Skocz do zawartości

Kolumny do małego pokoju na biurko, wzmacniacz Rotel A11 Tribute

Recommended Posts

Napisano

Cześć, 

Szukam kolumn podstawkowych do małego biura (3,4 x 3,3m) pod wzmacniacz Rotel A11 Tribute. Samo pomieszczenie pod względem akustycznym jest bez szału (poddasze, kwadrat z wnęką), ale za to jest zaadoptowane akustycznie (panele akustyczne z gęstej wełny na ścianach i suficie, na podłodze dywan). Kolumny max 20cm od panela. 

Do Rotela mam podłączone kolumny Indiana Line Tesi 261 i brzmią bez polotu. Brakuje mi otwartości, powietrza w nich. W salonie mam amplituner Onkyo + Pylony Sapphire 25 i bardzo lubię to brzmienie. 

Z powyższego wynika, że lubię delikatną charakterystykę "V", szeroką scenę, słyszalne górne rejestry. Bas schodzący nisko, ale zależy mi na precyzyjności. Bas w Pylonach jest gęsty i lejący i to też jest fajne. Wolę jasne lub rozrywkowe brzmienie od ciepłego. Ale jednak nie męczące. 

Kolumny stoją w odległości 1,8m od siebie, na biurku, na podstawkach, ode mnie w odległości:

- 1m, gdy siedzę przy biurku (90% czasu)

- 2,5m, gdy siedzę na fotelu (10% czasu)

Chcę kupić lub wypożyczyć 2-3 pary kolumn i zostawić najlepsze. Głównie myślę o: 

- MA Bronze 100 6G (ale boję się, że są zbyt duże na to pomieszczenie i do słuchania z bliska)

- MA Bronze 50 6G lub 7G

- Q Acoustics 3030 lub 3020 i lub c

Rozważałem też:

- Indiana Line Diva 3 (ale boję się, że brzmią zbyt podobnie do Tesi 261)

- B&W 606/607 (ale boję się, że mogą być męczące przy długim słuchaniu)

- Elac Debut, Dali Oberon 

Pytania: 

• Jakie macie doświadczenia ze słuchania muzyki przy biurku? 
  • Czy kolumny mogą być za duże do słuchania przy biurku?
  • Jaka najlepsza wielkość woofera do słuchania z bliska?
  • Czy subwoofer jest konieczny?
  • Co polecacie?

Czego nie chcę:

- zmieniać wzmacniacza

- monitorów studyjnych lub kolumn aktywnych - to planuję również kupić w przyszłości do nagrywania muzyki. 

Cena najlepiej do 2000-3000 zł. 

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Michał

Napisano

Fajnie napisany post. Jest w nim w zasadzie wszystko, aby można było coś doradzić. Budżet, preferencje co do dźwięku, opis miejsca odsłuchowego. Wiesz czego chcesz, a to dobrze rokuje :)

Bowersy 607 S3 to naprawdę ciekawe kolumny i mogą się podobać. W klubie Bowersa jest już sporo o nich. Tutaj moje wrażenia - https://forum.audio.com.pl/topic/97500-bowers-wilkins-inaczej-bowersy/page/8/#comment-697391

Elac Debut bym odrzucił. Bas i wysokie nie będą takie, jakich oczekujesz. Q Acoustics to z kolei całościowo spokojniejsze i bardziej zrównoważone granie. Także też raczej nie.

Zerknij i poczytaj o Triangle Esprit Titus EZ. Warto ich posłuchać.

Napisano

Cześć :)

Monitor Audio Bronze 50 7G zdecydowanie do rozważenia. Bardzo fajne kolumienki, dobrze wycenione. Divy to podobny styl grania do Tesi, Bowersy kwestia gustu. Oberonów osobiście nie jestem fanem w bliskim polu. Sprawdziłbym za to KEF Q3 Meta, które nieźle radzą sobie w takim ustawieniu :) 

W razie czego zapraszam na odsłuch ;) 

