Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
2 godziny temu, cymes napisał:

co to za kolumny? Wyglądają na niezłe byki.

Soundfield Audio, na zamówienie, aktywne. Dayton Audio RSS315HFA-8 12" x2, koaksjal Sica 5.5C1.5CP, Hypex FA501 dla subwooferów i FA123 dla koaksjalnych przetworników. Jest jeszcze tylny tweeter, ale zapomniałem marki 😁 Ogólnie taki tweeter to fajna sprawa. Mogę wybrać granie bez niego, na pół gwizdka i full - z pilota Hypexa. Nie jest to mus, ale miły dodatek :)

Napisano

@Adi777 - pokoik bardzo przytulny, gratulacje! Ale ten woofer wygląda jak dla mnie podejrzanie. Jest dziwnie osadzony - krzywo, pod kątem? Śruby mocujące też na różnych wysokościach i chyba nie do końca spasowane. Tak ma być? 😮

Napisano (edytowany)
45 minut temu, Rega napisał:

Nawet nie przypuszczasz , jak wiele dają dedykowane (np) standy. Przekonałem się o tym na własnej skórze ustawiając TSM.

Ogarnę to, muszę tylko zrobić miejsce koło TV z prawej strony.

15 minut temu, lpomis napisał:

pokoik bardzo przytulny, gratulacje! Ale ten woofer wygląda jak dla mnie podejrzanie. Jest dziwnie osadzony - krzywo, pod kątem? Śruby mocujące też na różnych wysokościach i chyba nie do końca spasowane. Tak ma być? 😮

Z tymi śrubami to rzeczywiście masz rację, nie zauważyłem tego, jedna wkręcona a następna nie, dziwne, ale może ma tak być. Woofer jest okej, nie widzę krzywizny ani nic niepożądanego.

To, co mi się nie podoba, to jakość wykonania, szczegóły, no ale cóż. Jakbym chciał wykonanie Sonusa albo Serblina, to musiałbym zapłacić pewnie x2 albo i więcej.

17 minut temu, Adi777 napisał:

Jest jeszcze tylny tweeter, ale zapomniałem marki 😁 Ogólnie taki tweeter to fajna sprawa. Mogę wybrać granie bez niego, na pół gwizdka i full - z pilota Hypexa. Nie jest to mus, ale miły dodatek :)

20251222_133716.jpg

Edytowano przez Adi777
Napisano

Co do dźwięku. Nie są to basowe potwory, nie schodzą specjalnie nisko pomimo dość sporych rozmiarów tak obudowy jak i dwóch 12 calowych wooferów na stronę - choć nie oszukujmy się, tak naprawdę to nie są duże kolumny.

Duża w tym zasługa kardioidalnej charakterystyki. Czy skusiłbym się drugi raz na kardioidę? Ciężko powiedzieć, na pewno nie w pomieszczeniu z adaptacją akustyczną. Dźwięk jest na moje uszy równy, czysty, uporządkowany. Nic mnie nie kłuje ani denerwuje. Wspomniałem o basie na początku - nie jest też oczywiście tak, iż jest go zbyt mało czy miernej jakości, jest dobrze, ale rzecz jasna można sporo lepiej. Myślę, że największym problemem u mnie jest pomieszczenie. Przydałby się salon odsłuchowy z prawdziwego zdarzenia, niestety w obecnym mieszkaniu brak innego miejsca na moje paczki.