Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
57 minut temu, Chmarski napisał:

OK. czyli to był tylko marketingowy szum, że niby oferujesz prawdziwą pomoc, a tak realnie to zwykła ściema.

Ty "chyba" nie łapiesz kontekstu tamtej rozmowy...nie, na pewno nie łapiesz.

I jaki to ma związek z tą tutaj rozmową? Czyli kolejny dopieprz :)

Napisano (edytowany)
24 minuty temu, zmarek napisał:

Warto posłuchać :)

A niby co ten człowiek ma wartościowego do powiedzenia? Bardziej wartościowego niż ktokolwiek tutaj na ten temat?

1 godzinę temu, Chmarski napisał:

Nie muszą być lepsi.

Muszą, bo dla Niemca czy Anglika marka Unitra nie znaczy tyle co dla Polaka. Ludzie lubią bezpieczne wybory, dlatego jeśli Unitra gra na poziomie (czego jej życzę) Naima czy MF to wybiorą spośród nich, jeśli zagra dużo lepiej, to kupią nieznaną nikomu Unitrę.

Edytowano przez Jacch
Napisano
41 minut temu, il Dottore napisał:

To zerknij przy okazji. Warto się zapoznać. Piękna elektronika, choć bardzo droga. Tak droga jak Unitra! :)

Natomiast ostrzegam że podobno niezbyt stabilna, z tego co czytałem w necie to lubi się softowo wykrzaczać. Co jest dla Koreańczyków bardzo nietypowe.  

Mam zerowe zaufanie do koreańskiego czy chińskiego brzmienia. 

Japończycy już to wcześniej przerabiali, a i tak wolę Yamaha od Marantza.

Napisano
4 godziny temu, kaczadupa napisał:

Yamahy 2200 i 1200 brumią głośno na trafach. Sprawdzone przez Kolegów z Poznania. Podobało się granie, próbowali z wymianą w Topie na kolejne egzemplarze i bez zmian. Na forum AS też ludzie się skarżą, że w tych dwóch modelach trafa głośno brumią. Dodam, że moi znajomi mają perfekcyjnie dopięte całe systemu audio, włącznie z akustyką oraz, że inne wzmacniacze takie jak Accu, Luxy czy Shanling nie brumiły a Yamahy 1200, 2200 i owszem. 

Supernait 3 to jeden z najbardziej charakternych (zmanierowanych) wzmacniaczy jakie znam, trzeba chcieć tak bardzo ciepłego, gęstego i na dłuższą metę nudnego grania.  Do tego egzemplarze starsze jak 3 lata cierpią na bardzo często usterkę przekaźnika. Praktycznie kwestia czasu, kiedy będzie serwis. Była rewizja tego modelu w połowie cyklu jego życia. Obecnie model wycofany z produkcji. 

😳 Nie wiem jakie egzemplarze mieli Twoi koledzy, ale to aż nieprawdopodobne jest.

Mialem przez kilka lat 1200-tkę i w życiu nic nie brumiło. Wzmacniacz wykonany i pracujący perfekcyjnie. 
Brumienie to domena brytyjskich wzmaków. 

Napisano
1 minutę temu, Jacch napisał:

Ty "chyba" nie łapiesz kontekstu tamtej rozmowy...nie, na pewno nie łapiesz.

I jaki to ma związek z tą tutaj rozmową? Czyli kolejny dopieprz :)

Dopieprz w tamtej rozmowie to był raczej Twój w stosunku do Top&Hifi, że nie piszą za ile Ci sprzedadzą SoTM, którego nie mają w ofercie. Odpisałem CI, że za żadne pieniądze bo tym nie handlują. Serio, chciałem pomóc, ale Ty do mnie wyskoczyłeś z "przyjaznym" bardzo pytaniem "A Ty jesteś rzecznikiem prasowym?". 

Resztę widać na załączonym wcześniej screenie z Twoją propozycją pomocy, ocenę mojej wiedzy o handlu... Podrzuciłem propozycję byś się mógł wykazać i na tym się skończyło.

Już mi się nawet nie chce oceniać Twojego dopieprzu dotyczącego mojej wiedzy o handlu. Najwyraźniej moi szefowie od ponad 8 lat się bardzo mylą, że mnie w firmie trzymają.   

26 minut temu, Jacch napisał:

Muszą, bo dla Niemca czy Anglika marka Unitra nie znaczy tyle co dla Polaka. Ludzie lubią bezpieczne wybory, dlatego jeśli Unitra gra na poziomie (czego jej życzę) Naima czy MF to wybiorą spośród nich, jeśli zagra dużo lepiej, to kupią nieznaną nikomu Unitrę.

