rajdek Napisano wczoraj o 17:04 Napisano wczoraj o 17:04 Dnia 16.07.2025 o 21:30, kaczadupa napisał: Relaks przed jutrzejszym, wielkim audiofilsko dniem. https://tidal.com/browse/album/3469657?u Właśnie kończę słuchać płytę w pełni zrelaksowany, bardzo intymny przekaz 1 Odpisz, cytując
soberowy Napisano wczoraj o 18:16 Napisano wczoraj o 18:16 Ostatnio na forum są modne głosy wokalistek, więc wrzuciłem coś nowego, dla mnie nowego. Brzmi niesamowicie, jest high quality, może to Xaviany, może dobrze nagrana płyta, nie wiem. Wiem, że jestem po jednym Miłosławie Arcyipa.... 😀 1 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano wczoraj o 18:24 Napisano wczoraj o 18:24 5 minut temu, soberowy napisał: Ostatnio na forum są modne głosy wokalistek, więc wrzuciłem coś nowego, dla mnie nowego. Brzmi niesamowicie, jest high quality, może to Xaviany, może dobrze nagrana płyta, nie wiem. Wiem, że jestem po jednym Miłosławie Arcyipa.... 😀 Po kolejnym może być jeszcze piękniej, może to jest klucz do tych cudownych żeńskich wokali.... 🤭 1 Odpisz, cytując
tomasz1w Napisano wczoraj o 18:41 Napisano wczoraj o 18:41 (edytowany) Jeden Miłosław? Bez żartów;) Kalifornia i Włochy spożyte, czas na tę Panią;) Edytowano wczoraj o 18:43 przez tomasz1w 2 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano wczoraj o 21:16 Napisano wczoraj o 21:16 2 godziny temu, soberowy napisał: Ostatnio na forum są modne głosy wokalistek, To i ja coś polecę: Natalie Rose LeBrecht - Holy Prana Open Game Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Właśnie siadam do nocnego słuchania muzyki, dzięki za polecenie już mam na Qobuzie w ulubionych. Lubie te klimaty. 🫡 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu @DiBatonio Jacek, wiem, że (podobnie jak ja) lubisz Dave'a Brubecka, w tym jego klasyczny kwartet z Paulem Desmondem. Masz / znasz ich dwupłytowy koncert "Live at Carnegie Hall" z 1963 r. (remaster Columbia / Legacy z 2001 r.)? Ja niedawno sobie sprawiłem i odlatuję przy tym. Inne granie niż na (też świetnym) studyjnym "Time Out". - mnie osobiście porywa poziomem energii, mimo, że wcale nie grają jakoś bardzo gęsto jak na dzisiejsze standardy. Początek jeszcze dość konwencjonalny, ale z każdym utworem coraz bardziej się rozkręcają. W ogóle polecam wszystkim jazz fanom, którzy wcześniej nie dotarli do tego klasyka. Zupełnie nieźle nagrane: trochę surowo, ale plastycznie i sugestywnie. Słychać lokalizację muzyków an scenie i to, że Desmond się przemieszczał i czasem był bliżej, a czasem dalej od mikrofonu. Jednak głównymi bohaterami są tu dla mnie sam Brubeck i Morello na bębnach. @fp74 - Polecam Twej uwadze Castilian Drums ze świetnym solem perkusyjnym Joe. Zresztą nie tylko Tobie. @Grzesiek202, @kaczadupa, @MariuszZ, @tomek4446- jak to brzmi na Bowersach / Harbethach / K. Heresy / QLN? Uwaga: radzę posłuchać po zmroku, bo tylko wtedy ma odpowiedni klimat. To są jednak stare nagrania. 2 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu (edytowany) 43 minuty temu, Rafał S napisał: Jacek, wiem, że (podobnie jak ja) lubisz Dave'a Brubecka, w tym jego klasyczny kwartet z Paulem Desmondem. Masz / znasz ich dwupłytowy koncert "Live at Carnegie Hall" z 1963 r. (remaster Columbia / Legacy z 2001 r.)