tomek4446 Napisano wczoraj o 20:37 Napisano wczoraj o 20:37 Witam , dzięki uprzejmości Wojtka / @lpomis /, miałem okazje posłuchać u siebie legendarnych Dali Menuet. Zapamiętałem te kolumny z odsłuchu u kolegi Piotra / @Pitt39 /. zachwyciły mnie nienachalnym przekazem oraz niesamowitą głębią. To o czym pisze działo się w 10 m2 , ciekaw byłem czy się powtórzy w 23 m2. Postanowiłem porównać te maluchy z QLN-ami. Podłączyłem Menuety i zadziała się magia ..... no taka bez basu. Najpierw o magii. Menuety grają o dziwo jeszcze bardziej w głąb niż QLN-y. Dźwięk dobiega niemal zza ściany. Scena też się różni , Dali grają węziej , ale za to bardziej plastycznie , trójwymiarowo. QLN-y budują scenę o wiele szerszą , też jest detal, ale bardziej subtelny , mniej zauważalny. Wysokie tony Dali prezentują rewelacyjnie , ta przestrzeń, którą budują te kolumny, to ich zasługa. Góra jest zaokrąglona , ale nie bułowata , jest przyjemna miękkość. Mają swoją specyficzną sygnaturę i wg. mnie odpowiedzialna jest za nią średnica. Wokale są ocieplone , ale bez przesady, jest różnicowanie tonalne , tembr głosu wyczuwalny. Średnica QLN-ów jest twardsza , bardziej naturalna. A teraz bas. Niestety fizyki Panie nie oszukasz , Dali go tylko akcentują , że niby coś tam jest. Tutaj QLN-y wygrywają na całej linii. Ale .... nie po to zainwestowałem w gniazdo do suba w pre lampowym , by nie spróbować. Po podłączeniu subwoofera i uzupełnieniu dołu , powiem tak. Spokojnie mógłbym zostać z taką prezentacją na co dzień. Menuety tworzą bardzo fajną iluzję , cały czas coś się dzieje w przestrzeni. Słucha się przyjemnie i z ciekawością co wydarzy się w następnym utworze. Przy okazji zrobiłem pomiary. jak dla mnie dobitnie prezentują , że powinno się dobierać kolumny do pomieszczenia. Pomiary na cito , czyli bez filtrów , DBX-a , subwoofera. DALI-QLN.mdat 11 1 Odpisz, cytując
Mprezi Napisano wczoraj o 20:42 Napisano wczoraj o 20:42 Super to wygląda. Czy QLN grają też na codzień z subem? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 20:52 Autor Napisano wczoraj o 20:52 @Mprezi jestem nadal w fazie eksperymentu. Ale tak , są odcięte na 80 Hz , i dół robi subwoofer. 2 Odpisz, cytując
Mprezi Napisano wczoraj o 20:57 Napisano wczoraj o 20:57 Rewelacja, też tak chce z Dali Rubicore 2 Odpisz, cytując
Rega Napisano wczoraj o 20:57 Napisano wczoraj o 20:57 (edytowany) @tomek4446No, tak chyba jednak, pierwszy raz słuchałeś Menuetów, u mnie. I obaj , Ty i Mariusz nie byliście w stanie stwierdzić, które kolumny są właśnie włączone. A grały właśnie Menuety. Co, prawda, zaledwie przez chwilę. Czy się myle? Wtedy, jednak Menuetami nikt się nie interesował i dopiero po testach Krafta zdobyły zainteresowanie. A u mnie grały już wcześniej od prawie trzech lat. Nawet kiedyś trochę pisaliśmy na ich temat z @KrólKiczu. Dawne czasy:) Edytowano wczoraj o 20:59 przez Rega 2 Odpisz, cytując
lpomis Napisano wczoraj o 20:58 Napisano wczoraj o 20:58 (edytowany) Dzięki za opis @tomek4446. Fajnie się czytało 👍 26 minut temu, tomek4446 napisał: Średnica QLN-ów jest twardsza , bardziej naturalna Pełna zgoda. QLN mocniej i precyzyjniej rysują kontury. Dali podbarwiają i kombinują. 26 minut temu, tomek4446 napisał: Góra jest zaokrąglona , ale nie bułowata , jest przyjemna miękkość. To fakt, te wysokie fajnie im wyszły. Maluchom można sporo zarzucić, zwłaszcza w kwestii basu, ale te soczyste, gładkie wysokie są naprawdę ładne i mogą się podobać. Tomek. Muszę Cię jednak zmartwić. Jeśli słuchałeś tak, jak wynika to z pomiarów to... coś miałeś nie tak z filtrami/ustawieniami - zwłaszcza w przypadku odsłuchu QLNów. Twój główny mod pokoju na 46Hz wyparował, a na basie pojawiły się bardzo wysokie zniekształcenia harmoniczne. Miałeś podłączonego DBXa? Sprawdź dobrze, coś ewidentnie jest nie w porządku 🫢 Edytowano wczoraj o 21:03 przez lpomis 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 21:09 Autor Napisano wczoraj o 21:09 @Rega masz dobrą pamięć , nie to co moja. Roman , oczywiście , że pierwszy kontakt z Menuetami był u Ciebie. 