Chodziło mi o to, że inżynierowie nie muszą być lepsi. Ważne jest do czego dojdą swoją ścieżką. Wynik końcowy w postaci produktu musi być lepszy żeby firma mogła powalczyć produktami bardziej rozpoznawalnych marek w zbliżonej cenie.

Napisano
7 minut temu, Chmarski napisał:

Chodziło mi o to, że inżynierowie nie muszą być lepsi. Ważne jest do czego dojdą swoją ścieżką. Wynik końcowy w postaci produktu musi być lepszy żeby firma mogła powalczyć produktami bardziej rozpoznawalnych marek w zbliżonej cenie.

Z tym pełna zgoda.

8 minut temu, Chmarski napisał:

Dopieprz w tamtej rozmowie to był

To ona się jeszcze nie skończyła? Tamta rozmowa, bo nawet jeśli to co ona robi tutaj w tym wątku?

Wy to tak widzę bronicie Unitry, top Hi-fi, a ciekawe kto przed wami obroni :)

Rwa, człowiek na jakąś barykadę trafił :)

Napisano
2 minuty temu, Jacch napisał:

To ona się jeszcze nie skończyła? Tamta rozmowa, bo nawet jeśli to co ona robi tutaj w tym wątku?

Dla mnie tamta rozmowa się skończyła w momencie gdy poprosiłem o obiecywaną "prawdziwą pomoc" w sprawie Axxessa. Byłem tylko ciekawy, czy po tym jak mnie zjechałeś, faktycznie spróbujesz w czymś pomóc, czy temat pozostanie bez odpowiedzi (jak przewidywałem).

9 minut temu, Jacch napisał:

Top&Hifi nie bronię. Po prostu dostałeś ode mnie info, że nie mają tego w ofercie i tyle.

Jeśli chodzi o Unitrę to widzę, że w sumie podążają trochę podobną drogą jak AGD. Najpierw był Aavik i Borreseny, a teraz mają tańszą markę Axxess (najtańszy wzmak jest droższy od WSH 805). OK, zaczęli z grubo wyższego pułapu, gdzie pewnie przebić się jest jeszcze trudniej, ale jednak im się udało. 

Napisano
34 minuty temu, kaczadupa napisał:

Miałem „japończyki” za 15 i 17 kzł, oba zdrowo wyrczały na trafie a taki klasyczny  Exposure 3510 cichutki. Jak trafisz… 

Wierzę, że japończyki miałeś i że brumiały.

Ale w to, że 1200-ka brumiała, i do tego głośno, to...... naprawdę nie mogę uwierzyć.

Przecież ten wzmacniacz jest od dobrych kilku lat w sprzedaży, przeprowadzono na nim wiele testów i porównań. Jest sporo materiałów w branżowych pismach. Czy w jakimkolwiek tekście opisującym ten wzmacniacz podano, że trafo brumi? Nigdy takiej informacji nie widziałem. W przeciwieństwie do innych modeli innych marek.

Osobiście słuchałem tego wzmaka tysiące godzin i w życiu trafa nie słyszałem.

Uważam, że za cenę jaką go kupiłem - 9 tys. zł raczej trudno byłoby znaleźć coś lepiej wykonanego oraz sprawującego się.

ps.

Koledzy z @Top Hi-Fi & Video Design. Czy słyszeliście kiedyś o takim problemie jak brumiące trafo w przypadku AS1200/2200?

Napisano

Inaczej pamiętam tą twoją pomoc, ale ok, potraktujmy ją jako nieporozumienie.

8 minut temu, Chmarski napisał:

Dla mnie tamta rozmowa się skończyła

Jestem za, niech się wreszcie skończy, ale tak naprawdę.

3 minuty temu, terracan1929 napisał:

Ale w to, że 1200-ka brumiała, i do tego głośno, to...... naprawdę nie mogę uwierzyć.

Szczerze wątpię. Ja podałem jako przykłady Yamahy i Naima zamiast Unitry, no to się ustosunkował i yamahy burczą, a Naim to tandeta i w ogóle kto nazywa wzmacniacz SUPER :)

Napisano
5 minut temu, Jacch napisał:

Inaczej pamiętam tą twoją pomoc, ale ok, potraktujmy ją jako nieporozumienie

Słowo pisane ma to do siebie, że odbiór emocji czytającego może być mocno rozbieżny z założeniami piszącego. W normalnej rozmowie jednak dochodzą intonacja, mowa ciała itp.

Ale Unitrze dalej dobrze życzę. Dopóki nie porównam jej z Quadralem to się nie będę wypowiadał czy nie jest za droga :P 

Napisano
4 minuty temu, terracan1929 napisał:

Przecież ten wzmacniacz jest od dobrych kilku lat w sprzedaży

A pierwszy z brzegu Hegel H 190, ile lat jest na rynku i która recka informuje, że piec brumi. A brumią, sprawdzone osobiście, również przez Kolegów, potwierdzone na forum AS przez dystrybutora - Top HiFi. 

