Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
5 minut temu, Raf_raf napisał:

cennik z tych lat

Zgaduje ze cena nowego urządzenia była sroga. W latach 70-tych nie szczypali się, pakowali do wzmacniacza wszystko co najlepsze, swoisty wyścig zbrojen bo konkurencja była duza. Tez mam wzmacniacz z polowy lat 70 i jestem z niego bardzo zadowolony, brzmi słodko i oko cieszy. Złota era.

Napisano
47 minut temu, Sipo napisał:

Zgaduje ze cena nowego urządzenia była sroga. W latach 70-tych nie szczypali się, pakowali do wzmacniacza wszystko co najlepsze, swoisty wyścig zbrojen bo konkurencja była duza. Tez mam wzmacniacz z polowy lat 70 i jestem z niego bardzo zadowolony, brzmi słodko i oko cieszy. Złota era.

Taki cennik udało mi się znaleźć, jeśli to niemiecki to może są to właśnie marki. I jeszcze folder, okazuje się, że do zestawu był jeszcze przynajmniej tuner. Może kiedyś trafię.

IMG_20260114_173726.jpg

Screenshot_2026-01-14-17-32-17-51_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Napisano

Ceny klocków z lat 70-tych nieustannie rosną, szczególnie tych z wyższej półki, na chodzie i w dobrym stanie. Poluje na radio do swojego Trio i nie mam szczęścia. Na rynku europejskim bardzo trudno takie znalesc, jedynie z Japonii można ściągnąć, a to 100v niestety. A i tak ceny oscylują $250-350. 

Napisano (edytowany)
31 minut temu, Sipo napisał:

Ceny klocków z lat 70-tych nieustannie rosną,

Mam porównanie - jeszcze przed pięciu laty chciałem sprzedać za 1200 zł i ... chętnych nie było. Teraz mam propozycje 2500-3000 i .... nie mam chęci aby sprzedać😉

PS .W momencie wejścia na rynek kosztował 1800 DM.

20170915_162824.jpg

Edytowano przez Rega
Napisano
1 godzinę temu, Sipo napisał:

Ceny klocków z lat 70-tych nieustannie rosną, szczególnie tych z wyższej półki, na chodzie i w dobrym stanie. Poluje na radio do swojego Trio i nie mam szczęścia. Na rynku europejskim bardzo trudno takie znalesc, jedynie z Japonii można ściągnąć, a to 100v niestety. A i tak ceny oscylują $250-350. 

W Europie trzeba szukać odpowiednika danego modelu z portfolio Kenwood. Trio było produkowane na rynek japoński jako wyżej promowana marka. 

Napisano (edytowany)

Oczywiście, że mam lampowego Fishera  X-101-C. Gra na 6xTFK i 4xFisher (brandowany Westinghouse). Do spółki z TSM są u mnie teraz zestawem nr 1. Mam też cztery inne wzmacniacze:), ale one sobie nie przeszkadzają i są uzywane w miarę potrzeb:)

PS Tu jego cena wydaje się być bardzo NIErozsądna :)

https://www.ebay.com/itm/125383702129?_skw=fisher+x-101+st&itmmeta=01KEZ3KX2J7M87J91E6DSV29GT&hash=item1d31737671:g:KCgAAOSwiZxitKtC&itmprp=enc%3AAQALAAAA0O7PUuNWmJ%2B%2BUShgI9tQz%2FoQmlbDRUbWM0orX0xGKUPe7rdDA8aPoY5qIPxvjcb97VlOiCUX6%2F8nmrv3%2BY%2FIclWlY5x59v%2BiC%2FrvYKI3DLLqvTsvjOHmuvi8%2BH7EnWDoWDXhbvhUR9ZYf2dRyssRCb91khov2WGwIPbzOI1vm5t0PaHzoNDeWJJL1PljorJd%2BD5PhNxC8gEHWq0P38pEqiQUvfE0O9sCZsT0har8LVNEN2HKH6fQHWqRfE5mff5wmNbMGbzBR3qqrfGU2bcDo2U%3D|tkp%3ABk9SR7jRz-P3Zg

IMG_20251114_195857.jpg

IMG_20251114_195926.jpg

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)
Dnia 4.10.2024 o 16:04, Chlorofil napisał:

Powyższe 3, kultowe ale brzmieniowo to III i IV liga.

