Nowy75 Napisano Środa o 10:53 Napisano Środa o 10:53 Ten Rolls się ciągle pojawia , to napiszę 😁. Silnik ,V12 BMW, zawieszenie i inna cała technika BMW, karoserię klepie niemiecki Karmann. W Rollsie robią ręcznie grill chłodnicy, dbają o brytyjskie wnętrze i lakierują nadwozie. Cena nikomu nie przeszkadza😁 7 minut temu, Jacch napisał: Kiedy Unitra będzie luksusową markę to też będziemy płacić za znaczek "Unitra" - tak jest Nie przypominam sobie , żeby Pagani albo Koenigsegg robili tanie auta na początku kariery,bo nikt ich nie znał 😁 3 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Środa o 10:58 Napisano Środa o 10:58 1 godzinę temu, Jacch napisał: te ceny powinny być odwrotne, biorąc pod uwagę uznanie marki i produktu Pozostaje jeszcze kwestia brzmienia. A jak ktoś chce taniej, to za cenę wyjściową 13k ma 605-kę, która dostała rok temu ciepłą recenzję w AV (8.5-9.5 za neutralność, muzykalność, stereofonię i bas, 8 za precyzję i dynamikę). Warto zwrócić uwagę, że 605-ka chwali się dość wysokim współczynnikiem tłumienia i niskim THD. Ciekawostka: parametry nie były śrubowane globalną pętlą SZ, tylko za pomocą korekcji jeszcze przed końcówką mocy. Może jednak warto posłuchać? Odpisz, cytując
Jacch Napisano Środa o 10:59 Napisano Środa o 10:59 (edytowany) 9 minut temu, Nowy75 napisał: Nie przypominam sobie , żeby Pagani albo Koenigsegg robili tanie auta na początku kariery,bo nikt ich nie znał 😁 Ok, masz rację, ale te samochody też miały takie mrecenzje? Cytat - wybitna naturalność i autentyczność brzmienia niekiedy przemienia się w techniczną brutalność - zaawansowana szczerość i prawdomówność przekazu nie każdemu się spodobają - detaliczność i selektywność dźwięku nie tylko jest bardzo dokładna, ale potrafi też zaboleć - bas czasem mógłby być większy i dłuższy, bardziej dobitny 4 minuty temu, Rafał S napisał: Pozostaje jeszcze kwestia brzmienia. To podstawa, tyle że (patrz wyżej). Recenzent to dyplomata, powiem tak, ja tam zachwytów nie widzę. Edytowano Środa o 11:02 przez Jacch Odpisz, cytując
Kraft Napisano Środa o 11:02 Napisano Środa o 11:02 (edytowany) Eee tam. Koreańska HiFi Rose powstała kilka lat temu i też od razu wystartowała z drogimi urządzeniami, a jakoś nikt na ich ceny nie psioczy. Edytowano Środa o 11:14 przez Kraft 3 Odpisz, cytując
Jacch Napisano Środa o 11:02 Napisano Środa o 11:02 (edytowany) Może, nie śledziłem, w sumie to nie znam Edytowano Środa o 11:06 przez Jacch Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Środa o 11:16 Napisano Środa o 11:16 6 minut temu, Jacch napisał: Recenzent to dyplomata, powiem tak, ja tam zachwytów nie widzę. Ja to odbieram inaczej. Po pierwsze: tekst Kulpy, czyli piec mu się podobał (w przeciwnym razie oddałby to komuś innemu z redakcji - regularnie obserwuję taką tendencję). Po drugie, on się praktycznie nigdy nie zachwyca, tylko punktuje mocne i słabe strony. Dla mnie ta recenzja jest jednoznaczną rekomendacją. I - znając pismo - wierzę, że to szczera opinia. A czy wzmacniacz wstrzeli się w czyjeś potrzeby i gust to już inna sprawa. 1 Odpisz, cytując
