Adi777 Napisano 15 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2023 2 godziny temu, Highlander_now napisał: Wprowadzają niesamowity spokój, jak chyba żadna muzyka. Mnie teraz uspokaja ścieżka dźwiękowa z gry "Everybody's Gone to the Rapture". 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 15 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2023 2 godziny temu, sonique napisał: PS. Te Audio Physic brzmią tak fajnie, że moja frekwencja zaglądnięć na forum drastycznie spadła…;) Marcin, proszę, odstaw te kolumny na trochę, bo są niebezpieczne. Najpierw "jaką płytę teraz słucham", a teraz jeszcze regionalne "zaglądnięcia". 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 15 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2023 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 15 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2023 (edytowany) 2 godziny temu, Rafał S napisał: Marcin, proszę, odstaw te kolumny na trochę, bo są niebezpieczne. Żebyś wiedział. Aktualnie przesłuchuję wszystkie swoje płyty od oczątku bo takich ich nie znałem…;) Czuję się jak uczestnik „Święta Melomana”, które zamiast trwać jedno popołudnie rozciągnęło się na długie tygodnie…;) 2 godziny temu, Rafał S napisał: Najpierw "jaką płytę teraz słucham", a teraz jeszcze regionalne "zaglądnięcia". Wahałem się chwilę przy „jaką płytę” ale szkoda mi było czasu na zastanawianie bo fajny kawałek AP podawały…;) A „zalukania” zmieniłem w ostatniej chwili na „zaglądnięcia”. Cieszmy się tym co mamy bo może być gorzej…;) W zasadzie tyle czasu na dobę spędzam z AP, że to aż dziwne, że pisząc nie wrzucam jeszcze czasownika w trzeciej formie na koniec zdania…;) Edytowano 15 sierpnia 2023 przez sonique 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 15 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2023 4 godziny temu, Fandiscopolo napisał: Second'.Sasiedzi pewnie troche slysza 😜 Na pewno im się podobało, tak musisz myśleć 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 16 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2023 Wpadło w ucho , ale reszta też warta posłuchania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 16 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2023 Dźwięk marimby lub/i wibrafonu niesamowicie mnie uspokaja, a ponadto jest tu jeszcze Eberhard Weber, czyli w skrócie - trzeba posłuchać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 16 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2023 W takich oto okolicznościach posłucham belgijskiego popu… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 16 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2023 (edytowany) @Fandiscopolo ta nuta to mocne uderzenie, więc lepiej usiądź. Specjalnie dla Ciebie - ELENI - na skórze z niedźwiedzia 😜 no, czy tam z innego dzika 🤣 Wymiękam kiedy facet z obrazu zaczyna solo na gitarze 🤣🤣🤣 Edytowano 16 sierpnia 2023 przez Bebop Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 16 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2023 Specjalnie dla @sonique , choć myślę, że i inni też mogą tu znaleźć coś dla siebie. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 16 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2023 11 minut temu, Rafał S napisał: myślę, że i inni też mogą tu znaleźć coś dla siebie. Inni też znaleźli. Bardzo fajne granie, dziękuję. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 17 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2023 16 godzin temu, MarcKrawczyk napisał: W takich oto okolicznościach posłucham belgijskiego popu… Co, gdzie, jak? Oczywiście Dani Klein, z Vaya Con Dios znam. i lubię. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 17 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2023 @sonique, @Grzesiek202 - ku Waszej uwadze Sonique pewnie zna 😉 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 17 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2023 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2023 (edytowany) Kiedyś był boom na Type o negative. Pozatym smutow słuchacie ;). A ja kupiłem sobie 40 nowych plytek z czego większość to kolekcjonerskie. Was raczej nie zainteresują. Drą się i hałasują. Edytowano 17 sierpnia 2023 przez audiowit 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 17 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2023 22 godziny temu, Rafał S napisał: Specjalnie dla @sonique , choć myślę, że i inni też mogą tu znaleźć coś dla siebie. Prześladujesz mnie tym banjonistą czy tam banjomanem. To już drugi raz! Przyznam, że jestem pełen podziwu ile klimatu można wyczarować z tamburyna na kiju…;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2023 Wszystko co związane z kolorem czarnym Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2023 Zanotowałem, bo nie znam. Oj mrocznie i ciężko dziś u mnie w chałupie. Cała wieś zabunkrowała się dziś w kościele;). 