? Ja niedawno sobie sprawiłem i odlatuję przy tym. Rafał nie mam zbyt wielu płyt CD Dave’a Brubecka to co mam, to płytoteka sprzed lat, kiedy jeszcze miałem CD playerki. Teraz się przeprosiłem z płytami CD i na razie cieszę się z tego co mam, kupiłem na jeszcze kilka płyt Bastarda Trio. Jak widzę płytotekę Dave’a na Qobuzie, to nie wyobrażam sobie mieć tego wszystkiego na półce, nie mam takiej 🤭 Płyta o której piszesz jest na Qobuzie właśnie mi plumka, przesłuchałem proponowaną płytkę Natalie Rose LeBrecht i już patrzę na Discord, zresztą muszę sfinalizować jedną transakcję, bo mają tam Spyro Gyra wydawnictwa MCA, świetne realizacje. Mam jednego japońca, ale nie zachwyca realizacją, a na SHM CD nie widzę Spyro Gyra. Ale od czego mamy https://dr.loudness-war.info/ to właśnie stąd wyczaiłem, że płyty Spyro Gyra z wytwórni MCA mają niezły DR. Trza sprawdzić Dave’a Brubekca 😉 P.S. Ciesze się z powrotu do płyt, widzę tanio nie jest w dzisiejszych czasach, ale mam w czym wybierać ze swojej półki. 😉 43 minuty temu, Rafał S napisał: Zupełnie nieźle nagrane: trochę surowo, ale plastycznie i sugestywnie. Słychać lokalizację muzyków an scenie i to, że Desmond się przemieszczał i czasem był bliżej, a czasem dalej od mikrofonu. Jednak głównymi bohaterami są tu dla mnie sam Brubeck i Morello na bębnach. Z Qobuza nie mam tego efektu surowości na Hifimann Arya Organic, może zepsuł mi się wzmacniacz słuchawkowy ? 🤭 Płytę zdobędę i poinformuję, naprawdę lubię Brubecka, tak jak mówisz to klasyk klasyków, również polecam jazzmanom. Uuuuuuu, całkiem zielono u Dave’a Brubecka 😉 Rafał ta płyta rzeczywiście ma niezły DR. Dwie dolne pozycje to właśnie wydawnictwo Columbia z 2001r. Gdzie kupiłeś proszę o link 😉 Edytowano 22 godziny temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Polecam Twej uwadze Castilian Drums ze świetnym solem perkusyjnym Joe. Mnie się jeszcze podoba jak saksofon altowy Desmonda sobie z nimi „gada” 😉 Utwór dynamiczny, ciekawy. Mnie się jeszcze podoba w tym kwartecie gra kontrabasu Wright’a obok saksofonu Desmonda najbardziej rozpoznawalny, tego kwartetu nie da się pomylić z żadnym innym. Takim popularnym ulubionym moim utworem i chyba najbardziej kojarzonym i rozpoznawalnym jest „Three To Get Ready”, który zresztą znalazł się na płycie TIME OUT. Toś mi zrobił Rafał nocne muzykowanie, a miał być Miles Davis i Spyro Gyra, ech…. 😉 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 8 godzin temu, DiBatonio napisał: Gdzie kupiłeś proszę o link 😉 To łatwo dostępny album. Znajdziesz w wielu sklepach internetowych, również na allegro. Cenowo ok, jak na 2cd, choć ja kupiłem jakiś czas temu w promocji jeszcze taniej. https://www.ceneo.pl/4916183?srsltid=AfmBOoowDlWV4QHfQwk_xXpVppU7yeAWe7irVlFrPcVObwY-J2EuFNV- https://allegro.pl/oferta/cd-brubeck-dave-quartet-the-at-carnegie-hall-13895127774 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Rafał, dla mnie to jakość realizacji bardzo dobra, muzyka nie do końca moja ale, że grają z ogromną werwą to posłucham. Duży i bardzo dynamiczny dźwięk z Harbeth 30, nie wiem czy nie za duży na mój pokój. Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 9 godzin temu, Rafał S napisał: radzę posłuchać po zmroku, bo tylko wtedy ma odpowiedni klimat. Tak też zrobię. Jak na razie poniedziałkowy poranek, jak ja ich nienawidzę 😐. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 8 minut temu, Grzesiek202 napisał: jak ja ich nienawidzę 😐. Przecież jest słońce a reszta się nie liczy. Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu (edytowany) Wakacje czas zacząć 🙂 Edytowano 13 godzin temu przez Adi777 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 10 godzin temu, Rafał S napisał: @DiBatonio Jacek, wiem, że (podobnie jak ja) lubisz Dave'a Brubecka, w tym jego klasyczny kwartet z Paulem Desmondem. Masz / znasz ich dwupłytowy koncert "Live at Carnegie Hall" z 1963 r. (remaster Columbia / Legacy z 2001 r.)