Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
2 godziny temu, Nowy75 napisał:

Jaki odsetek tych 40 milionów posiada cokolwiek,co można zakwalifikować jako system stereo?

Bardzo słuszna uwaga. 

Sposób słuchania muzyki bardzo się ostatnimi czasy zmienił. Większości wystarcza telefon i słuchawki BT. Głośnik BT to już luksus. A system muzyczny wysokiej jakości - czysta rozpusta! :) Czasy, gdy każdy miał "wieżę" w domu - to se ne vrati. 

Poniżej gość o tym mówi - bardzo ciekawie i bardzo mądrze. I słusznie zauważa, że wcale nie oznacza to spadku jakości odtwarzanej muzyki! Nic z tych rzeczy! Po prostu ten badziew Unitry/Altona, co mieliśmy w domach w latach 80-tych, grał dużo gorzej, niż dzisiejsza tania chińszczyzna. Czyli: tradycyjny sprzęt Hi-Fi zniknął ale samo Hi-Fi ma się doskonale! Ma facet rację. 

Napisano
6 godzin temu, il Dottore napisał:

Po prostu ten badziew Unitry/Altona, co mieliśmy w domach w latach 80-tych, grał dużo gorzej, niż dzisiejsza tania chińszczyzna.

A teraz kolega @kaczadupa i paru innych chcieliby się dowiedzieć jak gra nowa UNITRA . Co w tym złego? Jesteśmy,jak wspomniałeś, drugim największym forum audio w kraju,to chyba właściwa postawa.

Napisano (edytowany)
21 minut temu, Nowy75 napisał:

chcieliby się dowiedzieć jak gra nowa UNITRA

Ja też.

Rzecz w tym, że nikt tego nie posiada i się nie dowiemy. Jedyna osoba na forum, która to słyszała, napisała już, co o tym sądzi. Z wpisu tego usera wynika, że niespecjalnie mamy czego żałować. :) 

Edytowano przez il Dottore
Napisano
9 godzin temu, il Dottore napisał:

Po prostu ten badziew Unitry/Altona, co mieliśmy w domach w latach 80-tych, grał dużo gorzej, niż dzisiejsza tania chińszczyzna.

oszywiście :D 

9 godzin temu, il Dottore napisał:

Czyli: tradycyjny sprzęt Hi-Fi zniknął ale samo Hi-Fi ma się doskonale! Ma facet rację. 

nie, głośniczki bt nie grają jak hifi i nie będą grać

Napisano
14 godzin temu, Rega napisał:

Bardzo dobrze to widać po cenach urządzeń używanych taklich jak np Felix czy tez Lampizator. Nowe tracą na wartosci połowę po roku użytkowania. Czy dobry sprzęt tyle traci. Nie sądzę.

Przecież to standard na Zachodzie. 

Nowy sprzęt kosztuje na półce 100.

Dostajesz zniżkę i kupujesz za 70.

Używany sprzedajesz za 50.

Takie są realia.

Napisano (edytowany)

Z tymi zniżkami to nie jest tak pięknie, jak piszesz. Spróbuj że zniżka kupić dobry sprzęt. Życzę powodzenia. No i nowych, polskich nie kupuje nikt, a jeśli już ktos się zdarzy to chce się pozbyć jak najszybciej. Przypadek? Poza tym porównaj ceny polskiego sprzętu na zachodzie i w Polsce. Tam na wyjściu cena jest niższa przynajmniej o 30%,niz w Polsce. 

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)
19 minut temu, Rega napisał:

No i nowych, polskich nie kupuje nikt, a jeśli już ktos się zdarzy to chce się pozbyć jak najszybciej.

Oj, teraz to przesadziłeś Roman. 

Edytowano przez Kraft
Napisano
6 minut temu, Kraft napisał:

No i nowych, polskich nie kupuje nikt, a jeśli już ktos się zdarzy to chce się pozbyć jak najszybciej.

Trochę dziwne ,co tu Kolega pisze,bo dla kogo w takim razie produkują WBA, Fezz,czy Haiku skoro w Polsce nikt nie kupuję,a poza nią to oznaka złej jakości? Nie chcę się spierać na pusto,ale na chłopski rozum,jakim cudem utrzymują się na rynku i wprowadzają nowe modele? Przecież dziś wszystko musi się spinać finansowo.

Napisano

W 2024 roku Unitra miała 9,8 mln straty przy przychodach 2,8 mln. Strata rośnie rok do roku. 2025 pewnie będzie kluczowy dla być albo nie być dla firmy, pytanie jak długo właściciel jest gotowy do pokrywania tak wysokich strat.

Napisano
1 godzinę temu, Rega napisał:

Z tymi zniżkami to nie jest tak pięknie, jak piszesz. Spróbuj że zniżka kupić dobry sprzęt. Życzę powodzenia. 

@soberowy słyszysz? Ja wcale nie mam dobrego sprzętu 😁 

Poza tym porównaj ceny polskiego sprzętu na zachodzie i w Polsce. Tam na wyjściu cena jest niższa przynajmniej o 30%,niz w Polsce. 

Ponieważ w Polsce jak się nie sprzedaje, to podnoszą cenę - ekonomia socjalistycznego niedoboru ciągle żywa.

Napisano
12 minut temu, majkel74 napisał:

pytanie jak długo właściciel jest gotowy do pokrywania tak wysokich strat.

