Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
8 godzin temu, kaczadupa napisał:

Szkoda mi tej Gwiazdki

A ja myślę, że dobrze robisz odpuszczając zakup. Lepiej się nie ładować w all-in-one z CD na pokładzie. W tej chwili trafo jest ciche, ale kto wie, jak by się zachowywało po dłuższej eksploatacji czy po jakichś zmianach napięcia w sieci (na co nie mamy wpływu). Ewentualne późniejsze brumienie mogłoby rzutować na pracę napędu. Koncepcja łączenia pieca z cedekiem mnie osobiście kompletnie nie przekonuje. 

Edytowano przez Rafał S
Napisano

Powiedz to moim oczom… tu najlepiej pasuje wątek - kupujemy oczami. :) No i ten basik z Gwiazdy jakby stworzony do małej obudowy zamkniętej ATC. 
Rafał, Star chodzi u mnie już 12 dni i ani razu trafo się nie wzbudziło, raczej już nic się nie zmieni. A że w środku napakowane elektroniki, że już bardziej nie można - prawda - ale jak rozmawiałem ostatnio z użytkownikiem Naima Uniti Nova z naszego forum - wszystko może się „spierdzielić” i nie ma co z góry zakładać, że akurat Uniti padnie jako pierwsze. Tak stwierdził nasz Kolega @MMarek a on mądrze mówi. 

Napisano
1 godzinę temu, Rafał S napisał:

A ja myślę, że dobrze robisz odpuszczając zakup. Lepiej się nie ładować w all-in-one z CD na pokładzie. W tej chwili trafo jest ciche, ale kto wie, jak by się zachowywało po dłuższej eksploatacji czy po jakichś zmianach napięcia w sieci (na co nie mamy wpływu). Ewentualne późniejsze brumienie mogłoby rzutować na pracę napędu. Koncepcja łączenia pieca z cedekiem mnie osobiście kompletnie nie przekonuje. 

Tak samo można napisać o ewentualnym brumieniu dla każdego innego sprzętu z transformatorem na pokładzie. Połączenie CD ze wzmacniaczem to dobra koncepcja. Nie da się bardziej skrócić ścieżki sygnałowej między tymi urządzeniami. 

Napisano (edytowany)

@MMarek to jednak fachowiec jest. Uniti Nova i temat zamknięty :)

@kaczadupa dzięki za opis. Pytanie.

1. Zewnętrzny streamer jako transport -> DAC -> Uniti Star

2. Zewnętrzny streamer jako transport -> wejście cyfrowe do Uniti Star

3. Wbudowany streamer w Naimie

Czy udało Ci się zrobić takie porównanie i czy zauważyłeś może jakieś różnice w brzmieniu?

Edytowano przez lpomis
Napisano
18 minut temu, Marcinzp napisał:

Tak samo można napisać o ewentualnym brumieniu dla każdego innego sprzętu z transformatorem na pokładzie. 

Owszem, ale wzmacniacz w klasie AB ma zwykle większe i mocniejsze trafo od cedeka. 

33 minuty temu, Marcinzp napisał:

Nie da się bardziej skrócić ścieżki sygnałowej między tymi urządzeniami. 

Prawda. Ale w razie awarii CD (a przy intensywnej eksploatacji psują się one zwykle częściej od wzmacniaczy) musisz wysłać do naprawy całość i zostajesz na jakiś czas bez sprzętu.  

Napisano
2 godziny temu, kaczadupa napisał:

ale jak rozmawiałem ostatnio z użytkownikiem Naima Uniti Nova z naszego forum - wszystko może się „spierdzielić” i nie ma co z góry zakładać, że akurat Uniti padnie jako pierwsze. Tak stwierdził nasz Kolega @MMarek a on mądrze mówi. 

16 minut temu, lpomis napisał:

@MMarek to jednak fachowiec jest. Uniti Nova i temat zamknięty :)

Hej chłopaki, ładnie to tak śmieszkować ze starszego pana?  Faktem  jest, że kocham Novą i już nie w głowie mi skoki na boki 😀 

Napisano (edytowany)
31 minut temu, lpomis napisał:

1. Zewnętrzny streamer jako transport -> DAC -> Uniti Star

2. Zewnętrzny streamer jako transport -> wejście cyfrowe do Uniti Star

3. Wbudowany streamer w Naimie

Nie sprawdzałem i nawet mi się nie chce chociaż to 3 minuty roboty. W tym przedmiocie można poczytać reckę naszego AUDIO. Uważam, że jak się kupuje Uniti to nie po to, żeby bawić się jeszcze w zewnętrzny transport a nawet zewnętrzny DAC, no bez jaj. 