? Ja niedawno sobie sprawiłem i odlatuję przy tym. Inne granie niż na (też świetnym) studyjnym "Time Out". - mnie osobiście porywa poziomem energii, mimo, że wcale nie grają jakoś bardzo gęsto jak na dzisiejsze standardy. Początek jeszcze dość konwencjonalny, ale z każdym utworem coraz bardziej się rozkręcają. W ogóle polecam wszystkim jazz fanom, którzy wcześniej nie dotarli do tego klasyka. Zupełnie nieźle nagrane: trochę surowo, ale plastycznie i sugestywnie. Słychać lokalizację muzyków an scenie i to, że Desmond się przemieszczał i czasem był bliżej, a czasem dalej od mikrofonu. Jednak głównymi bohaterami są tu dla mnie sam Brubeck i Morello na bębnach. @fp74 - Polecam Twej uwadze Castilian Drums ze świetnym solem perkusyjnym Joe. Zresztą nie tylko Tobie. @Grzesiek202, @kaczadupa, @MariuszZ, @tomek4446- jak to brzmi na Bowersach / Harbethach / K. Heresy / QLN? Uwaga: radzę posłuchać po zmroku, bo tylko wtedy ma odpowiedni klimat. To są jednak stare nagrania. Dzięki, posłucham dzisiaj wieczorem.... Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowany) 3 godziny temu, Rafał S napisał: To łatwo dostępny album. Znajdziesz w wielu sklepach internetowych, również na allegro. Cenowo ok, jak na 2cd, choć ja kupiłem jakiś czas temu w promocji jeszcze taniej. https://www.ceneo.pl/4916183?srsltid=AfmBOoowDlWV4QHfQwk_xXpVppU7yeAWe7irVlFrPcVObwY-J2EuFNV- https://allegro.pl/oferta/cd-brubeck-dave-quartet-the-at-carnegie-hall-13895127774 Dziękuję. Wiesz dlaczego pytalem, bo w empiku jest ta plyta, ale Sony Music, a to chyba nie wytwórnia Columbia. 😉 Zamówione, jutro będzie. Noc i tak byla udana muzycznie z Twoją propozycją.🤭 Edytowano 11 godzin temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
fp74 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Ta płyta sprawiła, że wszystko, czego słuchałem dziś od rana na streamie, poszło do śmietnika. Ta płyta przypomina, że muzyka nie ma być o.k., tylko ma wbijać w ziemię i sprawiać, że na godzinę odkładamy wszystko na bok... 26 minut temu, DiBatonio napisał: Dziękuję. Wiesz dlaczego pytalem, bo w empiku jest ta plyta, ale Sony Music, a to chyba nie wytwórnia Columbia. 😉 Zamówione, jutro będzie. Noc i tak byla udana muzycznie z Twoją propozycją.🤭 @DiBatonio Columbia jest częścią Sony Music Entertainment, także spoko... 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 1 godzinę temu, DiBatonio napisał: w empiku jest ta plyta, ale Sony Music, a to chyba nie wytwórnia Columbia. 😉 Spokojnie, przypomnę, że Sony wykupiło Columbię w 1989 r. Na moim wydaniu z tyłu też są wszystkie 3 nazwy: Sony i Columbia / Legacy. Na grzbiecie tylko 2 ostatnie. 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Kupiłem Qobuza, nietopsze... kiedy ja teraz radia będę słuchał ☹️ Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowany) Całkiem niedawno: Jeśli ktoś chce czegoś dość oryginalnego i z wokalem, to można sprawdzić 😉 Teraz: Edytowano 7 godzin temu przez Adi777 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu A mi tu przysłali takie coś.... Plyta, której nie mialem nigdy dotąd na krążku. Oczywiście kto zna to wie, a kto nie zna szybko się przekona, że do słuchania tej płyty trzeba sie przygotować jak do jedzenie starego, francuskiego, śmierdzącego sera.... 🤣 Ale może byc to fascynujący tester systemu audio!!!! Dwa kwartety (nie oktet, tylko właśnie dwa kwartety) improwizują przez 40 minut równolegle, jednocześnie ale zarazem osobno - jeden gra w lewym kanale, drugi w prawym. Pozorna kakofonia ma sens i jest zapowiedzią nowego stylu (tytuł) ale i wyrazem fascynacji nową wtedy technologią czyli stereofonią!! Atlantic Jazz - EastWest Japan, 1998, made in Japan, K2. Odpisz, cytując
rajdek Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Dla miłośników muzyki elektronicznej. Ta płyta to mistrzostwo świata. https://tidal.com/browse/album/356690051?u Odpisz, cytując
Recommended Posts