Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Zbiór utworów pod wspólnym tytułem Adagio. Wydanie dwupłytowe.

Usłyszymy Ravela, Handela i Albinionego w wykonaniach The London Symphony Orchestra, The Academy Of St. Martin-in-the-Fields czy Stuttgarter Kammerorchester.

Płyta wydana bardzo klasycznie, pod zbiór, czarna naklejka, rok wydania podany cyframi rzymskimi. DECCA.

OC00Njg2LmpwZWc.jpeg

Na Discogs znajdziemy ją tu: https://www.discogs.com/release/3935908-Various-Adagio-A-Special-Two-Hour-Collection-Of-Orchestral-Classics

Napisano

Kiedyś dostałem tą płytę w prezencie. Nie jest to muzyka której słucham na codzień 😂 ale..... jak to fajnie brzmi z drapaka. Siadasz i się relaksujesz, muzyka płynie a ty jej tylko słuchasz i odpływasz 😉

IMG_20231107_112936.jpg

IMG_20231107_113013.jpg

Napisano

Dzisiaj muzyka POPularna. Fani może poczują się urażeni takim określeniem, niepotrzebnie, gdyż jest to dobra muzyka popularna.

Trzypłytowy album z 2017 roku, będący wznowieniem albumu z roku bodaj 2006.

The Best of Depeche Mode.

MzEtMzI2Ny5qcGVn.jpeg

Nagrany dość specyficznie, bo z trzema utworami na wypełnioną normalnie stronę. Spirale rowka są względem siebie w większej niż zazwyczaj odległości. Dzięki temu jest fizyczne miejsce na ponadnormatywny bas.

Napisano
36 minut temu, Highlander_now napisał:

Dzisiaj muzyka POPularna. Fani może poczują się urażeni takim określeniem, niepotrzebnie, gdyż jest to dobra muzyka popularna.

Trzypłytowy album z 2017 roku, będący wznowieniem albumu z roku bodaj 2006.

The Best of Depeche Mode.

MzEtMzI2Ny5qcGVn.jpeg

Nagrany dość specyficznie, bo z trzema utworami na wypełnioną normalnie stronę. Spirale rowka są względem siebie w większej niż zazwyczaj odległości. Dzięki temu jest fizyczne miejsce na ponadnormatywny bas.

Znalazłem u siebie w zbiorach tenże album CD, zresztą zgrany do plików.

Dynamika CD to średnio biorąc 21dB, minimum 12dB. Winyl odpowiednio 33dB i 27dB. Czy dlatego cena CD jest ułamkiem ceny winyla?

Napisano
10 godzin temu, Butler napisał:

A takie cuś mi się trafiło... Nawet wpadło w ucho

Hehe, dałem się nabrać, bo w pierwszej chwili pomyślałem, że to Kari Bremnes. Bardzo podobny głos... A to jakaś Amanda Bergman. Poszukałem więcej i spodobał mi się taki utwór:

Dziś jednak wieczór upłynął mi przy innej muzyce. Pierwszy odsłuch płyty zakupionej 3 czy nawet 4 lata temu. Polski duet Contemplatron i album Ma Mo (tak się ponoć wymawia te znaczki). Miałem kiedyś przyjemność być na ich występie i wtedy kupiłem płytę. W skrócie - dwóch panów grających na tybetańskich instrumentach typu: gongi, misy, bębenki i dzwoneczki wszelakiego rodzaju. Dodatkowo lider dokłada śpiew alikwotowy i w locie całość przepuszcza przez elektronikę. W wyniku obróbki powstaje muzyka będąca wypadkową dark ambientu, industrialu i noise'u, całość totalnie osadzona w buddyjskich klimatach. Choć akurat album Ma Mo jest na wskroś dark ambientowy. Muzyka jest trudna w odbiorze, nawet dla mnie rozmiłowanego w takich smętach. Ale udało się 🙂, teraz jeszcze słucham z netu. 
Znalazłem tylko jeden utwór z tego albumu, w dodatku fragment

Bardzo podoba mi się też utwór dostępny w serwisie Bandcamp:

https://contemplatron.bandcamp.com/track/guru-pema-siddhi-hung

A tu Contemplatron z gościnnym udziałem muzyka grającego na shehnai:

Contemplatron.jpg.c139eb55440967b1b54abb654d9bcf8c.jpg

Napisano
4 godziny temu, Profi napisał:

W skrócie - dwóch panów grających na tybetańskich instrumentach typu: gongi, misy, bębenki i dzwoneczki wszelakiego rodzaju. Dodatkowo lider dokłada śpiew alikwotowy i w locie całość przepuszcza przez elektronikę. W wyniku obróbki powstaje muzyka będąca wypadkową dark ambientu, industrialu i noise'u, całość totalnie osadzona w buddyjskich klimatach. Choć akurat album Ma Mo jest na wskroś dark ambientowy. Muzyka jest trudna w odbiorze, nawet dla mnie rozmiłowanego w takich smętach. Ale udało się 🙂, teraz jeszcze słucham z netu.

Zachęciłeś mnie do przesłuchania 🙂