Karol64208 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 18 minut temu, Wojtek E napisał: Zmieniłem Pylon Sapphire na Wharfedale Lintony. 23 minuty temu, Wojtek E napisał: Przy cichym - poziom około 60 dB - jest po prostu dobrze. ile zmienia obudowa, +2dB na skuteczności kolumny x 2 = 4dB + system trójdrożny😀 Czy ktoś odważny i zaprzeczy, że nie? Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu (edytowany) Jaki jest referencyjny poziom odsłuchu,według was. Ponoć powyżej 83db już wszystko się gubi i nawet faza już nie ma znaczenia. Edytowano 18 godzin temu przez Sundin997 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 8 minut temu, Karol64208 napisał: ile zmienia obudowa, +2dB na skuteczności kolumny x 2 = 4dB + system trójdrożny😀 Ja tylko nieśmiało zapytam, co niby za obliczenia? 1 Odpisz, cytując
Karol64208 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu @Kraft nieśmiało odpowiem; różnica skuteczności pomiędzy kolumnami Pylon Sapphire na Wharfedale Lintony =2dB x2 szt =4dB dla stereo, mam rację? 🤔 6 minut temu, Sundin997 napisał: Jaki jest referencyjny poziom odsłuchu,według was. jak dla mnie to 60dB, chyba że impreza to odrobinę więcej( ile fabryka dała)🤣 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 11 minut temu, Karol64208 napisał: @Kraft nieśmiało odpowiem; różnica skuteczności pomiędzy kolumnami Pylon Sapphire na Wharfedale Lintony =2dB x2 szt =4dB dla stereo, mam rację? 🤔 2x2=4, nie dyskutuję. Tylko za piernika nie wiem, czego to ma dowodzić, za czym przemawiać? Odpisz, cytując
Karol64208 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 2 minuty temu, Kraft napisał: czego to ma dowodzić, za czym przemawiać? przeczytaj ostatni post @Wojtek E Odpisz, cytując
Kraft Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Wolałbym, żebyś sam mi to wyjaśnił. Odpisz, cytując
Karol64208 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Kol. @Kraft, ale co mam wyjaśnić, teorię ? dużo tutaj jest teoretyków to może wyjaśnią, nawet napiszą poemat🤣, praktycznie musisz sam zdobyć doświadczenie bo i tak mi nie uwierzysz😂. W tym temacie pisał też @Marlin jak zauważyłem i też nie mogli niektórzy pojąć jak można słuchać cicho bez hałasu, a słysząc każdy detal od najniższych tonów po wysokie. Pozdr. Odpisz, cytując
nowy78 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 3 godziny temu, Karol64208 napisał: nieśmiało odpowiem; różnica skuteczności pomiędzy kolumnami Pylon Sapphire na Wharfedale Lintony =2dB x2 szt =4dB dla stereo, mam rację? 🤔 Nie. Dla stereo też będzie wzrost o 2 dB. 1 Odpisz, cytując
Karol64208 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu @nowy78 masz rację, podałem obrazowo. Teraz nie śmiało stwierdzę 😉bardziej teoretycznie: Głośność (SPL) +5dB łącznie (+2dB z lepszych kolumn + 3dB z dwóch źródeł grających stereo) Zysk = 5dB. Pozdr. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Ciągle nie wiem, co Ty liczysz (i dlaczego). Odpisz, cytując
Karol64208 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 3 minuty temu, Kraft napisał: Ciągle nie wiem, co Ty liczysz (i dlaczego). różnicę😂 jaki mamy zysk dynamiki dla kolumn które mają skuteczność lepszą o 2dB, np. 90dB vs 92dB może nawet osiągnąć nie 5dB, a nawet do 8dB (SPL w pomieszczeniu) )jeżeli na obu kolumnach stereo zagra instrument w fazie ( rozpatrując jako mono dla dwóch kolumn). Czy teraz to już jest zrozumiały ten niuans😉 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) Nie bardzo. To samo osiągniemy przekręcając gałkę wzmacniacza nieco w prawo, więc co nam z tego "zysku"? Edytowano 3 godziny temu przez Kraft 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 minuty temu, Kraft napisał: więc co nam z tego "zysku"? Mniejszy rachunek za prąd 😉 3 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 21 minut temu, MariuszZ napisał: Mniejszy rachunek za prąd 😉 Dla klasy D i A/B. Dla tej drugiej tylko pod warunkiem, że wyjdziemy poza waty (lub ich ułamki) oddawane w A. Edytowano 3 godziny temu przez Rafał S Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Dnia 24.12.2025 o 11:05, Kraft napisał: Swoją drogą, to byłaby pomocna informacja, gdyby przy każdej płycie podawali referencyjny poziom głośności: „Miksowane przy XX dB” Kiedyś na początku lat 00 jak słuchałem Trance to na płytach było napisane „słuchać głośno” 😀 I słuchałem… Odpisz, cytując