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 17 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2023 (edytowany) Jeszcze nie byłem w Stanach choć ciągnie mnie tam okropnie. Choć powiedzieć „Stany” to jak powiedzieć „Europa”: to spory kawał lądu i stwierdzenie mało precyzyjne. Czym innym będzie pikantny i spocony Texas a czym innym spokojne i trawiaste Wisconsin. Kentucky rozkołysane w rytm country czy zmrożony stan Waszyngton gdzie rozgrzewać się trzeba Bourbonem i ostrymi gitarowymi riffami. Itd, itp. Jadąc na południe od umownego centrum US natrafimy na mały stan Oklahoma. Za sprawą niejakiego J. J. Cale’a, pochwalić się on może tzw. „Tulsa Sound”, który jest luźną mieszanką bluesa, nowoczesnego rock’n rolla (rockabilly), country, a nawet jazzu. Słowem: pachnie to Stanami jak nie wiem… Póki co nie mogę tam być fizycznie ale od czego mam wyobraźnię gdy w tle przygrywa Cale… Ależ to brzmi… czysta przyjemność. J. J. Cale - To Tulsa and Back (2004) Edytowano 17 sierpnia 2023 przez sonique 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 17 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2023 3 godziny temu, audiowit napisał: Pozatym smutow słuchacie ;). Weź nie gadaj, że taka Eleni smutno śpiewa. Jeśli już ją komuś polecam, to mam swoje powody. Lubię prześladować i katować tym metalowców (tych którzy innej muzyki nie uznają) 😆 Mam jeszcze w magazynku do strzelania The Kelly Family - ale tej broni używam w ostatecznych porachunkach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 17 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2023 (edytowany) 1 godzinę temu, sonique napisał: Choć powiedzieć „Stany” to jak powiedzieć „Europa”: to spory kawał lądu i stwierdzenie mało precyzyjne. Też nigdy tam nie byłem i też postrzegam USA przez pryzmat muzyki (no i parków narodowych). J.J. Cale nagrał sporo świetnej muzyki w tym przywołaną przez Ciebie płytę, która lubię i będę musiał sobie przypomnieć po powrocie z urlopu. Sam nie wiem, co mnie najbardziej kusi muzycznie w Stanach. Zarówno stereotypy skojarzeniowe, jak i pewne anomalie i paradoksy. Np. chcicagowski jazz, czy teksańskie country lubię za mocne wpływy bluesa, a samego bluesa wolę z okolic Bostonu, czy LA, za sprawą domieszki swingu. Ale oczywiście Tulsa, czy ogólnie Oklahoma kojarzy się jednoznacznie z J.J. Calem, tak jak Georgia - z southern rockiem i jam bandami. Z kolei Nowy Orlean i reszta Luizjany, aż oszałamia mnogością skojarzeń, jeszcze silniejszych od czasu serialu "Treme". Memphis - kolebka rockendrola i rhythm'n'bluesa jednocześnie. Można by tak wymieniać... I pomyśleć, że z kolei taki Londyn wydał większość gwiazd rocka, a przełomie lat 60-tych i 70-tych można tam było sformować supergrupę nie opuszczając jednej ulicy... Edytowano 17 sierpnia 2023 przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 17 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2023 16 minut temu, Rafał S napisał: Sam nie wiem, co mnie najbardziej kusi muzycznie w Stanach. Zarówno stereotypy skojarzeniowe, jak i pewne anomalie i paradoksy. Np. chcicagowski jazz, czy teksańskie country lubię za mocne wpływy bluesa, a samego bluesa wolę z okolic Bostonu, czy LA, za sprawą domieszki swingu. Mnie w "stanach" nie kusi nic poza odmienną amerykańską przyrodą i widokami. Natomiast, jeśli chodzi o muzykę, to jestem fanem wydawnictwa Blue Note - i całej historii związanej z jego powstaniem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 18 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2023 (edytowany) 9 godzin temu, Rafał S napisał: Sam nie wiem, co mnie najbardziej kusi muzycznie w Stanach. Zarówno stereotypy skojarzeniowe, jak i pewne anomalie i paradoksy. Mnie też ale nie tylko muzyczne. Poniżej moje ulubione zdjęcie jednego z najwybitniejszych fotografików, Tomasza Tomaszewskiego, które za pomocą jednego kadru ukazuje to co w Stanach najważniejsze: różnorodność. Stany to przecież rebelia. I bezgraniczne, czasem na granicy groteski ukochanie wolności. Oraz bodaj drugi po Nowej Zelandii tak liberalny system z niemal zerowym interwencjonizmem ze strony państwa. Zaczęło się przecież od Boston Tea Party - właśnie od buntu, zrzucania brytyjskich kajdan. Wybrania swojej własnej drogi i wizji Ameryki. Gdyby nie ten incydent, to dwa wieki później Sting z pewnością nie zaśpiewałby „I don’t drink coffee, I take tea, my dear…”. Edytowano 18 sierpnia 2023 przez sonique Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 18 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2023 19 minut temu, sonique napisał: Stany to przecież rebelia. I bezgraniczne, czasem na granicy groteski ukochanie wolności. Ja ich postrzegam jako niewolników. Niewolników konsumpcjonizmu. Są gotowi się zaharować, byle tylko kupić sobie wszystko to, do czego namawiają ich reklamy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 18 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2023 18 minut temu, Kraft napisał: Ja ich postrzegam jako niewolników. Niewolników konsumpcjonizmu. Są gotowi się zaharować, byle tylko kupić sobie wszystko to, do czego namawiają ich reklamy. Uogólnienie, ale do pewnej warstwy społeczeństwa pasuje jak ulał. Nie tylko zresztą w US;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts