kaczadupa Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowany) Nosząc tak piękną nazwę „Star” wypada parę zdań napisać. Było blisko, bardzo blisko, żeby być najjaśniejszą gwiazdą wśród wszystkich znanych mi Naimów ale paradoksalnie to właśnie przez brak „odrobiny jasności” gwiazda nie rozbłysła na tyle aby stać się największą Gwiazdą. Bas - najmocniejsza strona wzmacniacza, każdy powinien być zadowolony. Zdrowy, z odpowiednio mocnym uderzeniem, nie rozmywa się i nie flaczeje, odnajduje się w każdej muzyce. Dla mnie to najlepszy bas ze wszystkich znanych mi Naimów (XS3, SN3, Nait 50, Uniti Atom, Uniti Atom HE, dopisałbym też Uniti Nova ale ten wzmacniacz słuchałem na obcym terenie więc nie mogę mieć 100% pewności). Wysokie tony ilością i charakterem pasują do niskich tonów, nic w nich nie drażni, są OK. Średnica - ciepła, gęsta ale wokale - no właśnie WOKALE… - za bardzo nosowe, cały czas jest wrażenie założonej na nos klamerki, brakuje większego otwarcia, są przygaszone. Naim jakby „wycieniował”górny środek. Po co ? To już wiedzą tylko w Naimie… Błąd. Dobra , ATC SCM 7 też mają ciepły, słodki wokal więc mówię - sprawdzę na słuchawkach Oppo PM3. Jest troszkę lepiej , wokale ciut bardziej rozświetlone/otwarte/świeże ale nadal jest wyraźnie słyszalne podbarwienie - przygaszenie i nosowość wokali. Nie mam pomysłu jaki monitor może być tutaj odpowiedni, żeby otworzyć środek pasma, może jakieś koszmarnie drogie Focal-e, w końcu Focal po coś Naima 10 lat temu przejął. Ciekawostką dla mnie jest sposób budowania przestrzeni przez Star dość znacząco różniący się od pozostałych znanych mi Naimów. Bardzo mocno przypomina mi wzmacniacze Hegla. Ma to swoje plusy bo jakby „obejmujemy i obserwujemy po równo całe brzmienie” a nie tak jak w przypadku np. Regi Elex mk4, Regi Aethos czy Elicit MK5, że uwaga koncentruje się na wypchniętym i nadmuchanym mniej lub bardziej pierwszym planie i wokalu a trochę przez to ucieka uwadze reszta muzyki, która jakby przegrywa z nadmuchaną średnicą - nie wiem czy jasno się wyraziłem ale tak to odbieram porównując Star z Elex mk4. Elex ma jednak wyżej ustawiony wokal, bardziej otwarty, dla mnie bardziej naturalny i tego nie da się zastąpić lepszym basem Star. Co do samej obsługi ( również odtwarzacz CD , odtwarzacz strumieniowy), jakości wykonania, jakości trafa ( trafiłem zupełnie ciche) - nie mam żadnych uwag - moim zdaniem jest perfekcyjnie. No i wygląd, 8 lat na rynku a sprzęt na tle konkurencji nadal robi ogromne wrażenie. W sumie to nie ma konkurencji. Osobiście nie mogę oderwać od niego wzroku, mistrzostwo świata. Właśnie, już 8 lat na rynku i nieoficjalnie to ostatni rok dla modeli Nova, Atom i Star ( tu na 100% ponieważ Naim na swoim forum oficjalnie potwierdził, że z uwagi na trudności w dostępie do transportów CD jest zmuszony zakończyć produkcję swoich odtwarzaczy CD). Możliwe też, że nowe Uniti pójdą w ślady modelu Nova PE czyli witamy klasę D u Naima. Można zaryzykować stwierdzenie, że jak ktoś chce mieć swoje nowe Uniti w klasie AB to właśnie jest ostatni dzwonek aby je kupić. Szkoda mi tej Gwiazdki a jak na nią spojrzę to już w ogóle umarł w butach. Edytowano 12 godzin temu przez kaczadupa 5 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 8 godzin temu, kaczadupa napisał: Szkoda mi tej Gwiazdki A ja myślę, że dobrze robisz odpuszczając zakup. Lepiej się nie ładować w all-in-one z CD na pokładzie. W tej chwili trafo jest ciche, ale kto wie, jak by się zachowywało po dłuższej eksploatacji czy po jakichś zmianach napięcia w sieci (na co nie mamy wpływu). Ewentualne późniejsze brumienie mogłoby rzutować na pracę napędu. Koncepcja łączenia pieca z cedekiem mnie osobiście kompletnie nie przekonuje. Edytowano 4 godziny temu przez Rafał S Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Powiedz to moim oczom… tu najlepiej pasuje wątek - kupujemy oczami. No i ten basik z Gwiazdy jakby stworzony do małej obudowy zamkniętej ATC. Rafał, Star chodzi u mnie już 12 dni i ani razu trafo się nie wzbudziło, raczej już nic się nie zmieni. A że w środku napakowane elektroniki, że już bardziej nie można - prawda - ale jak rozmawiałem ostatnio z użytkownikiem Naima Uniti Nova z naszego forum - wszystko może się „spierdzielić” i nie ma co z góry zakładać, że akurat Uniti padnie jako pierwsze. Tak stwierdził nasz Kolega @MMarek a on mądrze mówi. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Słucham kapitalnego albumu raz na Star a raz na Elex i w sumie oba wzmacniacze czują klimat. https://tidal.com/browse/album/22772307?u Rega Elex mk4 bliżej, bardziej soczyście i mocniej środkiem, Naim trochę cofa środek, gra jakby troszkę bardziej precyzyjnie czy tam sucho jakby idąc w lekkie V ale w zamian sprawia wrażenie odrobinę szybszego. Odpisz, cytując
