Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
20 godzin temu, tomek4446 napisał:

Znalazłem coś takiego

" Przewód Speakon prowadzi się dokładnie między dwoma głośnikami stereo, a następnie bierze się czerwony (dodatni) i czarny (ujemny) przewód i podłącza się je do dodatniego i ujemnego zacisku głośnikowego prawego bloku mono. Następnie bierze się żółty przewód i podłącza się go do dodatniego zacisku głośnikowego lewego bloku mono. " - u gościa ponoć to działa.

Chwileczkę proszę Pana... tam nie ma mowy o czarnym kablu na zacisku ujemnym, tylko na uziemieniu obudowy (w tle rozgraniczenie kabli speakon pomiedxy pre i koncówki mocy) 🤔

To z tego link co podałeś

2 godziny temu, tomek4446 napisał:

Ps: tak wogóle... czarny kabel w speakon u rel-a to uziemienie, a nie minus!

Screenshot_20251022_105645_Chrome.jpg

Napisano
1 godzinę temu, michaudio napisał:

umówić się z Piotrem Bociankiem, i dorobić drugi pre

Miałem dawno temu także i ja sytuację, gdzie zabrakło mi pre out z preampa Blazebird od Piotra Bocianek. Subwoofer przyjechał i niestety musiał poczekać. Ponieważ potrzebowałem także wzmacniacza słuchawkowego, wykonał takowego dla mnie a na tylnej ściance dodatkowe wyjście do suba. Zatem głównym preampem w dalszym ciągu był Blazebird ale zaraz za nim kolejny na innych lampach i wyjście znalezione. Mój nick do czegoś zobowiązuje. 
Od dwóch lat nie używam już preampów w torze z monoblokami, ponieważ potrzebowałem by mniej szumiało. Kolumny wysokoskuteczne, przy cichych odsłuchach przeszkadzało.

Ale w źródle na wyjściu lampki obowiązkowo więc lampowym pełnoprawnym użytkownikiem w dalszym ciągu pozostaję. 

IMG_2879.jpeg

IMG_0871.jpeg

Napisano

5 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

To z tego link co podałeś

Tak.

37 minut temu, michaudio napisał:

Tyle że wtedy trzeba korzystać z regulacji głośności w przetworniku.

Nie da rady. Raz , że wykorzystuje TS do wyjścia na Luxmana / do lamp XLR/ , a dwa ,  nie mam czasu napisać w wątku o dopasowaniu napięć , ale ustawiłem na RME idealne 2 V na wyjściu i nie chcę tego zmieniać . A ustawiłem poprzez danie +13 dBu i głośność na + 5 dBu.

17 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

tylko na uziemieniu obudowy (w tle rozgraniczenie kabli speakon pomiedxy pre i koncówki mocy) 🤔

A tutaj kolejny wpis

'

Problem polega na podłączeniu subwoofera do (dwóch) monobloków. Firma Rel odradza takie rozwiązanie. Podejrzewam, że firma Rel nie zaleca tego rozwiązania, ponieważ wymagałoby to albo dodatkowego pojedynczego kabla, np. od dodatniego zacisku lewego monobloku do prawego wzmacniacza, aby podłączyć go (ręcznie) do żółtego kabla Rel, albo konieczności zdejmowania izolacji z kabla Rel, przycięcia czerwonego i żółtego kabla do odpowiedniej długości i podłączenia czerwonego kabla do prawego dodatniego zacisku, a żółtego kabla do lewego dodatniego zacisku. W normalnych warunkach rozwiązanie to byłoby skuteczne, ale jest bardzo problematyczne. Co zrobić z buczeniem, tj. do którego wzmacniacza należy podłączyć czarny kabel? Czy w takim przypadku należy również połączyć obudowy obu wzmacniaczy? "

i kolejny

Ponadto monobloki są zazwyczaj umieszczone w pobliżu głośników. Poprowadzenie kabli z obu lokalizacji do subwoofera powoduje inne problemy. Nie należy na przykład łączyć ze sobą zacisków uziemienia obu wzmacniaczy. Ponadto firma REL stosuje kabel 3-żyłowy, więc uziemienie jest połączone, a jedno gorące połączenie prowadzi do jednego wzmacniacza, podczas gdy w przypadku drugiego gorącego połączenia nie można tego zrobić za pomocą standardowego kabla, ale trzeba przedłużyć pojedynczy przewód, który nie jest prawidłowo uziemiony po drugiej stronie. Słabym rozwiązaniem jest po prostu użycie mono, ponieważ większość miksów jest nadal mono w niższych częstotliwościach, aby umożliwić pracę gramofonów. Dobrym rozwiązaniem jest użycie 2 subwooferów. Lub REL poprawia swój obwód wejściowy dla rozwiązania z jednym subwooferem.

zresztą tu film i dyskusja

8 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

masz moze uniwersalny "multimetr z brzeczkiem" na chacie?

Oczywiście , mam multimetr i to z atestem. To podstawowy przyrząd każdego audiofila.  :)

Napisano
17 minut temu, tomek4446 napisał:

Oczywiście , mam multimetr i to z atestem. To podstawowy przyrząd każdego audiofila.  :)

Wyłacz cały sprzet do trybu "stand by" (połączenia kabli zostaw jak są). Na wyłaczonym ale podpietym do sieci zestawie "przedzwoń" obudowę pre vs monoblok, a nastepnie przedzwoń brzeczkiem obudowę monoblock vs monoblock🤫

20 minut temu, tomek4446 napisał:

Problem polega na podłączeniu subwoofera do (dwóch) monobloków. Firma Rel odradza takie rozwiązanie. Podejrzewam, że firma Rel nie zaleca tego rozwiązania, ponieważ wymagałoby to albo dodatkowego pojedynczego kabla, np. od dodatniego zacisku lewego monobloku do prawego wzmacniacza, aby podłączyć go (ręcznie) do żółtego kabla Rel, albo konieczności zdejmowania izolacji z kabla Rel, przycięcia czerwonego i żółtego kabla do odpowiedniej długości i podłączenia czerwonego kabla do prawego dodatniego zacisku, a żółtego kabla do lewego dodatniego zacisku. W normalnych warunkach rozwiązanie to byłoby skuteczne, ale jest bardzo problematyczne. Co zrobić z buczeniem, tj. do którego wzmacniacza należy podłączyć czarny kabel? Czy w takim przypadku należy również połączyć obudowy obu wzmacniaczy? "

i kolejny

Ponadto monobloki są zazwyczaj umieszczone w pobliżu głośników. Poprowadzenie kabli z obu lokalizacji do subwoofera powoduje inne problemy. Nie należy na przykład łączyć ze sobą zacisków uziemienia obu wzmacniaczy. Ponadto firma REL stosuje kabel 3-żyłowy, więc uziemienie jest połączone, a jedno gorące połączenie prowadzi do jednego wzmacniacza, podczas gdy w przypadku drugiego gorącego połączenia nie można tego zrobić za pomocą standardowego kabla, ale trzeba przedłużyć pojedynczy przewód, który nie jest prawidłowo uziemiony po drugiej stronie. Słabym rozwiązaniem jest po prostu użycie mono, ponieważ większość miksów jest nadal mono w niższych częstotliwościach, aby umożliwić pracę gramofonów. Dobrym rozwiązaniem jest użycie 2 subwooferów. Lub REL poprawia swój obwód wejściowy dla rozwiązania z jednym subwooferem.

Według powyższego dochodzić może do asymetrii sygnału pomiedzy kanałami - to tak w wiekszym skrócie. 

Napisano
1 minutę temu, KrólKiczu napisał:

Jak chcesz przełączać subwoofer?

Manualnie :)

No bo jest tak. Sub na co dzień będzie pod KD. A w niedzielę i święta pod stereo. Mam całą rolkę taśmy malarskiej / tania nie była/ do zaznaczenia poziomu głośności oraz odcięcia suba przy pokrętłach z tyłu. Pod KD , lampy i Luxmana :) Nie idziemy na łatwiznę. Sterowania , DSP z aplikacji są dla mięczaków ! :)

Napisano

Próbowałem u siebie rozwiązać problem przełączania suba między Marantzem i Regą za pomocą beresforda, nie wyszło. Nie pamiętam już nawet w czym tkwił problem ale coś nie wypaliło. 

Mnie cały czas jednak zastanawia to, czemu chcesz brnąć w suba 😁. Więcej tutaj komplikacji niż korzyści. Monitory masz dość spore, schodzą zapewne też niżej niż słuchane przez Ciebie z subem menuety , czy inne tego typu mikrusy. W KD taki Rel też nie zrobi zapewne większego efektu niż obecny subwoofer?  Po co Ci zatem ten "problem" 🙂?

Napisano
15 minut temu, KrólKiczu napisał:

Mnie cały czas jednak zastanawia to, czemu chcesz brnąć w suba 😁

Bo kurna tak mnie dopadło , ze musiałem coś kupić. Usiadłem , pomyślałem , kurna wszystko co mam mi pasuje . A tu nagle spojrzałem w kat pokoju .....i eureka ! Sub do wymiany :) I tak to się już jakoś zadziało. Będę miał czym się bawić , a po drugie sam sprawdzę na żywym organizmie te opowieści o subie w stereo.

Napisano
46 minut temu, tomek4446 napisał:

. Będę miał czym się bawić , a po drugie sam sprawdzę na żywym organizmie te opowieści o subie w stereo.

Najlepsza zabawa z dwoma subami. Zwłaszcza u kogoś kto separuje kanały monoblokami 😇

1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Nie ma trybu " stand bay ' , czy to coś zmienia ?

Po prostu wyłącz sprzęt. Chyba można go wyłączyć by nie grał bez przerwy 😉

Napisano

Nie nabijam sie

1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał:

Na wyłaczonym ale podpietym do sieci zestawie "przedzwoń" obudowę pre vs monoblok, a nastepnie przedzwoń brzeczkiem obudowę monoblock vs monoblock🤫

Nastepnie odepnij kable rca (IC) i powtórz czynnosć. Da to jakieś tam info dla mnie o monoblokach🤔

Napisano (edytowany)
11 minut temu, tomek4446 napisał:

Może zamiast się nabijać , powiedziałbyś mi jak to podłączyć :)

Oficjalnie nie powinno sie podłączać pod dwa niezależne monobloki jedenego sub kablem wysokopoziomowym. Jest to zalecenie ogólne. 

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano

@tomek4446 Hej,

Ja zrobiłby tak.

Kupiłbym kilka metrów dwużylowego przewodu glosnikowego plus wtyczkę speakon 3 pinową i dwa banany lub widły w zależności jak możesz do kolumny podłączyć. 

Poskladalbym ten przewód łącząc we wtyku speakona dwa piny sygnalowe w jeden, zmontował nowy przewod i podłączył pod jedną kolumnę. 

U mnie działa i nie da się połapać skąd ten basior dobiega.

Jeżeli Ci podejdzie granie z subem to w przyszłym roku na urodziny sprawisz sobie drugiego i podlaczysz pod druga kolumnę.

Do tego czasu ogarniesz jak aktywnie załatwić mody i wejdziesz na wyższy level akustycznych przygód. 

Oczywiscie przewody będziesz musiał zmienić bo dojdzie zwrotnica cyfrowa i zabawa DSP.

Jest to fajna perspektywa i myślę, ze warto rozważyć 😉

Pozdrawiam. M