Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, KittyEmily napisał:

Hej Kochani! To mój pierwszy post.

Zaczęłam od zestawu Yamaha R-N600A z Tesi 6. 

Jakie kable polecacie ?

Pozdrawiam!

Nie ma znaczenia, co podepniesz, bo kable nie wpływają na brzmienie. Możesz kupić najtańsze, albo takie, które pasują Ci do wystroju wnętrza. Grubość 1,5 - 2,5 mm2. No i możesz kupić „z metra”, nie muszą mieć końcówek. To kwestia estetyczna.

Edytowano przez Kraft
Napisano
10 minut temu, Kraft napisał:

Nie ma znaczenia, co podepniesz, bo kable nie wpływają na brzmienie.

Kraft nie będę się z Toba przepychał i polemizował na temat kabli, ale warto zaznaczyć w swoim poście - według mnie. Wiesz ,że  na ten temat zdania są podzielone . Może ktoś zaraz napisze , nie słuchaj ludzi głuchych,którzy nie tylko nie słyszą wpływu kabli na brzmienie ale nawet nie słyszą różnic w brzmieniu wzmacniaczy.Wszystko w torze audio ma wpływ, jedne rzeczy więcej ,drugie mniej 😉

Napisano (edytowany)

@misiekx Q21 nie napisali „według nas’, więc nie czułem się zobowiązany nic dopisywać. 

Moim zdaniem nie ma potrzeby (a nawet nie wypada) wciągać zwykłego użytkownika w audiofilskie gadżety.

Edytowano przez Kraft
Napisano
15 minut temu, Kraft napisał:

Nie ma znaczenia, co podepniesz, bo kable nie wpływają na brzmienie. Możesz kupić najtańsze, albo takie, które pasują Ci do wystroju wnętrza

Jarek! Może warto byłoby dodać, że u Ciebie nie wpływają i nie ma tu żadnego znaczenia czy wpływ jest tylko wynikiem psychoakustycznych zdarzeń, elektroakustycznych czy innych. 

Część użytkowników wielokrotnie odnosiła się do tego "co słyszą" po wymianie przewodów i to jest najważniejszym wyznacznikiem. 

Do wszystkich uwaga !!!

Proszę nie robić tu bałaganu i nie przepychać się w temacie "mają/nie mają" wpływu.

Kolega poprosił o poradę i tego się trzymajcie. 

Ja polecam Klotz Twinax LY225. Korzystam i złego słowa nie powiem. Dobrej jakości miedź, giętki, tani :)

Pozdrawiam. M

Napisano
2 minuty temu, MariuszZ napisał:

Ja polecam Klotz Twinax LY225. Korzystam i złego słowa nie powiem. Dobrej jakości miedź, giętki, tani :)

Czyli zgadzacie się z @Kraft - poprawnie zbudowany kabel przeniesie sygnał do głośników 😁

Napisano
1 minutę temu, Nowy75 napisał:

Czyli zgadzacie się z @Kraft - poprawnie zbudowany kabel przeniesie sygnał do głośników 😁

Tak. Zgadzamy się kimkolwiek jest ten drugi ;) 

Kabel o zbyt dużej indukcyjności przytnie soprany. 

Kabel o zbyt dużej pojemności może wywołać rezonans ponadakustyczny we wzmacniaczu, który podatny jest na obciążenie reaktancyjne pojemnościowe i będzie "dzwonił".

Kabel o zbyt dużej rezystancji (ekstremalnie cienki, długi, z zaśniedziałymi stykami) zmieni Qts (DF) układu wzmacniacz, przewód, przetwornik. Może mieć to konsekwencje w brzmieniu zestawu.

Poprawnie skonstruowany będzie bez wpływu ;)

Pozdrawiam. M

Napisano
6 minut temu, pairtick napisał:

Tak, swoją ścieżką, to dlaczego 'giętkość' ma być zaletą w tym przypadku? 

Faktycznie Patrick! Zaraz sprzedam to giętkie g…o i podłączę A&K SP4000 do integry stereo sztywnym druciszczem. Tak będzie faktycznie wygodniej. Leci lajk dla Ciebie. ;)