audionet Napisano 14 listopada 2007 Udostępnij Napisano 14 listopada 2007 O dziwo bez problemu .To tylko 9 wat. A nawet czasem posłucham sobie Rammsteina i nie czuję dyskomfortu .No w klasyce mogłoby być lepiej.Przy normalnym słuchaniu potencjometr na 9-tą ,bardzo głośno na 12 dalej nie sprawdzałem bo nie było potrzeby.Zmieniła Luxmana 2x105 wat.i nie mam ochoty do niego wracać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 14 listopada 2007 Udostępnij Napisano 14 listopada 2007 Cytat O dziwo bez problemu .To tylko 9 wat. A nawet czasem posłucham sobie Rammsteina i nie czuję dyskomfortu .No w klasyce mogłoby być lepiej.Przy normalnym słuchaniu potencjometr na 9-tą ,bardzo głośno na 12 dalej nie sprawdzałem bo nie było potrzeby.Zmieniła Luxmana 2x105 wat.i nie mam ochoty do niego wracać. Lampowa góra z wstęgowym tweeterem... Podobnież doskonałe połączenie... A to, że dziewięciowatowa Jolka rozruszała głośniki basowe Twych kolumn to powód do zadowolenia i ... mojego zdziwienia...Pamiętam, iż gdzieś czytałem, że Quadrale do napędzenia najłatwiejsze nie są. Ty zadajesz kłam temu twierdzeniu! A napiszesz, w jak dużym pomieszczeniu ich słuchasz???Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 15 listopada 2007 Udostępnij Napisano 15 listopada 2007 No metrów to ja za dużo nie mam pokój ma 16 m2 ale jest połączony z drugim o podobnej powierzchni przez podwójne drzwi.Tam jest rodzinna jadalnia i zawsze kiedy chcę posłuchać muzyki to ktoś tam hałasuje lub siedzi w kuchni.Co pewien czas się odgrażam że zabiję te drzwi deskami.Podłączyłem też swoją Jolkę do monitorków Sonus Fabera i było ok.Niestety kolegi Audionet Sam okazał się lepszy i bardziej lampowy od Jolki,ale i tu moc Jolki starczała z nawiązką .Więc natychmiast po powrocie zacząłem dumać nad wymianą lamp .Teraz jest lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bratbum Napisano 17 listopada 2007 Udostępnij Napisano 17 listopada 2007 Witam w ten piękny, sobotni poranek... A więc:Przedmiot:- amplituner Yamahy RX-V659 - odtwarzacz CD/SACD/DVD Yamahy DVD-S657 - głośniki: B&W DM603 S3 (fronty), B&W LCR 600 S3 (centralny), B&W DM600 S3 (efektowe)- kable RCA: Audioquest Sidewinder (fronty), Audioquest G-snake (centralny i efektowe) - kabel coaxialny: Audioquest VDM-XR- kable głośnikowe: Audioquest Type-8 (fronty i centralny), Audioquest Type-4 (efektowe)Podmiot:- muzyka, która wywołuje u mnie ciarki na plecach. ...a w szufladce trzymam skarpetki Otoczenie:- pokój "dzienny" 16m2 (szczegóły na zdjęciu) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybyrd83 Napisano 17 listopada 2007 Udostępnij Napisano 17 listopada 2007 bratbum,O chlopie, jak Ty zes te fronty ustawil ?! Przeciez to nie ma prawa poprawnie grac W kacie i to jeszcze w tak duzej doleglosci ? To prawda na kinie sie nie znam, ale z tego co wiem zasady ustawiania frontow w KD sa takie same jak w stereo. Moja rada wyciagnij te kolumny z tych rogow i ustaw pomiedzy telewizorem. w odleglosci od siebie jakies 2,5 -3 m (w zaleznosci od wielkosci pokoju) od tylnej sciany powinien byc co najmniej metr, a od szafek chociaz 0,5 metra. Najpierw ustaw kolumny na wprost, pozniej mozna sie bawic w doginanie. NIe znam zupelnie B&W, mozna popdpatrzec w manualu jakie producent zaleca ustawienie. Rozumie, ze podane powyzej ustawienie moze byc nieakceptowalne na codzien. Widze jakies komody, szafki. Jednak sprobuj cos z tym zrobic, znalezc kompromis, bo w tym ustawieniu nie wierze ze to poprawnie gra. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bratbum Napisano 17 listopada 2007 Udostępnij Napisano 17 listopada 2007 Przyjmuję krytykę. Wiem, jak powinny stać kolumny. Czytałem instrukcję obsługi Niestety, wymogi blokowego mieszkania są takie, jakie są.... Nie wyobrażam sobie dopasowywać do mojego widzimisię praktyczności mieszkania mojej rodziny. Podczas "samotnych" chwil odsłuchowych przywracam ustawieniom kolumn właściwe proporcje, chociaż najprawdopodobniej odstąpię od tej praktyki. Kolumny - nawet w takim ustawieniu jak na zdjęciach - grają o dziwo bardzo poprawnie. O kinie nie wspominając... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybyrd83 Napisano 18 listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 listopada 2007 Moze troche za ostro wyskoczylem z ta krytyka, przepraszam W pelni rozumiem, ze czasami trudno pogodzic nasze hobby z warunkami domowymi, ale trudno mi uwierzyc, ze to poprawnie gra. Jesli satysfakcjonuje Ciebie takie ustawienie - to OK Milych odsluchow, pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 19 listopada 2007 Udostępnij Napisano 19 listopada 2007 Cytat Niestety, wymogi blokowego mieszkania są takie, jakie są.... Nie wyobrażam sobie dopasowywać do mojego widzimisię praktyczności mieszkania mojej rodziny. Podczas "samotnych" chwil odsłuchowych przywracam ustawieniom kolumn właściwe proporcje, chociaż najprawdopodobniej odstąpię od tej praktyki. Problem znany dobrze nie tylko Tobie Dla nie-singla słuchanie to sztuka kompromisu... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 20 listopada 2007 Udostępnij Napisano 20 listopada 2007 Co wy tam sie czepiacie ustawienia!Patrzcie jak u nie stoja kolumny! Pewnie napiszecie ze tragedia ale mi takie ustawienie odpowiada bo te kolumny jak stoja blisko scian daja mocniejszy bas, a ja tak lubie wiec mi odpowiada Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 20 listopada 2007 Udostępnij Napisano 20 listopada 2007 I tak siedzisz między tymi głośnikami, a one walą dźwiękiem prosto w uszy? Przecież tu nawet nie ma przestrzeni dźwiękowej, tylko kanał lewy i kanał prawy jak w Amidze. No ale cóż, malutki pokoik i malutkie możliwości odsłuchowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybyrd83 Napisano 20 listopada 2007 Udostępnij Napisano 20 listopada 2007 rafal735r,W takim pokoju to tylko sluchawki. Naprawde polecam takie rozwiazanie (CD/wzmak sluchawkowy/sluchawki). Mysle, ze bedziesz bardziej zadowolony. Dzwiek bedzie tez na lewym i prawym uchu ale bedzie przy tym bardziej audiofilsko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 20 listopada 2007 Udostępnij Napisano 20 listopada 2007 Rafał735rDaleki jestem od krytyki kogokolwiek lub czegokolwiek...Mam nadzieję, że Twoje zdjęcie to żart...Jeśli nie - to zażartuję ja - dołóż jeszcze subwoofer, basu będzie więcej...A jak ma być serio - mały pokój... małe kolumny...A bas będzie, zaręczam, znaaaacznie lepszy...Zamiast przeciągłego buuuuuuuuuuum usłyszysz rytm, pracę perkusisty, gitarowca basowego, kontrabasistów...No i poczujesz, że oprócz "buuuuuuuuuuuuuuuuuuum i cyk" jest jeszcze mnóstwo informacji ze środka pasma - są wokalistki, wokaliści, etc., etc...Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 20 listopada 2007 Udostępnij Napisano 20 listopada 2007 No dobra!Długo się za to zabierałem...Teraz również mnie i moje klocki można krytykować Kiedyś, choć wcale nie tak dawno, było tak... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 20 listopada 2007 Udostępnij Napisano 20 listopada 2007 A teraz jest tak, a czasami nieco inaczej, gdy zbiorą się goście celem posłuchania muzyki... 