marcinmarcin Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Dla mnie osobiście R2R gra tak jak zapamiętałem granie z kaset czy radia w latach 90tych... czyli dobrze. DS (a miałem kilkanaście) każda gra dla mnie w jakiś sposób mniej lub bardziej nienaturalny - techniczny, spłaszczony, wyostrzony, jednocześnie z mniejszym pazurem... wiadomo że to tylko opinia, ale mi po prostu charakter grania R2R odpowiada i różnice między dacami R2R z różnych półek cenowych były marginalne, a przepięcie na DS dawało duży regres. 2 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 6 minut temu, marcinmarcin napisał: Dla mnie osobiście R2R gra tak jak zapamiętałem granie z kaset czy radia w latach 90tych... No proszę, ja się napociłem konwersując z AI, a Ty rozwalasz system jednym zdaniem: R2R przywraca nam młodość. Od teraz wszyscy z przetwornikami D/S są bandą zgredów, a my - wtajemniczeni - wbijajmy się w dżinsy ze szkoły średniej i dajemy czadu. 1 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 4 godziny temu, MariuszZ napisał: Jak na rysunku, ale wg mnie co poniekąd potwierdził Wojtek lepiej gra jak wyjadą kolumny jeszcze ok. 30 cm do przodu. No ale wtedy, wchodzisz w bliskie pole. Wg założeń Tannoya, pokój masz na styk. 4 godziny temu, MariuszZ napisał: Heresy to dwa przetworniki w falowodzie, co powoduje, że mniej energii idzie na ściany, a więcej i bardziej kierunkowo na słuchacza. Zatem absorberów m.in. za plecami może być więcej bo ucho i tak dostanie swoje. Szczerze to nie zastanawiałem się bo mi to nie przeszkadza, ale wrażenie, że pomieszczenie jest mniej żywe niż było bez absorberów w głowie pozostaje. „The room has some acoustic treatment, with rugs on the floor and hanging from the ceiling, and, being 22' by 25' with very high ceilings, it is pretty dead. It's almost like mixing outside. I don't really have any reflections to deal with, I'm just hearing the speakers, which are Tannoy SRM10Bs. I also have some Yamaha NS10s, with a sub, and for every single project, when the band comes in, during the first day we switch back and forth between the NS10s and the Tannoys, and they take the mix home and we never listen to the NS10s again. They are just there for other people as a reference. The Tannoys are pretty bright and definite-sounding and they are the only monitors I listen to. I never reference anything anywhere else, because I don't have to at this point.” https://www.soundonsound.com/techniques/inside-track-black-sabbath-13 Edytowano 4 godziny temu przez pairtick Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 5 minut temu, Rafał S napisał: Ty rozwalasz system jednym zdaniem: R2R przywraca nam młodość. Od teraz wszyscy z przetwornikami D/S są bandą zgredów, a my - wtajemniczeni - wbijajmy się w dżinsy ze szkoły średniej i dajemy czadu. wiesz, ja dalej mimo że przed 50ką chodzę w jeansach, podkoszulku i nieogolony ale killkanaście DS-ów i ciągły niedosyt.. pierwsze R2R i brak chęci zmian - czy Sugden czy słabszy Naim słucha mi się przyjemnie i brak potrzeby dalszego szukania 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 5 godzin temu, MariuszZ napisał: kierunkowość kolumn i rozjeżdżanie się "sweet spota" przy niewielkim odchyleniu głowy, na co zwróciłeś u mnie uwagę 😉 Tak. Tutaj możemy sobie zbić pionę. Sytuacja wygląda u mnie praktycznie 1:1. Sweet spot jest bardzo wąski. Kilka centymetrów z głową w prawo czy w lewo i już jedna z kolumn bardziej zaznacza swoją obecność - bez względu na to czy gra mi monitor czy podłogówka. Wydaje mi się, że może tu mieć też wpływ odsłuch w dość bliskim polu. No i właśnie. A jak to wygląda u Was? Może znajdziemy jakąś zależność. 