Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, Mprezi napisał:

Czesc , jak u ciebie z basem z rubikon 2 i teac 505?

Rubicony świetnie dogadują się z moim pomieszczeniem, bas port w trybie lossy vent, Teac trzyma kontrolę wzorowo, nie odczuwam niedosytu zejścia, mięsko wystarczające, idzie jak muzykalna sprężyna.

Preamp to dopiero narobił na basie, gitara pięknie odkleja się od perkusji, energia i zróżnicowanie weszły na nowy poziom.

Napisano (edytowany)

@soberowy

Ja też mam sieciówkę, czasem z niej korzystam jak mam gdzieś blisko i jadę tramwajem. 😁

7 godzin temu, kaczadupa napisał:

Tylko czy zielony w audio kupuje SCM 40 ?

6 godzin temu, Nowy75 napisał:

Najwidoczniej 😁. Pewnie kolega kupił ocznie😎

Albo wzrokowo jak jest wzrokowcem 😁

Michała (Soberowy) nie uważam za zielonego i laika, ale niestety są tacy (zieloni), którzy mają wiele droższe klamoty, kolumny i co by tam jeszcze można sobie wymyślić, bo mają trochę grosza, 

W ładnym salonie oczywiście pustym i ledwo umeblowanym , bo takie trendy i to nie gra, ba nawet nie bardzo wiedzą co mają, ważne że drogie i ładne i komponuje się z wystrojem i podoba się też żonie.

Tacy też są, więc ...tego.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano

Nie bylbym sobą gdybym nie dorzucił lyzki dziekciu. Nie wiem czy widzicie to samo co ja. Kolumny ustawione niesymetrycznie obok okien, jedna zasłonieta łóżkiem, skosy, jest co prawda dywan i łóżko ale ogolnie pusto. Wzmacniacz mikry, co prawda dynamiczny ALE!!!i Kolumny zamkniete ALE!!! Mnie się wlos na glowie zjezył. Ale tam musi byc kakofonia.

Soberowy, w takim otoczeniu nie wykozystasz potencjału 40.

Napisano

Ale ja nie mowię, ze kolumny niefajne. Kolumny swietne, muzyka jeszcze lepsza ale Panowie... . Trzeba wziąc to na klate i cos z tym zrobić. Takie slodzenie to dobre jest u cioci na imieninach na przypaloną babkę.

Moze sypialnia nie jest ustawna. Moze inne pomieszczenie.

Napisano (edytowany)
8 minut temu, audiowit napisał:

Jak kolega zasunie zasłony, to jedną ścianę ma ogarniętą. Z tyłu może dać jakieś absorbery na drzwi i komin. Na przykład coś takiego. Estetycznie powinno się wpisać. 

dyfuzor-amplitudowy.jpg.689b771f73b276e4496521e26da2ad52.jpg

Pytanie jak wyglądają ściany boczne i narożniki. Może tam też można coś pokombinować? Na sufit też coś można dać. Potencjał jest.

Edytowano przez Kraft
Napisano

Kształtu pomieszczenia nie zmieni.

Pisał, ze czas poglosu znosny. Wiec mnie bardziej chodzi o samo ustawienie.

Jedyne sensowne  jakie widzę to na szafie po prawej stronie. ( ja mam tak w sypialni) Tak, ze lezac ma naprzeciwko w trojkacie kolumny. Ale tam jest szafa...

Napisano (edytowany)
59 minut temu, audiowit napisał:

Nie bylbym sobą gdybym nie dorzucił lyzki dziekciu. Nie wiem czy widzicie to samo co ja. Kolumny ustawione niesymetrycznie obok okien, jedna zasłonieta łóżkiem, skosy, jest co prawda dywan i łóżko ale ogolnie pusto. Wzmacniacz mikry, co prawda dynamiczny ALE!!!i Kolumny zamkniete ALE!!! Mnie się wlos na glowie zjezył. Ale tam musi byc kakofonia.

Soberowy, w takim otoczeniu nie wykozystasz potencjału 40.

