Skocz do zawartości

Kolumny do małego pokoju na biurko, wzmacniacz Rotel A11 Tribute

Recommended Posts

Napisano

Cześć, 

Szukam kolumn podstawkowych do małego biura (3,4 x 3,3m) pod wzmacniacz Rotel A11 Tribute. Samo pomieszczenie pod względem akustycznym jest bez szału (poddasze, kwadrat z wnęką), ale za to jest zaadoptowane akustycznie (panele akustyczne z gęstej wełny na ścianach i suficie, na podłodze dywan). Kolumny max 20cm od panela. 

Do Rotela mam podłączone kolumny Indiana Line Tesi 261 i brzmią bez polotu. Brakuje mi otwartości, powietrza w nich. W salonie mam amplituner Onkyo + Pylony Sapphire 25 i bardzo lubię to brzmienie. 

Z powyższego wynika, że lubię delikatną charakterystykę "V", szeroką scenę, słyszalne górne rejestry. Bas schodzący nisko, ale zależy mi na precyzyjności. Bas w Pylonach jest gęsty i lejący i to też jest fajne. Wolę jasne lub rozrywkowe brzmienie od ciepłego. Ale jednak nie męczące. 

Kolumny stoją w odległości 1,8m od siebie, na biurku, na podstawkach, ode mnie w odległości:

- 1m, gdy siedzę przy biurku (90% czasu)

- 2,5m, gdy siedzę na fotelu (10% czasu)

Chcę kupić lub wypożyczyć 2-3 pary kolumn i zostawić najlepsze. Głównie myślę o: 

- MA Bronze 100 6G (ale boję się, że są zbyt duże na to pomieszczenie i do słuchania z bliska)

- MA Bronze 50 6G lub 7G

- Q Acoustics 3030 lub 3020 i lub c

Rozważałem też:

- Indiana Line Diva 3 (ale boję się, że brzmią zbyt podobnie do Tesi 261)

- B&W 606/607 (ale boję się, że mogą być męczące przy długim słuchaniu)

- Elac Debut, Dali Oberon 

Pytania: 

• Jakie macie doświadczenia ze słuchania muzyki przy biurku? 
  • Czy kolumny mogą być za duże do słuchania przy biurku?
  • Jaka najlepsza wielkość woofera do słuchania z bliska?
  • Czy subwoofer jest konieczny?
  • Co polecacie?

Czego nie chcę:

- zmieniać wzmacniacza

- monitorów studyjnych lub kolumn aktywnych - to planuję również kupić w przyszłości do nagrywania muzyki. 

Cena najlepiej do 2000-3000 zł. 

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Michał

Napisano

Fajnie napisany post. Jest w nim w zasadzie wszystko, aby można było coś doradzić. Budżet, preferencje co do dźwięku, opis miejsca odsłuchowego. Wiesz czego chcesz, a to dobrze rokuje :)

Bowersy 607 S3 to naprawdę ciekawe kolumny i mogą się podobać. W klubie Bowersa jest już sporo o nich. Tutaj moje wrażenia - https://forum.audio.com.pl/topic/97500-bowers-wilkins-inaczej-bowersy/page/8/#comment-697391

Elac Debut bym odrzucił. Bas i wysokie nie będą takie, jakich oczekujesz. Q Acoustics to z kolei całościowo spokojniejsze i bardziej zrównoważone granie. Także też raczej nie.

Zerknij i poczytaj o Triangle Esprit Titus EZ. Warto ich posłuchać.

Napisano

Cześć :)

Monitor Audio Bronze 50 7G zdecydowanie do rozważenia. Bardzo fajne kolumienki, dobrze wycenione. Divy to podobny styl grania do Tesi, Bowersy kwestia gustu. Oberonów osobiście nie jestem fanem w bliskim polu. Sprawdziłbym za to KEF Q3 Meta, które nieźle radzą sobie w takim ustawieniu :) 

W razie czego zapraszam na odsłuch ;) 

Napisano

Kolego mam taki sam metraż jak ty co prawda ustawienie kolumn jest zgoła inne jak i miejsce w którym siedzę słuchając muzyki. Miałem między innymi  Dali Oberon 3, Q acoustics 3030, Kef Q350, Polk Es20, Indiany 260 ale zawsze czegoś mi brakowało, aż do momentu zakupu Kef Ls50. Był to zakup w ciemno. Moim zdaniem to fantastyczne kolumny , szczególnie fajne do odsłuchu z bliskiego pola. Ich charakterystyka grania odbiega trochę od twoich preferencji. Nie jest to granie "V" i nie wiem jak się zgraja z Rotelem jednak uważam, że jest to opcja do rozważenia. Jeżeli masz możliwość spróbuj je wypożyczyć i posłuchać. Nie pożałujesz.

Napisano
7 godzin temu, nagraj napisał:

• Jakie macie doświadczenia ze słuchania muzyki przy biurku? 
  • Czy kolumny mogą być za duże do słuchania przy biurku?
  • Jaka najlepsza wielkość woofera do słuchania z bliska?
  • Czy subwoofer jest konieczny?
  • Co polecacie?

Mam bardzo dobre doświadczenia z takim odsłuchem. Słucham po wiele godzin przy pracy (z metra i też na podstawkach). Obecnie na Bowersach 607 S2, które polecam, bo Ci się mieszczą w budżecie (wersja S3), a wcześniej na KEF LS50 i LS50 Meta, które też polecam, ale w tych pieniądzach to już używane..

Mnie te Bowersy absolutnie nie męczą, ale może to kwestia wieku, bo jestem po pięćdziesiątce. 

