HQ150 Napisano 27 lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 4 minuty temu, Sanwing napisał: HQ zaraz Cię zjedzą że waga nie ma znaczenia. Kraft ja bym chciał bardzo żebyś po zakupie kolumn zaczął na poważnie testować wzmacniacze tak na serio bez złośliwości bo sądzę że wiele tracisz i chyba gdzieś tam wiesz że to bardzo istotne pole do popisu w kwestii zmian w brzmieniu. Sądzę nawet że jeśli tak lubisz Pylony to powinieneś powalczyć pierw ze wzmacniaczami bo, a nóż zjadły by obecni testowane kolumny. No ale jak piszą, że są zbudowane z tych samych elementów to raczej tyle samo ważących. Już nie chcę wnikać w różnice w budowie bo to by trzeba tłumaczyć i tłumaczyć. Natomiast tylko tak prosty argument pokazuje ile zostaje z mądrości, że amplitunery i wzmaki stereo są tak samo zbudowane. 6 minut temu, Stolarz napisał: Sub 80kg. No właśnie podobno nieprawda. Konstruktor mi ostatnio powiedział, że raczej około 100. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 Ja wiem HQ ale inni udają głupa lub nie rozumieją tak prostych spraw... Każdy chyba miał amplituner i wie co to jest mowa o tych nowszych oczywiście. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 27 lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 (edytowany) No to ja głupa udawał nie będę i piszę co uważam. Jak widzę coś nielogicznego to to punktuję. Bo inaczej by wyglądało na to, że uczestniczę w dyskusji i się z tym zgadzam skoro nie wnoszę zastrzeżeń. Edytowano 27 lutego 2021 przez HQ150 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 27 lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 (edytowany) 30 minut temu, HQ150 napisał: Nieprawda. Solidny wzmak do stereo waży bardzo często 20-30kg. Pokaż amplituner do kina domowego ważący 9x wzmak stereo.( plus procesory do obróbki obrazu, dekodery dźwięku, autokorekcji itd). 11.2kg, badziew nie ? https://nadelectronics.com/product/c298-stereo-power-amplifier/ Zabobony Edytowano 27 lutego 2021 przez Kenobi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 Mój waży 1.1 kg 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 27 lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 (edytowany) @Kenobi No widzisz. Udało Ci sie coś solidnego ale w lekkiej klasie D znaleźć. Mimo to dwa kanały ważą ponad 11 kg. To porównywalny 9-cio kanałowy amplituner powinien ważyć ponad 50 kg, 11 to ponad 60 i to grubo. A te w klasie D ważą po 15-20. 3 minuty temu, RLC napisał: Mój waży 1.1 kg 😉 Fajny. Ale np. taki jest trochę lepszy. Edytowano 27 lutego 2021 przez HQ150 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 1 minutę temu, HQ150 napisał: Fajny. Ale np. taki jest trochę lepszy. Na taki nie mam miejsca ☹️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 27 lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 (edytowany) 38 minut temu, HQ150 napisał: Nieprawda. Solidny wzmak do stereo waży bardzo często 20-30kg. Pokaż amplituner do kina domowego ważący 9x wzmak stereo.( plus procesory do obróbki obrazu, dekodery dźwięku, autokorekcji itd). Ale zdajesz sobie sprawę, że końcówka, np. 9-kanałowa, nie ma dziewięciu obudów? Trudno oczekiwać, że będzie ważyć ponad trzy razy tyle. Ponad trzy, bo źle założyłeś różnice w wadze. Twoje 20-30 kg waży przecież stereo, a nie jeden kanał, więc skąd te oczekiwanie 9x wagi stereo? Ale przykład pokażę. Czemu nie. Wzmacniacz mocy Monolith. 2 kanały - 21.8kg, 5 kanałów - 35.5kg. Końcówki mocy te same - 200 W. Edytowano 27 lutego 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 27 lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 (edytowany) 9 minut temu, Kraft napisał: Ale przykład pokażę. Czemu nie. Wzmacniacz mocy Monolith. 2 kanały - 21.8kg, 5 kanałów - 35.5kg. Końcówki mocy te same - 200 W. Tak, takie modułowe robią też i inne firmy. Ale tak zbudowane stereo to nie są wybitne konstrukcje. Tu koledzy pisali o amplitunerach , gdzie dochodzą płyty HDMI, DAC-i, procesory obrazu, elektronika autokalibracji i zasilanie do tego wszystkiego. Nikt nie pisał o końcówkach mocy. 9 minut temu, Kraft napisał: Twoje 20-30 kg waży przecież stereo, a nie jeden kanał, więc skąd te oczekiwanie 9x wagi stereo? No i dlatego mnożyłem razy 4 i mi wyszło, że powinien 50kg ważyć. Czy mamy inną matematykę? Edytowano 27 lutego 2021 przez HQ150 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 27 lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 Dla mnie dobry wzmak stereo ma pełne dual mono + klasę A , przy ampli 5.1 to by znaczyło 5 traf i wszystkiego x5 = masa byłaby odpowiednia czyli koło 80kg wiem ,że są takie ampliaki mocarne , ale cena też jest tam już sroga. Poza tym o czym mowa ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 27 lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 45 minut temu, HQ150 napisał: Pokaż amplituner do kina domowego ważący 9x wzmak stereo. To Twoje słowa. Do nich się odnosiłem. Szkoda, że nie potrafisz przyznać się do błędu. