misiekx Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 10 godzin temu, Sipo napisał: Ladna kolekcja. A co, ja gorszy 😜 4 2 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 9 godzin temu, DiBatonio napisał: Bluesowo.... Pięknie nagrane. Nie znałem. Odpisz, cytując
Rega Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu A u mnie dziś troszeczkę Stinga. 7 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) Lubię tak wybrzmiewającą trąbkę, fortepian i oczywiście bębenki Manu Katche. Z dzisiejszej nocy...😉 https://open.qobuz.com/album/qfag08gx6icea Edytowano 7 godzin temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
Profi Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu U mnie dziś "BINAURAL DAY" 😊Słuchaweczki, kawunia i kilka płyt CD Spośród nich prawdziwą perełką jest dla mnie album 'Explorations In Space And Time' - kawał solidnej muzyki perkusyjnej. Ilez tu smaczków 🥰 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Mam kilka w plikach Hi-Res z HDTracks, a na pewno tą ostatnią. Ale również Lenny White i CC Coletti, David Chesky. Binauralne plyty są spoko dla słuchawek, ale przez głośniki średnio mi to leży. Odpisz, cytując
Profi Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 11 minut temu, DiBatonio napisał: Binauralne plyty są spoko dla słuchawek, ale przez głośniki średnio mi to leży. Zgadzam się, dlatego napisałem "słuchaweczki". Poza tym na dworze mróz, a uszy trza grzać 😁 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 6 godzin temu, misiekx napisał: A co, ja gorszy 😜 Ostatnich pięciu płyt studyjnych nie da się słuchać, ale to tylko moje zdanie 😉 Odpisz, cytując
MarcKrawczyk Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu A mnie wzięło na takie zabytki… 1 Odpisz, cytując
soberowy Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Wczesne wydanie kanadyjskie, podobno brzmi inaczej... Odpisz, cytując
Profi Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Dnia 27.12.2025 o 14:38, BlaBla napisał: Niedawno kupiłem dwie płyty tego składu, nieznanego mi wcześniej. Fenomenalna jest tu m.in. prezentacja talerzy. Grają nadzwyczaj oszczędnie i delikatnie ale jak to słychać! Całość jest prezentowana na dużym zbliżeniu, co oznacza, że perkusja jest za gitarą i basem, na całej szerokości sceny - słuchamy jakby siedząc tuż przed składem, na scenie. Dzięki temu słyszymy dokładnie przesunięcie w przestrzeni każdego talerza i bębna - lewo, prawo, wyżej, niżej, bliżej. Nadto dokładnie można odróżnić atak pałki i moment uderzenia, od wybrzmienia całego talerza. To nie jeden szum, czy drżenie tylko wyraźne uderzenie i seria wibracji i szelestów, charakterystycznych dla każdego talerza.... To są te szczegóły 🫠🤩 Zachęcony opisem zabrałem się za odsłuch albumu, bo też uwielbiam "te szczegóły" 😉 Niestety całą przyjemność odebrała mi gitara. W jazzie, zresztą nie tylko, gitarę elektryczną odbieram w sposób wybitnie spolaryzowany: albo kocham, albo nienawidzę. Tu jestem na NIE. Dialog perkusji z kontrabasem jest tutaj genialny, ale gitara w moich uszach wszystko psuje. Kolego @BlaBla, nie masz w zanadrzu czegoś równie obfitego w perkusyjne smaczki, ale z innym(i) instrumentem/instrumentami zamiast gitary? Podrzuć proszę... Oczywiście nie musisz się spieszyć Odpisz, cytując
misiekx Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 4 godziny temu, pairtick napisał: Ostatnich pięciu płyt studyjnych nie da się słuchać, ale to tylko moje zdanie 😉 Posłuchać można, ale fakt,wszystko co najlepsze nagrali w latach 70tych z Bonem i 80tych. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 minuty temu, Profi napisał: Zachęcony opisem zabrałem się za odsłuch albumu, bo też uwielbiam "te szczegóły" 😉 Niestety całą przyjemność odebrała mi gitara. W jazzie, zresztą nie tylko, gitarę elektryczną odbieram w sposób wybitnie spolaryzowany: albo kocham, albo nienawidzę. Tu jestem na NIE. Dialog perkusji z kontrabasem jest tutaj genialny, ale gitara w moich uszach wszystko psuje. Kolego @BlaBla, nie masz w zanadrzu czegoś równie obfitego w perkusyjne smaczki, ale z innym(i) instrumentem/instrumentami zamiast gitary? Podrzuć proszę... Oczywiście nie musisz się spieszyć Tak na szybko to polecam poszukać "bezgitarowych" płyt z udziałem arcymistrza perkusyjnej subtelności Petera Erskine'a.... np Juni, czy Paula Motiana ale z płyt sygnowanych jego nazwiskiem, albo Antonio Sancheza - technika absolutna, zwinność, szybkość i doskonały detal. Z naszych, widziany dopiero co w Blue Note Michał Miśkiewicz, kompan Wasilewskiego i niegdysiejszy garkuchmistrz Stańki, czyli coś od Marcin Wasilewski Trio. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 54 minuty temu, soberowy napisał: Wczesne wydanie kanadyjskie, podobno brzmi inaczej... Dość ciekawe wydanie, bo na Discogs są zdefiniowane dwa wydania kanadyjskie na cd, jedno z 1991 a drugie bez daty, oba mają nadruki w kolorze niebieskim, Twoja jeśli dobrze widzę - czarne. A wczesne wydania płyt rzeczywiście brzmią inaczej, po prostu lepiej. Zwłaszcza te z lat 80 ale te z 90 też. Wtedy jeszcze nikomu do głowy nie przyszło kompresować dynamiki bo nagrania na kompaktach miały mieć najwyższą jakość. Masz fajne, stare wydania plyt. Gratulacje. Warto je kupować. Dopiero obecne wydania im dorównują, często z nowym masteringiem. Plyty z lat 2000/2010, to - poza "audiofilskimi" wydaniami - z reguły masakra. Edytowano 1 godzinę temu przez BlaBla Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 16 minut temu, audiowit napisał: Za młodzieniaszka słuchałem, dziś już bym nie dał rady Edytowano 1 godzinę temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Dlaczego? Tez sluchalem za młodego tego typu muzyki, i wciaz słucham. Jesli sie podobało wtedy, to teraz tez. Oczywiście nie każda płyta. Od Iron Maiden mam tylko jeden album. Odpisz, cytując
Recommended Posts