Jak najbardziej zasadne. Było jasne,że nikt się nie rzuci na taki towar na nasyconym rynku,ale jeśli przełamanie nie nastąpi,to będzie spektakularna klapa. Pytanie ,czy to wina towaru,czy rynku pozostaje wciąż otwarte.

Napisano
57 minut temu, kaczadupa napisał:

Och, cóż za uroczy 44-letni cherubinek 😁 

Popstrykał sobie przełącznikami z pilota i doszedł... 😉

Sprawdźmy fakty: 

Recenzja z Friday at 8:40 AM

Wątek tutaj, założony Sobota o 17:03

To nie można było od razu zacząć od tej recenzji? 😛

Napisano

Adam (@AudioTube) pisał kiedyś, że w Holandii Circle Labs A200 jest droższy niż w Polsce, a niektórzy i tak kupują i model ten cieszy się tam dobrą opinią. Sam czytałem kiedyś ciepłe słowa na jego temat na zagranicznych forach. (W moje oczekiwania akurat się nie wstrzelił, ale to kwestia preferencji.) Nie wiem, jak jest z cenami Lampizatora poza Polską, ale widziałem (znów - na forach), że niektórzy go sobie jednak sprawiają. Sam miałem okazję słuchać jednego modelu, ale w cudzym torze, więc nie wiem ile w tym brzmieniu było Lampizatora, ile Lebena a ile Tannoy-ów. :) 

Napisano
28 minut temu, majkel74 napisał:

W 2024 roku Unitra miała 9,8 mln straty przy przychodach 2,8 mln. Strata rośnie rok do roku. 2025 pewnie będzie kluczowy dla być albo nie być dla firmy, pytanie jak długo właściciel jest gotowy do pokrywania tak wysokich strat.

Może musi gdzieś upchnąć zysk. 

Napisano

Szanowni Koledzy - widzę, że mój wpis, na temat sprzętu polskiego za granicą, wywołał trochę polemiki. Przytoczyłem jedynie wrażenia moich znajomych Duńczyków, którzy mieli polski sprzęt. Poza tym, jak zwykle (zapomniałęm dodać wcześniej) to jest moja prywatna opinia i nie uważam aby była wiążąca dla ogółu. Każdy postępuje zgodnie z włąsnymi priorytetami i potrzebami. Pozdrawiam.  

Napisano
18 godzin temu, il Dottore napisał:

Audiofilskie forum. Drugie największe w Polsce. Kraj niemal 40 milionów luda. 

I żodyn nie posiada wzmacniacza od lokalnego producenta. Żodyn.

Jakieś wnioski? :D To może na eksport ta produkcja idzie i cały świat się cieszy Unitrą, tylko nie my? :D 

Ty naprawdę myślisz że każdy kto słucha muzyki i kupuje sprzęt audio to siedzi na forach? To generalnie , patrząc na te dwa fora, mało ludzi w Polsce posiada sprzęt audio bo przeciez wszyscy są na tych forach.  Z czego 3/4 zarejestrowała się na chwilę żeby zadać pytanie albo próbowac coś znaleźć... I trafili na takie posty jak Twój że odechciało im się szukania czegokolwiek. Tak jak mi się odechciewa. Chciałem wejść zobaczyć czy ktos cos ma konkretnie do powiedzenia w temacie w/w elektroniki a nie czytać objawienia kolesia o papryce...

Napisano
11 minut temu, Nowy75 napisał:

@Rega ,nikt się nie gniewa,ani kłóci ,polemizujemy sobie. Nie sądzę,żeby moderacja miała tu coś do roboty😁

Gadamy, reklamy się wyświetlają, firma zarabia, wszyscy zadowoleni, siedzimy... 😉 

33 minuty temu, Rafał S napisał:

a ile Tannoy-ów. :) 

I znowu będzie na mnie 😉

11 minut temu, Aranda napisał:

Ty naprawdę myślisz że każdy kto słucha muzyki i kupuje sprzęt audio to siedzi na forach? To generalnie , patrząc na te dwa fora, mało ludzi w Polsce posiada sprzęt audio bo przeciez wszyscy są na tych forach. 

Chciałem wejść zobaczyć czy ktos cos ma konkretnie do powiedzenia w temacie w/w elektroniki 

Przeczysz sam sobie.

demot-100-462.jpg

Napisano
42 minuty temu, Rega napisał:

Szanowni Koledzy - widzę, że mój wpis, na temat sprzętu polskiego za granicą, wywołał trochę polemiki. 

Roman, ależ my Ci wierzymy, że tak to wygląda w Danii i świetnie, że o tym piszesz. Może tam ludzie są bardziej krytyczni - rozpieszczeni wysokim poziomem rodzimego audio lub relatywnie niskimi cenami sprzętu bardziej uznanych producentów? Ktoś te polskie zabawki jednak kupuje, skoro niektóre marki trzymają się na rynku już trochę lat. A czy schodzi to u nas, czy za granicą, to nie mam pojęcia. Akurat Lampizator ma chyba w Polsce dość wysokie ceny. Natomiast niektóre manufaktury sprzedające u nas bezpośrednio (bez marży dystrybutorów i salonów) mogą wychodzić dość korzystnie (np. przywoływane już WBA). :)