DiBatonio Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 9 minut temu, sonique napisał: Jest między nimi jakaś różnica? Tak. Jedna ma 14 utworów, a druga 17 😁 Obie średnia DR 9 sprawdzane MAAT DRoffline, czyli słabo. A słucha się świetnie, czyste klarowne wybrzmienia, powietrze rozdzielczość. Nie kumam tego. Mnie bardziej podchodzi ta, gdzie więcej utworów 😉 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Dla mnie jak dotąd plyta roku w kategorii ECM 2025 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, DiBatonio napisał: Obie średnia DR 9 sprawdzane MAAT DRoffline, czyli słabo. A słucha się świetnie, czyste klarowne wybrzmienia, powietrze rozdzielczość. Nie kumam tego. A ja chyba rozumiem. Loudness war tak nam dała do wiwatu, że odwróciła uwagę od innych rzeczy. A przecież w latach 70-tych i 80-tych nikt nie kompresował dynamiki, a też były płyty zrealizowane wybitnie i fatalnie. Jak są dobrzy muzycy, granie w studiu na setkę, udana produkcja, rejestracja i miks, to nawet z przeciętnym masteringiem (ww. DR = 9) wciąż się świetnie słucha. Za to jeśli nagraniom brakuje życia (co się często zdarza w erze Pro Tools, nakładek dźwiękowych, auto tuningu wokali itp.) to windowanie DR niewiele daje. Bo dynamika jest ważna, ale na niej nie kończy się dźwięk. Ani tym bardziej muzyka. Edytowano 3 godziny temu przez Rafał S Odpisz, cytując
pairtick Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 4 godziny temu, DiBatonio napisał: Pat Metheny Group z albumem "Offramp" wydanym w 1982r. bodajże to ich trzeci album w kolejności. Aczkolwiek, jak ktoś chce posłuchać wcześniejszej wersji 'San Lorenzo' live, to jest tu. Odpisz, cytując
Recommended Posts