Ps. Już między nami Regowcami, kuźwa nie ma lipy z Elexem. Niuanse, gdzieś troszkę bardziej soczyste i bardziej metaliczne w barwie (chłodniejsze) blachy (Rega) a gdzieś bardziej ciepły ale mniej dźwięczny, że się tak wyrażę, wokal (Naim). Przynajmniej na monitorach bo może na podłogowych paczkach coś więcej by wyszło ale wątpię. 

Można rzucać monetą… 

4 minuty temu, MMarek napisał:

ładnie to tak śmieszkować

Młodzież ma swoje prawa, to ich czas, niech dokazują. :) 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
13 minut temu, kaczadupa napisał:

Uważam, że jak się kupuje Uniti to nie po to, żeby bawić się jeszcze w zewnętrzny transport a nawet zewnętrzny DAC, no bez jaj. 

Jasna sprawa. Jednak właśnie dlatego warto zrobić testy, o których pisał Wojtek - żeby się przekonać, na ile dobre jest wewnętrzne źródło i DAC w Uniti Star i czy faktycznie warto inwestować w urządzenie wielofunkcyjne. Ale skoro decyzja już podjęta to zrozumiałe, że i motywacja do dalszych testów jest znikoma. :) 

Napisano (edytowany)

Pierwszy w życiu eksperyment procesowy audio za mną.

Posadziłem żonę idealnie w miejscu odsłuchu, pouczyłem o procedurze :), poziom głośności na obu wzmakach wyrównany przy pomocy darmowego programu ze sklepu z owocami (jabłko).
Utwór Killer od  3 minuty i 50 sekundy. 
Przebieg eksperymentu:

Żona już po 15 sekundach słuchania na drugim wzmaku wyrywa się do odpowiedzi (fuck), widać brak audiofilskiego doświadczenia… ale dobra, uspokoiłem sytuację i poprosiłem aby wysłuchała do końca. Po pierwszej rundzie mówi, a teraz jeszcze raz ten drugi wzmak a potem pierwszy. Mówię OK.

Wynik testu:

Naim jest żywszy i cieplejszy. 
Rega bliżej wokale i uwaga! bardziej szorstka :) Tym mnie rozwaliła bo ja przez 12 dni porównań nawet nie pomyślałem o szorstkości... 
Poszliśmy na spacer i pytam, który piec wybrać, który lepszy - i tu pada już audiofilska, męska odpowiedź - jeden uj.
Tyle starań, tyle przygotowań a wnioski to  - xxx. 

IMG_6669.jpeg

Napisano
13 minut temu, kaczadupa napisał:

Naim jest żywszy i cieplejszy. 

Potwierdzam,  wiedziałem to już w ubiegłym wieku 😀

Teraz wyobraź sobie jaka musi być żywa i cieplutka Nova, niczym Monica  Bellucci w filmie Malena 😀

Napisano
30 minut temu, MMarek napisał:

Malena 😀

Przekonałeś mnie, sprawdzę Nove ale ostrzegam, nie będzie taryfy ulgowej. Całe forum Naima pisze, że tylko Nova, tylko Nova, Star to brzydkie kaczątko Naima :) . Faktycznie Nova robi wrażenie. :) 

IMG_6670.png

Napisano
12 minut temu, kaczadupa napisał:

Przekonałeś mnie, sprawdzę Nove ale ostrzegam, nie będzie taryfy ulgowej. Całe forum Naima pisze, że tylko Nova, tylko Nova, Star to brzydkie kaczątko Naima :) . Faktycznie Nova robi wrażenie. :) 

Nova jest droższa pomimo, że Star ma dodatkowo odtwarzacz CD, zachowując wszystkie funkcje Novej. Jeśli pieniądze grają, to fanboje Naima dadzą się pokroić za tę wiarę 😀

Napisano (edytowany)

W sumie pod siebie i pod ATC SCM 7 „tylko” bardziej bym wzmocnił górną średnicę w Star, żeby głosy kobitek były bardziej emocjonalne… i tyle. Najlepiej na moje ucho „zgrał” się dół pasma Star z ATC SCM7,  bardzo bardzo  mi się podoba. Przypomina mi set Cyrusa 8.2 DAC z zasilaczem PSX R2 pod względem uderzenia, energetyczności ale Naim dokłada więcej zróżnicowania na basie. Niestety wokale bardziej emocjonalne właśnie przez mocniejszy górny środek były w starych Cyrusach. Chwilami aż za bardzo :) 

Taka ciekawostka, od ponad 20 lat główny inżynier Naima - Steve Sells wcześniej pracował i projektował wzmaki dla Arcama i właśnie Cyrusa. 

Napisano
2 godziny temu, kaczadupa napisał:

W sumie pod siebie i pod ATC SCM 7 „tylko” bardziej bym wzmocnił górną średnicę...

