Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Teraz idzie w dobrym kierunku, brawo.

Ale 

4 minuty temu, Chmarski napisał:

ciąć powinieneś

Ktoś, coś dlaczego ten fragment wkleiłem?

I nie idźcie w kierunku mniejsze/większe zejście 

To nie ta droga i kierunek 

Napisano (edytowany)
8 minut temu, AudioTube napisał:

Ktoś, coś dlaczego ten fragment wkleiłem?

Chodzi o dopełnienie brakującego zakresu, a nie dodatkowe podbicie tego co już jest na właściwym poziomie.

Dlatego myślę o "mniejszym", a tak naprawdę o takim, który schodzi do mniej więcej 30Hz, bo duży wywali ten szczyt na 26-28Hz jeszcze wyżej, 

Edytowano przez Chmarski
Napisano
18 minut temu, Q21 napisał:

Pamiętaj, że on od 50 Hz wtedy przestaje grać - nie zaczyna :) 

Zapraszam do nas, sprawdzisz i porównasz go z SVS i RELem ;) Wybierzesz wtedy najlepszą dla siebie opcję 

Myślałem  że wy macie just doswiadczenie i obycie z tymi subowerami i coś więcej rzeczowych podpowiedzi ,napewno znacie te subowery bardzo dobrze i co pasuje do takich sytuacji  wiec liczę na was .

Napisano

Poczytaj wpisy tomka4446, właśnie bawi się z ustawieniami suba od Rela. W skrócie: nie ma uniwersalnych złotych recept, jak suba ustawić, bez eksperymentów w konkretnym pomieszczeniu i systemie się w praktyce nie obędzie. DSP czy inne diraki nie załatwią sprawy w każdym przypadku.

Napisano
7 minut temu, Chmarski napisał:

Chodzi o dopełnienie brakującego zakresu, a nie dodatkowe podbicie tego co już jest na właściwym poziomie.

Dlatego myślę o "mniejszym", a tak naprawdę o takim, który schodzi do mniej więcej 30Hz, bo duży wywali ten szczyt na 26-28Hz jeszcze wyżej, 

Ok tak podbije ale moze trzeba by bylo jeszcze kupić dsp z mikrofonem i zostawic czyli kupić na początek wiekszy sub.

Napisano
10 minut temu, Chmarski napisał:

Tomek, Ty lubisz takie ciepłe, sprężyste i energetyczne brzmienie. I może takie u siebie masz. Nie zauważyłem byś systematycznie wychwalał tzw średnicę. I do tego łebski z Ciebie Chłop.

12 minut temu, Chmarski napisał:

Dlatego myślę o "mniejszym", a tak naprawdę o takim, który schodzi do mniej więcej 30Hz, bo duży wywali ten szczyt na 26-28Hz jeszcze wyże

Jak można załatwić ten problematyczny peak?

Napisano

Chciałbym, żeby do tej rozmowy przyłączył się @MariuszZ i @Mikelas76

10 minut temu, majkel74 napisał:

DSP czy inne diraki nie załatwią sprawy w każdym przypadku.

Michał, zachęcam, byś przyglądał się temu tematowi. 
I cierpliwie.

Chcialbym, byś miał jeszcze większa przyjemność z odsłuchów. I więcej kasy na poza audio.

Napisano

Dziękuje wam wszystkim I tobie szczegolnie za pomoc.Bo już chyba dzisaj mam do pana pojechać po rela 1205 i nie chce aby to był błąd finansowy.Dziekuje.

Mam ładny pokój akustycznie szkoda by to wszystko spartolić bardzo szkoda tyle wyrzeczen i  starań,a zwłaszcza ze za ostanie grosze ktorych zawsze mi na życie mocno brakowało.

Napisano

Ciężkie to hobby naprawdę, piszę to szczerze bez ironii czy podtekstów. Człowiek kiedyś słuchał na Kasprzaku czy innym ZK 140T i był szczęśliwy. Szczególnie jak udało się coś fajnego nagrać z radia albo ktoś coś przywiózł z zachodu. 

Napisano
4 minuty temu, Radek Kostrzewski napisał:

Ale ten mniejszy też tak samo podbije te 27hz ,czy to bedzie wiekszy czy mniejszy sub to I tak zalezy to od skali mocy.

Dlatego opisałem jak się zachowywał ten mały JL Audio d108 u mnie. Zaczął chodzić po podłodze zanim się jakkolwiek przebił przez kolumny, które schodzą do tych 26-27Hz. Tylko ja raczej nie mam tego dołka od 30 do 70 Hz. Gdybym miał, to nie musiałbym go tak kręcić, żeby się przebił, bo usłyszałbym, że mi tą dziurę zasypuje. Niczego poniżej 30Hz nie wniósł, więc jego ewentualny wpływ na ten pik poniżej 30Hz byłby zapewne nieodczuwalny.

