Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
11 godzin temu, JanRu napisał:

Tak wchodzą w grę używki ale tylko kolumny. Wzmak chce nowy. 

Wzmacniacz ma być nowy-a akceptujesz sprzęt powystawowy czy demonstracyjny na pełnej gwarancji? Albo używany na gwarancji w idealnym stanie ( np. proponowamy przez Piotrka MOON 700i v2 jako nowy ma 10 lat gwarancji, więc kupując używany można mieć sporo lat świętego spokoju)?

Masz jakieś preferencje odnośnie tranzystora w klasie A, AB albo wzmacniacza lampowego, czy to wyjdzie dopiero po kolejnych odsłuchach?

Pozdrawiam 

Napisano
12 godzin temu, JanRu napisał:

Nie no wiem, że jest tu sekta świętej akustyki. I wiem też ze to tak nie do końca sekta tylko czysta fizyka. Na marginesie oboje starych mam fizyków ale nie od akustyki akurat. :)  pokój nie zaadaptowany akustycznie. Kwadrat. Okna z firanami kanapa i fotele skurzane na ścianie karbowana tapeta malowana, na pewno sprzyjająca bardziej niż gołą ścianą. Jest to zwykły pokój dzienny. Zdjęć nie będzie. 

To użyteczne informacje. Warto podawać konkretne wymiary pomieszczenia i info na której ścianie będą kolumny bo można oszacować rozkład modów osiowych i częstotliwości węzłów i strzałek.

Nie chciałbyś żeby BR kolumny grał na czestotliwości węzła lub żeby na strzałce było podbicie basu wynikające z SPL kolumn. 

Można wstępnie oszacować problemy ciągnącego się lub niedoborów basu na którym Ci zależy.

Oczywiście nic nie zastapi odsłuchu w domu, ale lepiej mieć świadomość potencjalnych ograniczeń niż później psioczyć na innych za swoje wybory 😉 

Pozdrawiam. M