7 minut temu, terracan1929 napisał:

Czy w jakimkolwiek tekście opisującym ten wzmacniacz podano, że trafo brumi?

Wszystkie znane mi krajowe magazyny o tematyce audio nie piszą o wadach konstrukcyjnych wzmacniaczy nawet jak cały internet i kluby tych marek aż huczą o tych wadach, nawet sami producenci  na tych forach te wady potwierdzają a nasze magazyny audio - cisza. :) A już najbardziej za skórę zalazł mi p. Karasiński z recenzją brytyjskiego wzmacniacza, gdzie regulacja głośności działa precyzyjnie…, jak tak można robić z ludzi idiotów… 

Napisano
27 minut temu, kaczadupa napisał:

Wszystkie znane mi krajowe magazyny o tematyce audio nie piszą o wadach konstrukcyjnych

Ale ja nie pisałem tylko o naszych krajowych magazynach, ale również o zagranicznych.

A ten "huczący internet"- w wolnej chwili podeślij mi proszę jakiś link, z ciekawości poczytam o tych głośno brumiących trafach.

Napisano
9 minut temu, terracan1929 napisał:

głośno brumiących trafach.

Zapytaj się Top HiFi czy mają zwroty Yamahy, Rotela, Hegla z powodu brumienia trafa (przy zwrocie wypełnia się taki druczek, gdzie można napisać przyczynę zwrotu, raczej to czytają :) ). Co do reszty, na fejsie masz kluby miłośników wszystkich popularnych audiofilskich producentów wzmacniaczy, dołącz i czytaj a zobaczysz, że nasze krajowe magazyny niestety koncentrują się tylko na brzmieniu. Już na koniec naszej dyskusji - ja również Ci wierzę, że dobrze trafiłeś z Yamahą. Ja takiego szczęścia z Rotelem i SoulNote nie miałem. Mam wypożyczyć Yamahę z Topa i sprawdzić ?  ;) 

Napisano (edytowany)

Nie wiem jak inni ale jak ja jestem w stanie z trzech metrów wyraźnie słyszeć brumienia trafa to choćby to był i wymarzony flagowy Marantz 10 ( @Kraft Jarek, to podziękowanie za reckę ATC ;) ) to za niego podziękuję. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
50 minut temu, kaczadupa napisał:

Zapytaj się Top HiFi czy mają zwroty Yamahy, Rotela, Hegla z powodu brumienia trafa (przy zwrocie wypełnia się taki druczek, gdzie można napisać przyczynę zwrotu, raczej to czytają :) ). Co do reszty, na fejsie masz kluby miłośników wszystkich popularnych audiofilskich producentów wzmacniaczy, dołącz i czytaj a zobaczysz, że nasze krajowe magazyny niestety koncentrują się tylko na brzmieniu. Już na koniec naszej dyskusji - ja również Ci wierzę, że dobrze trafiłeś z Yamahą. Ja takiego szczęścia z Rotelem i SoulNote nie miałem. Mam wypożyczyć Yamahę z Topa i sprawdzić ?  ;) 

Przeglad od AI (wiem na pewno sie myli :)  )

Nie, wzmacniacze Yamaha A-S1200 i Yamaha A-S2200 zazwyczaj nie mają problemów z brumieniem, ponieważ są to wysokie modele z serii Hi-Fi japońskiego producenta, zaprojektowane z myślą o wysokiej jakości dźwięku i niskich szumach, jednak indywidualne problemy mogą wynikać z zakłóceń w sieci elektrycznej lub wadliwych komponentów, co jest rzadkie. 

Co może być przyczyną brumienia: 

Problemy z uziemieniem:

Niewłaściwe uziemienie w gniazdku elektrycznym lub w instalacji domu może być przyczyną brumienia.

Zakłócenia elektromagnetyczne:

Silne pola elektromagnetyczne od innych urządzeń (np. transformatorów, innych sprzętów audio) mogą wpływać na jakość dźwięku.

Uszkodzenie kabli lub złączy:

Wadliwe kable połączeniowe lub złącza mogą wprowadzać zakłócenia.

Wadliwe podzespoły wzmacniacza:

W rzadkich przypadkach problem może leżeć w samym wzmacniaczu, ale jest to mało prawdopodobne przy tak wysokich modelach.

Napisano
2 godziny temu, terracan1929 napisał:

Wierzę, że japończyki miałeś i że brumiały.

Przecież ten wzmacniacz jest od dobrych kilku lat w sprzedaży, przeprowadzono na nim wiele testów i porównań. Jest sporo materiałów w branżowych pismach. Czy w jakimkolwiek tekście opisującym ten wzmacniacz podano, że trafo brumi? Nigdy takiej informacji nie widziałem. W przeciwieństwie do innych modeli innych marek.