Subwoofer uważam za zbędny w moim przypadku, ale kolumny mam blisko ściany, więc dół jest na pewno przez to wzmocniony,

Napisano
15 godzin temu, lpomis napisał:

Fajnie napisany post. Jest w nim w zasadzie wszystko, aby można było coś doradzić. Budżet, preferencje co do dźwięku, opis miejsca odsłuchowego. Wiesz czego chcesz, a to dobrze rokuje :)

Bowersy 607 S3 to naprawdę ciekawe kolumny i mogą się podobać. W klubie Bowersa jest już sporo o nich. Tutaj moje wrażenia - https://forum.audio.com.pl/topic/97500-bowers-wilkins-inaczej-bowersy/page/8/#comment-697391

Elac Debut bym odrzucił. Bas i wysokie nie będą takie, jakich oczekujesz. Q Acoustics to z kolei całościowo spokojniejsze i bardziej zrównoważone granie. Także też raczej nie.

Zerknij i poczytaj o Triangle Esprit Titus EZ. Warto ich posłuchać.

Dziękuję bardzo. 

• B&W 607 - podjadę do TopHiFi i posłucham. Miałem je skreślić z mojej listy, ale sporo osób poleca je do słuchania z bliska. Widziałem też twój komentarz - fajny opis. 
  • Triangle Espirit Titus EZ - poczytam, bo nie słyszałem o nich

15 godzin temu, Q21 napisał:

Cześć :)

Monitor Audio Bronze 50 7G zdecydowanie do rozważenia. Bardzo fajne kolumienki, dobrze wycenione. Divy to podobny styl grania do Tesi, Bowersy kwestia gustu. Oberonów osobiście nie jestem fanem w bliskim polu. Sprawdziłbym za to KEF Q3 Meta, które nieźle radzą sobie w takim ustawieniu :) 

W razie czego zapraszam na odsłuch ;) 

Szkoda, że nie macie poprzedniej serii MA Bronze 50. Poczytałem trochę więcej o tych 50 7G i wielkością bliżej jej do 100 6G, niż 50 6G - i nie wiem, czy to nie za dużo na biurko. Na ten moment to mój drugi faworyt do odsłuchu bo B&W. Do tego macie fajną promocję na nie obecnie. 

14 godzin temu, Maciej H napisał:

Kolego mam taki sam metraż jak ty co prawda ustawienie kolumn jest zgoła inne jak i miejsce w którym siedzę słuchając muzyki. Miałem między innymi  Dali Oberon 3, Q acoustics 3030, Kef Q350, Polk Es20, Indiany 260 ale zawsze czegoś mi brakowało, aż do momentu zakupu Kef Ls50. Był to zakup w ciemno. Moim zdaniem to fantastyczne kolumny , szczególnie fajne do odsłuchu z bliskiego pola. Ich charakterystyka grania odbiega trochę od twoich preferencji. Nie jest to granie "V" i nie wiem jak się zgraja z Rotelem jednak uważam, że jest to opcja do rozważenia. Jeżeli masz możliwość spróbuj je wypożyczyć i posłuchać. Nie pożałujesz.

Myślałem o Kef LS50, ale chyba nie chcę tyle wydawać na kolumny. A nie czujesz, że mają zbyt mało dołu? Bo to chyba jedyna negatywna rzecz, jaką słyszałem o tych kolumnach (no może oprócz ceny). 

14 godzin temu, Kraft napisał:

Mam bardzo dobre doświadczenia z takim odsłuchem. Słucham po wiele godzin przy pracy (z metra i też na podstawkach). Obecnie na Bowersach 607 S2, które polecam, bo Ci się mieszczą w budżecie (wersja S3), a wcześniej na KEF LS50 i LS50 Meta, które też polecam, ale w tych pieniądzach to już używane..

Mnie te Bowersy absolutnie nie męczą, ale może to kwestia wieku, bo jestem po pięćdziesiątce. 

Subwoofer uważam za zbędny w moim przypadku, ale kolumny mam blisko ściany, więc dół jest na pewno przez to wzmocniony,

Dzięki za odpowiedź. Kolejna osoba, która poleca B&W 607 - także te kolumny stały się moim faworytem do przetestowania. Co do subwoofera - jeśli B&W ma chociaż tyle dołu, co Indiana Line Tesi, to poradzę sobie bez suba. 

Napisano

KEFy LS50 Meta wcale nie są takie małe jak myślałem (właśnie sprawdziłem ich wielkość). Zastanowię się nad nimi, chociaż już dość bardzo naginają mój budżet. Dzięki

Napisano

Tylko czy LS50 Meta to granie idącę w delikatne V? Według mnie nie. Kefy nie są też jakieś wybitnie otwarte i napowietrzone. Góra jest pół kroku za niskimi tonami. Nie ma w nich rozjaśnienia. Precyzja też nie jest jakaś wybitna. Nie zapominajmy o preferencjach brzmieniowych autora tematu.

Napisano
54 minuty temu, lpomis napisał:

Tylko czy LS50 Meta to granie idącę w delikatne V? Według mnie nie. Kefy nie są też jakieś wybitnie otwarte i napowietrzone. Góra jest pół kroku za niskimi tonami. Nie ma w nich rozjaśnienia. Precyzja też nie jest jakaś wybitna. Nie zapominajmy o preferencjach brzmieniowych autora tematu.

"Lekkie V" nie jest wyryte w skale, ale B&W bardziej wpisują się w mój budżet. Umówiłem się na odsłuch B&W 607 w przyszłym tygodniu. Niestety TopHiFi nie ma, ani KEFów, ani MA. Za to Q21 nie ma B&W. Także albo zauroczą mnie B&W, albo czeka mnie jeszcze wycieczka do Pabianic lub wypożyczenie sprzętu.