Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

To się zgadza. Ale agresja to agresja. Jest nie dozwolona. W dzisiejszych czasach zwłaszcza bierna jest na celowniku.

Takie zachowanie świadczy o problemie i zwadzie osobistej oraz braku wychowania. Ja tak traktować się nie pozwalam czy to na forum czy w życiu osobistym.

Ale tak jak napisałem wcześniej. Dobrze, że się Pan przyznał do sarkazmu. Prawidłowa diagnoza to połowa sukcesu a i początek zmian na lepsze.

To dobrze rokuje bo nie ma Pan umysłu zamkniętego a i refleksja wchodzi co zasługuje na pochwałę.

Napisano

A moze to nie problem czy zwada, jak to nazwałeś tylko zwrocenie uwagi na problem nie Twoj tylko Twojego systemu. Ilość, nie jakość. 

A może nie jest to brak wychowania tylko nazywanie rzeczy po imieniu.

W przypadku Twojego systemu dsp moze okazac się zbawienne. Gratuluję decyzji, ze w koncu dojzaleś do tego, zeby poukladać te kolumny.

Napisano (edytowany)
Dnia 14.06.2025 o 19:32, MariuszZ napisał:

W moich 14m2 H3 chyba lepiej się wpisują

A jak zachowuje się bas w tym dość małym metrażu? I scena? Jakie masz odległości od ścian?

Mam jedno pomieszczenie 13.2m2 ze skosem, który zabiera ok. 20% kubatury pomieszczenia, więc de facto to tak jakbym miał pokój ok. 10-11m2 bez skosu - i Heresy 3 bym tam widział.  Nie wiem jednak czy nie będą za duże.

Edytowano przez sonique
Napisano
4 godziny temu, sonique napisał:

A jak zachowuje się bas w tym dość małym metrażu? I scena? Jakie masz odległości od ścian?

Bas z Heresy III (OZ) do ok. 35 - 40 Hz jest odczuwalny w nagraniach bez żadnego wzbudzania słyszalnych rezonansów nawet przy głośnym odtwarzaniu. Główny mod osiowy mam ok. 50Hz i Heresy dobrze się wpisują swoją charakterystyką w pomieszczenie jak wspomniałem. Żadnego dudnienia, podkolorowania, wychodzenia przed szereg, maskowania średnicy. 

Oczywiscie dla basolubów może być za chudo. Dla mnie idealnie w większości muzycznych gatunków. Do zadań specjalnych np. ścieżki Zimmera z Dune mam subika. Daje radę.

Gdy słucham używając Bifrostów (BR) strojonych na 40Hz to bas już w tym pomieszczeniu na 50Hz jest czasami przesadzony. Lubi wyjść przed średnicę. Nie ma dramatu ale lepiej całościowo się słucha z DSP, z delikatnie przyciętym pikiem na tym modzie. Sub jest zbędny jak na moje basowe oczekiwania w takim układzie.

Scena jest rewelacyjna. Dźwięk wypełnia przestrzeń miedzy kolumnami dając poczucie dużej ilości powietrza, dobrego konturu brył i precyzyjnego pinpointu. 

Odległości: ok. 110cm od ściany frontowej i ok. 95 i 130cm od bocznych. 

Pozdrawiam. M

Napisano
4 minuty temu, MariuszZ napisał:

Odległości: ok. 110cm od ściany frontowej i ok. 95 i 130cm od bocznych.

O ścianę za kolumnami się nie obawiam, ale o boczne: takich odległości jak u Ciebie nie uzyskam (szerokość pomieszczenia to 303cm) a na domiar złego H3 to wyjątkowo szerokie paczki. No cóż, może kiedyś zaryzykuję;)

PS. Dzięki za szczegółowy opis!

PPS. Sytuacja:

IMG_2508.jpeg.e17aa6c3183f8017d5b132a61599e22c.jpeg

IMG_2509.jpeg.69fd46bf15a329c16130bb268f10a1eb.jpeg