Dnia 7.10.2020 o 18:29, Bartosz Szaruga napisał:

1. Uznawany za kultowy NAD 3020 (łącznie z odmianami E, I itd.). Mnóstwo napisano na jego temat. Zastanawiam się, czy większość zachwytów jest faktycznie nad jego brzmieniem czy stosunkiem niskiej ceny do brzmienia, które oferuje.
2. Denon PMA-777
3. Denon PMA-860

Trzecia liga w porównaniu z czym konkretnie?

Edytowano przez TAtomicus
Napisano
5 godzin temu, BlaBla napisał:

@Raf_raf, pisałeś na początku poszukiwań, że szukasz odmiany, czegoś lepszego od posiadanej Yamahy. Jak nowy wzmak wpisuje się między Rotela a Bowersy? 

@BlaBla ciężkie pytanie, raptem dwie płyty udało mi się do tej pory posłuchać, reszta z Tidala via streamer. Tak to odczuwam, że ten wzmacniacz zmiękcza/ociepla/wygładza brzmienie niezależnie od tego czy źródłem jest odtwarzacz czy streamer. Na pewno jest inaczej, czy lepiej? Daję sobie czas na ocenę. Odnoszę wrażenie, że mam teraz do czynienia z dźwiękiem bardziej kompletnym, ale to jest moje subiektywne odczucie tylko, które może być też zabarwione lekturą opisu tego konkretnego modelu a także ogólnego nimbu ciepła i muzykalności roztaczającego się wokół sprzętów z tej epoki. To trzeba by usiąść przy piwie albo przy czymś innym i wtedy mógłbym swoje przemyślenia na temat tego co słyszałem w różnych utworach, albo nie słyszałem, werbalizować (źle napisałem? Podkreśla na czerwono. Nie pisze się "werbalizować"? 😃). Dam jeden przykład: nieodżałowana pani O'riordan, jeden z moich ulubionych wokali, na pewno niepowtarzalnych, wszyscy z pewnością znają, ale gdy wyciągała tę górę już tak na maksa, to gdy w torze była Yamaha, wwiercała się w mózg, poważnie 😃 Fisher też nie okiełzna tego głosu, ale jednak jest łagodniej 😉

4 godziny temu, RLC2 napisał:

Dla mnie super! 

Ale...

Żona powiedziała: "Masz w tym roku 40 urodziny, zostaw sobie jeszcze jakieś marzenia do spełnienia."

Nie zabrzmiało jak "zakładaj konto na OLX i kupuj zanim zniknie"...

Napisano
33 minuty temu, Raf_raf napisał:

Żona powiedziała: "Masz w tym roku 40 urodziny, zostaw sobie jeszcze jakieś marzenia do spełnienia."

Ja bym Żonie odpowiedział tak: 

"Kochanie masz rację są inne marzenia do spełnienia, lepsze kolumny, lepszy streamer, lepsze kable, nowy stolik pod sprzęt audio 😎

Napisano
11 godzin temu, Raf_raf napisał:

Jak to mówią, gość w dom, Bóg w dom. Wczoraj pojawił się u mnie nowy Gość i zostanie na dłużej 🙂

IMG20260113151410.jpg

IMG20260113151422.jpg

Stare, dobre graty 👍

503_front.jpg

8 godzin temu, Raf_raf napisał:

z opisu w ofercie sklepu i deklaracji sprzedawcy wynika, że został w środku wyczyszczony, zrobiono przegląd techniczny i sprawdzono podzespoły oraz naprawione potencjometr głośności. Nie rozkręcałem go (z jednej strony trochę się obawiałem, z drugiej jest na nim plomba sklepu, więc nie chciałbym stracić gwarancji)

Poproś o zdjęcia sprzed i po przeglądzie.