Napisano

Kolego mam taki sam metraż jak ty co prawda ustawienie kolumn jest zgoła inne jak i miejsce w którym siedzę słuchając muzyki. Miałem między innymi  Dali Oberon 3, Q acoustics 3030, Kef Q350, Polk Es20, Indiany 260 ale zawsze czegoś mi brakowało, aż do momentu zakupu Kef Ls50. Był to zakup w ciemno. Moim zdaniem to fantastyczne kolumny , szczególnie fajne do odsłuchu z bliskiego pola. Ich charakterystyka grania odbiega trochę od twoich preferencji. Nie jest to granie "V" i nie wiem jak się zgraja z Rotelem jednak uważam, że jest to opcja do rozważenia. Jeżeli masz możliwość spróbuj je wypożyczyć i posłuchać. Nie pożałujesz.

Napisano
7 godzin temu, nagraj napisał:

• Jakie macie doświadczenia ze słuchania muzyki przy biurku? 
  • Czy kolumny mogą być za duże do słuchania przy biurku?
  • Jaka najlepsza wielkość woofera do słuchania z bliska?
  • Czy subwoofer jest konieczny?
  • Co polecacie?

Mam bardzo dobre doświadczenia z takim odsłuchem. Słucham po wiele godzin przy pracy (z metra i też na podstawkach). Obecnie na Bowersach 607 S2, które polecam, bo Ci się mieszczą w budżecie (wersja S3), a wcześniej na KEF LS50 i LS50 Meta, które też polecam, ale w tych pieniądzach to już używane..

Mnie te Bowersy absolutnie nie męczą, ale może to kwestia wieku, bo jestem po pięćdziesiątce. 

Subwoofer uważam za zbędny w moim przypadku, ale kolumny mam blisko ściany, więc dół jest na pewno przez to wzmocniony,

Napisano
15 godzin temu, lpomis napisał:

Fajnie napisany post. Jest w nim w zasadzie wszystko, aby można było coś doradzić. Budżet, preferencje co do dźwięku, opis miejsca odsłuchowego. Wiesz czego chcesz, a to dobrze rokuje :)

Bowersy 607 S3 to naprawdę ciekawe kolumny i mogą się podobać. W klubie Bowersa jest już sporo o nich. Tutaj moje wrażenia - https://forum.audio.com.pl/topic/97500-bowers-wilkins-inaczej-bowersy/page/8/#comment-697391

Elac Debut bym odrzucił. Bas i wysokie nie będą takie, jakich oczekujesz. Q Acoustics to z kolei całościowo spokojniejsze i bardziej zrównoważone granie. Także też raczej nie.

Zerknij i poczytaj o Triangle Esprit Titus EZ. Warto ich posłuchać.

Dziękuję bardzo. 

• B&W 607 - podjadę do TopHiFi i posłucham. Miałem je skreślić z mojej listy, ale sporo osób poleca je do słuchania z bliska. Widziałem też twój komentarz - fajny opis. 
  • Triangle Espirit Titus EZ - poczytam, bo nie słyszałem o nich

15 godzin temu, Q21 napisał:

Cześć :)

Monitor Audio Bronze 50 7G zdecydowanie do rozważenia. Bardzo fajne kolumienki, dobrze wycenione. Divy to podobny styl grania do Tesi, Bowersy kwestia gustu. Oberonów osobiście nie jestem fanem w bliskim polu. Sprawdziłbym za to KEF Q3 Meta, które nieźle radzą sobie w takim ustawieniu :) 

W razie czego zapraszam na odsłuch ;) 

Szkoda, że nie macie poprzedniej serii MA Bronze 50. Poczytałem trochę więcej o tych 50 7G i wielkością bliżej jej do 100 6G, niż 50 6G - i nie wiem, czy to nie za dużo na biurko. Na ten moment to mój drugi faworyt do odsłuchu bo B&W. Do tego macie fajną promocję na nie obecnie. 

14 godzin temu, Maciej H napisał:

Kolego mam taki sam metraż jak ty co prawda ustawienie kolumn jest zgoła inne jak i miejsce w którym siedzę słuchając muzyki. Miałem między innymi  Dali Oberon 3, Q acoustics 3030, Kef Q350, Polk Es20, Indiany 260 ale zawsze czegoś mi brakowało, aż do momentu zakupu Kef Ls50. Był to zakup w ciemno. Moim zdaniem to fantastyczne kolumny , szczególnie fajne do odsłuchu z bliskiego pola. Ich charakterystyka grania odbiega trochę od twoich preferencji. Nie jest to granie "V" i nie wiem jak się zgraja z Rotelem jednak uważam, że jest to opcja do rozważenia. Jeżeli masz możliwość spróbuj je wypożyczyć i posłuchać. Nie pożałujesz.

Myślałem o Kef LS50, ale chyba nie chcę tyle wydawać na kolumny. A nie czujesz, że mają zbyt mało dołu? Bo to chyba jedyna negatywna rzecz, jaką słyszałem o tych kolumnach (no może oprócz ceny). 

14 godzin temu, Kraft napisał:

Mam bardzo dobre doświadczenia z takim odsłuchem. Słucham po wiele godzin przy pracy (z metra i też na podstawkach). Obecnie na Bowersach 607 S2, które polecam, bo Ci się mieszczą w budżecie (wersja S3), a wcześniej na KEF LS50 i LS50 Meta, które też polecam, ale w tych pieniądzach to już używane..

Mnie te Bowersy absolutnie nie męczą, ale może to kwestia wieku, bo jestem po pięćdziesiątce. 

Subwoofer uważam za zbędny w moim przypadku, ale kolumny mam blisko ściany, więc dół jest na pewno przez to wzmocniony,

Dzięki za odpowiedź. Kolejna osoba, która poleca B&W 607 - także te kolumny stały się moim faworytem do przetestowania. Co do subwoofera - jeśli B&W ma chociaż tyle dołu, co Indiana Line Tesi, to poradzę sobie bez suba. 

Napisano

Tylko czy LS50 Meta to granie idącę w delikatne V? Według mnie nie. Kefy nie są też jakieś wybitnie otwarte i napowietrzone. Góra jest pół kroku za niskimi tonami. Nie ma w nich rozjaśnienia. Precyzja też nie jest jakaś wybitna. Nie zapominajmy o preferencjach brzmieniowych autora tematu.

Napisano
54 minuty temu, lpomis napisał:

Tylko czy LS50 Meta to granie idącę w delikatne V? Według mnie nie. Kefy nie są też jakieś wybitnie otwarte i napowietrzone. Góra jest pół kroku za niskimi tonami. Nie ma w nich rozjaśnienia. Precyzja też nie jest jakaś wybitna. Nie zapominajmy o preferencjach brzmieniowych autora tematu.

"Lekkie V" nie jest wyryte w skale, ale B&W bardziej wpisują się w mój budżet. Umówiłem się na odsłuch B&W 607 w przyszłym tygodniu. Niestety TopHiFi nie ma, ani KEFów, ani MA. Za to Q21 nie ma B&W. Także albo zauroczą mnie B&W, albo czeka mnie jeszcze wycieczka do Pabianic lub wypożyczenie sprzętu. 

Napisano
17 godzin temu, nagraj napisał:

B&W 607 - podjadę do TopHiFi i posłucham. Miałem je skreślić z mojej listy, ale sporo osób poleca je do słuchania z bliska. Widziałem też twój komentarz - fajny opis. 

Na Twoim miejscu nawet nie spojrzałbym na 607, jeśli już to 606. W 607 będzie Ci dołu brakowało.

Napisano
8 godzin temu, Marlin napisał:

Na Twoim miejscu nawet nie spojrzałbym na 607, jeśli już to 606. W 607 będzie Ci dołu brakowało.

Jest jedno pytanie w tym wątku, na które nie znalazłem jeszcze odpowiedzi:
Jak ma się wielkość kolumn i wielkość drivera do słuchania z bliska (1m) lub w małym pokoju (11-13m2).

W 90% słucham przy biurku, 1m od kolumn. W takich warunkach chcę, by brzmiały najlepiej. Do tego raczej przy małej głośności (w pracy słucham muzyki w tle). Na podstawie informacji, jakie znalazłem - małe kolumny (driver ~4-5") będą brzmiały lepiej w takich warunkach. 

Jakie wy macie doświadczenie w słuchaniu z bliska?