MMarek Napisano 28 listopada Napisano 28 listopada 5 minut temu, kaczadupa napisał: Od wczoraj Nova u mnie (kombajn na którym imprezy robi @MMarek ). Imprezy takie, że pół Słupska wtedy nie śpi 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 28 listopada Napisano 28 listopada (edytowany) 9 minut temu, MMarek napisał: Imprezy takie, że pół Słupska wtedy nie śpi Przejeżdżałem przez Słupsk autokarem w ostatnią niedzielę i poniedziałek wieczorem. Potwierdzam, że było głośno. Współpasażerowie się dziwili - tylko ja jako wtajemniczony wiedziałem, że to zabawy u Marka. 13 minut temu, kaczadupa napisał: już przez Rafała nie wypaliło z AE1 40th Bo to złe kolumny były. Edytowano 28 listopada przez Rafał S 3 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 28 listopada Napisano 28 listopada 4 minuty temu, Rafał S napisał: Bo to złe kolumny były. Dobre dobre Odpisz, cytując
Kraft Napisano 28 listopada Autor Napisano 28 listopada (edytowany) 1 godzinę temu, Kraft napisał: Wiesz Adam, one są dla Ciebie po prostu za dobre;). W sensie, że są za poprawnie skonstruowane, a Ty szukasz czegoś niesubordynowanego. Edytowano 28 listopada przez Kraft Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 28 listopada Napisano 28 listopada Jarek, chcesz wykrakać jak Rafał? Stary, nawet kolor zmieniłem na bardziej POPRAWNY czyli Carbon Black. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 28 listopada Autor Napisano 28 listopada To już się nie odzywam. Bardzo jestem ciekaw, jak nasza audiofilska brać oceniłaby te kolumny w ślepym teście. Ich egalitarno-utylitarny charakter raczej nie ułatwia im życia w naszej oryginalnej społeczności. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 28 listopada Napisano 28 listopada Już dobitnie przekazałeś mi dzisiaj czego mogę się spodziewać i wcale mnie nie zniechęciłeś. Pamiętam jak kiedyś napisałeś o tych maluszkach coś w stylu - zrobiono w nich wszystko co można, niczego nie pominięto dla otrzymania najwyższej jakości brzmienia. Dla mnie możesz się już więcej nie odzywać, to podsumowanie jest wystarczające. 1 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 28 listopada Napisano 28 listopada W każdym razie już wiadomo, że jak Ci nie podejdą to nie dlatego, że to zle głośniki , tylko nie potrafisz docenić poprawnie skonstruowanego monitora o „najwyższej jakości brzmieniu” 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 28 listopada Napisano 28 listopada Zapewniam, że razem z moją lepszą połową w maksymalnym skupieniu nadstawimy uszu. 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Sobota o 22:11 Napisano Sobota o 22:11 Dnia 28.11.2025 o 16:16, Kraft napisał: oceniłaby te kolumny Może uda mi się bezpośrednio porównać LS-y z Harbeth P3ESR XD2. W poniedziałek podziałam w temacie. Cenowo trochę boli to porównanie ale chociaż rozmiar i waga się zgadza. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 10:12 Napisano wczoraj o 10:12 (edytowany) No i historia zatoczyła koło. Moja pierwsza wizyta w salonie audio, gdy zaczynałem przygodę z droższym hi fi miała miejsce w salonie audio w Słupsku. Wyjątkowo dobrze pamiętam to zdarzenie. Pojechałem razem z Kolegą w poszukiwaniu głośników, w sumie liczył się tylko bas. To było podstawowe kryterium wyboru. Posiadałem najniższy model piecyka od Denona kupiony oczami, bez żadnego odsłuchu. Dwóch Panów z salonu miało salkę odsłuchową, gdzie za źródło robił set małej Regi Brio i dedykowanego jej CD. Posłuchaliśmy z Kolegą trochę paczek ale to nie był ten „bass”. Na koniec wizyty jeden ze sprzedawców zabrał mnie na oprowadzenie po salonie i zatrzymał się przy jakichś z wyglądu dziwolągach (KEF LS50) mówiąc do mnie - to jest świetny głośnik, jestem nim zauroczony. Niestety po wyglądzie nawet nie chciałem go posłuchać, nie dawał nadziei na „bass”. Po latach przekonam się czy faktycznie LS50 są świetne. Jutro pierwsze czytanie znaczy słuchanie. Edytowano wczoraj o 10:13 przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano wczoraj o 13:13 Autor Napisano wczoraj o 13:13 Czyli wtedy nie posłuchałeś (się pana)? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 13:48 Napisano wczoraj o 13:48 Nie. Kupiłem Dali Zensor 3 czy jakoś tak. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Rękawiczki kupione… KEF, pokaż że potrafisz. 2 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 5 minut temu, kaczadupa napisał: Rękawiczki kupione… A kwiaty i wino? 5 minut temu, kaczadupa napisał: KEF, pokaż że potrafisz. Bo raczej nie będzie tak romantycznie jak z ATC. 1 Odpisz, cytując
