Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
48 minut temu, MariuszZ napisał:

Sebastian dobrze zrobił nabywając Suba Rela. Jak nie spróbuje i nie pojeździ nim po pokoju to się nie dowie czy warto było.

Ależ oczywiście. I tego chyba nikt nie negował, a już na pewno nie ja. Zawsze warto spróbować, jeśli ktoś ma czas i ochotę na tę zabawę. W ostateczności można pewnie odsprzedać bez większej straty (o ile się kupiło używany). A doświadczenie zostaje. :)

Przy okazji: zastanawiam się na ile da się tego suba "skonsumować". Pisałem już wielokrotnie, że mam rezonans ok 42Hz. Ilekroć bas tam schodzi, pomieszczenie natychmiast mnie o tym informuje. I wiecie co - wcale nie zdarza się to tak często. Wiele nagrań w ogóle się tam nie zapuszcza. I nie mówię tylko o płytach typu wokal + gitara akustyczna, lecz o nagraniach z kontrabasem czy gitarą basową. Nie wiem, na ile to kwestia samej muzyki, a na ile masteringu, ale większość płyt z sekcją rytmiczną przechodzi u mnie bezproblemowo. Zgoda, pewnie nie są to realizacje wybitne, ale też nie beznadziejne, bo  całkiem nieźle brzmią w sensie barwy i stereofonii.

Edytowano przez Rafał S
Napisano
59 minut temu, marcinmarcin napisał:

Dostrojenie suba to nic łatwego, nawet z Umikiem i Rewem. 

Zanim zaczniemy dostrajać trzeba zdiagnozować. Wymiary i kalkulator chociażby Bartka. Patrzymy co się dzieje i szukamy lekarstwa mierząc i kombinując. Są gotowe poradniki, a mając narzędzia to już z górki.

Dla zobrazowania dwa mody na 41 i 50 Hz u mnie. Jak widać w takiej konfiguracji ustawienia na 40Hz siedzę w węźle i mam dolinkę amplitudową gdyby kolumienkom zachciało się zapuścić w te rejony. To uproszczenie ale jaką mam szansę bez zmiany położenia źródła basu tzn. subwoofera uzyskać zejście poniżej 40Hz? ;)

Zresztą planuję suba u mnie i jak już nabędę i zintegruję z systemem to się pochwalę. 

Zrzut ekranu 2024-10-07 095635.png

Zrzut ekranu 2024-10-07 095648.png

Napisano
29 minut temu, Rafał S napisał:

ta ikonka ze słuchawkami jest dość zabawna

Następnym razem wkleję swoje zdjęcie ;) U mnie problematyczny jest mod na 50 Hz ale Heresy dają radę. Jest taki kawałek transowy z mocną nutą na tej f i żeby sprawdzić dudnienie zapuszczam zawsze w tym mniejszym pokoiku, do livingroomu mam inne kawałki bo pomieszczenie większe i mody inne ale zawsze warto na utworze konkretnym sprawdzić. Oczywiście wcześniej warto kalkulatorem sprawdzić na jakiej rezonuje pomieszczenie i wtedy szukać rozwiązań przestawiając kanapę, kolumny czy ściany.

Tu moje Heresy pędzone jakąś połówką 1W w transowym kawałku, w pomieszczeniu z modem na 50Hz. Telefonem z ręki nagrane kilka minut temu dla fanu ;) 

Pozdrawiam. M

Napisano
6 godzin temu, AudioTube napisał:

To ten, który już właśnie na Twoim nagraniu odsłuchałem.

To wiem. Myślałem, że nagrałeś na swoim telefonie próbkę w domu publikując na forum ale to jest faktycznie nie audiofilskie. Mimo to jakieś okruchy charakteru grania, w tym dudnienie czy inne cechy narzucone pomieszczeniem lub manierą sprzętu można na słuchawkach wyłapać 😎 

Napisano
5 godzin temu, AudioTube napisał:

To ten, który już właśnie na Twoim nagraniu odsłuchałem. Mam tego mnóstwo, ale wstydzę się trochę, ponieważ to nie melomańskie. 

IMG_0823.jpeg

Tylko do testów zatem😉

Klasyk do testów. Ja jeszcze polecam ten utwór. Jeden z moich ulubionych do testowania. 

Screenshot_20241007-175037_TIDAL.jpg

Napisano

Drivery kompresyjne i odpowiednie!! 15calowe/woofer plus odpowiednie strojenie = kolumny do rocka i metalu😏 

Dobrze, że tutaj Metalowcy nie zaglądają.

20 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

Nie ma się co wstydzić własnych gustów

Tak w tygodniu to ja tam plumkanie na smyczkach tylko. Przy 🍺 jedziemy z koksem/metalem/rapem itp 

Napisano
2 minuty temu, AudioTube napisał:

Drivery kompresyjne i odpowiednie!! 15calowe/woofer plus odpowiednie strojenie = kolumny do rocka i metalu😏 

Dobrze, że tutaj Metalowcy nie zaglądają.

Tak w tygodniu to ja tam plumkanie na smyczkach tylko. Przy 🍺 jedziemy z koksem/metalem/rapem itp 

One są 18 calowe.

17 minut temu, Artur Brol napisał:

Spory ten horn.

Ja wczoraj cos takiego sluchalem na audio show. Duzo mniejsze, zaskoczylo mnie jednak to, jak sobie w tak duzym pomieszczeniu radzily.

image.png.f43ff1a05d9c2c75531dddd9dbb79041.png

Tutaj z show zdjecie.

20241006_141636.jpg.326589b53c8c40210139a50e6702c675.jpg

Nie znam. Coś więcej o dźwięku?

Napisano
16 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

One są 18 calowe.

Nie znam. Coś więcej o dźwięku?

Też pierwszy raz słyszałem. 

Coś wiecej,  poprostu bardzo przyjemne I pelne brzmienie.

Nie dziwię się jednak, 2 x 6 calowe woofery w zamkniętej obudowie, częstotliwości od 33 Hz.

To byl jeden z 3 glosnikow ktor moja uwage przyciągnął,  drugi to Morel hifi a 3 to vonSchweikert.

Napisano

Łatwiej wzbudzić rezonanse pomieszczenia transem z szybką nutą basową więc trudno mówić o testowaniu elektroniki. 

Skrzypce, fortepian czy wiola też są na testy odpowiednie ale raczej nie do tego jak radzi sobie dźwięk w kontekście pierwszych modów pomieszczenia.

Elektronikę można testować na różne sposoby ale rozmowa dotyczyła suba i pierwszych modów.