Witold ale nawet Ci wypada dorzucić za te suby na standach ;)

Po kolei. Kolumny są celowo ustawione niesymetrycznie. Tak, stoją obok okien bo gdzie indziej miałby stanąć? Wcześniej miałem kolumny ustawione na tej ścianie gdzie jest szafka i na moje ucho obecne miejsce mi bardziej odpowiada. Jedna kolumna jest równo na wysokości łóżka, może przestawię łóżko, ale wtedy muszę pomyśleć gdzie umieszczę wzmacniacz ( nie chce żeby stał miedzy kolumnami ). Nie wiem, może na zdjęciu tak to wygląda ale rozglądam się i poza sufitem to tu nie widzę miejsca na panele. Ok, na drzwiach i oknach, ale wolę tych miejsc panelami nie dekorować :) . Wzmacniacz jak wzmacniacz, ma mało basu co mi akurat teraz odpowiada. Spokojnie, kakofonii tu nie ma. Pomiarowo mam w pokoju bardzo niski czas pogłosu około 0,23 s. Podsumowując, wiem, że akustyka nie jest idealna, ale staram się znaleźć złoty środek między brzmieniem a tym, co fizycznie mogę w pokoju zrobić.

A komu udało się w pełni wykorzystać posiadany system stereo? ;)

Edytowano przez soberowy
Napisano

Nie wiem czy to zasługa skosów ale wydaje mi się, że źle odbieracie ten pokój widząc tylko te dwa zdjęcia. Uważam, że duży wpływ ma bardzo duże łóżko z grubym materacem, szafa na cała ścianę i garderoba. 

Napisano
8 minut temu, soberowy napisał:

Witold ale nawet Ci wypada dorzucić za te suby na standach ;)

Po kolei. Kolumny są celowo ustawione niesymetrycznie. Tak, stoją obok okien bo gdzie indziej miałby stanąć? Wcześniej miałem kolumny ustawione na tej ścianie gdzie jest szafka i na moje ucho obecne miejsce mi bardziej odpowiada. Jedna kolumna jest równo na wysokości łóżka, może przestawię łóżko, ale wtedy muszę pomyśleć gdzie umieszczę wzmacniacz ( nie chce żeby stał miedzy kolumnami ). Nie wiem, może na zdjęciu tak to wygląda ale rozglądam się i poza sufitem to tu nie widzę miejsca na panele. Ok, na drzwiach i oknach, ale wolę tych miejsc panelami nie dekorować :) . Wzmacniacz jak wzmacniacz, ma mało basu co mi akurat teraz odpowiada. Spokojnie, kakofonii tu nie ma. Pomiarowo mam w pokoju bardzo niski czas pogłosu około 0,23 s. Podsumowując, wiem, że akustyka nie jest idealna, ale staram się znaleźć złoty środek między brzmieniem a tym, co fizycznie mogę w pokoju zrobić.

A komu udało się w pełni wykorzystać posiadany system stereo? ;)

Suby już nie stoją na standach. Nadal wedrują. Na standach najlepiej się mierzyly. Co wydaje sie logiczne.

4 minuty temu, Kraft napisał:

Gratulacje. Wychodzi na to, że skosy lepsze niż prostopadłościan. 

Akurat ze skosami to mam troche doswiadczenia. Cale pietro, we wszystkich pomieszczeniach. Nie przepadam.

Czas poglosu to tylko jeden z wielu parametrow. Akurat 0.26s to rewelacja. Ale co z kierunkami odbić, obrazem stereo.

Skosy raczej maja niewielki wplyw na czas. Bardziej łóżko i dywan.

Napisano
52 minuty temu, audiowit napisał:

Wydaje mi się, że ciężko o ustawną sypialnie w której jest łóżko 160x220 i pogodzić ją z systemem stereo :). To nie jest mój pierwszy ani drugi pokój z audio, a czwarty. Więc jakieś doświadczenie już mam w tym zakresie. Salon ze względu na kominek jest trudny do ustawienia stereo więc na tę chwilę odpada, a dwa następne pokoiki przejęły dorastające dzieci :) Została mi tylko ta sypialnia, życie...

6 minut temu, audiowit napisał:

Ale co z kierunkami odbić, obrazem stereo.

Wiem, że nie osiągnę tego co Piotrek @Pitt39, już mnie nie dobijaj. :)