Asia Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu To dość kojące, że niektóre rzeczy są niezmienne. Chyba powinnam napisać Rzeczy? Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 59 minut temu Napisano 59 minut temu KEF LS 50 to są bardzo fajne kolumny do malutkiego pokoju. Ale dla audiofila będą chyba zbyt "zwykłe". Nie przegięte w żadną stronę. Zupełnie inne niż np. Kefy R3, które kiedyś kupiłem jako drugą parę. Myślę czasem jeszcze LS 50. 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 49 minut temu Napisano 49 minut temu 8 minut temu, Grzesiek202 napisał: KEF LS 50 to są bardzo fajne kolumny do malutkiego pokoju. Ale dla audiofila będą chyba zbyt "zwykłe". Moim zdaniem ATC SCM7 są też dość zwykle. Ale może właśnie w tym tkwi ich urok. Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 47 minut temu Napisano 47 minut temu 14 minut temu, Asia napisał: To dość kojące, że niektóre rzeczy są niezmienne. Pewnie! Ja tam uwielbiam rutynę. 16 minut temu, Asia napisał: Chyba powinnam napisać Rzeczy? Nie. Rzeczy to rzeczy. Ale ludzie, jeśli tacy są, to tak. Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 44 minuty temu Napisano 44 minuty temu 2 minuty temu, KrólKiczu napisał: Moim zdaniem ATC SCM7 są też dość zwykle. Ale może właśnie w tym tkwi ich urok. Słuchałem ich raz q Q21. Moje wrażenia: ciemne, gęste, czyli w sumie to czego nie lubię, ale w jakiś sposób mi się podobały. Serio. Sprzedawca jednak kategorycznie je skreślił wtedy z Cyrusem One - bo za słaby. 1 minutę temu, Asia napisał: Ale my tu mówimy o ATC SCM7! W takim razie. 21 minut temu, Asia napisał: Chyba powinnam napisać Rzeczy? Rzeczowniki w języku polskim piszemy ogólnie małą literą. 🙂 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 27 minut temu Napisano 27 minut temu „Some things will never change” czyli tłumacząc na polski: kolejne monitory przyjeżdżają i wyjeżdżają, a SCM 7 grają dalej … … od ilu już lat? 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 18 minut temu Napisano 18 minut temu (edytowany) Mimo, iż basik momentami (momentami!) trochę utwardzony i sprawia wrażenie całkiem zdrowego jak na rozmiar! woofera i skrzynki to chyba nie będzie męczył na dłuższym dystansie, powinno być OK. Nie ma czarów i kremowej , organicznej średnicy ze Spendora Classic 3/1, nie ma absolutnie takiego detalu, powietrza, rozdzielczości i uwaga gładkości! na górze pasma jak w ProAc D2R. Niestety wokale nie są tak organiczne, rozwibrowane i naturalne jak z ATC SCM7, są troszkę „plastikowo usztywnione”, trochę na tle ATC suche, uproszczone i spłaszczone ( a z czym tu do takiego Harbetha M30.3XD2 startować, no nie ma z czym startować) i lubią pokazywać sybilanty w podobny jak Bowers sposób… i to mi się nie podoba. Ogólnie zwinne, bardzo bardzo energetyczne, spójne i jak na rozmiar dynamiczne na basie (nie znam lepszego pod tym względem monitora- tej wielkości oczywiście, niskie tony mogę tylko chwalić!) granie ten KEFirek prezentuje. Smutna refleksja - nie ma kuna postępu w audio (moim zdaniem), skoro stary monitor ATC z jeszcze starszym wooferem (chyba już 30 letnim) ma lepszy środek pasma, przegrywając tylko (chociaż jak ktoś nie będzie tak obsesyjnie jak ja „zerkał” w stronę średnicy to może oceni wyżej woofer KEFa? ) w oddaniu dynamiki na basie. Jednak dobrze, że są jeszcze na tym świecie tacy producenci głośników jak Harbeth, ATC czy Spendor - ku chwale średnicy! Ocena końcowa. Szkolne, mocne 5 jak mocny i dobry bas KEFa LS50 Meta (przymykam oko na dokładne! pokazanie sybilantów - w końcu czego się nie robi, żeby muzyka brzmiała wiernie i… mniej przyjemnie, dziwne ). Nagroda specjalna a nawet wyróżnienie za bardzo ale to bardzo uczciwą cenę. Edytowano 17 minut temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
tomasz1w Napisano 17 minut temu Napisano 17 minut temu @kaczadupa dajesz. Najlepiej napisz za tydzień, może reszta Towarzystwa wytrzyma bez zawału... Lepiej posłuchać przynajmniej kilka dni, zanim napisać głupoty;) Odpisz, cytując
Recommended Posts