subem faza "0" oraz faza " 180 ". Pomiary na lampach bez żadnych polepszaczy typu DL. Im dłużej poznajemy się z subem , tym więcej zależności zauważam Nie lubi niestety Luxmana. Po podłączeniu kabla speacon do Luxmana występuje przydźwięk na 50 Hz / załącznik /. Jak podłączam pod monoblok lampowy , absolutna cisza. Jutro nad tym popracuje. A przy okazji sprawdzania polaryzacji zmieniłem kabelek głośnikowy w lampach na nieco grubszy POMIAR 24.11.25.mdat Dodam , ze przydźwięk po podłączeniu suba do Luxmana występuje nawet wtedy gdy Luxman jest wyłączony. 2 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 57 minut temu Napisano 57 minut temu (edytowany) Teraz pomiary wydają się być ok. Są bardzo zbliżone do poprzednich Nie gniewaj się Tomek, ale to nie wygląda dobrze pod kątem współpracy kolumn z subem. Niezależnie od ustawionej fazy sub wyraźnie pompuje główny mod pokoju. Dołek ~85Hz i powyżej tylko lekko się rusza, a samo rozciągnięcie basu jest małe, tych najniższych częstotliwości prawie nie ma. A to w końcu duży Rel T/9x. On na bank potrafi tam dołożyć. Trzeba kombinować z miejscem na suba i gałkami. Bez DSP też się nie obejdzie. ■ - same kolumny ■ - z subem (faza 0) ■ - z subem (faza 180) Edytowano 46 minut temu przez lpomis 1 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 51 minut temu Napisano 51 minut temu @tomek4446 a co ty masz za węże głośnikowe? Moje ww mini eclipse wygladaja licho w porownaniu do twoich 😉. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 45 minut temu Napisano 45 minut temu @tomek4446 musisz podwiesić do sufitu te kable bkabiny wtyki popsują:) Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 28 minut temu Napisano 28 minut temu 18 minut temu, lpomis napisał: Dołek ~85Hz i powyżej tylko lekko się rusza, a samo rozciągnięcie basu jest małe, tych najniższych częstotliwości prawie nie ma. Wojtek , nie gniewam się. Po to pytam mądrzejszych ,by móc wprowadzać modyfikacje. Tak sobie myślę , że jak mam odcięcie na ok. 50Hz w subie, to może to być przyczyną nie zasypywania dołków w pasmach powyżej. Ustawienie głośności jest optymalne na słuch. Podkręcenie gałki powoduje zdominowanie basu przez subwoofer. Co do miejsca to jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa. Odpisz, cytując
MMarek Napisano 27 minut temu Napisano 27 minut temu Kurde, jaka to fascynująca zabawa z tymi subami. Zastanawiam się poważnie nad zakupem REL T9X aby potem rozwiązywać problemy których nie mam 😀 Martwi mnie jedynie, że nie ma w kolorze pasującym do moich kolumn i mebli. 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 21 minut temu Napisano 21 minut temu 23 minuty temu, Mikelas76 napisał: a co ty masz za węże głośnikowe? To Koda , duuużo miedzi , wtyki lutowałem kolbą 22 minuty temu, Wing0 napisał: musisz podwiesić do sufitu te kable bkabiny wtyki popsują:) Już o tym pomyślałem , myślisz , że wystarczy ? 5 minut temu, MMarek napisał: Zastanawiam się poważnie nad zakupem REL T9X aby potem rozwiązywać problemy których nie mam 😀 Bież Marek w ciemno , a nuda będzie Ci obca 6 minut temu, MMarek napisał: Martwi mnie jedynie, że nie ma w kolorze pasującym do moich kolumn i mebli. Da się załatwić. Dasz suba do Romana / @Rega/ , a dopasuje Ci tak fornirek , że mucha nie siada Odpisz, cytując
lpomis Napisano 18 minut temu Napisano 18 minut temu (edytowany) 13 minut temu, MMarek napisał: nie ma w kolorze pasującym do moich kolumn i mebli Żona na AVS zapytała kierownika stoiska, dlaczego nie ma różowych. Odpowiedział: nie ma problemu, zrobimy. Więc o kolor możesz być spokojny Marku 14 minut temu, tomek4446 napisał: Co do miejsca to jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa Jednak idzie do sypialni? Edytowano 13 minut temu przez lpomis 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 12 minut temu Napisano 12 minut temu 3 minuty temu, lpomis napisał: Jednak idzie do sypialni? W końcu to żony subwoofer Odpisz, cytując
Recommended Posts