Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

tak, dobieram kable, oceniając firmę, wtyki i przede wszystkim długość - optymalizuję połączenia pod względem długości. ale bez przesady - najdroższy to jest oelhbah - taki kaprys, około 400zl (podobał się), reszta - 100-200zl. ale to było mocno rozłożone w czasie.

a najdroższy element to kolumny - elac vela 407 + elac 4pi 

Edytowano przez Robert eN
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Robert eN napisał:

śliczny dywan...

...teraz widzę, za rzadko ścieram kurze z ...upy strony

IMG20260119154028.jpg

Dywan na tv ;)

i tak przy okazji, bo widzę u Ciebie takową powierzchnię, a to prosty zabieg - nie myślałeś by wytłumić sobie TV od tyłu pianką? Zawsze to jakiś absorber pochłaniający fale odbita od ściany… ja zrobiłem podobnie - ale na odwrót 🫣 (bo wnęka dedykowana pod tv i nic tam innego już nie będzie i tego nie widać)

o, i jakieś kabelki (i kurz!) sie znalazły przy okazji ;) 

IMG_8300.jpeg

Edytowano przez crategus
Napisano
20 minut temu, crategus napisał:

nie myślałeś by wytłumić sobie TV od tyłu pianką

Nie radzę. Ścianka tv , nawet bez otworów wentylacyjnych ma określoną grubość i jednak jest radiatorem odprowadzającym nadmiar ciepła. 

Napisano
1 godzinę temu, Robert eN napisał:

najdroższy element to kolumny - elac vela 407 + elac 4pi 

Jak dookulny? Elac miał dość rozbierzne opinie odnosnie grzybka . Jak sie spisuje? Jest dokladany osobno czy 407 ma jakąś gotową aplikację? 

Napisano
3 godziny temu, crategus napisał:

nie myślałeś by wytłumić sobie TV od tyłu pianką? Zawsze to jakiś absorber pochłaniający fale odbita od ściany

raczej, coś bym nakleił na ścianę. choć pokój mam w miarę wytłumiony. nie ukrywam jednak że wpasowanie systemu audio w otoczenie i aranżacja twojego "pokoju" robi na mnie olbrzymie wrażenie.

2 godziny temu, Wing0 napisał:

Jak dookulny? Elac miał dość rozbierzne opinie odnosnie grzybka . Jak sie spisuje?

tak, grzybek zawsze był dookólny, mam najnowszą wersję z ruchomą podstawą aby właśnie go dobrze usadowić na krzywej górze veli. a jak się spisuje? no pracuje, to słychać. na ten moment najmocniej go "obciąłem" -3dB/15kHz. dużo słucham elektroniki typu Schulze. jest więcej przestrzeni. opinie mogą być rozbieżne, bo współpraca z różnymi kolumnami może się różnie układać, kwestia akustyki pokoju i ustawień pracy samego 4pi. nie jestem w stanie wydać kategorycznego osądu na ten moment, to wymaga czasu.

na pewno ten tweeter ma wpływ na odsłuch bo jest to element aktywny o pracy dookólnej. wszystko zależy od własnych upodobań i czego się słucha. (i lat na karku bo słuch z wiekiem się zmienia ;) )

IMG_20251205_154730nn.jpg

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Artur Brol napisał:

Czy ja tam dobrze widze? Shiit audio?

uległem magii "amerykańskiego" projektu od "amerykańskiego" producenta :) oraz urzekło mnie schiitowskie poczucie humoru. (i uczciwie wyceniane klocki).

jedno to dac bifrost 2/64

drugie to przedwzmacniacz pasywny saga +

z dacami mam problem, bo trzy. i grają jak dla mnie podobnie, a m2tech young to też nie byle co.

a saga+? chciałem sprawdzić czy minimalizm w torze pre się sprawdzi, czy bufor lampowy coś zmienia (no tak). a że saga ma dwa wyjścia to łatwiej było podpiąć też suba. w sumie z schiitów jestem zadowolony. 

1 godzinę temu, crategus napisał:

Chętnie bym tego grzybka posluchal, system wygląda arcyciekawie

z tym jest problem, bo w polsce nie ma dystrybucji, trzeba kupić u niemca w ciemno (czekając na obniżkę ceny, zdaża się, bo katalogowo to elac wycenia okrutnie) 

Napisano
21 godzin temu, Robert eN napisał:

z tym jest problem, bo w polsce nie ma dystrybucji, trzeba kupić u niemca w ciemno (czekając na obniżkę ceny, zdaża się, bo katalogowo to elac wycenia okrutnie) 

Kolego a jak wyglada w ogóle kwestia wpięcia tego? W kolumnach masz odcięcia wstęgi? 

Czy oba grają w tym samym zakresie? 

Napisano (edytowany)

podpięcie pod zaciski kolumny. w pewnym zakresie oba grają (JET i 4pi)

odcięcie i regulacja wzmocnienia jest w grzybku na podstawie (elegancko ale nieergomicznie w porównaniu do poprzedniej wersji. jest regulacja charakterystyki (nachylenie filtra) 10/12/15kHz oraz wzmocnienia -3/0/3dB . można znaleźć manual z pełnym opisem i innymi parametrami, np. takimi jak pasmo 3500-50000Hz, minimalna impedancja 3.1ohm, czułość 88dB/2.83V/m

kilka zrzutów:

Zrzut ekranu 2026-01-20 211822.png

Zrzut ekranu 2026-01-20 211854.png

Zrzut ekranu 2026-01-20 211923.png