Jacch Napisano Środa o 11:21 Napisano Środa o 11:21 2 minuty temu, Rafał S napisał: Ja to odbieram inaczej. Po pierwsze: tekst Kulpy, czyli piec mu się podobał (w przeciwnym razie oddałby to komuś innemu z redakcji - regularnie obserwuję taką tendencję). Po drugie, on się praktycznie nigdy nie zachwyca, tylko punktuje mocne i słabe strony. Dla mnie ta recenzja jest jednoznaczną rekomendacją. I - znając pismo - wierzę, że to szczera opinia. A czy wzmacniacz wstrzeli się w czyjeś potrzeby i gust to już inna sprawa. Dlatego pisałem, ze recenzent to dyplomata Generalnie to dwa lata od premiery i ciężko znaleźć coś o tym wzmaku w necie. Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano Środa o 11:33 Napisano Środa o 11:33 29 minut temu, Jacch napisał: Może, nie śledziłem, w sumie to nie znam A co ty wogle znasz? 108 postów na forum w tym 60 to pisioczenie na cenę Unitry. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Środa o 11:37 Napisano Środa o 11:37 (edytowany) 35 minut temu, Kraft napisał: Koreańska HiFi Rose powstała kilka lat temu i też od razu wystartowała z drogimi urządzeniami, a jakoś nikt na ich ceny nie psioczy. Ale - bez względu na cenę - raczej nie postawiłbyś czegoś takiego w pokoju na widocznym miejscu, prawda? Edytowano Środa o 11:38 przez Rafał S 1 Odpisz, cytując
Jacch Napisano Środa o 11:40 Napisano Środa o 11:40 (edytowany) 7 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał: A co ty wogle znasz? 108 postów na forum w tym 60 to pisioczenie na cenę Unitry. Niesamowite ty uważasz, że ilość postów na forum odzwierciedla wiedzę czy doświadczenie? Może myśisz, że w związku z krótkim stażem na forum mam 10 lat? Słuchaj kolego, też potrafię być niemiły, więc uważaj i przestań się dop..ierniczać do mnie. Zrozumiałeś? "wogle" - piszemy w języku polskim czyli w ogóle. Edytowano Środa o 11:41 przez Jacch Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano Środa o 12:01 Napisano Środa o 12:01 16 minut temu, Jacch napisał: Niesamowite ty uważasz, że ilość postów na forum odzwierciedla wiedzę czy doświadczenie? Może myśisz, że w związku z krótkim stażem na forum mam 10 lat? Słuchaj kolego, też potrafię być niemiły, więc uważaj i przestań się dop..ierniczać do mnie. Zrozumiałeś? "wogle" - piszemy w języku polskim czyli w ogóle. Nie, nie zrozumiałem. Jak dalej będziesz psioczył na cenę Unitry, to będę reagował. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Środa o 12:03 Napisano Środa o 12:03 32 minuty temu, Jacch napisał: Generalnie to dwa lata od premiery i ciężko znaleźć coś o tym wzmaku w necie. Mój wzmacniacz miał premierę dobrych kilka lat temu, a w sieci prawie nic na jego temat. Więc różnie z tym bywa. Z ciekawości: zdradzisz, co wybrałbyś dla siebie w cenach 805-ki i 605-tki (rynek pierwotny, ceny katalogowe w Polsce)? 1 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano Środa o 12:07 Napisano Środa o 12:07 Można dyplomatycznie pomijać kwestię ceny w myśl szczytnej idei nie atakowania polskiej marki, ale powiedzmy sobie uczciwie, że jest głównym powodem tego, że nikt jej tu nie posiada (wzmacniacza). Wersja z drewnianymi boczkami niebezpiecznie zbliża się z ceną do podstawowego Accuphase , który pewnie nie gra gorzej, a jednak poziom wykonania wyższy, a marka z zupełnie innej półki. Retoryczne pytanie: czy ktoś z piszących w tym wątku jest gotowy dać 25 tys za Unitrę (powiedzmy że ma tyle na wzmacniacz)? Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Środa o 12:11 Napisano Środa o 12:11 Przed chwilą, majkel74 napisał: Retoryczne pytanie: czy ktoś z piszących w tym wątku jest gotowy dać 25 tys za Unitrę (powiedzmy że ma tyle na wzmacniacz)? Gdybym szukał czegoś do 20 tys. z rynku pierwotnego (mocno hipotetyczna sytuacja), to na pewno rozważyłbym 805-kę (bez drewnianych boczków!). Między innymi ze względu na możliwość przełączenia w tryb klasy A do wieczornych odsłuchów. (Mam słabość do klasy A, a jednocześnie nie szukam grzałki na pełen etat, bo piec zbyt często gra u mnie w tle.) 1 Odpisz, cytując
Jacch Napisano Środa o 12:17 Napisano Środa o 12:17 9 minut temu, Rafał S napisał: Z ciekawości: zdradzisz, co wybrałbyś dla siebie w cenach 805-ki i 605-tki (rynek pierwotny, ceny katalogowe w Polsce)? Naim Supernait 3 (to bym brał w ciemno bo 2 miałem) , albo Yamahe 2200 (miałem 1000) Odpisz, cytując
majkel74 Napisano Środa o 12:28 Napisano Środa o 12:28 15 minut temu, Rafał S napisał: Gdybym szukał czegoś do 20 tys. z rynku pierwotnego (mocno hipotetyczna sytuacja), to na pewno rozważyłbym 805-kę Rozważył a kupił to dwie różne rzeczy Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Środa o 12:32 Napisano Środa o 12:32 1 minutę temu, majkel74 napisał: Rozważył a kupił to dwie różne rzeczy Nie słuchałem na serio Unitry. A bez odsłuchu to tylko zakup z rynku wtórnego. A swoją drogą, ciekawe, że jedni przypisują 805 wyjątkową muzykalność, ocieplenie i elegancję, a inni - analityczność czy wręcz techniczną brutalność. Najwyraźniej pokazuje ona brzmienie kolumn, co dobrze o niej świadczy. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Środa o 12:37 Autor Napisano Środa o 12:37 (edytowany) Yamahy 2200 i 1200 brumią głośno na trafach. Sprawdzone przez Kolegów z Poznania. Podobało się granie, próbowali z wymianą w Topie na kolejne egzemplarze i bez zmian. Na forum AS też ludzie się skarżą, że w tych dwóch modelach trafa głośno brumią. Dodam, że moi znajomi mają perfekcyjnie dopięte całe systemu audio, włącznie z akustyką oraz, że inne wzmacniacze takie jak Accu, Luxy czy Shanling nie brumiły a Yamahy 1200, 2200 i owszem. Supernait 3 to jeden z najbardziej charakternych (zmanierowanych) wzmacniaczy jakie znam, trzeba chcieć tak bardzo ciepłego, gęstego i na dłuższą metę nudnego grania. Do tego egzemplarze starsze jak 3 lata cierpią na bardzo często usterkę przekaźnika. Praktycznie kwestia czasu, kiedy będzie serwis. Była rewizja tego modelu w połowie cyklu jego życia. Obecnie model wycofany z produkcji. Edytowano Środa o 12:39 przez kaczadupa 2 Odpisz, cytując
Chmarski Napisano Środa o 12:44 Napisano Środa o 12:44 Trudno by produkcję manufakturową, bo tak traktuję aktualnie Unitrę można było porównać z cenami Yamahy, czyli produkcji wielkoseryjnej. Inne koszty samej produkcji, a i nakłady poniesione na R&D muszą się zwrócić przy zdecydowanie mniejszym wolumenie sprzedaży. OK, Ci co kojarzą moją ścieżkę wyborów wiedzą, że u mnie bardzo ważny jest parametr jakość dźwięku vs cena i poluję na okazje. Teoretycznie gdybym miał wybierać Yamaha czy Unitra, a Unitra zabrzmiałaby dla mnie lepiej, to spokojnie bym poczekał aż dozbieram do niej kasy. Jeśli już u mnie będzie upgrade, to raczej w wyższy próg bym celował. Po prostu czuję, że wzmacniacze do 20k PLN niespecjalnie wniosą coś ponad to co mam z Quadrala. No może ten wyprzedażowy Trigon Epilog... @Jacch w wątku z promocjami zaoferowałeś "taką prawdziwą" pomoc gdybym czegoś dla siebie szukał: Napisałem, że chodzi mi po głowie Axxess Forte, ale do tej pory nie mam od Ciebie żadnej informacji. Nawet żebym się bujał, czy coś... Odpisz, cytując