nowy78 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, Karol64208 napisał: Głośność (SPL) +5dB łącznie (+2dB z lepszych kolumn + 3dB z dwóch źródeł grających stereo) Zysk = 5dB. Nadal nie. Przed zmianą kolumn (tzn. gdy grały te "gorsze") także było stereo. A więc jednak 2 dB A tak w ogóle... Przy dzisiejszych możliwościach wzmacniaczy, w warunkach domowych skuteczność kolumn nie ma wielkiego znaczenia. Może przy jakichś cherlawych kilkuwatowych SE, przy założeniu, że ktoś mieszka na odludziu i lubi sobie pograć z wypiardem 2 Odpisz, cytując
Karol64208 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, Kraft napisał: To samo osiągniemy przekręcając gałkę wzmacniacza nieco w prawo, więc co nam z tego "zysku"? Kol. @Kraft twoim problemem jest to że umieszczasz posty nie czytając tytułów "Szukam zestawu do cichego słuchania" właśnie to zyskujesz. Korzyści większej dynamiki przy cichym słuchaniu To paradoksalnie bardzo ważne! Oto dlaczego: 1. Więcej "headroom" 2. Niższe zniekształcenia 3. Lepszy stosunek sygnał/szum 4. Lepsza separacja i detale 5. Naturalność brzmienia Czy teraz rozumiesz? Czytaj temat postów, następnie umieszczaj swój, ale sprawdź czy jest na temat żeby nie robić stajni Augiasza. Pozdr. 2 minuty temu, nowy78 napisał: Przy dzisiejszych możliwościach wzmacniaczy, w warunkach domowych skuteczność kolumn nie ma wielkiego znaczenia. przeczytaj co napisałem, może zmienisz zdanie. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Niestety, nie jest tak jak napisałeś. To tylko zestaw oderwanych od rzeczywistości pobożnych życzeń. 1 Odpisz, cytując
Karol64208 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Ok, @Kraft nie mam zamiaru się sprzeczać i zmieniać fizyki pod twoją filozofię audio. Pozdr. P.S. Może to przemówi do twojej wyobraźni, pomijam wiedzę; "Analogia: To jak jazda Ferrari po mieście - nie potrzebujesz 300 km/h, ale silnik pracuje bez wysiłku i reaguje płynnie na każde naciśnięcie gazu. Tak samo kolumny o dużej dynamice przy cichym słuchaniu odtwarzają muzykę bez "wysiłku", co słychać w jakości." Edytowano 2 godziny temu przez Karol64208 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 7 minut temu, Karol64208 napisał: Korzyści większej dynamiki przy cichym słuchaniu Zajmijmy się np. tym. Jaka większa dynamika? Mamy powiedzmy hałas w pomieszczeniu 30 dB, a muzyki słuchamy na poziomie 55 dB. Nasza realna dynamika to zatem 25 dB. Co za różnica, czy te potrzebne 55 dB uzyskamy z kolumn o skuteczności 80 dB, czy 90 dB? Dynamikę mamy taką samą. Edytowano 2 godziny temu przez Kraft Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Przed chwilą, Karol64208 napisał: Ok, @Kraft nie mam zamiaru się sprzeczać i zmieniać fizyki pod twoją filozofię audio. Pozdr. To co piszesz nie ma nic wspólnego z fizyką... jak policzyłeś "uzysk" głośności na tych 2dB Największy problem z mocno skutecznymi kolumnami jest taki że zwyczajnie w świecie z 90% wzmacniaczy szumią bo wzmacniają mocno szum własny zestawu 1 Odpisz, cytując
Sipo Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Sprawdzam czasem poziom głośności podczas odsłuchów, a słucham praktycznie codziennie. Zwykle jest to 50dB w porywach do 60dB, ale to jak mnie poniesie. Wieczorem wystarcza 45dB. Ale pewnie każdy ma inne warunki, jakbym nie miał sąsiada za ściana, pewnie pozwałabym sobie na więcej. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 3 minuty temu, Karol64208 napisał: kolumny o dużej dynamice Tylko co pod tym pojęciem rozumiesz? Kolumny o mniejszej skuteczności mogą być bardziej dynamiczne od tych o większej, więc nic z Twojego wywodu nie wynika. Odpisz, cytując
Recommended Posts