Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

To się zgadza. Ale agresja to agresja. Jest nie dozwolona. W dzisiejszych czasach zwłaszcza bierna jest na celowniku.

Takie zachowanie świadczy o problemie i zwadzie osobistej oraz braku wychowania. Ja tak traktować się nie pozwalam czy to na forum czy w życiu osobistym.

Ale tak jak napisałem wcześniej. Dobrze, że się Pan przyznał do sarkazmu. Prawidłowa diagnoza to połowa sukcesu a i początek zmian na lepsze.

To dobrze rokuje bo nie ma Pan umysłu zamkniętego a i refleksja wchodzi co zasługuje na pochwałę.

Napisano

A moze to nie problem czy zwada, jak to nazwałeś tylko zwrocenie uwagi na problem nie Twoj tylko Twojego systemu. Ilość, nie jakość. 

A może nie jest to brak wychowania tylko nazywanie rzeczy po imieniu.

W przypadku Twojego systemu dsp moze okazac się zbawienne. Gratuluję decyzji, ze w koncu dojzaleś do tego, zeby poukladać te kolumny.

Napisano (edytowany)
Dnia 14.06.2025 o 19:32, MariuszZ napisał:

W moich 14m2 H3 chyba lepiej się wpisują

A jak zachowuje się bas w tym dość małym metrażu? I scena? Jakie masz odległości od ścian?

Mam jedno pomieszczenie 13.2m2 ze skosem, który zabiera ok. 20% kubatury pomieszczenia, więc de facto to tak jakbym miał pokój ok. 10-11m2 bez skosu - i Heresy 3 bym tam widział.  Nie wiem jednak czy nie będą za duże.

Edytowano przez sonique
Napisano
4 godziny temu, sonique napisał:

A jak zachowuje się bas w tym dość małym metrażu? I scena? Jakie masz odległości od ścian?

Bas z Heresy III (OZ) do ok. 35 - 40 Hz jest odczuwalny w nagraniach bez żadnego wzbudzania słyszalnych rezonansów nawet przy głośnym odtwarzaniu. Główny mod osiowy mam ok. 50Hz i Heresy dobrze się wpisują swoją charakterystyką w pomieszczenie jak wspomniałem. Żadnego dudnienia, podkolorowania, wychodzenia przed szereg, maskowania średnicy. 

Oczywiscie dla basolubów może być za chudo. Dla mnie idealnie w większości muzycznych gatunków. Do zadań specjalnych np. ścieżki Zimmera z Dune mam subika. Daje radę.

Gdy słucham używając Bifrostów (BR) strojonych na 40Hz to bas już w tym pomieszczeniu na 50Hz jest czasami przesadzony. Lubi wyjść przed średnicę. Nie ma dramatu ale lepiej całościowo się słucha z DSP, z delikatnie przyciętym pikiem na tym modzie. Sub jest zbędny jak na moje basowe oczekiwania w takim układzie.

Scena jest rewelacyjna. Dźwięk wypełnia przestrzeń miedzy kolumnami dając poczucie dużej ilości powietrza, dobrego konturu brył i precyzyjnego pinpointu. 

Odległości: ok. 110cm od ściany frontowej i ok. 95 i 130cm od bocznych. 

Pozdrawiam. M

Napisano
4 minuty temu, MariuszZ napisał:

Odległości: ok. 110cm od ściany frontowej i ok. 95 i 130cm od bocznych.

O ścianę za kolumnami się nie obawiam, ale o boczne: takich odległości jak u Ciebie nie uzyskam (szerokość pomieszczenia to 303cm) a na domiar złego H3 to wyjątkowo szerokie paczki. No cóż, może kiedyś zaryzykuję;)

PS. Dzięki za szczegółowy opis!

PPS. Sytuacja:

IMG_2508.jpeg.e17aa6c3183f8017d5b132a61599e22c.jpeg

IMG_2509.jpeg.69fd46bf15a329c16130bb268f10a1eb.jpeg

Napisano (edytowany)

Po długich i ciężkich 😋 pracach, w końcu zawisły na swoim miejscu. Dla niewtajemniczonych - kanapa jest dla gości, fotel do słuchania stoi przed kanapą. Testy w najbliższym czasie.

IMG_20250621_212122.jpg

IMG_20250621_212141.jpg

Edytowano przez Rega
Napisano

@Rega jakiś czas temu zamieścił Kolega zdjęcia improwizowanego barku , była też smutna refleksja,że nie ma gości,żeby go jakoś osuszyć. Teraz trzeba będzie uruchomić rezerwacje terminów,a może nawet biletowanie 😁.  Cacko!😁

Napisano (edytowany)

No, niestety. Przepraszam, ale ostatnio nikogo nie zapraszam, ani się nie spodziewam. To co widać, to zaledwie częsć przeróbek pokoju odsłuchowego. Pozostały jeszcze inne ściany, zmianana części oświetlenia.  Ogólnie, w pozostałej części jest rozp...... . Poza tym muszę zrobić miejsce na nowych ,,gości grających,, czyli Tandberg Studio Monitor. Dlatego, że pokój nie jest największy, a połowe powierzchni zajmuje sprzęt, na razie na odwiedzających nie ma miejsca. Może uda się w ciągu miesiąca. A wracając do barku - jest, bedzie i goście mogą być spokojni o zaopatrzenie😉. Napoje wysoko%, srednio%, nisko% oraz 0,0% będą dostępne zawsze. Tyle, że niektóre stoją już od bardzo dawna i obawiam się o zawartość ,,cukru w cukrze😉. Mam zamiar powiekszyć jeszcze tę cześć o expres do kawy. No, ale to moje pobożne życzenia, bo ,jak zwykle życie płata figle, a mnie szczególnie. Wtajemniczeni wiedzą. Poza tym, muszę zrobić coś z moim stanem, bo ostatnio jestem tzw kłębkiem nerwów. I dlatego chętnych zapraszam dopiero na koniec lata lub jesień. Przepraszam. Rega.

Edytowano przez Rega