tomek4446 Napisano 8 kwietnia 2023 Napisano 8 kwietnia 2023 Jakoś tak sentymentalnie mi się zrobiło 2 Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 8 kwietnia 2023 Napisano 8 kwietnia 2023 U mnie dzisiaj "Tales of Mystery and Imagination" Alan Parsons Project. Idealnie się wpasowuje do tego, co znajduję za meblami w trakcie sprzątania. 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 8 kwietnia 2023 Napisano 8 kwietnia 2023 Trzy kompozycje MISTRZA Romualda w wykonaniu MISTRZYNI Zdzisławy I wrażenia na cały dzień. 4 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 8 kwietnia 2023 Napisano 8 kwietnia 2023 (edytowany) https://pablosreviews.blogspot.com/2023/03/poil-ueda-2023.html Edytowano 8 kwietnia 2023 przez Adi777 Odpisz, cytując
tchocky Napisano 8 kwietnia 2023 Napisano 8 kwietnia 2023 (edytowany) https://pitchfork.com/reviews/albums/426-camino-del-sol/ Oryginalnie ta płyta ukazała się w 1982 jako EP Edytowano 8 kwietnia 2023 przez tchocky Odpisz, cytując
Bebop Napisano 8 kwietnia 2023 Napisano 8 kwietnia 2023 1 godzinę temu, Bebop napisał: Świątecznie coś zajadę Zapomniałem dodać, że mam jeszcze papajskie kremówki zrobione na świetej wodzie z Lichenia. Dla chętnych. Odpisz, cytując
sonique Napisano 8 kwietnia 2023 Napisano 8 kwietnia 2023 (edytowany) Sakralnie się ostatnio zrobiło w naszej części świata… Zatem podtrzymując klimat zapraszam do Opactwa Ojców Benedyktynów w Ottobeuren. Tam właśnie, w 1976r Keith Jarrett nagrał na barokowych organach „Trójca” zbudowanych 200 lat wcześniej przez Karla Josephs Rieppa płytę Spheres. Trochę(pokręconej) zadumy w tym czasie nie zaszkodzi. Keith Jarrett - Spheres Edytowano 8 kwietnia 2023 przez sonique 2 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 9 kwietnia 2023 Napisano 9 kwietnia 2023 Najnowsza płyta jednego z najciekawszych przedstawicieli współczesnej elektroniki. Odpisz, cytując
sonique Napisano 9 kwietnia 2023 Napisano 9 kwietnia 2023 @Adi777, Fluid Rustle… any comments Sir?;) Odpisz, cytując
MarcKrawczyk Napisano 9 kwietnia 2023 Napisano 9 kwietnia 2023 Poskie Znaki grają już od roku… Odpisz, cytując
Bebop Napisano 9 kwietnia 2023 Napisano 9 kwietnia 2023 (edytowany) Redaktorze @Adi777 mam dla Ciebie propozycję. Nie możesz się nudzić przy takim folku. Edytowano 9 kwietnia 2023 przez Bebop 1 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 9 kwietnia 2023 Napisano 9 kwietnia 2023 3 godziny temu, Bebop napisał: Redaktorze @Adi777 mam dla Ciebie propozycję. Nie możesz się nudzić przy takim folku. Mignęła mi okładka tej płyty na RYMie, sprawdzę. Dzięki 🙂 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 9 kwietnia 2023 Napisano 9 kwietnia 2023 3 godziny temu, sonique napisał: @Adi777, Fluid Rustle… any comments Sir?;) Yes, why not Delikatne brzmienie, takie trochę easy listening, też ambientowe. Przyjemnie sobie płynęła Odpisz, cytując
sonique Napisano 10 kwietnia 2023 Napisano 10 kwietnia 2023 (edytowany) @Adi777, Eberhard generalnie nigdy nie stał w miejscu, ale ta płyta daje wyraźną zmianę brzmienia i klimatu w porównaniu z wcześniejszymi. Potem Weber zrobi to jeszcze kilka razy. Recenzenci głoszą, że Eberhard to jedna z podstawowych składowych brzmienia ECM. Ja się z tym nie zgadzam o ile mówimy o jego solowych dokonaniach. Moim zdaniem do klimatycznego mainstreamu ECM pasował zwykle średnio. Dopiero w gdy kolaboracjach z innymi, można się z ww tezą zgodzić - lecz wtedy to już był blend różnych muzycznych wizji z jedynie Weberowym „kolorkiem”. Podobnie widzę Terje Rypdala. Też mi do ECM specjalnie nie pasuje… Z Webera polecam jeszcze przyłożyć ucho do Pendulum, choć wszystkie na swój sposób niezłe. Edytowano 10 kwietnia 2023 przez sonique 1 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 10 kwietnia 2023 Napisano 10 kwietnia 2023 46 minut temu, sonique napisał: Pendulum Słuchałem kiedyś tego, ale nie w całości. Obadam Odpisz, cytując
Highlander_now Napisano 10 kwietnia 2023 Napisano 10 kwietnia 2023 Dziś przypomnę coś z bardzo starego albumu (rok 1974) "Red" King Crimson. Może jako wstawkę, z koncertu, jeżeli dobrze pamiętam, w Toronto. Koncert całkiem współczesny. Starless! Czy ktoś jeszcze tworzy rocka psychodelicznego i w ogóle tak długie utwory? 2 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 10 kwietnia 2023 Napisano 10 kwietnia 2023 7 minut temu, Highlander_now napisał: Starless! Czy ktoś jeszcze tworzy rocka psychodelicznego i w ogóle tak długie utwory? Między innymi King Gizzard & the Lizard Wizard. 1 Odpisz, cytując
Highlander_now Napisano 10 kwietnia 2023 Napisano 10 kwietnia 2023 12 minut temu, Adi777 napisał: Między innymi King Gizzard & the Lizard Wizard. Jest u nich trochę nawiązań do starego rocka pierwszej połowy lat siedemdziesiątych, ale też inspiracje muzyką indyjską. 1 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 10 kwietnia 2023 Napisano 10 kwietnia 2023 W niektórych utworach zespół black midi przypomina nieco King Crimson. Odpisz, cytując
Highlander_now Napisano 10 kwietnia 2023 Napisano 10 kwietnia 2023 (edytowany) Jeszcze utwór trochę spóźniony lecz kiedy jak nie w Wielkanoc. Miserere mei, Deus. Pierwotnie wykonywany tylko dwa razy w roku w Kaplicy Sykstyńskiej już od pierwszej połowy XVI wieku. W Wielką Środę i Wielki Piątek. Nie był wykonywany nigdy i nigdzie indziej, ponieważ jego zapis był w posiadaniu Watykanu (był zakaz jego rozpowszechniania) i tylko trzy osoby poza Watykanem miały jego zapis. Ale historia tego utworu przeplotła się w pewnym momencie, pewnej środy i pewnego piątku roku 1770 z losami czternastoletniego wówczas Wolfganga Amadeusza Mozarta. Wówczas był on już wykonywany wg zamysłu Gregorio Allegriego i w tej formie jest znany do dziś. W.A. Mozart był zaproszony do Kaplicy. Po wizycie w środę, spisał ten utwór z pamięci, po powtórnym wysłuchaniu w piątek naniósł drobne poprawki. O nielegalnym skopiowaniu utworu dowiedział się ówczesny papież Klemens XIV i wezwał do siebie Mozarta, uhonorowując jego talent Orderem Złotej Ostrogi. Papież zdjął też, obowiązujący dotąd, zakaz udostępniania tego utworu. Także dzięki Mozartowi możemy dziś posłuchać Miserere mei, Deus w domu, a nie tylko w Sistinie. Poniżej jedno z najlepszych, wg mnie, wykonań. Edytowano 10 kwietnia 2023 przez Highlander_now 3 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 10 kwietnia 2023 Napisano 10 kwietnia 2023 Coś co nie powoduje bólu głowy, czy " migreny " jak mawia @KrólKiczu w Świąteczny poniedziałek 2 Odpisz, cytując
Recommended Posts