Marcinzp Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, Rafał S napisał: A ja myślę, że dobrze robisz odpuszczając zakup. Lepiej się nie ładować w all-in-one z CD na pokładzie. W tej chwili trafo jest ciche, ale kto wie, jak by się zachowywało po dłuższej eksploatacji czy po jakichś zmianach napięcia w sieci (na co nie mamy wpływu). Ewentualne późniejsze brumienie mogłoby rzutować na pracę napędu. Koncepcja łączenia pieca z cedekiem mnie osobiście kompletnie nie przekonuje. Tak samo można napisać o ewentualnym brumieniu dla każdego innego sprzętu z transformatorem na pokładzie. Połączenie CD ze wzmacniaczem to dobra koncepcja. Nie da się bardziej skrócić ścieżki sygnałowej między tymi urządzeniami. Odpisz, cytując
lpomis Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) @MMarek to jednak fachowiec jest. Uniti Nova i temat zamknięty @kaczadupa dzięki za opis. Pytanie. 1. Zewnętrzny streamer jako transport -> DAC -> Uniti Star 2. Zewnętrzny streamer jako transport -> wejście cyfrowe do Uniti Star 3. Wbudowany streamer w Naimie Czy udało Ci się zrobić takie porównanie i czy zauważyłeś może jakieś różnice w brzmieniu? Edytowano 2 godziny temu przez lpomis Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 18 minut temu, Marcinzp napisał: Tak samo można napisać o ewentualnym brumieniu dla każdego innego sprzętu z transformatorem na pokładzie. Owszem, ale wzmacniacz w klasie AB ma zwykle większe i mocniejsze trafo od cedeka. 33 minuty temu, Marcinzp napisał: Nie da się bardziej skrócić ścieżki sygnałowej między tymi urządzeniami. Prawda. Ale w razie awarii CD (a przy intensywnej eksploatacji psują się one zwykle częściej od wzmacniaczy) musisz wysłać do naprawy całość i zostajesz na jakiś czas bez sprzętu. Odpisz, cytując
MMarek Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, kaczadupa napisał: ale jak rozmawiałem ostatnio z użytkownikiem Naima Uniti Nova z naszego forum - wszystko może się „spierdzielić” i nie ma co z góry zakładać, że akurat Uniti padnie jako pierwsze. Tak stwierdził nasz Kolega @MMarek a on mądrze mówi. 16 minut temu, lpomis napisał: @MMarek to jednak fachowiec jest. Uniti Nova i temat zamknięty Hej chłopaki, ładnie to tak śmieszkować ze starszego pana? Faktem jest, że kocham Novą i już nie w głowie mi skoki na boki 😀 2 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 31 minut temu, lpomis napisał: 1. Zewnętrzny streamer jako transport -> DAC -> Uniti Star 2. Zewnętrzny streamer jako transport -> wejście cyfrowe do Uniti Star 3. Wbudowany streamer w Naimie Nie sprawdzałem i nawet mi się nie chce chociaż to 3 minuty roboty. W tym przedmiocie można poczytać reckę naszego AUDIO. Uważam, że jak się kupuje Uniti to nie po to, żeby bawić się jeszcze w zewnętrzny transport a nawet zewnętrzny DAC, no bez jaj. Ps. Już między nami Regowcami, kuźwa nie ma lipy z Elexem. Niuanse, gdzieś troszkę bardziej soczyste i bardziej metaliczne w barwie (chłodniejsze) blachy (Rega) a gdzieś bardziej ciepły ale mniej dźwięczny, że się tak wyrażę, wokal (Naim). Przynajmniej na monitorach bo może na podłogowych paczkach coś więcej by wyszło ale wątpię. Można rzucać monetą… 4 minuty temu, MMarek napisał: ładnie to tak śmieszkować Młodzież ma swoje prawa, to ich czas, niech dokazują. Edytowano 1 godzinę temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 13 minut temu, kaczadupa napisał: Uważam, że jak się kupuje Uniti to nie po to, żeby bawić się jeszcze w zewnętrzny transport a nawet zewnętrzny DAC, no bez jaj. Jasna sprawa. Jednak właśnie dlatego warto zrobić testy, o których pisał Wojtek - żeby się przekonać, na ile dobre jest wewnętrzne źródło i DAC w Uniti Star i czy faktycznie warto inwestować w urządzenie wielofunkcyjne. Ale skoro decyzja już podjęta to zrozumiałe, że i motywacja do dalszych testów jest znikoma. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Żona kupiła w chwili jak zobaczyła. Syn posłuchał i zrecenzował jednym zdaniem - niczym nie zachwyca ale gra przyjemnie. Już raz się ich posłuchałem i kupiłem Bowersa. To pułapka jest. Odpisz, cytując
Recommended Posts