7 minut temu, lpomis napisał: Muszę Cię jednak zmartwić. Jeśli słuchałeś tak jak wynika to z pomiarów to... coś miałeś nie tak z filtrami/ustawieniami - zwłaszcza w przypadku odsłuchu QLNów. Twój główny mod pokoju na 46Hz wyparował to , że wyparował to .....chyba dobrze. Ten pomiar zrobiłem bez tych piknięć na początku i końcu. Mogę powtórzyć z piknięciami i zobaczymy jak będzie. Pomiar był tak jak pisałem , bez żadnych filtrów , DBX-a , subwoofera. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu (edytowany) @tomek4446 masz może mniejszy pokój, żeby w nim porównać małego ProAc z małymi Dali? Edytowano 23 godziny temu przez kaczadupa 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu 7 godzin temu, kaczadupa napisał: masz może mniejszy pokój, żeby w nim porównać małego ProAc z małymi Dali? Czekaj , zaraz przejdę się po mojej rezydencji i jakiegoś poszukam. Adam , kurna , mieszkam w m3 , jeden pokój dzienny i sypialnia . Do sypialni po remoncie już niczego nie wcisnę , nawet chwilowo na test. Mogę ProAci porównać jedynie w 23m2. Robiłem już to i z basem nie jest dobrze. Może pokuszę się jeszcze raz tym razem punktem odniesienia będą Menuety. 10 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu @tomek4446 albo jesteś prawdziwym pasjonatem audio,albo kantujesz, że nie mieszkasz w rezydencji 😁. Nikt ,kto widzi zdjęcia Twojego setu i jest przy zdrowych zmysłach w to nie uwierzy😎. 6 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu @Mprezi tak jak obiecałem zrobiłem jeszcze porównanie Dali Menuet z ProAcami Response One SC. Pokój ten sam , 23m2. No i muszę odszczekać to , że ProAc mają problem z basem w takiej kubaturze. Oczywiście jak ktoś jest ortodoksyjny ,to się przyczepi. Bas nie schodzi bardzo nisko , nie jest też specjalnie zauważalny jego podział, ale jest. Menuety spadają w tej kategorii na trzecie miejsce. Dali i ProAc to dwa różne przekazy. O Menuetach już pisałem , czarują przestrzenią , miękkością faktury , plastycznością przekazu. ProAc to szersza scena, nie grają tak w głąb jak Dali , ale też zza linii kolumn. I to co pochłania bez reszty, czyli średnica. Wokale brzmią pięknie , baaardzo pięknie. Wysokie w moim guście , idą wyżej niż Dali , nie są tak zaokrąglone, kończą się w idealnym momencie, czyli na skraju mojej akceptacji. Można słuchać bez zmęczenia dźwiękiem. Wrócę do basu , zaskoczył mnie , poważnie. Nie wiem czemu ale pamiętałem , że jak kiedyś je podłączyłem to była kicha. Teraz kontrabas był zaakcentowany do perkusji też nic nie miałem, rzecz jasna pamiętając , że mówimy o małych kolumienkach. Wojtek / @lpomis / zrobiłem nowe pomiary , tym razem wg. wskazówek Mariusza / @MariuszZ / z wątku " Pomiary REW ' czyli z tym piśnięciem na początku i końcu. Pomiar bez filtrów , DBX-a , subwoofera. Źródło - wzmacniacz - kolumny. Pomiar na lampach. QLN-DALI-PROAC.mdat 9 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 18 minut temu, tomek4446 napisał: rzecz jasna pamiętając , że mówimy o małych kolumienkach. No właśnie, a dlaczego nie pełnowymiarowe kolumny 100-litrów? Miejsce masz. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 27 minut temu, tomek4446 napisał: ProAc to szersza scena, nie grają tak w głąb jak Dali , ale też zza linii kolumn. I to co pochłania bez reszty, czyli średnica. Wokale brzmią pięknie , baaardzo pięknie. Też mnie urzekła średnica ProAców, choć wokale są piekne nie wokalami muzyka stoi, może poza ATC 7 😉 ProAc to ProAc i kropka, a SC1 słyszalem u kumpla pod Poznaniem w długiej kiszcze, ale kolumienki w bliskim polu, zaś ściana za głośnikami była dobre 3m, mówię serio. Takiej głębi to ja w życiu u siebie z D2 nie uzyskam i nigdzie takiej nie słyszałem, dosłownie cały spektakl muzyczny na ścianie za kolumnami. Edytowano 3 godziny temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 5 minut temu, DiBatonio napisał: Takiej głębi to ja w życiu u siebie z D2 nie uzyskam i nigdzie takiej nie słyszałem, I tu zderzamy się z pozycjonowaniem. Trzy najlepsze sceny jakie słyszałem to właśnie kolumny w ok. 1/3 pokoju. Dwa ustawienia po przekątnej i jedno normalne , ale to był 50 m2 pokój zrobiony pod audio. I to nie fikuśnymi panelami akustycznymi , a regałami od podłogi do sufitu na bocznych ścianach. Pełna symetria. Realia życia przytłaczają , ale już się pogodziłem , że tak mieć nie będę. 16 minut temu, pairtick napisał: No właśnie, a dlaczego nie pełnowymiarowe kolumny 100-litrów? A przerobiłem już kilka takich 2 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 3 minuty temu, tomek4446 napisał: przerobiłem już kilka takich Miałeś Alteci i je wypuściłeś z rąk ? Ludzieeee... A to grało w 23m² ? 🤔 Edytowano 3 godziny temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