A dlaczego nie kupisz sobie wzmacniacza z DSP? NAD, Arcam, JBL i wiele innych pozwolą Ci wzmocnić lub osłabić, co tylko zapragniesz. Możesz sobie nawet przygotować presety pod każdą płeć (i osoby śpiewające) oddzielnie. Serio. 

Napisano (edytowany)
6 godzin temu, Kraft napisał:

A dlaczego nie kupisz sobie wzmacniacza z DSP? NAD, Arcam, JBL i wiele innych pozwolą Ci wzmocnić lub osłabić, co tylko zapragniesz. Możesz sobie nawet przygotować presety pod każdą płeć (i osoby śpiewające) oddzielnie. Serio. 

Z ciekawości obserwuję co robi Amirm ze słuchawkami czy głośnikami, jak je „naprawia pod swoje oczekiwania” i nawet jak na wykresach mu się wszystko zgadza (chociaż często jak w jednym miejscu coś naprawi to w innym coś wyjdzie) to i tak finalnie „odsłuchowo” nie zawsze jest zadowolony z efektu. Serio. 

Napisano (edytowany)
7 godzin temu, Kraft napisał:

A dlaczego nie kupisz sobie wzmacniacza z DSP? NAD, Arcam, JBL i wiele innych pozwolą Ci wzmocnić lub osłabić, co tylko zapragniesz. 

Mają pełne DSP, czy tylko w zakresie basu? Pytam, bo pamiętam modele gdzie był Dirac w okrojonej wersji. Poza tym, widzę, że przynajmniej niektórzy forumowicze podzielają moje odczucia, że przepuszczenie sygnału cyfrowego przez dodatkowy układ odbiera dźwiękowi część energii.

Adam miał już u siebie NAD-a m10 v2 i ostatecznie nie zdecydował się na zakup. Zdaje się, że nie testował DSP, ale miał zastrzeżenia do barwy średnicy.

Edytowano przez Rafał S
Napisano (edytowany)

Nie każdy czuje się na siłach wejść w DSP. Nie będę udawał speca, dla mnie to czarna magia, podziwiam Amirma i ludzi, którzy mają ogromną wiedzę o DSP. Niestety myśl o DSP sprawia mi taką samą „przyjemność” jak widok zadań szkolnych z fizyki na mat-fiz u syna.  Uważam, że mnie to przerasta a i zwyczajnie nie kręci. Nie mówię, że to nie jest dobre. Pewnie we właściwych rękach jest bardzo pomocne. 

Napisano
2 minuty temu, kaczadupa napisał:

Nie będę udawał speca, dla mnie to czarna magia

Adam, to wcale nie takie trudne, zresztą są instrukcje. Natomiast dyskusyjne pozostaje to, czy warto. Musiałbyś posłuchać (może u kogoś) dźwięku bezpośredniego i przepuszczonego przez DSP. Ja się w to bawiłem, jak miałem u siebie przez miesiąc Spendory. W teorii wydawało się to idealnym środkiem. Próbowałem różnych krzywych i nijak mi się to brzmienie nie podobało. Tzn. z jednej strony słyszałem, że jest to dużo bardziej poprawne tonalnie i pewne problemy faktycznie rozwiązuje. Ale jednocześnie całościowo dźwięk był jak z systemu gorszego o klasę czy dwie. Wszystko wydawało się mniejsze, bez werwy i jakieś szarawe. Również z krzywymi, które pod względem równowagi tonalnej wpisywały się w moje preferencje. Oczywiście nie mam pewności, co za to odpowiadało: czy rzeczywiście samo przepuszczenie sygnału przez dodatkowy układ cyfrowy (dużo większy jitter?) czy też np. pętla masy spowodowana dodatkowym urządzeniem w torze lub zakłócenia generowane przez zasilacz impulsowy. Jeśli tylko to drugie lub trzecie, to z wbudowanym DSP powinno być lepiej.

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, AudioTube napisał:

Czy ingerencja w ciśnienie akustyczne to warunek wystarczający, by głos np Magdy Umer w utworze Jaśniej zabrzmiał bardziej emocjonalnie.

Adam konkretnie diagnozuje problem („wzmocnił górną średnicę”). Do tego DSP nadaje się idealnie.

19 minut temu, kaczadupa napisał:

Jarek, co poszło nie tak u Rafała? 

Może psychicznie nie dał rady. To z punktu widzenia konserwatywnego audiofila jednak rewolucja w myśleniu. System postrzegania musi być na to gotowy.

A może źle przeprowadził eksperyment. Bez uwzględnienia likwidacji swoistego loudnessu lub zmian w głośności.

Edytowano przez Kraft