Rafał S Napisano Środa o 20:33 Udostępnij Napisano Środa o 20:33 @fp74 "Mirage", "Snow Goose" i "Moonmadness" - trzy moje ulubione płyty Camela. Klasyczny skład zespołu. Jak oceniasz Andy Warda? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano Środa o 20:54 Udostępnij Napisano Środa o 20:54 4 godziny temu, michaudio napisał: Od tej płyty zaczęła się moja przygoda z pięknymi melodiami Pendragona. Notabene trwa do dziś. Tomek Beksiński puścił w radiu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano Środa o 20:56 Udostępnij Napisano Środa o 20:56 (edytowany) 24 minuty temu, Rafał S napisał: @fp74 "Mirage", "Snow Goose" i "Moonmadness" - trzy moje ulubione płyty Camela. Klasyczny skład zespołu. Jak oceniasz Andy Warda? No to co do dyskografii pełna zgoda. Dorzuciłbym jeszcze coś live. Reszta dla mnie jakoś niestrawna albo raczej zbyt lekkostrawna. Jakby się nie przyłożyli. Snow Goose mam na sacd i brzmi to fantastycznie. A ciekawe, że pytasz o Warda, bo właśnie słuchając Moonmadness uświadomiłem sobie, że jak słuchasz świadomie, to bez wysiłku wyszukasz stopę w tym gąszczu dźwięków. I to nie jest może coś spektakularnego, efektownego ale naprawdę jest to skomplikowane i świetnie się tego słucha. On gra bardzo lekko i mam wrażenie, że gary w Camelu to coś innego niż zwykle. Są jak dla mnie bardzo jazzowe i to jest najlepsze okreslenie. Dodatkowo to co opisałem wyżej świadczy wg mnie też o jakości nagrania, a może sprzętu wszystko jedno - jak szybko wychwytuję stopę perkusji i odróżniam ją od linii basu, to znaczy, że jest bardzo dobrze. Spróbuj. Edytowano Środa o 20:58 przez fp74 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano Środa o 21:03 Udostępnij Napisano Środa o 21:03 Tak, kiedyś były czasy 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano wczoraj o 08:49 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:49 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano wczoraj o 11:02 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:02 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano wczoraj o 11:15 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:15 Muzyka to oczywiście rzecz gustu ale jakość tych nagrań.....! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano wczoraj o 11:15 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:15 (edytowany) 14 godzin temu, fp74 napisał: Dorzuciłbym jeszcze coś live. (...) A ciekawe, że pytasz o Warda, bo właśnie słuchając Moonmadness uświadomiłem sobie, że jak słuchasz świadomie, to bez wysiłku wyszukasz stopę w tym gąszczu dźwięków. I to nie jest może coś spektakularnego, efektownego ale naprawdę jest to skomplikowane i świetnie się tego słucha. On gra bardzo lekko i mam wrażenie, że gary w Camelu to coś innego niż zwykle. Są jak dla mnie bardzo jazzowe i to jest najlepsze określenie. No właśnie. Z albumów koncertowych dorzuciłbym choćby "Live Record" podsumowujące ten pierwszy okres. Miałem kiedyś reedycję na CD: brzmieniowo tak sobie, ale muzyka broniła się znakomicie. Ciekawostką są tam klasyki Camela nagrane na żywo w składzie z Richardem Sinclairem (wcześniej w Caravan) na basie. Zupełnie inaczej zaśpiewane i zagrane. Słychać, że Sinclair był dla Warda partnerem w tym bardziej jazzowym graniu sekcji rytmicznej - w przeciwieństwie do konwencjonalnego Fergusona. To już basista innego kalibru. A jednak, ani skład z Sinclairem ani z Colinem Bassem nie pozostawił po sobie tak mocnego materiału studyjnego - kompozycji tak fajnie rozpisanych na cały zespół i tak żywiołowo wykonanych. Edytowano wczoraj o 11:17 przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano wczoraj o 12:44 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:44 Wczoraj ale w 1991 roku ukazał się singiel „Losing my religion” promujący 7 album zespołu REM… 6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano wczoraj o 14:28 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:28 3 godziny temu, Rafał S napisał: No właśnie. Z albumów koncertowych dorzuciłbym choćby "Live Record" podsumowujące ten pierwszy okres. Miałem kiedyś reedycję na CD: brzmieniowo tak sobie, ale muzyka broniła się znakomicie. No to slucham Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano wczoraj o 16:21 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:21 3 godziny temu, MarcKrawczyk napisał: Wczoraj ale w 1991 roku ukazał się singiel „Losing my religion” promujący 7 album zespołu REM… Siódmy album powiadasz... a dla mnie w 1991 REM to był młody, dobrze zapowiadający się debiutant! 😂😂😂. Ale głupi byłem.... dlatego cały czas się uczę 😉😉😉. Zresztą gdzie wtedy mieliśmy sprawdzać takie informacje. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu https://tidal.com/track/1407065?u 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu Samo jakoś tak wpadło dziś w ręce... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 17 godzin temu, fp74 napisał: Samo jakoś tak wpadło dziś w ręce... Bardzo lubię ten album. Miałem kiedyś dokładnie to wydanie, potem sprzedałem, a teraz dumam, czy nie kupić ponownie. Jaco był wielki! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Karnawał niechybnie zmierza ku końcowi, to nieco tanecznych rytmów od Debbie i zespołu Blondie… 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu A mnie tak jakoś deszczowo naszło. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts