Grzesiek202 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 18 minut temu, Rafał S napisał: z Hackettem Nigdy nie przepadałem za tzw. klasyką rocka. A zna ktoś Hacketta z tymi węgierskimi muzykami? Djabe - bardzo ich lubię. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 29 minut temu, Rafał S napisał: Bo zabrakło linii podziału. Dla mnie nie jest nią odejście Gabriela. Już prędzej Hacketta A propos Hacketta: bardzo polecam ‘The Lamb Stands Up - Live At The Royal Albert Hall’. Mam ten koncert w 24/96 i to jest uczta! Gościnie Steve Rothery z Marillionu - trochę się zmienił od czasów Fisha. 2 Odpisz, cytując
Jarek Ch. Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 16 godzin temu, tchocky napisał: https://tidal.com/album/470872494?u Dobra płyta, aczkolwiek chyba jednak poprzednia była lepsza? A może tylko bardziej przebojowa? 1 Odpisz, cytując
sonique Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 2 godziny temu, Rafał S napisał: Nieźle naśladuje aktorską manierę Gabriela, ale jak przychodzi do "Carpet Crawlers" to niestety bardzo brakuje poprzedniego frontmana. Nigdy nie przekonałem się do Collinsa śpiewającego niektóre z klasyków z pierwszego okresu. Na jego miejscu w ogóle bym tego nie śpiewał na koncertach. Cokolwiek by zrobił i jakkolwiek by nie zaśpiewał - byłoby zawsze gorzej niż Gabriel. Gorzej, bo inaczej, nawet gdy zadziwiająco podobnie. 2 godziny temu, Rafał S napisał: Bo zabrakło linii podziału. Linia podziału była narysowana jedynie inną osobowością frontmana. A nie jak w przypadku wspomnianego Marillion, zmianą stylu grania, który de facto był już adresowany do niemal zupełnie innej grupy odbiorców. Do mnie neo-Marillion nie trafił w ogóle, pomimo że na przestrzeni lat zrobiłem aż trzy podejścia z nadzieją, że ta muzyka mnie wreszcie przekona. 1 Odpisz, cytując
misiekx Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Co do Marillion, mam pierwsze 4 płyty, po Clutching at Staws przestałem słuchać. Próbowałem ale jakoś nie dałem rady. 2 Odpisz, cytując
michaudio Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Mam podobnie, ale u mnie czynnikiem wykluczającym drugie wcielenie Marillion jest wokalista. Nie jestem w stanie zdzierżyć jego głosu. 2 Odpisz, cytując
sonique Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Marillion II to zupełnie inna muzyka skierowana do ludzi o innej wrażliwości. Nie wartościuję a jedynie róźnicuję. Powinni byli zmienić nazwę, ale wtedy mieliby utrudniony start i mniejsze pieniądze. Dlatego tym bardziej szanuję New Order, bo się odcięli, nie poszli na zyskowną łatwiznę. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 47 minut temu, michaudio napisał: u mnie czynnikiem wykluczającym drugie wcielenie Marillion jest wokalista. Nie jestem w stanie zdzierżyć jego głosu. Dla mnie Hogarth jest wokalnie ok, ale z jednej strony ich muzyka zrobiła się wtedy bardzo łagodna, a z drugiej - często brakowało melodii, które pozwoliłyby wokaliście zabłysnąć. Podobało mi się "The great escape" z "Brave". Albo to jak potraktował "Sympathy" Rare Birda. Niestety takich momentów było mało. 27 minut temu, sonique napisał: Powinni byli zmienić nazwę, ale wtedy mieliby utrudniony start i mniejsze pieniądze. Dlatego tym bardziej szanuję New Order, bo się odcięli, nie poszli na zyskowną łatwiznę. Inna sytuacja. Z jednej strony śmierć Iana Curtisa, z drugiej - odejście Fisha w atmosferze konfliktów. Myślę, że nie chodziło tylko o pieniądze, ale też o kwestie ambicjonalne - "to nasz zespół" itp. Potrafię ich zrozumieć. Podtrzymuję, że to im się udało. Edytowano 3 godziny temu przez Rafał S Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, sonique napisał: Do mnie neo-Marillion nie trafił w ogóle, pomimo że na przestrzeni lat zrobiłem aż trzy podejścia z nadzieją, że ta muzyka mnie wreszcie przekona. No to jest nas dwóch. Na szczęście stary Marillion przetrwał na płytach. Koncert z Loreley mogę grać w kółko! 1 godzinę temu, misiekx napisał: Co do Marillion, mam pierwsze 4 płyty, po Clutching at Staws przestałem słuchać. Próbowałem ale jakoś nie dałem rady. Mam to samo. Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Dla mnie tylko dwie - 1. Misplaced Childhood 2. Fugazi. Mistrzostwo. A Marillion bez Fisha to już w ogóle nie do słuchania.. @sonique - pamiętasz? Trochę trzeszczy😉 Edytowano 2 godziny temu przez Rega 3 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 46 minut temu, Rega napisał: 1. Misplaced Childhood 2. Fugazi. Mistrzostwo. W czasach liceum uwielbiałem "Misplaced Childhood". Było to jeden z kilku najbardziej emocjonujących albumów w moim życiu. Lubiłem też "Clutching at straws" (choć już nie do tego stopnia) i część debiutu. Za to jakoś nigdy nie przekonałem się do "Fugazi" - poza tytułowym utworem. 1 Odpisz, cytując
misiekx Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Rafał a dla mnie Fugazi to numer 1 Marillion. Być może dlatego, że jako pierwszą ją usłyszałem i nagrałem na kasetę z Gorzowa 😉 Odpisz, cytując
Rega Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu W tamtych czasach nagrałem kilka płyt Marillion , w tym płyty bootlegowe, nagrywane na koncertach., na specjalnie do tego celu kupionych w Pewexie kasetach Basf. A tanie nie były:) Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 17 minut temu, misiekx napisał: nagrałem na kasetę z Gorzowa 😉 No to widzę,te same klimaty😁. Byłem ofiarą nierównych podziałów: mama ogarniała 6 sztuk,ja cztery. Ciotka gdzieś załatwiała pakiety po 10 szt. . Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 56 minut temu Napisano 56 minut temu Ajjjjjjjjjjjjjjjjjj... 😍😍😍 To jest piękne! ❤️Skiby już nie ma, ale Kasa Chorych wciąż brzmi fenomenalnie! Odpisz, cytując
sonique Napisano 3 minuty temu Napisano 3 minuty temu 2 godziny temu, Rega napisał: @sonique - pamiętasz? Trochę trzeszczy😉 No pewnie! Wtedy trzeszczała to dzisiaj też musi trzeszczeć… 🙂 Oj tam, oj tam, tylko pierwszy utwór 😉 Odpisz, cytując
Recommended Posts