14 minut temu, Radek Kostrzewski napisał:

Ok tak podbije ale moze trzeba by bylo jeszcze kupić dsp z mikrofonem i zostawic czyli kupić na początek wiekszy sub.

Dla mnie to już jest workaround, proteza itp, które spełnia swoją rolę, ale jeśli myślałbym o zakupie dodatkowego subwoofera to raczej w kierunku takim by nim rozwiązać/zminimalizować problem, a nie by wykorzystać dostarczone z nim DSP.  

15 minut temu, AudioTube napisał:

Tomek, Ty lubisz takie ciepłe, sprężyste i energetyczne brzmienie. I może takie u siebie masz. Nie zauważyłem byś systematycznie wychwalał tzw średnicę.

Uwielbiam średnicę, ale kocham też niskie i wysokie tony. Mój sprzęt gra chyba faktycznie sprężyście, ale jakoś bardzo w stronę ciepła nie zmierza. Może jest po tej delikatnie cieplejszej stronie, ale uważam go raczej za bardziej neutralny. Gorąco to z moimi kolumnami grało Unico Due. Nawet mój wzmacniacz lampowy nie daje tyle ciepła, ale on był też projektowany tak by był neutralny.

Dla mnie najważniejsze, że mi się ten dźwięk podoba, ale jeśli chodzi o jego bardziej niezależną ocenę to trzeba by było spytać @Tomasz Kluczynski i @Paweł Pawlik, którzy mieli okazję go posłuchać. 

Napisano
Dnia 2.11.2025 o 15:44, tomek4446 napisał:

Ostatnio znowu się przekonałem , że " zszycie " dźwięku za pomocą DL nie jest doskonałe. Zawsze jest coś za coś. owszem , bas nie dudni , pasmo jest spójne , ale zabiera " życie "z prezentacji. Dźwięk nie ma tej werwy tej spontaniczności. 

Dokładnie tak odebrałem DDRC 22D w swoim torze. I dlatego dość szybko się go pozbyłem. 

Napisano
1 godzinę temu, AudioTube napisał:

Chciałbym, żeby do tej rozmowy przyłączył się @MariuszZ i @Mikelas76

Hej,

Adam ja się nie znam na technikach poprawiania dB SPL subwooferem/ami.

Są tutoriale na YT, warto analizować i korzystać.

Z moich obserwacji i dotychczasowych doświadczeń mam takie wnioski, ktore można w pewnym przybliżeniu zasymulować w REW.

Jest tam zakładka gdzie wpisujemy dane pomieszczenia, subwoofera, kolumn, położenie tychże i otrzymamy graficzny obraz jak rozkładają się mody osiowe oraz dBSPL. Można przesuwać wirtualnymi subami i obserwować zmiany.

Poniżej pierwszego modu osiowego sub już niewiele tego basu doda bez dodatkowych kompromisów. Jednym z nich będzie dodatkowe podbicie tego pierwszego rezonansu i może być za dużo basu, który będzie dominował.

Zatem rozszerzamy zakres, ale równocześnie podbijamy tam gdzie chcielibyśmy mniej. Można DSP wykorzystać i filtrem w zakresie podbicia przyciąć amplitudę, ale czy o to chodzi by komplikować proste sprawy? 😉

Te dołki SBIR też da się dodatkowymi subami w jakimś zakresie zasypać, ale bez DSP bedzie trudno bo zakres ubytku wąski jest i jest to problem fazowy. Dodawanie amplitudy bez uwzględnienia korekt fazy nie da oczekiwanych efektów.

Kolumny będą w tym punkcie utrzymywały ten "notch", a sub odpowiednio sytuowany będzie próbował go wypełnić. Tylko znowu problematyczny jest wąski zakres porównując do długości fal w tym zakresie. Żeby zasypać trzeba dać sygnał w przeciwfazie w selektywnym wąskim zakresie. Bez DSP może być karkołomne. 

Sprawę częściowo rozwiązałaby zwrotnica zewnętrzna odcinająca kolumny od dołu przed "notch'em" dając pole dla suba, który nie musiałby walczyć z fazą kolumn.

Oczywiście łatwiej szyć pasmo subem z kolumnami, które mają "gorsze" zejście. 

Na przyklad moje Heresy III, 58Hz (- 4dB). Mniej basu z kolumn to więcej miejsca dla basu z suba bez zabiegania o fazowe kompromisy.