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybyrd83 Napisano 20 listopada 2007 Udostępnij Napisano 20 listopada 2007 No Bert, teraz to mnie zaskoczyles !! od poczatku wiedziales kim jestem Nie mialem zupelnie pojecia kim jest Bert (bert = berberys ), a tu prosze kolega z innego forum poznany calkiem niedawno na prywatnym odsluchu w Żaganiu Bardzo ladnie prezentuja sie Thiele, podobno jestes bardzo z nich zadowolony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 20 listopada 2007 Udostępnij Napisano 20 listopada 2007 Cytat A teraz jest tak, a czasami nieco inaczej, gdy zbiorą się goście celem posłuchania muzyki... Ale ołtarzyk, nawet świeczki zapaliłeś! Potężny oręż, nie ma co.Akustyka pokoju nadąża? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 20 listopada 2007 Udostępnij Napisano 20 listopada 2007 Hybyrd83!Tomaszu!Ha... Przecież w postach wielokrotnie sugerowałem... Na jednym ze zdjęć zauważyłem, iż do Dynaudio zostały podłączone Twoje przecudne, miodne molibdeny...Mejson!Co do akustyki - sprawa nie jest taka prosta...Całe moje wnętrze niedawno przeszło spory remont - do dziś w pomieszczeniu nie są zawieszone zasłony, które w poprzednim wystroju tłumiły co nieco ...Teraz w ustawieniu codziennym za Thielami jest wielka połać gołej szyby...Na całe szczęście Thiele nie posiadają jako takiego portu basreflex i nie wchodzą mocno w interakcję z pomieszczeniem... (mają membranę bierną, jako element stratny umieszczoną na przedniej ściance)Dlatego jest moim zdaniem całkiem nieźle... Choć goście narzekają nieco na "żywą" akustykę... Jest zatem spore pole do popisu w temacie "adaptacja akustyczna"!W ustawieniu odsłuchowym jest jeszcze lepiej, ale... istenieje spora wnęka (widoczna na zdjęciach). Rodzi to pewien problem ze stereofonią...Z Thieli jestem zadowolony? Powiem wprost - jestem niezmiernie zachwycony! Tak, jak kiedyś rozmawialiśmy, są lepsze kolumny... Bardziej przezroczyste, jeszcze nieco bardziej kolorowe, etc. Niemniej sygnatura dźwiękowa Thieli naprawdę przypadła mi do gustu... Są świetne...Przed zbudowaniem kompletnego systemu jeszcze wieki świetlne... Ale radości z odtwarzania muzyki mam ilość olbrzymią... Chyba nie było płyty z mej kolekcji, która nie wylądowała w odtwarzaczu od czasu zakupu Thieli...Pozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 20 listopada 2007 Udostępnij Napisano 20 listopada 2007 Ale ja siedze tylko pomiedzy nimi jak siedze przy kompie i muzyka gra tylko cichutko w tle. Zazwyczaj siedze na wyrku. Co do basu to nie przesadzajcie. Nie ma go tak duzo, a perkusje, gitare itp slychac bardzo dobrze. Sredn ie rowniez sa poprawne jak i wysokie. Wczesniej przestawialem kolumny do pokoju ok 15m2 i tam mi brakowalo mocy. Byla niby wieksza przestrzen itp ale definitywny brak basu, slyszalem tylko srednie i wysokie a tu chociaz slysze ten niski basik.Zebym procowal bym mial wiele lepszy sprzet bo to co mam kupilem za odlozona kase. Jestem biednym studentem niestety, no i mam jeszcze inne hobby i wydatki.Zdjecie segmentu i CD wkleje kiedy indziej bo aktualnie nie mam czym zrobic fotki.Teraz jak te Magnaty stoja to i tak jest w miare odsluch.Wczesniej mialem w tym pokoju cos takiego:6 x 20cm woofers Tak, wiem wiem co zaraz napiszecie, wiec mozecie se odpuscic bo mnie to nie ruszy nawet. A jeszcze do Berta:Kontrabasow itp rzczeczy raczej nie slucham, bo ogolnie preferuje tylko elektronike np. Dark drum'n'bass. Jak nie kojarzysz za bardzo jak to brzmi zapraszam na stacje radiowa dostepna ogolnie na winampie: Bassdrive - music beyond.Polecam i zapraszam do swiata elektroniki, szczegolnie po godz 22. Mozna sie zanurzyc w elektronicznym perfekcyjnym swiecie. Moze ktos zlabie bakcyla. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybyrd83 Napisano 20 listopada 2007 Udostępnij Napisano 20 listopada 2007 rafal735r,Ostatni post chyba wszystko tlumaczy. Muzyka jaka sluchasz tez. Prawdopodobnie jeszcze sporo czasu minie nim zaczniesz sluchac muzyki bez podbarwien, i znieksztalcen tego co jest na plycie nagrane. Moze tez byc tak, ze nigdy nie zmienisz swoich upodoban (czego Ci nie zycze ) Jesli brakuje Ci basu, proponuje po prostu wstawic suba. Rozumiem, ze tak moze Ci sie podobac - to najwazniejsze. Zycze udanych odsluchow. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 20 listopada 2007 Udostępnij Napisano 20 listopada 2007 Dla mnie teraz te Magnaty graja w sam raz. Potencjometry mam wszystkie na zero. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 21 listopada 2007 Udostępnij Napisano 21 listopada 2007 Cytat Ale ja siedze tylko pomiedzy nimi jak siedze przy kompie i muzyka gra tylko cichutko w tle. Nie ma nic złego w podsłuchiwaniu muzyki w takim ustawieniu.Podczas pracy na komputerze nie można wsłuchiwać sie w muzykę - to zawsze będzie raczej tło.Poza tym realia metrażowe zmuszają większość z nas do kompromisów.W Twoich warunkach niewiele dałoby się poprawić bez demolki mebli.Pozostaje tylko nadzieja, że pasja słuchania muzyki się rozwinie a nie ustąpi miejsca oglądaniu telewizji, nawet HD i z wielokanałowym dźwiękiem.Bo gdy jest pasja, wszystko jest możliwe - zmiana ustawień, zmiana lokalu, zmiana sprzętu.Z czasem.Cierpliwości! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bratbum Napisano 22 listopada 2007 Udostępnij Napisano 22 listopada 2007 Mejsonie Drogi!Trafiłeś w sedno sprawy.Może nie powinienem o tym mówić, ponieważ marzenia lubią dyskrecję, ale co tam! Marzę o wybudowaniu swojego domu - gdzieś obok las, zaraz za oknami piękny staw, przed gankiem kameralny, lecz uroczy ogród itd. A w domku - obok salonu z kominkiem, przytulnej sypialni, gościnnych pokojów, przestronnej kuchni z barkiem itd. - "pokój-słuchowisko"... Bezkompromisowe - sprzętowo, adaptacyjnie, akustycznie - miejsce do słuchania muzyki z lampką wina w jednej dłoni, a z pilotem w drugiej... Ach, te marzenia... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 22 listopada 2007 Udostępnij Napisano 22 listopada 2007 Bratbum!Ja bym się na Twoim miejscu zastanowił, czy nie zamienić pilota na śniadą, długonogą niewiastę, która na skinienie Twej dłoni głośność by w przedwmacniaczu zmieniała, a płytami w odtwarzaczu lub gramofonie żąglowała, podając kieliszki wina pełne, lub w szklanicach cognac bądź whisky, starsze niż jej wiek... Życząc spełnienia marzeń - pozdrawiam ciepło! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bratbum Napisano 22 listopada 2007 Udostępnij Napisano 22 listopada 2007 Bercie, myśl barzo słuszna... Kupuję to. Z zastrzeżeniem, że tą "długonogą niewiastą" będzie moja piękna żona Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 22 listopada 2007 Udostępnij Napisano 22 listopada 2007 Cytat Podczas pracy na komputerze nie można wsłuchiwać sie w muzykę - to zawsze będzie raczej tło.Bo gdy jest pasja, wszystko jest możliwe - zmiana ustawień, zmiana lokalu, zmiana sprzętu. Mejson i Rafal735r Ale to muzyczne tło powino byc odpowiedniej jakości Czasami jednak można wsłuchać się w muzykę podczas pracy na kompie - sporo w domu siedzę przy laptopie słuchając teoretycznie tła, natomiast potrzebne są momenty zastanowienia, przerwy i chwile odpoczynku a wtedy naprawdę słucham. A że nie wyobrażam sobie (zazwyczaj, bo są wyjątki że potrzebuję absolutnej ciszy) pracy bez muzycznego tła to już inna sprawa Cytat Bo gdy jest pasja, wszystko jest możliwe - zmiana ustawień, zmiana lokalu, zmiana sprzętu. Ładnie powiedziałeś o pasji - i gdyby jeszcze potrafiła rozciągnąć czas... u mnie nie potrafi. Ale to pewnie też kwestia bardzo dobrej organizacji czasu i priorytetów Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts