Nowy75 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Ten Rolls się ciągle pojawia , to napiszę 😁. Silnik ,V12 BMW, zawieszenie i inna cała technika BMW, karoserię klepie niemiecki Karmann. W Rollsie robią ręcznie grill chłodnicy, dbają o brytyjskie wnętrze i lakierują nadwozie. Cena nikomu nie przeszkadza😁 7 minut temu, Jacch napisał: Kiedy Unitra będzie luksusową markę to też będziemy płacić za znaczek "Unitra" - tak jest Nie przypominam sobie , żeby Pagani albo Koenigsegg robili tanie auta na początku kariery,bo nikt ich nie znał 😁 3 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, Jacch napisał: te ceny powinny być odwrotne, biorąc pod uwagę uznanie marki i produktu Pozostaje jeszcze kwestia brzmienia. A jak ktoś chce taniej, to za cenę wyjściową 13k ma 605-kę, która dostała rok temu ciepłą recenzję w AV (8.5-9.5 za neutralność, muzykalność, stereofonię i bas, 8 za precyzję i dynamikę). Warto zwrócić uwagę, że 605-ka chwali się dość wysokim współczynnikiem tłumienia i niskim THD. Ciekawostka: parametry nie były śrubowane globalną pętlą SZ, tylko za pomocą korekcji jeszcze przed końcówką mocy. Może jednak warto posłuchać? Odpisz, cytując
Jacch Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 9 minut temu, Nowy75 napisał: Nie przypominam sobie , żeby Pagani albo Koenigsegg robili tanie auta na początku kariery,bo nikt ich nie znał 😁 Ok, masz rację, ale te samochody też miały takie mrecenzje? Cytat - wybitna naturalność i autentyczność brzmienia niekiedy przemienia się w techniczną brutalność - zaawansowana szczerość i prawdomówność przekazu nie każdemu się spodobają - detaliczność i selektywność dźwięku nie tylko jest bardzo dokładna, ale potrafi też zaboleć - bas czasem mógłby być większy i dłuższy, bardziej dobitny 4 minuty temu, Rafał S napisał: Pozostaje jeszcze kwestia brzmienia. To podstawa, tyle że (patrz wyżej). Recenzent to dyplomata, powiem tak, ja tam zachwytów nie widzę. Edytowano 2 godziny temu przez Jacch Odpisz, cytując
Kraft Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Eee tam. Koreańska HiFi Rose powstała kilka lat temu i też od razu wystartowała z drogimi urządzeniami, a jakoś nikt na ich ceny nie psioczy. Edytowano 2 godziny temu przez Kraft 2 Odpisz, cytując
Jacch Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Może, nie śledziłem, w sumie to nie znam Edytowano 2 godziny temu przez Jacch Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 6 minut temu, Jacch napisał: Recenzent to dyplomata, powiem tak, ja tam zachwytów nie widzę. Ja to odbieram inaczej. Po pierwsze: tekst Kulpy, czyli piec mu się podobał (w przeciwnym razie oddałby to komuś innemu z redakcji - regularnie obserwuję taką tendencję). Po drugie, on się praktycznie nigdy nie zachwyca, tylko punktuje mocne i słabe strony. Dla mnie ta recenzja jest jednoznaczną rekomendacją. I - znając pismo - wierzę, że to szczera opinia. A czy wzmacniacz wstrzeli się w czyjeś potrzeby i gust to już inna sprawa. Odpisz, cytując
Jacch Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 minuty temu, Rafał S napisał: Ja to odbieram inaczej. Po pierwsze: tekst Kulpy, czyli piec mu się podobał (w przeciwnym razie oddałby to komuś innemu z redakcji - regularnie obserwuję taką tendencję). Po drugie, on się praktycznie nigdy nie zachwyca, tylko punktuje mocne i słabe strony. Dla mnie ta recenzja jest jednoznaczną rekomendacją. I - znając pismo - wierzę, że to szczera opinia. A czy wzmacniacz wstrzeli się w czyjeś potrzeby i gust to już inna sprawa. Dlatego pisałem, ze recenzent to dyplomata Generalnie to dwa lata od premiery i ciężko znaleźć coś o tym wzmaku w necie. Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 29 minut temu, Jacch napisał: Może, nie śledziłem, w sumie to nie znam A co ty wogle znasz? 108 postów na forum w tym 60 to pisioczenie na cenę Unitry. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 35 minut temu, Kraft napisał: Koreańska HiFi Rose powstała kilka lat temu i też od razu wystartowała z drogimi urządzeniami, a jakoś nikt na ich ceny nie psioczy. Ale - bez względu na cenę - raczej nie postawiłbyś czegoś takiego w pokoju na widocznym miejscu, prawda? Edytowano 1 godzinę temu przez Rafał S Odpisz, cytując
