Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

U mnie dziś "BINAURAL DAY" 😊Słuchaweczki, kawunia i kilka płyt CD

Spośród nich prawdziwą perełką jest dla mnie album 'Explorations In Space And Time' - kawał solidnej muzyki perkusyjnej. Ilez tu smaczków 🥰

Napisano
11 minut temu, DiBatonio napisał:

Binauralne plyty są spoko dla słuchawek, ale przez głośniki średnio mi to leży.

Zgadzam się, dlatego napisałem "słuchaweczki". Poza tym na dworze mróz, a uszy trza grzać 😁

Napisano
Dnia 27.12.2025 o 14:38, BlaBla napisał:

Niedawno kupiłem dwie płyty tego składu, nieznanego mi wcześniej. Fenomenalna jest tu m.in. prezentacja talerzy. Grają nadzwyczaj oszczędnie i delikatnie ale jak to słychać! Całość jest prezentowana na dużym zbliżeniu, co oznacza, że perkusja jest za gitarą i basem, na całej szerokości sceny - słuchamy jakby siedząc tuż przed składem, na scenie. Dzięki temu słyszymy dokładnie przesunięcie w przestrzeni każdego talerza i bębna - lewo, prawo, wyżej, niżej, bliżej.  Nadto dokładnie można odróżnić atak pałki i moment uderzenia, od wybrzmienia całego talerza. To nie jeden szum, czy drżenie tylko wyraźne uderzenie i seria wibracji i szelestów, charakterystycznych dla każdego talerza.... To są te szczegóły 🫠🤩

20251227_135302.jpg.6132d4ebaf856bfffa974fe3a1864980.jpg

Zachęcony opisem zabrałem się za odsłuch albumu, bo też uwielbiam "te szczegóły😉
Niestety całą przyjemność odebrała mi gitara. W jazzie, zresztą nie tylko, gitarę elektryczną odbieram w sposób wybitnie spolaryzowany: albo kocham, albo nienawidzę. Tu jestem na NIE. Dialog perkusji z kontrabasem jest tutaj genialny, ale gitara w moich uszach wszystko psuje.

Kolego @BlaBla, nie masz w zanadrzu czegoś równie obfitego w perkusyjne smaczki, ale z innym(i) instrumentem/instrumentami zamiast gitary? Podrzuć proszę... Oczywiście nie musisz się spieszyć 

Napisano
4 godziny temu, pairtick napisał:

Ostatnich pięciu płyt studyjnych nie da się słuchać, ale to tylko moje zdanie 😉

Screenshot_20260201-165441.png

Posłuchać można, ale fakt,wszystko co najlepsze nagrali w latach 70tych z Bonem i 80tych.

Napisano
2 minuty temu, Profi napisał:

Zachęcony opisem zabrałem się za odsłuch albumu, bo też uwielbiam "te szczegóły😉
Niestety całą przyjemność odebrała mi gitara. W jazzie, zresztą nie tylko, gitarę elektryczną odbieram w sposób wybitnie spolaryzowany: albo kocham, albo nienawidzę. Tu jestem na NIE. Dialog perkusji z kontrabasem jest tutaj genialny, ale gitara w moich uszach wszystko psuje.

Kolego @BlaBla, nie masz w zanadrzu czegoś równie obfitego w perkusyjne smaczki, ale z innym(i) instrumentem/instrumentami zamiast gitary? Podrzuć proszę... Oczywiście nie musisz się spieszyć 

Tak na szybko to polecam poszukać "bezgitarowych" płyt z udziałem arcymistrza perkusyjnej subtelności Petera Erskine'a.... np Juni, czy Paula Motiana ale z płyt sygnowanych jego nazwiskiem, albo Antonio Sancheza - technika absolutna, zwinność, szybkość i doskonały detal. Z naszych, widziany dopiero co w Blue Note Michał Miśkiewicz,  kompan Wasilewskiego i niegdysiejszy garkuchmistrz Stańki, czyli coś od Marcin Wasilewski Trio. 

Napisano (edytowany)
54 minuty temu, soberowy napisał:

Wczesne wydanie kanadyjskie, podobno brzmi inaczej... 

20260201_214256.jpg

Dość ciekawe wydanie, bo na Discogs są zdefiniowane dwa wydania kanadyjskie na cd, jedno z 1991 a drugie bez daty, oba mają nadruki w kolorze niebieskim, Twoja jeśli dobrze widzę - czarne.

A wczesne wydania płyt rzeczywiście brzmią inaczej, po prostu lepiej. Zwłaszcza te z lat 80 ale te z 90 też. Wtedy jeszcze nikomu do głowy nie przyszło kompresować dynamiki bo nagrania na kompaktach miały mieć najwyższą jakość. 

Masz fajne, stare wydania plyt. Gratulacje. Warto je kupować. Dopiero obecne wydania im dorównują, często z nowym masteringiem. Plyty z lat 2000/2010, to -  poza "audiofilskimi" wydaniami - z reguły masakra.

Edytowano przez BlaBla