Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, KrólKiczu napisał:

Włącz to

A posłuchałem. Bas zostaje cały czas punktowy łącznie z momentami kiedy wychodzi na plan pierwszy linii melodycznej. Odciążenie kolumn subem spowodowało, że średnica i wysokie stały bardziej czytelne , jest więcej swobody w dźwięku , większa rozdzielczość. No i nie dudni mimo braku jakichkolwiek filtrów :) 

Napisano
3 godziny temu, tomek4446 napisał:

Czy mnie się wydaje , czy najlepiej wypada Butterworth 6 dB/oct ? Odcięcie 60 Hz.

Patrząc na wyrównanie pasma dB SPL tak to wygląda. Jest najmniejszy ubytek w notch`ach. Ważne jak słuchasz czy nic nie przeszkadza. Ja dzisiaj powalczyłem z tłumikami RCA przy subie. Działają, ale bez znaczącego wpływu na regulację no chyba, że dam dwa w szeregu.

Tam w środku zwykły dzielnik napięcia na rezystorkach jest. W jednym szeregu ok. 10k, równolegle 14,5k, 12k lub 11k w zależności od sztuki. U mnie rozbieżność pomiędzy sztukami jest spora. Najgorsze, że po kilku przesunięciach hebelka od wartości tłumienia coś się posypało w środku jeden padł i nie mierzy się.

Na razie uważam, że nic nie osiągnąłem na plus więc chwalił się nie będę. Jeszcze powalczę chociaż pojawiają się myśli, że lepiej nie będzie ;)

Pozdrawiam. M

Napisano

Wczoraj pomiary , dzisiaj odsłuch. Zacząłem od 48 dB/oct , bas bardzo punktowy , mocne uderzenia. Dla kontrastu zszedłem do 12 dB/oct bas przycichł , ale za to zrobił się plastyczny , jak dla mnie za bardzo. Nie mogę się zdecydować między 24 dB/oct , a 36 , różnica w brzmieniu niewielka. W końcu stanęło na 36 dB/oct taka równowaga między zróżnicowaniem na basie a jego punktowością. Na dzień dzisiejszy tak zostawiam. 

12 dB.jpg

36 dB.jpg

Napisano

Czasem podają. Piszą. którego rzędu zwrotnice zastosowali. Informację tę można też często wyłuskać z opisów w testach. Albo zobaczyć elementy zwrotnicy. Z nich też można to wyczytać.

Napisano (edytowany)

Spadek charakterystyki na dole: obudowa zamknięta - 12dB/okt. , bas reflex - 24dB/okt.

Przy podziale każdy stopień filtra w zwrotnicy kolumny daje spadek 6dB/okt. Np zwrotnica 3 rzędu to spadek 18 dB/okt.

Ilość stopni w filtrze można określić po ilości elementów reaktancyjnych czyli cewek i kondensatorów, o ile oczywiście nie ma dodatkowych obwodów korygujących jakieś określone miejsca charakterystyki. Dla przykładu najprostsza wersja zwrotnicy 3 rz. dla głośnika niskotonowego: cewka szeregowo, kondensator równolegle, kolejna cewka szeregowo. Dla wysokotonowego odwrotnie: kondensator szeregowo, cewka równolegle, kondensator szeregowo. 

Edytowano przez nowy78
Napisano
46 minut temu, nowy78 napisał:

bas reflex - 24dB/okt.

Piotrek , wyjaśnij mi jak najprościej jak to teraz u mnie działa. Mam kolumny dwudrożne z podziałem 2.8 kHz Zwrotnicą zewnętrzną ograniczam pasmo do 60Hz dla subwuufera i od tego 60 Hz zaczynają grać kolumny Jeżeli tak jak piszesz przy kolumnach z BR / takie jak moje/ stosuje się spadek 24 dB/oct to czy nie powinienem zastosować identycznego przy odcięciu suba i kolumn ?.

Napisano
2 godziny temu, tomek4446 napisał:

Jeżeli tak jak piszesz przy kolumnach z BR / takie jak moje/ stosuje się spadek 24 dB/oct to czy nie powinienem zastosować identycznego przy odcięciu suba i kolumn ?.

To tak nie działa. W dbx ustawiamy podział w domenie elektrycznej. Mierzymy mikrofonem w domenie akustycznej. Zawsze powinniśmy oceniać w domenie akustycznej bo filtr dbx przechodzi jeszcze przez przetwornik i pomieszczenie do miejsca słuchania (mikrofonu). Slope filtrów elektrycznych ustawianych w dbx i tych otrzymanych w miejscu słuchania czyli slope akustyczny będzie się różnił w zależności od wielu zmiennych.

Praktycznie trzeba na próbę powprowdzać kilka wartości slope w dbx i mierzyć każdorazowo oglądając co wychodzi w miejscu słuchania. Nie ma innej drogi wg mnie. Można też jak OCA w tutorialu wcześniej linkowanym metodycznie do zagadnienia podejść, ale ile to roboty ;)

Ja dzisiaj kilka pomiarów machnąłem z tłumikiem sygnału. Nie dało się wyrównać poziomów tak by nie trzeba obniżać gainu suba w dbx. Wprowadziłem też autokorektę EQ w dbx. Efekty na obrazkach. Da się słuchać i jest nawet przyjemniej bez nadmiaru basu, no i nic nie odrzuca przez jakiś "pro" faktor. 

Sprawdziłęm też THD po przejściu sygnału przez dbx. Jest OK. Wcześniej był wzrost THD bo sygnał miałem lekko przesterowany z źródła. 

Pozdrawiam. M

dbx hi.jpg

low.jpg

dbx EQ.jpg

dbx EQ on off.jpg