2 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 14 minut temu, pairtick napisał: Wg założeń Tannoya, pokój masz na styk. Był przed Wojtkiem u mnie jakiś inżynier z Tannoya posłuchać muzy. Zrobił pomiary i mówił, że mu się przydadzą do instrukcji 😎 Pozdrawiam. 6 Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 minutę temu, MariuszZ napisał: Był przed Wojtkiem u mnie jakiś inżynier z Tannoya posłuchać muzy. Zrobił pomiary i mówił, że mu się przydadzą do instrukcji 😎 Pozdrawiam. Czyli ustawiamy kolumny równolegle do ściany tylniej czy też robimy skręt w nasza stronę tak aby dźwięk "spotykał sie" metr za nami? Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Wymiarowo sytuację mam dość podobną do @MariuszZ tzn. więcej niż potrzeba miejsca po bokach monitorów,wystarczająco z tyłu,natomiast rozstaw większy ,bo jakieś 2, 30 między osiami przetworników. Odsłuch w średnim polu tj. ok 170 cm do czaszki od monitorów. Za plecami jeszcze ponad metr do ściany. Nawet niewielkie przesunięcie głowy od osi bazy skutkuje przesunięciem sceny, najbardziej słychać to w wokalu,tak jakby wokalistka/ta stanęli nieco z boku . Ostatnio zrobiłem doświadczenie z rozstawem w trójkącie równobocznym, poskutkowało to znacznym zmniejszeniem rozmiarów sceny zarówno na szerokość jak i wysokość. Gdy uwalę się na kanapie pod samą ścianą basy są aktywniejsze,a reakcja na zmianę w osi taka sama jak przy odsłuchu z fotela 5 minut temu, Mprezi napisał: Czyli ustawiamy kolumny równolegle do ściany tylniej czy też robimy skręt w nasza stronę tak aby dźwięk "spotykał sie" metr za nami? To zależy od pokoju,o tym też piszą koledzy. Kiedyś zrobiłem doświadczenie z przecięciem za głową: dużo powietrza, przestrzeni i tyle detali ,że prawie rozbolała mnie głowa . Dodatkowo niektóre oczywiste w normalnym ustawieniu dźwięki zmieniły się w jakieś szelesty,szumy i tym podobne. Kolumny,akustyka pokoju i ustawienie i dzieją się różne cuda 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 25 minut temu, lpomis napisał: Tak. Tutaj możemy sobie zbić pionę. Sytuacja wygląda u mnie praktycznie 1:1. Sweet spot jest bardzo wąski. Kilka centymetrów z głową w prawo czy w lewo i już jedna z kolumn bardziej zaznacza swoją obecność - bez względu na to czy gra mi monitor czy podłogówka. Wydaje mi się, że może tu mieć też wpływ odsłuch w dość bliskim polu. No i właśnie. A jak to wygląda u Was? Może znajdziemy jakąś zależność. Ja mogę kręcić głową jak papuga, a scena jak wmurowana. Z tym, że ja mam Dual Concentric - czyli zupełnie nie sieje po bokach od 1100 Hz. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Dodam jeszcze,że ustawienie monitorów w trójkącie równoramiennym nie powoduje w moim odczuciu jakichś dziur w scenie ,o czym czasem można przeczytać. Scena z Tagi i Elaców potrafi być szersza niż rozstaw monitorów, dość wysoka,natomiast nie mam odczucia szczególnej głębi. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 25 minut temu, Mprezi napisał: Czyli ustawiamy kolumny równolegle do ściany tylniej czy też robimy skręt w nasza stronę tak aby dźwięk "spotykał sie" metr za nami? Po angielsku, siedzisz przy ścianie i u mnie osie głośników są tuż za głową. Edytowano 4 godziny temu przez pairtick Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 31 minut temu, pairtick napisał: Ja mogę kręcić głową jak papuga, a scena jak wmurowana. Z tym, że ja mam Dual Concentric - czyli zupełnie nie sieje po bokach od 1100 Hz. Ja szukam dogiecia tak aby wokal był pośrodku sceny a nie jak obecnie wprost z głośników Odpisz, cytując
soberowy Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, lpomis napisał: Tak. Tutaj możemy sobie zbić pionę. Sytuacja wygląda u mnie praktycznie 1:1. Sweet spot jest bardzo wąski. Kilka centymetrów z głową w prawo czy w lewo i już jedna z kolumn bardziej zaznacza swoją obecność - bez względu na to czy gra mi monitor czy podłogówka. Wydaje mi się, że może tu mieć też wpływ odsłuch w dość bliskim polu. No i właśnie. A jak to wygląda u Was? Może znajdziemy jakąś zależność. Tak. 🤜. U mnie sytuacja taka sama jak u Was, a odsłuch również w bliskim polu. Nie wiercić się i jest ok 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 minutę temu, Rega napisał: A jeśli ktoś ma owsiki?😋 Leczyć 😜 2 Odpisz, cytując
soberowy Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, pairtick napisał: Po angielsku, siedzisz przy ścianie i u mnie osie głośników są tuż za głową. buuu, buuuu, buuuuu 1 godzinę temu, Mprezi napisał: Ja szukam dogiecia tak aby wokal był pośrodku sceny a nie jak obecnie wprost z głośników U siebie uzyskuję ten efekt w momencie gdy właśnie nie doginam głośników. 1 Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 8 minut temu, soberowy napisał: buuu, buuuu, buuuuu U siebie uzyskuję ten efekt w momencie gdy właśnie nie doginam głośników. Czyli nasz wokal po środku przy równoległym ustawieniu frontów do ściany? Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Zaraz zrobię test Przed chwilą, Mprezi napisał: Zaraz zrobię test Albo też zmniejsze dogiecie 1 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 4 minuty temu, Mprezi napisał: Czyli nasz wokal po środku przy równoległym ustawieniu frontów do ściany? U mnie wokal zawsze po środku a "dogięcie" wpływa jedynie na zmianę głębi i szerokości. Kolumny na wprost - scena szoroka ale dość płytka, kolumny skręcone na moją głowę - scena węższa ale głębsza. Co kto lubi. Ale wokal na środku zawsze, no chyba że intencją nagrania było co innego, wiadomo. 4 Odpisz, cytując
soberowy Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 5 minut temu, Mprezi napisał: Zaraz zrobię test Albo też zmniejsze dogiecie Obowiązkowo zamknij oczy, ten trik czyni cuda 2 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 18 minut temu, Mprezi napisał: przy równoległym ustawieniu frontów do ściany? Zerknij do instrukcji swoich Dali. Powinieneś mieć tam informację o zalecanym dogięciu, a w zasadzie jego braku No i pokaż jak masz ustawione paczki - na foto albo jakimś rysunku. 38 minut temu, soberowy napisał: U mnie sytuacja taka sama jak u Was 👍 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 36 minut temu Napisano 36 minut temu 3 godziny temu, Nowy75 napisał: Kiedyś zrobiłem doświadczenie z przecięciem za głową: dużo powietrza, przestrzeni i tyle detali ,że prawie rozbolała mnie głowa. Czyli normalnie masz kolumny skierowane równolegle, albo prawie równolegle, tak? 1 Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 33 minuty temu Napisano 33 minuty temu Przed chwilą, Rafał S napisał: Czyli normalnie masz kolumny skierowane równolegle, albo prawie równolegle, tak? Tak. Mam trójkąt równoboczny 3,3 m. Kolumny stoją lekko dogiete tak że widze ich wewnętrzne ścianki ale ogniskowa idzie tak około 1 m za mną. Odpisz, cytując
Recommended Posts