RoRo Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 11 godzin temu, JanRu napisał: Tak wchodzą w grę używki ale tylko kolumny. Wzmak chce nowy. Wzmacniacz ma być nowy-a akceptujesz sprzęt powystawowy czy demonstracyjny na pełnej gwarancji? Albo używany na gwarancji w idealnym stanie ( np. proponowamy przez Piotrka MOON 700i v2 jako nowy ma 10 lat gwarancji, więc kupując używany można mieć sporo lat świętego spokoju)? Masz jakieś preferencje odnośnie tranzystora w klasie A, AB albo wzmacniacza lampowego, czy to wyjdzie dopiero po kolejnych odsłuchach? Pozdrawiam Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 12 godzin temu, JanRu napisał: Nie no wiem, że jest tu sekta świętej akustyki. I wiem też ze to tak nie do końca sekta tylko czysta fizyka. Na marginesie oboje starych mam fizyków ale nie od akustyki akurat. pokój nie zaadaptowany akustycznie. Kwadrat. Okna z firanami kanapa i fotele skurzane na ścianie karbowana tapeta malowana, na pewno sprzyjająca bardziej niż gołą ścianą. Jest to zwykły pokój dzienny. Zdjęć nie będzie. To użyteczne informacje. Warto podawać konkretne wymiary pomieszczenia i info na której ścianie będą kolumny bo można oszacować rozkład modów osiowych i częstotliwości węzłów i strzałek. Nie chciałbyś żeby BR kolumny grał na czestotliwości węzła lub żeby na strzałce było podbicie basu wynikające z SPL kolumn. Można wstępnie oszacować problemy ciągnącego się lub niedoborów basu na którym Ci zależy. Oczywiście nic nie zastapi odsłuchu w domu, ale lepiej mieć świadomość potencjalnych ograniczeń niż później psioczyć na innych za swoje wybory 😉 Pozdrawiam. M 3 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, MariuszZ napisał: To użyteczne informacje. Warto podawać konkretne wymiary pomieszczenia i info na której ścianie będą kolumny Podał że 40m2 w kwadracie, więc raczej bez różnicy na której ścianie, a zdjęcie w czym miałoby pomóc jeśli chodzi o propozycje kolumn do odsłuchu? Raczej nikt tu na podstawie tego zdjęcia za wiele nie policzy … Dopiero jak kolumny będą w pokoju to będzie można określić czy jest dobrze, czy trzeba szukać czegoś innego. Bez odsłuchu u siebie kilku par raczej się nie obędzie. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 4 minuty temu, majkel74 napisał: Podał że 40m2 w kwadracie, więc raczej bez różnicy na której ścianie Mogłoby mieć znaczenie, gdyby autor wątku dopuszczał możliwość umieszczenia kolumn lub miejsca odsłuchu przy ścianie z oknami. Natomiast przy założeniu, że okna będą z boku (najczęstszy przypadek), to faktycznie bez różnicy, czy z wypadną z prawej, czy z lewej. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 57 minut temu Napisano 57 minut temu 11 minut temu, majkel74 napisał: Podał że 40m2 w kwadracie, więc raczej bez różnicy na której ścianie Są jeszcze opcje. Na przykład ustawienie kolumn niesymetrycznie po skosie. W przypadku 40m2 w kwadracie pierwsze mody osiowe szerokości i długości będą się nakładały. Przy klasycznym ustawieniu będą piki przy 27 i 54 Hz oraz dziura pomiędzy z mniejszym lub większym siodłem w zależności od ustawienia kolumn i siedziska, która będzie zabierała basowe nuty. Trudne pomieszczenie, ale nikt nie ma łatwo Od problemów są zawodowcy. Mnóstwo opcji od adaptacji i ustrojów po cyfrową korekcję. Pozdrawiam. 3 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 24 minuty temu Napisano 24 minuty temu No tak, tylko póki co kolega prosi o propozycje kolumn do odsłuchu, nie żebyśmy mu pokój urządzali 😉 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 18 minut temu Napisano 18 minut temu 3 minuty temu, majkel74 napisał: kolega prosi o propozycje kolumn do odsłuchu, nie żebyśmy mu pokój urządzali 😉 Cóż, budżet i trudne pomieszczenie budzą współczucie, a ono z kolei rodzi chęć daleko idącej pomocy. 1 Odpisz, cytując
JanRu Napisano 7 minut temu Autor Napisano 7 minut temu Dobra na szybko. 580 cm na 620 cm. Kolumny 40 cm od ściany o boku 580. Kanapa pod ścianą przeciwną głowa 50 cm od ściany. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 7 minut temu Napisano 7 minut temu Mam nadzieję, że społeczność forum przez okres świąteczny zdoła „wybrać” ten właściwy system w kwocie słusznej. Z pewnością znamy już najpopularniejszy wątek na forum na najbliższe dwa tygodnie. 1 Odpisz, cytując
JanRu Napisano 3 minuty temu Autor Napisano 3 minuty temu 2 minuty temu, JanRu napisał: Dobra na szybko. 580 cm na 620 cm. Kolumny 40 cm od ściany o boku 580. Kanapa pod ścianą przeciwną głowa 50 cm od ściany. Przepraszam pomyliłem. Wymiary 635cm na 580 cm. kolumny stoją na szerszym boku w rogach po 40 cm od ścian. Odpisz, cytując
Recommended Posts