DiBatonio Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 2 godziny temu, KrólKiczu napisał: Nie rozumiem też do końca zachwytu nad ich średnicą a w szczególności nad wokalami kobiet. Z tego co pamiętam - a pamięć może mnie mylić - opisywane tutaj spendory, na jednym ze zlotów w połączeniu z lampą (zresztą dość słabą) zagrały dużo przyjemniejszym środkiem pasma Też nie rozumiem, to samo było z SCM11, daleko im do takich ProAc D2 nie tylko z wokalami. Pzdr. 1 Odpisz, cytując
soberowy Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 2 godziny temu, KrólKiczu napisał: Jako ciekawostkę dodam też, że pewien znajomy, który miał u siebie kilka różnych monitorów (w tym SCM7 i spendor 3/1) stwierdził po czasie, że to właśnie spendory były najlepszymi kolumnami jakie miał. A grał na nich z hybrydą. Może więc problem nie leży w samych spendorach a "nieodpowiednim" wzmacniaczu. Pozdrawiam, acz nie wszystkich. Jeśli dobrze myśle, wspominasz kolegę Adriana, który z kolei wybrał Harbethy, nie Spendory. Wydaje mi się, że mam dobrą pamięć i Adrian odbierał Spendory jako kolumny niepodbarwione, niewybaczajace słabszych realizacji. Miały też swoje plusy, lepiej kontrolowany bas i lepsze efekty przestrzenne. Pozdrawiam wszystkich 😀 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu (edytowany) 15 godzin temu, il Dottore napisał: Aby stworzyć system wysokiej klasy: głośniki kupujemy od firmy produkującej głośniki a wzmacniacze - od firmy produkującej wzmacniacze. Przyczyny są oczywiste i nie wymagają wyjaśnień. Nie kupiłbym wzmacniacza od Sonus Faber (a były takie) ani głośników od Sugdena (a były takie). Co robi Rega? Rega robi WSZYSTKO! Jak Samsung czy LG. Albo kiedyś Sony. Dobre, dobre. Masz więcej takich ciekawostek? Pisz do Gryphona i innych, może w końcu się czegoś nauczą i załapią o co w tym całym audio chodzi Edytowano 16 godzin temu przez lpomis Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 35 minut temu, lpomis napisał: Masz więcej takich ciekawostek? Mam. Np. portfolio Harbeth - 5 głośników na krzyż. Albo Sugden - 5 wzmacniaczy na krzyż. I rąbią to samo w kółko od lat 60-tych ubiegłego wieku. To można przypuszczać, że chyba się to robić przez ten czas nauczyli? Firma wypuszczająca nowy model co roku jakoś nie wzbudza mojego zaufania. Chyba, że chodzi o telewizory. Odpisz, cytując
Amarok Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 9 godzin temu, soberowy napisał: Adrian odbierał Spendory jako kolumny niepodbarwione, niewybaczajace słabszych realizacji. Zgadzam się w pełni, Splendory są bezlitosne dla słabszych realizacji. Nie maskują niedociągnięć. Dla jednych będzie to na plus, dla innych na minus. Kiedyś na początku nie raz dałem się nabrać...czy popsuło się coś. 😁 Ważne że gra muzyka, a reszta to nerwoza audiofila. 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu (edytowany) 11 godzin temu, majkel74 napisał: Z Levinsonem (cena po nowych x 5 albo 6) zagrały pod pewnymi względami wybitnie. Więc czasem mezalians cenowy ma jakiś sens. Oczywiście, basu nie wyczarował czy mocnych uderzeń, ale mikrodynamika, przejrzystość, czystość i skala dźwięku były zdumiewające. "Przejrzystość, barwa i sugestywna głębia – to wszystko układa się w iluzję przedstawienia tu i teraz, na żywo. Bez kotary, z uderzającą bezpośredniością, nadrealizmem, którego trudno szukać nawet na niektórych koncertach. Wokale to dla mnie „najlepsza prezentacja ever”, wciągając do „grupy porównawczej” Wilsony, Utopie i inne wynalazki w cenie małego jachtu. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że nawet na tym tle stare skrzyneczki z BBC stanowią punkt odniesienia. Tego się nie da opisać, więc nie będę się wysilał." ^^^ znowu Stryjecki... Ale też w tej samej recenzji bzdury napisał, np. że P3ESR nie zagrają rocka. Nonsens. Oczywiście poniżej 70Hz niczego nie ma, ale od czego suby? Nawet sam Harbeth robi subopodstawki Nelson do tych maluchów. Z dobrym subem to robi taki show, że kapcie spadają. Nie będę pisał, że są to głośniki uniwersalne (bo chyba nawet zamysł konstruktora taki nie był) ale nie ma mowy o jakimkolwiek ograniczeniu repertuaru. Edytowano 13 godzin temu przez il Dottore Odpisz, cytując
Kraft Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 6 godzin temu, il Dottore napisał: Nie będę pisał, że są to głośniki uniwersalne (bo chyba nawet zamysł konstruktora taki nie był) ale nie ma mowy o jakimkolwiek ograniczeniu repertuaru. Nie rozumiem tego zdania. Wydaje się wewnętrznie sprzeczne. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu (edytowany) 6 godzin temu, Amarok napisał: Zgadzam się w pełni, Splendory są bezlitosne dla słabszych realizacji Po dłuższym zapoznaniu nie słyszę nic takiego w modelu 3/1. Sybilanty są oddane bardzo delikatnie, bardzo gładko i bez nalotu metaliczności (Bower… jest bezlito… albo nic , tak tylko głośno myślę ), wysokie tony ilościowo dozowane są oszczędnie, środek nie jest nigdy tak bliski, namacalny jak przy ATC 7 czy nawet Harbeth 30.3. Nie ma szans na krzykliwość ze Spendorem 3/1. Gdy słucham cicho na 3/1 mam wrażenie lekkiego przytłumienia, przyciemnienia dźwięku, które ustępuje wraz ze zwiększaniem głośności, chociaż nadal jest to bardzo gładkie i bardzo subtelne na czyściutkich i selektywnych wysokich tonach granie. Nie jest to idealnie równy w barwie na średnicy głośnik, wokale są jednak bardzo bardzo delikatnie, subtelnie podgrzane - subtelnie ale są i to mi się w nich podoba!, mają dodane troszkę ciepła. Cała średnica wyzbyta jest krzykliwości. Nawet momentami brakuje jej większej otwartości, zwłaszcza jak grają cicho. Góra pasma jest delikatnym dopełnieniem całości. Ogólnie im głośniej słuchamy na 3/1 tym bardziej dźwięk się otwiera ale to nadal granie bez szans na zmęczenie słuchu czy jakieś metaliczne ostrości i inne nieprzyjemności/przenikliwości,dzwonienia. Głośnik, którego można słuchać głośno przez długi czas i nadal absolutnie komfortowo. Góra pasma nie jest tak dźwięczna jak w ATC, może z racji jej mniejszej ilości jak w SCM 7. Edytowano 6 godzin temu przez kaczadupa 6 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @kaczadupa myślałeś o manufakturze YB? Mogą dostroić pod preferencje, obetną/podkręcą herce gdzie będziesz chciał. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 2 minuty temu, rajdek napisał: @kaczadupa myślałeś o manufakturze YB? Mogą dostroić pod preferencje, obetną/podkręcą herce gdzie będziesz chciał. Teraz czas na Dynaudio, potem podsumowanie i zakupy. Odpisz, cytując
rajdek Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 5 godzin temu, kaczadupa napisał: Po dłuższym zapoznaniu nie słyszę nic takiego w modelu 3/1 To oznacza że Rega nie przejrzysta? Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Adamie szkoda , ze moja propozycja nie przypadła Ci do gustu. Ale takiejest nasze hobby. Niestety życie to sztuka kompromisów. Ciekawe ilu z nas może powiedzieć że jest w 100% zadowolonych ze swojego systemu. Mam tylko nadzieję że było to dla Ciebie ciekawe doświadczenie. Czekam na testy kolejnych kolumn( wzmaków). 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 10 minut temu, Slawko69 napisał: Adamie szkoda , ze moja propozycja nie przypadła Ci do gustu. Ale takiejest nasze hobby Przed podsumowaniem każdy monitor może być moim następnym, również Spendor. Zostały Dynaudio czyli najnowocześniejsze przetworniki, same naj. Sprawdzę czy to słychać. A potem finał. Edytowano 1 godzinę temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 55 minut temu, kaczadupa napisał: zakupy. Na zakupy proponuję dziś. Fajna promka na piwo w Lidlu. Odpisz, cytując
Sipo Napisano 49 minut temu Napisano 49 minut temu 11 minut temu, KrólKiczu napisał: Na zakupy proponuję dziś. Fajna promka na piwo w Lidlu. Do dobrej muzyki lepiej pasuje zielony papierosek. Odpisz, cytując
Recommended Posts