Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
Dnia 25.08.2023 o 16:30, Highlander_now napisał:

Pojedyncze płyty były po 7$.

Za Equinoxe zapłaciłem 9,99$ . Czwórkę Kate Bush z utworem Babooshka kupiłem za 3,99$. Na The Wall mogłem sobie tylko popatrzyć. Kosztowała 19,99 . Nie miałem okazji porównać z cenami w innych Pewexach. To ceny ze Szczecina , ul Jedności Narodowej (obecnie JP II). Dla porównania butelka wódki 0,5 l (żytnia z kłosem) kosztowała wtedy 0,89 $. Polski magnetofon Finezja 1 kosztował 119$, Fiat 126p kosztował 750$.

Edytowano przez Rega
Napisano
3 godziny temu, Rega napisał:

Za Equinoxe zapłaciłem 9,99$ . Czwórkę Kate Bush z utworem Babooshka kupiłem za 3,99$. Na The Wall mogłem sobie tylko popatrzyć. Kosztowała 19,99 . Nie miałem okazji porównać z cenami w innych Pewexach. To ceny ze Szczecina , ul Jedności Narodowej (obecnie JP II). Dla porównania butelka wódki 0,5 l (żytnia z kłosem) kosztowała wtedy 0,89 $. Polski magnetofon Finezja 1 kosztował 119$, Fiat 126p kosztował 750$.

Ale masz pamięć, gratuluję.

Marlboro krakowskie były po 0,4$ lub 28 zł i zdrożały w czerwcu 1980 na 40 zł. Ale co to były za papierosy!

Płyt z Przedsiębiorstwa Eksportu Wewnętrznego PEWEX, rzeczywiście niewiele pamiętam, głównie interesowała mnie giełda. Wówczas w Łodzi na ul. Jaracza był klub studencki Na piętrze regularna "wymiana" płyt. Bywał tam Marek Niedźwiecki, jako student PŁ i prowadzący politechniczne radio studenckie.

Napisano
1 minutę temu, Highlander_now napisał:

Ale co to były za papierosy!

Bo wtedy na Marlboro i Caro (niebieskich po 20 zł) było napisane, ze są wyprodukowane z tytoni amerykańskich najwyższej jakości. A dziś co? Że palenie może być przyczyną wielu groźnych chorób i zdjęcie wyciętej krtani.

A pamiętrasz te czekolady Kraft Jakobs Suchard lub Tobler? Ja pamiętam nawet ile która kosztowała, ale dlatego, że dość często kupowałem je dziewczynom. Nie dość , że bardzo smaczne to jeszcze opakowania były takie jakich  u nas nie było nigdy. To był powiew zachodniego luksusu😉.

Napisano
8 minut temu, Highlander_now napisał:

Wówczas w Łodzi na ul. Jaracza był klub studencki Na piętrze regularna "wymiana" płyt.

Coś podobnego ;) było we Wrocku na Kościuszki - giełda na której można było kupić wsio z elektroniki z PL i zachodniej.

Wewnątrz pałacyku, po lewej i na piętrze można było znaleźć płyty niedostępne w PL...

Napisano
10 minut temu, MarcKrawczyk napisał:

a ja niemalże klasycznie…

Hmm... lubię Yello. Nawet bardzo. Lubię za poczucie humoru (w tekstach) i dobrą zabawę z dźwiękami. Czasami jednak dźwięki Yello są dla mnie przytłaczające. Dziwne uczucie, czasem lubię, innym razem nie. 

17 minut temu, MarcKrawczyk napisał:

Która to literka alfabetu greckiego była?

Przepraszam ale nie ogarnąłem tego. 

Napisano
13 godzin temu, Rega napisał:

Bo wtedy na Marlboro i Caro (niebieskich po 20 zł) było napisane, ze są wyprodukowane z tytoni amerykańskich najwyższej jakości. A dziś co? Że palenie może być przyczyną wielu groźnych chorób i zdjęcie wyciętej krtani.

A pamiętrasz te czekolady Kraft Jakobs Suchard lub Tobler? Ja pamiętam nawet ile która kosztowała, ale dlatego, że dość często kupowałem je dziewczynom. Nie dość , że bardzo smaczne to jeszcze opakowania były takie jakich  u nas nie było nigdy. To był powiew zachodniego luksusu😉.

Napisano
13 godzin temu, Bebop napisał:

Przepraszam ale nie ogarnąłem tego. 

W latach 80tych red. Kaczkowski miał zwyczaj prezentować utwory ukryte pod literami alfabetu greckiego..

już znalazłem: „Utwór (znany jako "Beta") zamykający płytę "Youth Of America" 1981 spopularyzowany został na skalę masową tylko w Polsce.”

a tu płyta z innymi literkami…

A0CFC8F4-5D21-4BAC-B5D9-D976032A1D97.jpeg

Napisano
23 minuty temu, Adi777 napisał:

Taki punk to tak, jak najbardziej 😉

Wipers - bardzo fajne i ciekawe granie. 

Mnie się coś chyba popsuło w głowie bo ostatnio wszędzie słyszę Joy Division. Nawet w Wipers. Potrzebuję odtrutki czy coś 😆

Napisano
2 godziny temu, Highlander_now napisał:

wtedy na Marlboro i Caro (niebieskich po 20 zł) było napisane, ze są wyprodukowane z tytoni amerykańskich najwyższej jakośc

A pamiętacie Carmeny? To był papierosowy Hi end . Wystarczyla jedna osoba paląca Carmena w lokalu a charakterystyczny zapach czuć było wszędzie

Napisano
4 minuty temu, Slawko69 napisał:

Wystarczyla jedna osoba paląca Carmena w lokalu a charakterystyczny zapach czuć było wszędzie

Charakterystyczne to były DS'y. Fuuujjjj jak to waliło. Ja nie palę już 7 lat. Teraz wszystkie fajki mi śmierdzą. To powinno być zakazane i mam nadzieję, że wkrótce będzie. 

Napisano
Przed chwilą, Bebop napisał:

Wipers - bardzo fajne i ciekawe granie.

Mogę nawet powiedzieć, że wskoczyli do moich ulubionych punków 😉 Fajne melodie, nawet niezły wokal - czego często nie lubię w punku, punk rocku, post-punku, zgiełkliwe, zgrzytliwe gitary, krautrockowa motoryka - te rzeczy lubię. 

Napisano
2 minuty temu, Adi777 napisał:

czego często nie lubię w punku, punk rocku, post-punku, zgiełkliwe, zgrzytliwe gitary,

Spokojnie redaktorze bo przestaniemy się lubić 😆

1 minutę temu, Adi777 napisał:

To znasz?

Posłucham potem. Muszę lecieć w miasto po zakupy.