lpomis Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 53 minuty temu, tomek4446 napisał: zrobiłem nowe pomiary Jest OK jeśli chodzi o zniekształcenia. Mod wrócił na swoje miejsce, dołek SBIR też - tu jest wszystko w normie Tym razem jednak dziwne rzeczy zadziały się na wyższej średnicy. Nie zmieniłeś jakoś mocno kąta dogięcia kolumn podczas ostatnich odsłuchów? Czy to kwestia innej metody pomiaru? ■ - wczorajsze QLN ■ - dzisiejsze QLN Edytowano 3 godziny temu przez lpomis Odpisz, cytując
pairtick Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 21 minut temu, tomek4446 napisał: A przerobiłem już kilka takich I bardzo dobrze, a czy słuchałeś u siebie, Tannoy Kensington GR? Lub, chociażby, jakichkolwiek Tannoy? Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 54 minuty temu, pairtick napisał: No właśnie, a dlaczego nie pełnowymiarowe kolumny 100-litrów? Miejsce masz. Ale może nie ma drewnianych ścian, wypchanych wełną, które rozwiązują wszelkie problemy z akustyką 🤔. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 34 minuty temu, DiBatonio napisał: Miałeś Alteci i je wypuściłeś z rąk ? Taaak Ale nadal kocham te paczki. Ten pokój z tymi regałami na ścianach to właśnie u Pana od którego kupiłem Alteci. To model Altec Lansing Valencia. Stan forniru na skrzynkach idealny , stan przetworników idealny , zawieszenie przetworników niezniszczalne. Dorobiłem identyczne gąbki na hornie jak w oryginale plus standy. To były pierwsze kolumny do których nie potrzebowałem DSP mimo 30 cm. woofera. Zero dudnienia. 36 minut temu, pairtick napisał: I bardzo dobrze, a czy słuchałeś u siebie, Tannoy Kensington GR? U siebie nie , ale zdarzyło się raz w salonie i kilkanaście razy na AVS. Zawsze podobały mi się skrzynki , mój design. 26 minut temu, KrólKiczu napisał: Ale może nie ma drewnianych ścian, wypchanych wełną, które rozwiązują wszelkie problemy z akustyką Zastanówmy się. Wracam z pracy o 16.30 , żona o 20.30. Dam radę opękać wełną 30 m2 ścian , założyć stelaż , płyty GK i pomalować przez 3,5 godziny ? Pół godziny muszę mieć na posprzątanie Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, lpomis napisał: Nie zmieniłeś jakoś mocno kąta dogięcia kolumn podczas ostatnich odsłuchów? Czy to kwestia innej metody pomiaru? Zmieniłem kable XLR może to dlatego Nie wiem czy to wina zmiany metody pomiaru , już niewiele wiem. Ale mogę zrobić ten pomiar jeszcze raz , z tym pikaniem i bez. Zobaczymy. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 42 minuty temu, KrólKiczu napisał: Ale może nie ma drewnianych ścian, wypchanych wełną, które rozwiązują wszelkie problemy z akustyką 🤔. Może być i tak 😜 Kasy ma za dużo, czasu ma za dużo... normalnie, audiofilska patologia. 27 minut temu, tomek4446 napisał: Zastanówmy się. Wracam z pracy o 16.30 , żona o 20.30. Dam radę opękać wełną 30 m2 ścian , założyć stelaż , płyty GK i pomalować przez 3,5 godziny ? Pół godziny muszę mieć na posprzątanie A taki niby fachowiec 😁 1 Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Tomku cóż to za pytony łączą ProAci z końcówkami mocy? Wyglądają jakbyś zajumał ze stacji benzynowej węże do tankowania. 😆 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 2 minuty temu, Slawko69 napisał: Tomku cóż to za pytony łączą ProAci z końcówkami mocy? Ciągle je mam, spooooro miedzi To Koda YW-8229. Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Jak miałeś ustawione ProAci w czasie odsłuchów. Mocno dokręcone do środka? Zdjęcia spłaszczają perspektywę. Ja nie mogę z moich D2R uzyskać takich efektów przestrzennych. Być może to wina akustyki nie mam w tym względzie nic ogarnięte. Podobnie jak ty mieszkanie w bloku salon 22m Odpisz, cytując
Recommended Posts