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 27 lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 14 minut temu, HQ150 napisał: No widzisz. Udało Ci sie coś solidnego ale w lekkiej klasie D znaleźć. Mimo to dwa kanały ważą ponad 11 kg. To porównywalny 9-cio kanałowy amplituner powinien ważyć ponad 50 kg, 11 to ponad 60 i to grubo. A te w klasie D ważą po 15-20. Tu masz moje słowa z podaniem wagi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 27 lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 @HQ150 We wzmacniaczach najczesciej wazy tranformator i obudowa, w ab jescze dochodza spore radiatory. W KD nie stosuje sie zasilaczy ktore pociagna wszystkie koncówki z pelna moca wiec zasilanie wiecej nie musi ważyć. Obudowa tez pozostaje ta sama, wiec masa wzrosnie 1.5 ... 2 razy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 27 lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 (edytowany) No i dlatego nie można pisać, że amplitunery kina domowego są zbudowane identycznie jak wzmaki stereo. Bo nie są. Tu macie wnętrze solidnego amplitunera. Popatrzcie ile miejsca zajmują końcówki mocy a ile reszta. I czy wzmak stereo zbudowany na bazie takiego jednego modułu ma szansę konkurować jakością z bardzo dobrym stereo? Edytowano 27 lutego 2021 przez HQ150 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 27 lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 Przed chwilą, HQ150 napisał: No i dlatego nie można pisać, że amplitunery kina domowego są zbudowane identycznie jak wzmaki stereo. Bo nie są. niektóre są np. onkyo 8270 i odpowiedniki 6xx KD bazowały na sobie , dźwiękowo też nie do rozróżnienia przy ustawieniu stereo chociaż 8270 to w sumie amplituner stereo i jakby wziąć normalny wzmak stereo onkyo to pewnie byłoby inaczej ,ale Kraft raczej do tego porównywał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 27 lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 (edytowany) Tak są takie konstrukcje ale do bardzo dobrego stereo im jednak daleko. Edytowano 27 lutego 2021 przez HQ150 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 27 lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 (edytowany) @HQ150 No ale to ze nie popedzi 9ciu koncowek z pelna moca to nie znaczy ze 2ch tez, a o tym mowa. 2 minuty temu, HQ150 napisał: Tu macie wnętrze solidnego amplitunera. Popatrzcie ile miejsca zajmują końcówki mocy a ile reszta. Lekkie płytki i duzo powietrza pomiędzy. Za to to żelastwo z tylu to hoho, z tyłu znaczy przodu 🤣 Edytowano 27 lutego 2021 przez Kenobi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 27 lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 problem powstaje na linii : wzmak stereo zbudowany z elementów amplitunera vs wzmak stereo projektowany od początku/założeń jako stereo a nie na wyszukiwaniu podobieństw Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 27 lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 (edytowany) Skoro bylo zdjecie solidnego KD to teraz fota niesolidnego stereo co ostatecznie udowadnia że kd moze grac tak jak stereo. Piekna pplyta główna od KD obsadzona elementami tylko pod stereo 🤣 Edytowano 27 lutego 2021 przez Kenobi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 27 lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 ajajajajaj Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 27 lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 Gałka ze śrukokręta ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 27 lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 no masz .. ale sraka : Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 6 minut temu, Kenobi napisał: Gałka ze śrukokręta ? Jakbyś kiedyś nią kręcił to byś tak nie stwierdził. Bardzo dobry wzmak używany w bardzo przystępnej cenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 27 lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 32 minuty temu, HQ150 napisał: Tak są takie konstrukcje ale do bardzo dobrego stereo im jednak daleko. Podstawowe pytanie. Od jakiej sumy zaczyna się "dobre stereo"? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 Przed chwilą, seba3002 napisał: Od jakiej sumy zaczyna się "dobre stereo"? Dla każdego z nas będzie to inna kwota do wydania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts