Gregorrro Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) Cześć, polecicie co warto posłuchać w budżecie do 15k za parę? Muzyka filmowa, wokalno-instrumentalna 70% + reszta głownie elektronika, zasilanie Naim Supernait 3. Pokój mały- około 12 m2. Głośniki muszą stać w miarę blisko ściany nie mogę sobie pozwolić, żeby były odsunięte np. około 1 metr. Szukam raczej nowych bo potrzebuję FV. Edytowano 3 godziny temu przez Gregorrro Odpisz, cytując
Amarok Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu ATC SCM11, Spendor Classic 4/5 lub Harbeth P3ESR XD. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 minuty temu, Amarok napisał: ATC SCM11, Spendor Classic 4/5 lub Harbeth P3ESR XD. Za 15k to już i SCM19 pewnie da się "wyrwać". Odpisz, cytując
Amarok Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) No tak, ale żeby jeszcze na kable coś zostało, już nie wspominając o standach. 😉 Edytowano 3 godziny temu przez Amarok 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, Gregorrro napisał: Cześć, polecicie co warto posłuchać w budżecie do 15k za parę? Muzyka filmowa, wokalno-instrumentalna 70% + reszta głownie elektronika, zasilanie Naim Supernait 3. Pokój mały- około 12 m2. Głośniki muszą stać w miarę blisko ściany nie mogę sobie pozwolić, żeby były odsunięte np. około 1 metr. Szukam raczej nowych bo potrzebuję FV. A coś o swoim guście wspomnisz? Bo kolumny grają różnie i bez znajomości Twoich preferencji, to trudno coś doradzić. Napisz może, co dotychczas miałeś, czego słuchałeś, co Ci się podobało, co nie. Wtedy będzie łatwiej. 1 Odpisz, cytując
Gregorrro Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 27 minut temu, Amarok napisał: No tak, ale żeby jeszcze na kable coś zostało, już nie wspominając o standach. 😉 To już oddzielnie. Budżet na same kolumny. 12 minut temu, Kraft napisał: A coś o swoim guście wspomnisz? Bo kolumny grają różnie i bez znajomości Twoich preferencji, to trudno coś doradzić. Napisz może, co dotychczas miałeś, czego słuchałeś, co Ci się podobało, co nie. Wtedy będzie łatwiej. Tylko Elac Vela 407 słuchałem i mam u siebie. Nie jest źle, ale jakoś mnie nie porywają. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu No to jak sztywne Cię nie porywają, to może trzeba spróbować miękkich. Dali,, Sonus faber, Dynaudio... . Może Bowers? Na dole jest miękki. 2 Odpisz, cytując
Gregorrro Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 2 minuty temu, Kraft napisał: No to jak sztywne Cię nie porywają, to może trzeba spróbować miękkich. Dali,, Sonus faber, Dynaudio... . Może Bowers? Na dole jest miękki. Które modele polecasz sprawdzić? Odpisz, cytując
Kraft Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Do 12m2 i ustawienia przy ścianie, to takie z mniejszymi membranami. 1 Odpisz, cytując
Adamo666 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu a ja oprócz ATC polecę amphion argon 3s - można je postawić dość blisko ściany, w swojej klasie grają obłędnie Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Pmc 25 wciąż w dobrych cenach nowe można dostać, nie mają szczególnie dużo basu, ale ten co jest jest świetnej jakości. Można spróbować nawet większego monitora, jak będzie za duży to wtedy pmc 25.21i. Jest też fajny monitor z nowej serii PMC Prophecy1, ale tu będzie drożej. Sprobowalbym też Vienna Acoustics Haydn SE Signature. 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 52 minuty temu, Gregorrro napisał: Tylko Elac Vela 407 słuchałem i mam u siebie. Nie jest źle, ale jakoś mnie nie porywają. Nie wiem jak grają podłogowe Elac Vela ale miałem monitory tej linii i wg mnie były naprawdę ok. Może przybliż trochę co nie odpowiada Ci w brzmieniu Vela i jakiego brzmienia szukasz 🙂. Odpisz, cytując
Gregorrro Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 1 minutę temu, KrólKiczu napisał: Nie wiem jak grają podłogowe Elac Vela ale miałem monitory tej linii i wg mnie były naprawdę ok. Może przybliż trochę co nie odpowiada Ci w brzmieniu Vela i jakiego brzmienia szukasz 🙂. Chyba tak jak jeden kolega wyżej napisał, chciałbym spróbować czegoś bardziej miękkiego. A Sonetto G2? Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 36 minut temu, majkel74 napisał: Jest też fajny monitor z nowej serii PMC Prophecy1, ale tu będzie drożej. Nie tak dużo poza budżetem. 7749 PLN za sztukę według strony NTA Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 52 minuty temu Napisano 52 minuty temu (edytowany) Pod SN3 do 12m - jak nie ma tylko potężnie buczeć basem i zalewać tym reszty pasma to w pierwszej kolejności najmniejsze PMC. Z małymi ATC 7/11 na moje ucho będzie za ciepło i nudno z SN3. Zdecydowanie! najpierw PMC do klitki i SN3. Na drugim miejscu malutkie ProAc ale tych w Polsce nie wypożyczysz więc lipa. Następnie można Spendora Classic 4/5 sprawdzić (absolutnie nie większe 3/5 na malutki pokoik i SN3). Sonetto tylko najmniejsze z serii G2 chociaż moim zdaniem całościowo z SN3 będzie za ciepło, za misiowato i na basie może się ju zdrowo gotować w 12m. Ogólnie szukać pod SN3 i klitkę głośników grających świeżo, lekko, zwinnie (nie mrukowato i ociężale) z otwartą górą. SN3 bardzo wyraźnie narzuca swój charakter i barwę (wyraźnie podbarwia - podgrzewa). Żadne Dynaudio, Elac itp (na moje ucho). Można też Kudos Super 10 wypożyczyć od dystrybutora (jeżeli jeszcze posiada demo). Teraz doczytałem, że głośniki muszą stać blisko ściany - dla mnie to kasuje też najmniejsze Sonetto w takim metrażu i z SN3. Edytowano 46 minut temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Gregorrro Napisano 41 minut temu Autor Napisano 41 minut temu 10 minut temu, kaczadupa napisał: Pod SN3 do 12m - jak nie ma tylko potężnie buczeć basem i zalewać tym reszty pasma to w pierwszej kolejności najmniejsze PMC. Z małymi ATC 7/11 na moje ucho będzie za ciepło i nudno z SN3. Zdecydowanie! najpierw PMC do klitki i SN3. Na drugim miejscu malutkie ProAc ale tych w Polsce nie wypożyczysz więc lipa. Następnie można Spendora Classic 4/5 sprawdzić (absolutnie nie większe 3/5 na malutki pokoik i SN3). Sonetto tylko najmniejsze z serii G2 chociaż moim zdaniem całościowo z SN3 będzie za ciepło, za misiowato i na basie może się ju zdrowo gotować w 12m. Ogólnie szukać pod SN3 i klitkę głośników grających świeżo, lekko, zwinnie (nie mrukowato i ociężale) z otwartą górą. SN3 bardzo wyraźnie narzuca swój charakter i barwę (wyraźnie podbarwia - podgrzewa). Żadne Dynaudio, Elac itp (na moje ucho). Można też Kudos Super 10 wypożyczyć od dystrybutora (jeżeli jeszcze posiada demo). Teraz doczytałem, że głośniki muszą stać blisko ściany - dla mnie to kasuje też najmniejsze Sonetto w takim metrażu i z SN3. Znaczy blisko miałem na myśli, że będą około 40 cm od ściany. To za blisko dla Sonetto? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 39 minut temu Napisano 39 minut temu (edytowany) Sprawdź osobiście. Może dasz radę to zaakceptować ale i barwa będzie ujednolicona, będzie ciągle ciepło i spokojnie (jak to u Sonusa) ale może tak lubisz. Dla mnie to dyskwalifikacja (Sonetto na 12m i SN3) ale ja to ja. Edytowano 37 minut temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Gregorrro Napisano 38 minut temu Autor Napisano 38 minut temu (edytowany) A Dali Epicon 2? Są jakieś promocje na nie czasami do 15k można wyrwać. Monitor Audio Platinium? Edytowano 37 minut temu przez Gregorrro Odpisz, cytując
Q21 Napisano 3 minuty temu Napisano 3 minuty temu Hej Przy takim budżecie podstawą będą oczywiście odsłuchy i nieco cierpliwości, by znaleźć odpowiednią opcję dla siebie Sonus faber Sonetto II na pewno umieściłbym w kręgu zainteresowań, skoro szukasz cieplejszego brzmienia. Monitor Audio jak już to Goldy. Platinum są bardziej poprawne, neutralne, niektórzy uważają je za lekko suche. Epicon 2 ciekawsze, bardziej nasycone, ale też mają w sobie jaśniejsze nuty. Przyjemne są też Vienna Acoustics Haydn SE Signature, Ophidian Seren, Spendor Classic 3/1. Na 12m2 będą nieco za duże najpewniej, ale sprawdziłbym też Buchardt E50. To świetne kolumny, z dobrą kontrolą i naturalnym brzmieniem, a także wyjątkową sceną W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch Odpisz, cytując
Recommended Posts