Osobiście słuchałem tego wzmaka tysiące godzin i w życiu trafa nie słyszałem.

Uważam, że za cenę jaką go kupiłem - 9 tys. zł raczej trudno byłoby znaleźć coś lepiej wykonanego oraz sprawującego się.

ps.

Koledzy z @Top Hi-Fi & Video Design. Czy słyszeliście kiedyś o takim problemie jak brumiące trafo w przypadku AS1200/2200?

Teraz czytam o tym trafo po raz pierwszy. Może coś było nie tak z jakąś partią tych urządzeń. Sami wiecie, że Yamaha rzadko się psuje...

Napisano (edytowany)

Raczej to nie jest wina traf i ich wady a zdecydowanie tego czym jest zasilane takie trafo… jak się trafi u jednych będzie cisza jak makiem zasiał a u innych ten sam model wzmacniacza będzie generował jakiś brum. 
Jest duża różnica czy trafo na 230v będzie zasilane  takim napięciem czy też 250v z dodatkami w postaci składowej stałej, odkształceniami z falowników tyrystorowych czy też zakłóceń z kiepskiej jakości szuszarki sąsiada:). Niekiedy tak bywa że i najlepsze trafa nie dają rady w takim środowisku.

Unitra - tak miałem okazję słuchać tego wzmacniacza z kilkoma kolumnami vintage typu Diatone DS2000,  Yamaha NS1000, Saba box III. Taka godzinka słuchania. Tak jak pisałem wcześniej - z każdym zestawieniem grało to tak średnio - nie moja bajka choć zdaje sobie sprawę iż moje ucho jest przyzwyczajone do brzmienia lampy, dźwięku ocieplonego. Mało który tran mi leży, zatem w przypadku Unitry było podobnie. Jak dla mnie dźwięk mało wciągający, bez polotu. W zasadzie trudno mi było wskazać jakieś konkretne minusy prezentowanego dźwięku ale finalnie to nie moja bajka. Dodatkowo na wstępie uprzedziłem się do białego, sterylnego podświetlania wycieraczek -jak można było to tak zaprojektować… 

Edytowano przez elektron6
Napisano
6 godzin temu, majkel74 napisał:

Rafał, wklejam niżej przykład wzmacniacza znanej firmy, pełne dual mono, duża moc i dobre parametry… 15 tys trzeba dać …

image.jpeg.024c046253f9c6d3e7b5c4603c09180a.jpeg

Tutaj przykład za 13 tys , też nie od macochy:

image.jpeg.9a7b3c8d68379c5064a7c7287a8c5de4.jpeg

I ja nie wyrokuję który lepszy, po prostu widać że można kupić markowe dual mono w cenie poniżej 15 tys.

Na drugim zdjęciu to Atoll in300? Miło wspominam Atolla in200 i możliwe, że kiedyś wrócę do tej marki.

Napisano (edytowany)

A ja znam osobe która kupiła Unitre (wzmak + CD) i miałem przyjemność słuchania ich z Jasperami. Może nie za długo, ale generalnie bardzo mi się podobało - szkoda, że klasie A ma niedużo watów. Słuchałem niestet za krótko aby być w stanie lepiej opisać jak to gra. Natomiast bajer ze zmotoryzowanymi przełącznikami hebelkowymi jest super. Uwielbiam też wyświetlacz w CD-ku - szkoda, że inni producenci tego nie robią :) 

Fenomen Unitry na polskich forach audio jest kosmiczny. Dyskutują przeważnie osoby których nie stać na wydanie 20k na wzmacniacz i niemal wszyscy się martwią czy Unitra się sprzedaje skoro ich nie stać .... Na sąsiednim forum też jest dość komiczny wątek. Skoro Unitra na tyle wycenia swoje produkty to ich sprawa. Ale raczej nie jest tak źle, skoro przejęli Diorę. Powinniśmy się cieszyć, że mamy taka firmą i tyle :) 

Edytowano przez pavello
Napisano
Dnia 4.10.2025 o 23:40, il Dottore napisał:

Gdybym ja miał coś im radzić - to pójść drogą LG i Samsunga. Zacząć od elektronicznej tandety z niską ceną. A gdy miliony ludzi to kupią, wtedy dopiero inwestować w technologię, park maszynowy, R&D i stopniowo piąć się w górę. 

Aż parsknąłem śmiechem jak to przeczytałem. Fajnie, że to napisałeś. W sumie to nawet nie ma co komentować, bo totalnie nie czujesz tematu projektu pt. Unitra, ale... odnosząc się do zaproponowanej powyżej ścieżki rozwoju to na szczęście Unitra nie poszła tą drogą, czyli są tam ludzie z trochę innym poziomem świadomości niż autor powyższego modelu biznesowego.