pairtick Napisano Środa o 12:47 Napisano Środa o 12:47 1 godzinę temu, Kraft napisał: Koreańska HiFi Rose Swoją drogą, wyświetlacz zmałpowany ze Squeezebox Touch z 2010 roku. Odpisz, cytując
Chmarski Napisano Środa o 12:55 Napisano Środa o 12:55 1 minutę temu, pairtick napisał: Swoją drogą, wyświetlacz zmałpowany ze Squeezebox Touch z 2010 roku. Chyba tylko, że jest. Jeśli masz na myśli okładkę płyty i dodatkowe informacje, to można stwierdzić, że wszyscy to zmałpowali. WiiM, Eversolo, Auralic, CA, Audiolab, Atoll... i diabli wiedzą kto jeszcze. Jeśli już o wyświetlaczach mowa to chyba żadna inna firma (a przynajmniej z tych, które mi przychodzą do głowy) nie zbliża się do poziomu Rose. Odpisz, cytując
Heathen Napisano Środa o 12:58 Napisano Środa o 12:58 49 minut temu, majkel74 napisał: Można dyplomatycznie pomijać kwestię ceny w myśl szczytnej idei nie atakowania polskiej marki, ale powiedzmy sobie uczciwie, że jest głównym powodem tego, że nikt jej tu nie posiada (wzmacniacza). Wersja z drewnianymi boczkami niebezpiecznie zbliża się z ceną do podstawowego Accuphase , który pewnie nie gra gorzej, a jednak poziom wykonania wyższy, a marka z zupełnie innej półki. Retoryczne pytanie: czy ktoś z piszących w tym wątku jest gotowy dać 25 tys za Unitrę (powiedzmy że ma tyle na wzmacniacz)? Ja jak pierwsze wzmianki o unitrze się pojawiły już szykowałem się do wymiany vincenta. Z racji nostalgii (zaczynałem przygodę z audio od elizabeth...) ubzdurałem sobie czarną wersję z wycieraczkami.... Potem pojawiła się cena i mi przeszło 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Środa o 13:17 Napisano Środa o 13:17 19 minut temu, Chmarski napisał: Chyba tylko, że jest. Jeśli masz na myśli okładkę płyty i dodatkowe informacje, to można stwierdzić, że wszyscy to zmałpowali. WiiM, Eversolo, Auralic, CA, Audiolab, Atoll... i diabli wiedzą kto jeszcze. Jeśli już o wyświetlaczach mowa to chyba żadna inna firma (a przynajmniej z tych, które mi przychodzą do głowy) nie zbliża się do poziomu Rose. Tylko kto teraz podchodzi do streamera, zamiast sterować z tabletu? Odpisz, cytując
Jacch Napisano Środa o 13:20 Napisano Środa o 13:20 (edytowany) 41 minut temu, Chmarski napisał: Napisałem, że chodzi mi po głowie Axxess Forte, ale do tej pory nie mam od Ciebie żadnej informacji. Nawet żebym się bujał, czy coś... Czy coś. 48 minut temu, kaczadupa napisał: Supernait 3 to jeden z najbardziej charakternych (zmanierowanych) wzmacniaczy jakie znam, trzeba chcieć tak bardzo ciepłego, gęstego i na dłuższą metę nudnego grania. Do tego egzemplarze starsze jak 3 lata cierpią na bardzo często usterkę przekaźnika. Praktycznie kwestia czasu, kiedy będzie serwis. Była rewizja tego modelu w połowie cyklu jego życia. Obecnie model wycofany z produkcji. Tylko 805-tka ci pozostaje Naim-y też podobno brumią, miałem w sumie 3, żaden nie brumiał... Edytowano Środa o 13:25 przez Jacch Odpisz, cytując
Recommended Posts