Jacch Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 7 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał: A co ty wogle znasz? 108 postów na forum w tym 60 to pisioczenie na cenę Unitry. Niesamowite ty uważasz, że ilość postów na forum odzwierciedla wiedzę czy doświadczenie? Może myśisz, że w związku z krótkim stażem na forum mam 10 lat? Słuchaj kolego, też potrafię być niemiły, więc uważaj i przestań się dop..ierniczać do mnie. Zrozumiałeś? "wogle" - piszemy w języku polskim czyli w ogóle. Edytowano 1 godzinę temu przez Jacch Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 16 minut temu, Jacch napisał: Niesamowite ty uważasz, że ilość postów na forum odzwierciedla wiedzę czy doświadczenie? Może myśisz, że w związku z krótkim stażem na forum mam 10 lat? Słuchaj kolego, też potrafię być niemiły, więc uważaj i przestań się dop..ierniczać do mnie. Zrozumiałeś? "wogle" - piszemy w języku polskim czyli w ogóle. Nie, nie zrozumiałem. Jak dalej będziesz psioczył na cenę Unitry, to będę reagował. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 32 minuty temu, Jacch napisał: Generalnie to dwa lata od premiery i ciężko znaleźć coś o tym wzmaku w necie. Mój wzmacniacz miał premierę dobrych kilka lat temu, a w sieci prawie nic na jego temat. Więc różnie z tym bywa. Z ciekawości: zdradzisz, co wybrałbyś dla siebie w cenach 805-ki i 605-tki (rynek pierwotny, ceny katalogowe w Polsce)? Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Można dyplomatycznie pomijać kwestię ceny w myśl szczytnej idei nie atakowania polskiej marki, ale powiedzmy sobie uczciwie, że jest głównym powodem tego, że nikt jej tu nie posiada (wzmacniacza). Wersja z drewnianymi boczkami niebezpiecznie zbliża się z ceną do podstawowego Accuphase , który pewnie nie gra gorzej, a jednak poziom wykonania wyższy, a marka z zupełnie innej półki. Retoryczne pytanie: czy ktoś z piszących w tym wątku jest gotowy dać 25 tys za Unitrę (powiedzmy że ma tyle na wzmacniacz)? Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Przed chwilą, majkel74 napisał: Retoryczne pytanie: czy ktoś z piszących w tym wątku jest gotowy dać 25 tys za Unitrę (powiedzmy że ma tyle na wzmacniacz)? Gdybym szukał czegoś do 20 tys. z rynku pierwotnego (mocno hipotetyczna sytuacja), to na pewno rozważyłbym 805-kę (bez drewnianych boczków!). Między innymi ze względu na możliwość przełączenia w tryb klasy A do wieczornych odsłuchów. (Mam słabość do klasy A, a jednocześnie nie szukam grzałki na pełen etat, bo piec zbyt często gra u mnie w tle.) Odpisz, cytując
Jacch Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 9 minut temu, Rafał S napisał: Z ciekawości: zdradzisz, co wybrałbyś dla siebie w cenach 805-ki i 605-tki (rynek pierwotny, ceny katalogowe w Polsce)? Naim Supernait 3 (to bym brał w ciemno bo 2 miałem) , albo Yamahe 2200 (miałem 1000) Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 52 minuty temu Napisano 52 minuty temu 15 minut temu, Rafał S napisał: Gdybym szukał czegoś do 20 tys. z rynku pierwotnego (mocno hipotetyczna sytuacja), to na pewno rozważyłbym 805-kę Rozważył a kupił to dwie różne rzeczy Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 48 minut temu Napisano 48 minut temu 1 minutę temu, majkel74 napisał: Rozważył a kupił to dwie różne rzeczy Nie słuchałem na serio Unitry. A bez odsłuchu to tylko zakup z rynku wtórnego. A swoją drogą, ciekawe, że jedni przypisują 805 wyjątkową muzykalność, ocieplenie i elegancję, a inni - analityczność czy wręcz techniczną brutalność. Najwyraźniej pokazuje ona brzmienie kolumn, co dobrze o niej świadczy. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 43 minuty temu Autor Napisano 43 minuty temu (edytowany) Yamahy 2200 i 1200 brumią głośno na trafach. Sprawdzone przez Kolegów z Poznania. Podobało się granie, próbowali z wymianą w Topie na kolejne egzemplarze i bez zmian. Na forum AS też ludzie się skarżą, że w tych dwóch modelach trafa głośno brumią. Dodam, że moi znajomi mają perfekcyjnie dopięte całe systemu audio, włącznie z akustyką oraz, że inne wzmacniacze takie jak Accu, Luxy czy Shanling nie brumiły a Yamahy 1200, 2200 i owszem. Supernait 3 to jeden z najbardziej charakternych (zmanierowanych) wzmacniaczy jakie znam, trzeba chcieć tak bardzo ciepłego, gęstego i na dłuższą metę nudnego grania. Do tego egzemplarze starsze jak 3 lata cierpią na bardzo często usterkę przekaźnika. Praktycznie kwestia czasu, kiedy będzie serwis. Była rewizja tego modelu w połowie cyklu jego życia. Obecnie model wycofany z produkcji. Edytowano 41 minut temu przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 36 minut temu Napisano 36 minut temu Trudno by produkcję manufakturową, bo tak traktuję aktualnie Unitrę można było porównać z cenami Yamahy, czyli produkcji wielkoseryjnej. Inne koszty samej produkcji, a i nakłady poniesione na R&D muszą się zwrócić przy zdecydowanie mniejszym wolumenie sprzedaży. OK, Ci co kojarzą moją ścieżkę wyborów wiedzą, że u mnie bardzo ważny jest parametr jakość dźwięku vs cena i poluję na okazje. Teoretycznie gdybym miał wybierać Yamaha czy Unitra, a Unitra zabrzmiałaby dla mnie lepiej, to spokojnie bym poczekał aż dozbieram do niej kasy. Jeśli już u mnie będzie upgrade, to raczej w wyższy próg bym celował. Po prostu czuję, że wzmacniacze do 20k PLN niespecjalnie wniosą coś ponad to co mam z Quadrala. No może ten wyprzedażowy Trigon Epilog... @Jacch w wątku z promocjami zaoferowałeś "taką prawdziwą" pomoc gdybym czegoś dla siebie szukał: Napisałem, że chodzi mi po głowie Axxess Forte, ale do tej pory nie mam od Ciebie żadnej informacji. Nawet żebym się bujał, czy coś... Odpisz, cytując
pairtick Napisano 33 minuty temu Napisano 33 minuty temu 1 godzinę temu, Kraft napisał: Koreańska HiFi Rose Swoją drogą, wyświetlacz zmałpowany ze Squeezebox Touch z 2010 roku. Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 24 minuty temu Napisano 24 minuty temu 1 minutę temu, pairtick napisał: Swoją drogą, wyświetlacz zmałpowany ze Squeezebox Touch z 2010 roku. Chyba tylko, że jest. Jeśli masz na myśli okładkę płyty i dodatkowe informacje, to można stwierdzić, że wszyscy to zmałpowali. WiiM, Eversolo, Auralic, CA, Audiolab, Atoll... i diabli wiedzą kto jeszcze. Jeśli już o wyświetlaczach mowa to chyba żadna inna firma (a przynajmniej z tych, które mi przychodzą do głowy) nie zbliża się do poziomu Rose. Odpisz, cytując
Heathen Napisano 22 minuty temu Napisano 22 minuty temu 49 minut temu, majkel74 napisał: Można dyplomatycznie pomijać kwestię ceny w myśl szczytnej idei nie atakowania polskiej marki, ale powiedzmy sobie uczciwie, że jest głównym powodem tego, że nikt jej tu nie posiada (wzmacniacza). Wersja z drewnianymi boczkami niebezpiecznie zbliża się z ceną do podstawowego Accuphase , który pewnie nie gra gorzej, a jednak poziom wykonania wyższy, a marka z zupełnie innej półki. Retoryczne pytanie: czy ktoś z piszących w tym wątku jest gotowy dać 25 tys za Unitrę (powiedzmy że ma tyle na wzmacniacz)? Ja jak pierwsze wzmianki o unitrze się pojawiły już szykowałem się do wymiany vincenta. Z racji nostalgii (zaczynałem przygodę z audio od elizabeth...) ubzdurałem sobie czarną wersję z wycieraczkami.... Potem pojawiła się cena i mi przeszło 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 3 minuty temu Napisano 3 minuty temu 19 minut temu, Chmarski napisał: Chyba tylko, że jest. Jeśli masz na myśli okładkę płyty i dodatkowe informacje, to można stwierdzić, że wszyscy to zmałpowali. WiiM, Eversolo, Auralic, CA, Audiolab, Atoll... i diabli wiedzą kto jeszcze. Jeśli już o wyświetlaczach mowa to chyba żadna inna firma (a przynajmniej z tych, które mi przychodzą do głowy) nie zbliża się do poziomu Rose. Tylko kto teraz podchodzi do streamera, zamiast sterować z tabletu? Odpisz, cytując
Jacch Napisano przed chwilą Napisano przed chwilą 35 minut temu, Chmarski napisał: Napisałem, że chodzi mi po głowie Axxess Forte, ale do tej pory nie mam od Ciebie żadnej informacji. Nawet żebym się bujał, czy coś... Czy coś. Odpisz, cytując
Recommended Posts