To uproszczenie, ale tak to działa.

Oczywiście warto próbować. Każdy ma inne warunki i nie ma co zniechęcać. Trzeba jednak liczyć się ze sporym wysiłkiem organizacyjnym i pewnymi kompromisami. 

Nie chcesz kompromisów to kup Magico w obudowie zamkniętej i zapomnij o subie 😉

Pozdrawiam. M

Napisano

Właśnie kupiłem kabelek do suba . Taki co to mi połączy suba z amplitunerem KD. Na razie wychodzi mi , że mój stary Mivoc 1500 daje lepsze efekty w kinie ,niż nowy REL , ale pracuje nad tym. Cholera , właśnie się zorientowałem , że ten kabelek jest od SVS -a. Nie wiem, czy firmy się lubią. Będzie działał na REL-u ? :)

IMG_7194.JPG

Napisano

Uwaga! Będzie obrazoburczo...

A może pójść tropem zaprezentowanym przez firmę Wibroakustyka.ai?

I wmontować mały subwoofer w fotel, tak by energię samego dołu basu odbierać bezpośrednio ciałem? Wtedy zapotrzebowanie na moc znacznie spada, a odczucia odbierane bezpośrednio ciałem robią robotę.

Pamiętam z czasów zabawy w car-audio, że najlepszy bas w zdroworozsądkowej kategorii cena/osiągi miałem z płaskiego suba umieszczonego pod fotelem kierowcy. Żeby uzyskać lepszy bas, trzeba było potroić koszty.

Napisano
4 godziny temu, Q21 napisał:

O proszę, nie pokazało mi wcześniej najnowszych odpowiedzi. Przy takim wykresie zdecydowanie spróbowałbym z subem z DSP. Czyli SVSy z serii Pro, czy Velodyne z serii Deep Waves. Korekcja bardzo dużo pomoże i pozwoli dużo lepiej zgrać ze sobą suba i kolumny :) 

Możesz podać konkretnie ktory to model velodyne, masz na myśli dla mojego pomieszczenia twoim fachowym zdaniem. A czemu nie wspomniecie o jakieś mozliwosci z waszej strony....?

3 godziny temu, Chmarski napisał:

Dlatego opisałem jak się zachowywał ten mały JL Audio d108 u mnie. Zaczął chodzić po podłodze zanim się jakkolwiek przebił przez kolumny, które schodzą do tych 26-27Hz. Tylko ja raczej nie mam tego dołka od 30 do 70 Hz. Gdybym miał, to nie musiałbym go tak kręcić, żeby się przebił, bo usłyszałbym, że mi tą dziurę zasypuje. Niczego poniżej 30Hz nie wniósł, więc jego ewentualny wpływ na ten pik poniżej 30Hz byłby zapewne nieodczuwalny.

Dla mnie to już jest workaround, proteza itp, które spełnia swoją rolę, ale jeśli myślałbym o zakupie dodatkowego subwoofera to raczej w kierunku takim by nim rozwiązać/zminimalizować problem, a nie by wykorzystać dostarczone z nim DSP.  

Uwielbiam średnicę, ale kocham też niskie i wysokie tony. Mój sprzęt gra chyba faktycznie sprężyście, ale jakoś bardzo w stronę ciepła nie zmierza. Może jest po tej delikatnie cieplejszej stronie, ale uważam go raczej za bardziej neutralny. Gorąco to z moimi kolumnami grało Unico Due. Nawet mój wzmacniacz lampowy nie daje tyle ciepła, ale on był też projektowany tak by był neutralny.

Dla mnie najważniejsze, że mi się ten dźwięk podoba, ale jeśli chodzi o jego bardziej niezależną ocenę to trzeba by było spytać @Tomasz Kluczynski i @Paweł Pawlik, którzy mieli okazję go posłuchać. 

Twoim zdaniem lepiej mi zagra twn jl audio d110 czy ten duzy ht1205 ? Bo taki duzy sub bedzie bardzo źle grał w takim pokoju 17 metrow .Mozecie mi na to pytanie stanowczo odpisac .

Napisano

@Radek Kostrzewski masz podłogówki tak?

Integra, czy pre z końcówką?

Ten subwoofer, na który masz kasę posiada dsp?

Czy tego suba jesteś w stanie postawić swobodnie?

W miejscu, w którym da najlepsze rezultaty.

Chciałbym, żebyś w końcu usłyszał bas. Teraz to tak conajmniej 10dB brakuje.

Świetnie, że zrobiłeś pomiar. Gratuluję i szacun.

Ten zielony kolor, to sytuacja dzisiaj?